
Bestuursleden van verenigingen zijn vanaf 1 juli 2021 individueel en hoofdelijk aansprakelijk. De regels hieromtrent zijn aangescherpt in de nieuwe Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR). De wet is van belang in een aantal scenario’s, zo leggen we uit in dit bericht.
Deze wet is bedoeld om het bestuur en toezicht van onder meer verenigingen en stichtingen te verbeteren en om vervelende incidenten te voorkomen. Op onze speciale WBTR pagina lezen bestuurders informatie over stappenplannen, webinars en ook nieuwsberichten over deze nieuw wet. Daar lees je precies wat de WBTR inhoudt. Om je als bestuurder een beeld te geven van wat de WBTR inhoudt en in welke gevallen het van belang is, hebben we hieronder hypothetische situaties geschetst.
- De penningmeester van een vereniging heeft de boekhouding niet op orde. Het nieuwe bestuur controleert een aantal zaken en komt erachter dat de boekhouding niet juist is. Het nieuwe bestuur besluit het oude bestuur (die hier niet van op de hoogte was) aansprakelijk te stellen voor de geleden schade van de vereniging.
- Een vereniging bestelt nieuwe tafeltennistafels en betaalt een bedrijf een flinke geldsom aan. Vervolgens gaat dat bedrijf failliet en kan de vereniging fluiten naar haar geld. De vereniging stelt de verantwoordelijke bestuursleden aansprakelijk, omdat zij onvoldoende hebben onderzocht of het bedrijf kredietwaardig was.
- Het clubhuis/pand van een vereniging is in de loop der jaren stevig in verval geraakt. De voorzitter heeft een lokale aannemer opdracht gegeven voor een ingrijpende verbouwing. De aannemer maakt flinke kosten en laat andere opdrachten schieten. Er is echter onvoldoende geld in kas, waardoor de vereniging het contract niet kan nakomen. De aannemer lijdt hierdoor aanzienlijke schade. De aannemer gaat de bestuursleden in hun privévermogen aanspreken.
Wie is er verantwoordelijk voor deze problemen en hoe voorkom je ze?
In beginsel is de rechtspersoon aansprakelijk voor alle verplichtingen die worden aangegaan. In het geval van ernstig verwijtbaar handelen kan de bestuurder persoonlijk aansprakelijk zijn. Alle
voorbeelden zijn gebaseerd op een bestuurdersaansprakelijkheidscasus die in de praktijk is voorgekomen of kan voorkomen. Alle bestuurders zijn zowel collectief als hoofdelijk aansprakelijk.
Belangrijke punten om op te letten in deze voorbeelden, zijn de financiële administratie en het vier ogen principe.
De Nederlandse Tafeltennis Bond (NTTB) heeft een collectieve bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering voor aangesloten verenigingen. Voor een bedrag van €42,35 heeft de club dekking tegen mogelijke bestuurdersaansprakelijkheid. Wellicht bieden ook andere sportbonden de mogelijkheid een collectieve verzekering af te sluiten.
Geen stress!
Doorgaans doen verenigingen en stichtingen het heel goed. Dan is het niet veel werk om de wet te volgen. Verenigingen en stichtingen die het WBTR-stappenplan doorlopen, komen langs alle
verplichtingen. Dan blijkt dat de eisen van de wet meevallen of dat er met een kleine verandering aan kan worden voldaan. Het is wel zaak die zaken te bespreken en vast te leggen. Voor meer
informatie, zie www.wbtr.nl.