· 

Sport + kind = toch normaal?

Wist u dat kinderen in het speciaal onderwijs minder snel aansluiting vinden binnen de sportwereld maar wel degelijk een wens hebben om te sporten. Vanuit mijn masteropleiding Sportinnovatie maak ik, Leroy de Visser, mij hard voor deze kwestie. Binnen mijn werkzaamheden als docent lichamelijke opvoeding in het speciaal onderwijs zie ik dat kinderen echt kunnen genieten van sport. Kinderen maken lol, leren sociale vaardigheden en onderzoeken wat ze leuk vinden om te doen als het gaat om sport. 

 

Wat ik gemerkt heb vanuit verschillende interviews met onderzoekers, sportbonden, ouders en kinderen is dat we allemaal hetzelfde willen. We willen namelijk deze kinderen een plek geven om veilig te kunnen sporten. Je merkt dat bij de clubs en trainers dat er een uitdaging ligt wat betreft de omgang met deze kinderen. Het vraagt soms net iets meer aandacht en samenwerking tussen verschillende partijen en het kind zelf. De samenwerking met ouders kan een succesfactor zijn op het moment dat je verbinding legt tussen de sportomgeving en de ouder. De ouder kan samen met het kind meestal heel goed vertellen wat zijn of haar kind nodig heeft om het beste uit zichzelf te halen.

 

Waar teamsporten vooral populair zijn op de scholen tijdens de gymles, is er bekend dat deze kinderen minder vaak snel aansluiten bij een sport in teamverband. Dit is een gemiste kans omdat sporten in teamverband een positief effect kan hebben op de sociale vaardigheden van het kind. Hierbij moet gezegd worden dat je de positieve effecten kan behalen op het moment dat er geen 'one size fit all' strategie wordt toegepast en er een samenwerking is tussen ouders, het onderwijs en de buurtsportcoach.

 

Daarom doe ik een oproep aan jullie allemaal. Heb jij een idee hoe we kinderen met een gedragsuitdaging een betere aansluiting kan laten vinden binnen de sportwereld? Laat dan een berichtje achter via deze Padlet-link of stuur een mailtje naar Leroydevisser1992@gmail.com.