· 

Paasinterview SC Botlek met trainer John Stougje.

Vandaag een extra speciale (paas-) aflevering van “Leer de speler kennen”. Dit keer geen speler, maar niemand minder dan…….. onze hoofdtrainer!

 

Wat is jouw naam en hoe oud ben je?

Mijn naam is John Stougje en ik ben 51 jaar.

 

Wat is jouw woonsituatie?

Ik ben getrouwd met Jacqueline en woon in Zuidland. We hebben samen dochter Tess van 11 jaar. Uit een eerder huwelijk heb ik 2 dochters (Chanella en Delore). Mijn vrouw heeft een zoon en dochter (Martijn en Jessie) uit een eerder huwelijk.

 

Wat is jouw beroep en waar werk je?

Ik werk bij De Rijke Continental als Customer Service Representative.

 

Wist jij altijd al dat jij trainer wilde worden?

Ja, eigenlijk wel. Ik heb mijn TC3 al in 1993 behaald toen ik zelf nog actief was als speler.

 

Bij welke clubs heb jij allemaal getraind?

Ik ben bij de jeugd van Zuidland begonnen en ben daar later trainer geworden van het 2e. Vervolgens wilde ik, na het behalen van mijn TC2 diploma, op eigen benen gaan staan en ben ik trainer geworden bij PFC. Toen de fusie tussen PFC en Bernisse er kwam, ben ik de 1e hoofdtrainer geworden bij GHVV’13 als nieuwe fusieclub. Na GHVV’13 ben ik nu dus beland bij SC Botlek.

 

Ben jij een trainer die per se een bepaald systeem wil spelen of

pas jij het systeem aan op de spelers waarmee jij werkt?

Ik vind dat je altijd moet kijken over wat voor groep je beschikt. Ik kan wel als trainer een bepaald systeem willen spelen maar als de spelersgroep daar niet achter staat, ben je in mijn ogen verloren als trainer. Alles in overleg en van daaruit de speelwijze bepalen. Persoonlijk vind ik 1 4 3 3 het simpelste systeem en daarin kun je spelen met de punt naar voren of de punt naar achteren.

 

Ga jij als trainer altijd uit van eigen kracht of pas jij je aan de

tegenstander aan?

Ik probeer altijd van onze eigen krachten uit te gaan. Probeer wel wat tips mee te geven over eventuele tegenstanders maar in het amateurvoetbal is dit allemaal heel betrekkelijk.

 

Hoe lang train jij al bij SC Botlek?

Dit is mijn 1e seizoen bij Botlek. Helaas heeft Corona er voor gezorgd dat je amper over een 1e seizoen kan spreken.

 

Wat was jouw mooiste moment tijdens jouw trainerscarrière?

Tot nu toe heb ik eigenlijk 2 hoogtepunten. De 1e was als trainer bij Zuidland 2 waarin we met een mix van oud en jong naar de reserve 1e klasse waren gepromoveerd. Het jaar erop hebben we ons toen ook nog netjes gehandhaafd in deze reserve 1e klasse. Het 2e hoogtepunt was toch wel de promotie met GHVV’13 in het 1e fusiejaar. We hebben van ca 50 spelers 1 selectie moeten maken van 2 verschillende culturen (PFC en Bernisse). Als je dan gelijk promoveert vanuit de 4e klasse naar de 3e klasse, dan is dat zeker een hoogtepunt.

 

Wat was jouw dieptepunt tijdens jouw trainerscarrière?

Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet echt een dieptepunt heb meegemaakt.

 

Wat was jouw favoriete positie in het veld?

Centrale verdediger.

 

Bij welke clubs heb jij zelf allemaal gespeeld?

VV Spijkenisse, PFC, WCR en Zuidland.

 

Ondanks dat jij zelf niet meer voetbalt, sport jij zelf nog?

Behoudens wat hardlopen op de hardloopband niet echt eigenlijk.

 

Wie is jouw moeilijkste tegenstander geweest waar jij ooit tegen

hebt gespeeld?

Ik kan mij herinneren, in de tijd bij VV Spijkenisse, toen we tegen Heerjansdam speelden. Daar stond in die tijd Ron van der Neut in de spits. Dat was zo’n zwaarlijvige spits die uit voorzetten zo verschrikkelijk de lucht in kon gaan en dan dwars door je heen liep. Was eigenlijk niet te stoppen in de lucht. En bij NSVV liep Rini van Trigt, die was zo slim en scoorde altijd tegen mij.

 

Wie is jouw favoriete trainer geweest onder wie jij hebt mogen

werken?

Wat betreft de oefenstof was dit Cees Zwamborn bij VV Spijkenisse. Deze man was toentertijd al ver vooruit qua oefenstof. Hij was echt de enige trainer waarbij ik echt gesloopt van een training kwam omdat je gewoonweg niet kon verzaken, anders speelde je gewoon niet op zaterdag. Qua persoon was dat Arie Horstink. Ook altijd leuke trainingen en een fantastische People manager. Leuke anekdote was dat hij een keer zijn horloge terugdraaide omdat ik iets te laat voor de bespreking arriveerde door omstandigheden hahaha. Hij liet toen doodleuk zijn teruggedraaide tijd op zijn horloge zien aan de groep.

 

Wanneer jij jouw “dreamteam” zou mogen samenstellen, met spelers waarmee jij samen hebt gespeeld, hoe zou deze er dan uit

zien?

Ik vind dat altijd wel een gevoelige kwestie omdat ik personen niet wil passeren waarmee ik altijd met veel plezier gespeeld heb. Er zullen ongetwijfeld spelers zijn die ik vergeten ben op te schrijven. 

Ik wil toch ook wat “reserve spelers” melden:

Eldi Pernet – VV Spijkenisse - keeper

Cornelis Warning – vv Zuidland – verdediger

Rene van Meurs – vv Zuidland - middenvelder

Robert de Heer – VV Spijkenisse - aanvaller 

Zie afbeelding voor het dreamteam van John.