· 

Pech voor profwielrenner Kevin Inkelaar.

Het zit de Abbenbroekse 23 jarige beloftevolle wielrenner Kevin Inkelaar niet mee bij zijn debuut bij de wielrenprofessionals. Na zijn door de corona uitbraak te korte debuutjaar 2020 heeft hij dit kalenderjaar door een vals positieve coronatest bij de start van de Volta Ciclista a Catalunya (22 maart in Spanje) en een peesblessure nog geen wedstrijdkilometer gereden. Hij herstelt momenteel thuis in Abbenbroek langzaam van zijn blessure en hoopt zo snel mogelijk zijn eerste kilometers van 2021 te rijden. 

 

A dream came true.

Hij had na zijn laatste, goede jaar in de Beloftencategorie een droom: meerijden in het profpeloton. Zijn Management wist de profploeg Bahrain McLaren te overtuigen en een profcontract voor Kevin te realiseren. Zijn mooie overwinning in de tweede (berg)etappe van de Giro Ciclistico della Valle d'Aosta Mont Blanc (Italië) zal daar zeker positief aan hebben bijgedragen. 

 

2020: eerste profjaar.

Op 5 februari 2020 debuteerde Kevin in het profpeloton bij de meerdaagse Volta a la Comunitat Valenciana in Spanje. Het was een enorm leuke en leerzame ervaring voor Kevin. Een valpartij in etappe 2 was een vuurdoop voor hem, maar desalniettemin kon hij voor de kopmannen Dylan Theuns, Wout Poels en Pello Bilbao goed ondersteunend werk verrichten. Dylan Theuns eindigde uiteindelijk op plek 5 van het algemeen klassement. Wout Poels eindigde als 6e, Pello Bilbao als 18e en Kevin als 123e.

 

Kevin kon niet wachten op de volgende wedstrijd. Maar helaas volgde in maart de Covid-19-uitbraak waardoor de jonge Abbenbroeker tot 1 augustus wachten voordat hij in de meerdaagse La Route d'Occitanie (La Depeche du Midi) in Frankrijk weer een rugnummer op mocht spelden (of plakken). In die wedstrijd een 36e plaats in het eindklassement en positie 11 in het jongerenklassement. Daarna volgden nog de Tour de Wallonie (16 tot en met 19 augustus/België/21e eindklassement) en de Bretagne Classic (25 augustus/Frankrijk/99e).

In september reed Kevin in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali. In deze Italiaanse meerdaagse wedstrijd was de 13e plaats in het eindklassement een mooi resultaat. Er volgden nog 5 eendagswedstrijden waaronder de Waalse Pijl (95e) en Luik-Bastenaken-Luik (90e) voordat hij op 20 oktober in het Spaanse Irun aan de start stond van de Vuelta d'Espagna (Spanje). Een kroon op het debuutjaar. De eerste grote ronde. Goed voor de ontwikkeling van elke renner. Helaas kwam Kevin in de tweede etappe ongelukkig ten val waardoor hij vooral de eerste week enorm heeft afgezien. Gelukkig kwam hij er door en wist de 18 daagse wedstrijd uit te rijden en op 8 november in Madrid te beëindigen. Aan een mooi debuutjaar kwam laat in het seizoen een einde. Er werd hoopvol uitgekeken naar het tweede profjaar bij Barhrain Victorious (andere subsponsor).

 

2021: tweede profjaar.

Na een korte rustperiode volgde de opbouw naar het nieuwe seizoen. Trainingskampen met de ploeggenoten en een aanvullend verblijf in Spanje om onder betere weersomstandigheden te trainen. Kevin had er zin in! Maar omdat diverse wedstrijden afgelast of uitgesteld werden, moest geduld opgebracht worden. Op 22 maart stond Kevin aan de start in Spanje, maar werd hij door de ploeg op de eerste wedstrijdochtend uit voorzorg uit de wedstrijd genomen na een positieve coronatest. Helaas bleek dit achteraf een negatieve test te zijn, maar het kwaad was al geschied. Het spreekwoordelijke uithuilen en opnieuw beginnen was van toepassing. Het leven van een topsporter gaat niet over rozen. En toen kwam die vervelende peesblessure aan het licht en keerde Kevin terug naar Nederland om in vertrouwde Abbenbroekse omgeving aan zijn herstel te werken.

 

We hadden Kevin -nu hij in Nederland is- graag gesproken voor onze serie Sporten is een Sport, maar Kevin heeft aangegeven na zijn Corona ervaring en met zijn huidige blessure geen onnodige risico's te willen nemen en hij wil zich met veel discipline wedstrijd klaar maken. Hopelijk volgt dat laatste op korte termijn. We respecteren zijn keuze en blijven hem belangstellend volgen.

Foto 1: gemaakt door ploeggenoot Kevin tijdens het Spaanse trainingskamp in februari 2021.

Foto 2: vorige jaar in Hellevoetsluis genomen door Dan Rolandus ter gelegenheid van een interview voor Groot Hellevoet.