· 

Nieuwenhoorn verschalkt Brielle.

Doordat de eerste speelronde voor Nieuwenhoorn niet kon doorgaan vanwege de coronaverdenkingen, waarbij gelukkig voor de selectie loos alarm bleek, mocht men debuteren in de eerste klasse met een thuisderby tegen Brielle. Brielle was natuurlijk met een overwinning tegen Papendrecht goed gestart aan dit seizoen en het was afwachten hoe de ritme onderbreking van vorige week niet kunnen spelen voor de thuisploeg zou uitpakken. 

Beide ploegen kennen elkaar natuurlijk goed en aan beide kanten stonden dan ook veel spelers aan de aftrap met een verleden bij de opponent. Bij Nieuwenhoorn ontbraken de geschorste Roeland de Bruijne en de geblesseerden Delano a Cohen, Mitchel van Gastel en Mike van der Ruit. Bij Brielle was Raoul Gillet gepasseerd. 

 

Nieuwenhoorn kreeg de eerste mogelijkheid van de wedstrijd, maar Dimitri Gomes Almeida kon een van links voorgegeven bal tussen de 2 weifelend optredende centrale verdedigers niet voldoende raken om de ploeg op voorsprong te schieten. Brielle koos voor de voorzichtige opbouw, maar met name het centrale duo van Dimitri Poortvliet en Marcel van den Berg leek zoekende en zenuwachtig. In de 11e minuut wist Nieuwenhoorn daarvan te profiteren. Marcel van den Berg werd na een doeltrap van Mitchel Lieshout enigszins onder druk gezet door Gomes Almeida, die hem de bal ontfutselde en van ongeveer 25 meter de bal met een boog over de nog niet in zijn goal teruggekeerde Mitchel Lieshout knalde.

 

Het duel speelde zich voornamelijk af op het middenveld waar enkele stevige duels uit werden gevochten. Scheidsrechter Stanley van Lith uit Den Haag floot wel veel maar was daarbij niet altijd even consequent in het bestraffen van de overtredingen. Zo kon het gebeuren dat Anthony Pique na nogal wild doorgaan op Merijn Wolters weg kwam met een waarschuwing, en na een vermaning voor de beide aanvoerders Frank Molendijk voor een lichtere overtreding wel een gele kaart voorgehouden kreeg.

Na een nieuwe flinke botsing moest aan de kant van Brielle Victor de Blok zich met een enkelblessure laten vervangen door Bob Legierse. Na een overtreding van Dimitri Poortvliet die op de rand van de zestien aan de noodrem trok, waar dat wederom door van Lith onbestraft gelaten werd, schoot Melvin Winterberg de toegekende vrije trap fraai in de linkerhoek. Daarmee kwam Nieuwenhoorn op de op dat moment verdiende 2-0 voorsprong.

Brielle speelde de eerste helft erg afwachtend en creëerden erg weinig. Ook Nieuwenhoorn, gesterkt door de 2-0 voorsprong, konden in de eerste helft weinig uitgespeelde mogelijkheden forceren, maar ze controleerden wel de wedstrijd. Gregory Paula liep tegen een gele kaart aan na een overtreding op de onzichtbaar spelende Adam el Fazazi. Kort voor rust was er ineens weer wat opwinding, Na een lange trap, waarbij Zepp Jacobs werd gezocht, die echter de bal miste, stuitte deze via de grond tegen de arm van Frank Molendijk. Van Lith gaf hiervoor een strafschop aan Brielle. Hij gaf echter geen kaart wat in het geval van Molendijk zijn 2e had geweest. Ondanks dat Ragip Ozrak naar de goede hoek ging. wist Lex van Dommelen dit cadeautje wel te benutten en zo was Brielle ineens terug in de wedstrijd. De ruststand van 2-1 betekende dat er zeker nog een spannende 2e helft kon volgen.

 

In de rust was Tim van der Lijn aan de kant van Nieuwenhoorn vervangen door de meer controlerend spelende Ferani van Vugt. Brielle leek van plan om na de zwakke eerste helft wat meer de aanval te zoeken, maar men bleef moeite houden met de omschakelingen van Nieuwenhoorn, dat daardoor ook in de 2e helft de gevaarlijkere ploeg zou blijven. Eerst kwam Jeffrey Burger een teenlengte te kort om een lage voorzet van Dabaghian te bereiken en vervolgens kopte hij in goede positie een voorzet net langs de verkeerde kant van de paal.

Aan de zijde van Brielle kwam na 62 minuten Brian Smits in het veld voor Luke Corver. Aan de andere kant verving Nelson Costa de Brito de met een kuitblessure kampende Gomes Almeida. Christian Dabaghian had de 3-1 op zijn schoen, maar in een 1 tegen 1 met Lieshout mikte hij deze goede mogelijkheid naast het Brielse doel. Met het inbrengen van Rephendry Amsterdam voor de onzichtbare El Fazazi moest Gijs Zwaan proberen het duel te kantelen. Met hoge en lange ballen probeerde Brielle het conditioneel stuk lijkende Nieuwenhoorn te verontrusten. maar dat leverde ook maar weinig gevaar op. omdat  er aldoor voldoende manschappen in het strafschop gebied waren om te verdedigen.

Op de counter bleef Nieuwenhoorn de gevaarlijkste. Na een wederom onbestrafte overtreding, was het de gewisselde Gomes Almeida die vanwege commentaar op de leiding van van Lith een gele kaart kreeg. Hij moest hierom ook vanaf de bank naar de andere kant. Na een nieuwe counter miste Burger een schietkans en ook van Vugt schoot een uitval over het Brielse doel. Zo bleef er het risico voor Nieuwenhoorn inzitten dat Brielle toch langszij kon komen maar Ragip Ozrak toonde zich een betrouwbare sluitpost en hij haalde dan ook het gevaar uit de door Brielle ingepompte ballen er veelvuldig uit. Toch kreeg eerst Braber en daarna van Dommelen een mogelijkheid op een goal maar beide inzetten gingen er niet in.

 

Door de vele onderbrekingen was er echter veel blessuretijd op de klok van Van Lith, van den Berg wisselde Sander van de Ven voor Dabaghian om zo een extra verdediger te hebben om de voorsprong vast te houden. Ondertussen liep de blessuretijd alsmaar door. Van Lith bleef bij elke onderbreking demonstratief op zijn horloge wijzen dat hij elke onderbreking bij zou tellen. Doordat hij ook nog steeds geen enkele Brielse overtreding had bestraft met een kaart lokte dat bij van den Berg een opmerking uit over diens fluiten. Deze opmerking werd echter gehoord door de grensrechter die dan ook van Lith attendeerde op dit commentaar. Het gevolg was dat deze van den Berg een rode kaart gaf. Ondanks deze nieuwe onderbreking en weer extra minuut speeltijd was het dan ook om 2 minuten over half 5 eindelijk zover dat van Lith affloot en zo boekte Nieuwenhoorn deze uiteindelijk moeizame overwinning.

 

Brielle zal het gevoel gehad hebben dat zij niet genoeg gedaan hebben om deze wedstrijd te winnen, terwijl Nieuwenhoorn natuurlijk vooral opgelucht zal zijn.

Volgende week spelen beide ploegen een uitwedstrijd. Nieuwenhoorn gaat naar Rotterdam om tegen Neptunus Schiebroek te spelen, en Brielle gaat naar Heerjansdam. Heerjansdam, had na de eerder afgelaste wedstrijd tegen Nieuwenhoorn, welke 6 oktober wordt ingehaald, gisteren met 2-0 gewonnen bij Papendrecht. Neptunus, dat gisteren niet speelde, had de eerste speeldag gewonnen tegen Nieuw Lekkerland, dus het is zoeken wat de werkelijke krachtsverhoudingen zijn in dit nu al weer onduidelijke verloop van de speelrondes.

 

Opstellingen:

Nieuwenhoorn: Ragip Ozrak, Gregory Paula. Yannick O'Callaghan, Frank Molendijk, Merijn Wolters, Danique Wolters, Melvin Winterberg, Tim van der Lijn (46e Ferani van Vugt,) Jeffrey Burger, Dimitri Gomes Almeida (72e Nelson Costa de Brito) Christian Dabaghian (89e Sander van de Ven).

 

Brielle: Mitchell Lieshout, Marvin Godschalk, Dimitri Poortvliet. Marcel van den Berg, Victor de Blok (22e Bob Legierse). Anthony Pique, Luke Corver (62e Brian Smits) Zepp Jacobs, Jordy Braber, Lex van Dommelen, Adam el Fazazi (78e Rephendry Amsterdam).