· 

Lesley Pattinama-Kerkhove in het Billy Jean King Cup Dubbel met Demi Schuurs.

BERTENS EN RUS ONTMOETEN DEBUTANTEN OP OPENINGSDAG BJK CUP

 

De loting voor het Billie Jean King Cup play-offduel tussen Nederland en China in de Maaspoort in ’s-Hertogenbosch heeft een verrassing opgeleverd. De Chinese captain Shuo Liu laat de 19-jarige Xinyu Wang en de twintigjarige Xiyu Wang debuteren. Paul Haarhuis koos voor vaste krachten Kiki Bertens en Arantxa Rus.

 

Tien jaar geleden maakte Bertens haar debuut. De Wateringse opende haar interlandcarrière in 2011 tegen Letland met een zege op Lina Lileikite. Als de Nederlandse nummer één de komende dagen haar twee enkelspelen tegen China wint dan evenaart ze het record van Betty Stöve, die 22 enkelspelpartijen voor Nederland winnend afsloot.

 

Speeldag 1.

Bertens opent op vrijdag de speeldag om 13.00 uur met een confrontatie tegen Xinyu Wang. De nummer 146 op de WTA-ranglijst zit voor het eerst bij het Chinese team en krijgt direct de voorkeur boven de veel hoger geklasseerde Shuai Zhang (WTA-41) en Saisai Zheng (WTA-49). Bertens en Wang speelden nog niet eerder tegen elkaar. Bertens: "Xinyu Wang ken ik nog niet. Mijn teamgenoten wel en daar zal ik zeker informatie over haar inwinnen. Elise (Tamaëla, privécoach Bertens, red.) heeft haar ook zien spelen. Ik zal nog wat beelden gaan bekijken en dan samen met Elise en Paul een speelplan maken. Maar in eerste instantie zal ik toch ook van mijn eigen spel uitgaan’, klonk Bertens na de loting zelfverzekerd."

 

Rus kent haar tegenstandster wel. De Nederlandse nummer twee speelde opvallend genoeg de afgelopen maanden al drie keer tegen Xiyu Wang (WTA-134). De onderlinge balans is 2-1 voor Rus, die vrijdag aan haar 13de Billie Jean King Cupseizoen (voorheen FED Cup) begint. "Wang is linkshandig en groot. Ze heeft goede slagen, maar is niet heel constant. Het is daarom belangrijk om er elk punt te staan, want ze wisselt goede punten af met afzwaaiers’, analyseerde de zelf ook linkshandige Rus.

 

Speeldag 2

Zaterdag start de eerste enkelspelpartij ook om 13.00 uur. Bertens neemt het dan op tegen de Xiyu Wang en Rus tegen de andere Wang. Deze speeldag wordt afgesloten met het dubbelspel tussen Demi Schuurs en Lesley Pattinama-Kerkhove (foto) en het koppel Zheng/Zhang.

 

Speelschema Nederland - China 

Vrijdag 13.00 uur

Kiki Bertens – Xinyu Wang 

Aansluitend

Arantxa Rus – Xiyu Wang 

 

Update 17 april 2021

Nederland staat na de eerste dag in de play-offs van de Billie Jean King Cup (voorheen Fed Cup) op gelijke hoogte met China (1-1). Kopvrouw Kiki Bertens begon de interland in Den Bosch met een simpele zege op de matig spelende Wang Xinyu (6-2, 6-0). Arantxa Rus was daarna te wisselvallig tegen Wang Xiyu: 1-6. 6-4, 2-6.

 

Zaterdag 13.00 uur

Lesley Pattinama Kerkhove – Xiyu Wang

Arantxa Rus – Xinyu Wang

Arantxa Rus/Demi Schuurs-YiFan Xu/Shuai Zhang  

 

Update 18 april 2021:

Lesley Pattinama-Kerkhove verging op dag 2 de geblesseerd afgehaakte Kiki Bertens en speelde tegen Wang Xiyu. De Chinese was in drie sets (6-3, 5-7, 6-4) te sterk voor de inwoner van Spijkenisse en zette haar land daarmee op een 2-1 voorsprong.

Rus (WTA-83) kwam er in de laatste enkelspelpartij aanvankelijk niet aan te pas tegen Wang Xinyu (WTA-146), die met prachtig agressief spel wist te domineren. Rus slaagde er echter steeds beter in het spel van Wang te ontregelen en won mede dankzij vijf games op rij toch de set. Wang verstapte zich echter in set twee op 3-3 en gaf een game later op met een bovenbeenblessure. Rus won de wedstrijd daarmee met met 6-3, 4-3 en bracht Nederland op gelijke hoogte met China.

 

Met een overtuigende 6-1, 6-4 zege op YiFan Xu en Shuai Zhang hebben Arantxa Rus en Demi Schuurs Nederland naar een 3-2 zege op China geleid in de play-offs van de Billie Jean King Cup (voorheen de Fed Cup). Ze versloegen in Den Bosch het Chinese duo met 6-1, 6-4.

Oranje kwam in de confrontatie met China terug van een 2-1 achterstand. Als winnaar mag Nederland nu kwalificatieduels voor de finaleronde in 2022 gaan spelen. Daar is Paul Haarhuis niet meer bij. Het duel met China betekende het afscheid van de captain.  

 

Alle wedstrijden werden live uitgezonden door Ziggo Sport Tennis en op toptennis.tennis.nl.