· 

Ronald van der Graaf en Jan Pieter Borst zwommen in 12 uur en 58 minuten Het Kanaal over.

Een maand later dan oorspronkelijk gepland, hebben Ronald van der Graaf en Jan-Pieter Borst woensdag 21 juli Het Kanaal tussen Dover en Calais overgezwommen. De eerder geplande overtocht kwam door de slechte weersomstandigheden te vervallen.

 

Iets na zeven uur in de ochtend doken de mannen elk om de beurt een uur het water in. Na 12 uur en 58 minuten kwamen ze vanuit Engeland aan de overkant in Frankrijk. In totaal hadden de mannen door de stroming 51,5 kilometer afgelegd. De korte reactie na afloop van Ronald: "Het eerste deel van de overtocht hadden we weinig wind. In het tweede deel nam de wind en de golfslag toe. Er was veel zon en een aangename temperatuur. Het water was 17 graden Celsius. We zwommen met onze wetsuits aan. Aan het slot hebben we een kiezelsteen van het strand bij Calais als aandenken meegenomen." 


Eerder schreven wij...

We maakten een aflevering van Sporten is een Sport met lange afstandzwemmers Ronald van der Graaf (Brielle) en Jan Pieter Borst (Rotterdam). Bekijk hier de aflevering nog eens terug. 


Augustus 2020 spraken we uitgebreid met triathleet Ronald van der Graaf (Brielle) van TVG. Hij had 15 augustus het IJsselmeer over gezwommen: van Medemblik naar Stavoren. Voor het interview, open deze link.

 

Nu is Ronald alweer toe aan een nieuwe uitdaging. In de week van 22 tot 29 juni heeft hij het tweede tijdslot om Het Kanaal tussen Dover (Engeland) en Calais (Frankrijk) over te zwemmen. Hij doet dat in estafettevorm met Jan Pieter Borst (ex wedstrijdzwemmer uit Oostvoorne). 

 

Momenteel bereidt Ronald zich samen met Jan Pieter elk weekend in Rockanje voor op deze ongeveer veertien uur durende overtocht. Ronald wordt opnieuw begeleid door trainer Marcel van der Togt.

Met Pinksteren zijn Ronald en Jan Pieter van plan in estafettevorm het IJsselmeer over te zwemmen. Vanuit Medemblik naar de kust voor Stavoren en terug. Dit ter voorbereiding op de Kanaalovertocht. We gaan Ronald en Jan Pieter de komende weken volgen... Wordt vervolgd dus...

De foto's van de IJsselmeerovertocht van vorig jaar zijn gemaakt door Ronalds vrouw en redacteur Jack Holten maakte de foto van Ronald op de massagetafel bij Stefan Krabbendam van Preaz Sport Hellevoetsluis.