· 

Elf maanden lockdown.

Op 15 maart 2020 ging Nederland in Lockdown. Het Covid-19 virus sloeg ook in Nederland genadeloos toe. De hele maatschappij kwam min of meer tot stilstand.

 

Elf maanden zijn we inmiddels verder. Een kleine opleving midden 2020 daargelaten, is de maatschappij het afgelopen jaar toch wel ontwricht. Het nieuwe gezinsleven, het nieuwe werken en de wijze waarop we sporten en bewegen is in het algemeen erg veranderd. Ja, er zijn sporten die je nog gewoon als gebruikelijk kunt beoefenen (hardlopen, wielrennen, surfen, zeilen, etc.), maar veel sportdisciplines worden toch geconfronteerd met forse aanpassingen. In het ergste geval liggen sportverenigingen helemaal stil. Er is op dit moment geen sprake meer van binnensport. Evenementen zijn onder strikte voorwaarden toegestaan of zelfs verboden. 

 

Bewonderingswaardig is de creativiteit van de mens, de sport(vrijwilligers). Tijdens de eerste zware lockdownperiode gingen verenigingen online, organiseerden challenges en gingen van binnen naar buiten sporten. De gunstige weersomstandigheden speelden daarbij een positieve rol. In de huidige tweede zware lockdown is dat lastiger. Al zijn er (vecht)sporten die zelfs in deze winterperiode gewoon buiten doorgaan. Echte bikkels! Het levert mooie, indrukwekkende foto's op.

 

De stip op de horizon is er; zij het vaag. De eerste vaccinaties worden gegeven. Herstel komt er aan.

Er wordt reikhalzend uitgekeken naar de persconferentie van eind februari 2021. Worden de maatregelen door de regering versoepeld of moeten we nog even pas op de plaats houden, rekening houdend met de Britse en Zuid-Afrikaanse variant op het virus en de voorspelde toename van corona besmettingen? Kunnen we ons nu maar beter gaan richten op de maanden augustus en september om in clubverband het wedstrijdseizoen weer op te pakken? 

 

We gaan het meemaken. Verenigingen missen veel inkomsten en de sociale contacten worden erg gemist. Veel verenigingen stralen uit dat de leden solidair zijn en de vereniging trouw zijn gebleven. Dat zou een goede zaak zijn. Voor de commerciële instellingen is dat vaak lastiger en anders. 

De grote vraag is hoeveel verenigingen na de zomer het hoofd boven water hebben gehouden. Maar laten we positief denken. Het einde van deze coronacrisis is echt wel in zicht. Het komt goed! Het zal in ieder geval niet aan motivatie ontbreken zodra de trainingen en wedstrijden weer opgepakt worden.

 

Allemaal nog veel kracht en wijsheid toegewenst.