· 

Zijn we klaar voor de Sportzomer?

Na alle ellende rondom alle vorig jaar vanwege de overbekende oorzaak uitgestelde sportevenementen is natuurlijk dit jaar de kalender wat dat betreft wel overvol. De feitelijke sportzomer, waar we normaal gesproken met grote gezelschappen leuk naar allerlei grote sportevenementen uit kijken, was al langzaam begonnen met de Giro d’Italia en nu zijn ze natuurlijk ook aan het tennissen op Roland Garros, maar de echte start is toch eigenlijk wel vanaf aankomende week.

 

- Gisteren begon in Amstelveen het EK Hockey

- Aankomende vrijdag natuurlijk het EK Voetbal

- Dit weekend begint ook het WK Judo

 

Na volgende week ook het EK (vrouwen) Basketball

- De Copa America

- Formule 1 races

- EK Softbal

- Vanaf 26 juni Tour de France

- Vanaf 28 juni Wimbledon

- Diverse Ek en WK evenementen voor jeugd

Vanaf 21 juli natuurlijk de Olympische spelen…

 

De grote vraag is nu: zijn we daar met zijn allen wel klaar voor?

Voor de sporters geldt dat zij normaal elk jaar maar 1 of 2 toernooien hebben om voor te focussen (titeltoernooien). Dit jaar moeten ze dat allemaal verdelen vanwege en een Europees of Wereldkampioenschap, en de Olympische spelen. Dat zit zo kort op elkaar dat er overbelasting dreigt.

 

Daarnaast is ook voor het publiek/de TV kijkers de beleving anders. Er mag, bij de meeste evenementen althans, wel wat publiek bij zijn, maar het zijn natuurlijk geen volledig gevulde stadions. Daardoor wordt ook de sfeer die normaal bij zulke evenementen zeg maar leiden tot ‘volksfeesten’ niet gehaald. De mensen die het voorrecht hebben wel aanwezig te mogen zijn zullen natuurlijk proberen om waar dat kan zo veel mogelijk sfeer te maken, om de sporters aan te moedigen, maar zullen zich ook bezwaard voelen, omdat ook het gezamenlijk met andere supportersgroepen optrekken en daardoor veel vriendschappen maken, wat tijdens dat soort evenementen gebruikelijk is, wordt beperkt door de maatregelen.

Voor de TV Kijker geldt dat het volgen en kijken van alles te veel gevraagd is, en dat het kijken naar half lege en daardoor toch wat onnatuurlijk klinkende stadions en sporthallen ook vreemd overkomt en ook weer het plezier in het kijken ontneemt. Dat ook ingegeven doordat dat weer niet in groepsverband mag en kan plaatsvinden.

 

Voor een evenement als de Copa America geldt dat het me verbaasd dat het nu in Brazilië gespeeld wordt; het mocht niet plaatsvinden in Colombia en Argentinië vanwege de grote aantallen besmettingen en de angst dat dat de veiligheid in het gedrang bracht, dus de CONMEBOL heeft vervolgens besloten het evenement, 2 weken voor aanvang, te verplaatsen naar Brazilië….. waar het aantal besmettingen en de onveilige situaties door de Braziliaanse handelswijzen met betrekking tot het virus nog groter zijn…??? Dit terwijl men een aanbod had vanuit Amerika, waar men vanwege de grotere vaccinatiegraad volgens mij veel beter in staat was geweest om, weliswaar in een gecreëerde ‘bubbel’, het toernooi in één speelstad, veiliger te organiseren.

 

In een hoop van de genoemde evenementen, worden ook de selecties aangepast. Bij het Hockey worden sommige spe(e)l(st)ers nu niet geselecteerd voor het titeltoernooi, om zich te kunnen richten op de Olympische Spelen, en bij het voetbal mag men nu 26 in plaats van 23 man meenemen, om zich te wapenen tegen eventuele problemen wegens het virus en in het geval van blessures bij keepers mogen deze gedurende het toernooi worden vervangen. Allemaal leuke voorzorgsmaatregelen, maar het hebben van  deze grotere selecties zorgt er ook voor dat er heel veel spelers zich voorbereiden op het toernooi, met de grote kans straks het gehele toernooi geen speeltijd te hebben gehad…

Daar komen vervolgens nog een tweetal opmerkelijke dingen bij. De regels zijn niet in geheel Europa hetzelfde wat betreft de toegang tot de stadions en het al dan niet in quarantaine moeten gaan, wordt daar voor de voetballers dan een uitzondering op gemaakt?? Ook zegt men overal dat het aantal reisbewegingen moet worden beperkt. Vervolgens speelt men dit toernooi in 11 landen, waarbij de Groepen niet altijd gevormd worden door 2 dicht bij elkaar gelegen steden te kiezen. In groep A bijvoorbeeld zijn de speellocaties Rome en Baku. Leuk voor Baku dat men het mag organiseren hoor, maar Azerbaijan doet niet eens mee aan het toernooi, waarom laat men dan al die andere landen daarheen komen? Ook de keuze van de UEFA om als uitvalsbasis voor de officials te kiezen voor Istanbul vind ik in dat licht bezien nogal vreemd, want dat is nou niet bepaald de meest centraal gelegen locatie en tevens spelen de landen er geen wedstrijden, dus al die officials moeten kris kras door Europa heen gaan reizen om na hun wedstrijden weer terug te keren naar de uitvalsbasis.

 

Dan tenslotte zijn daar nog de Olympische Spelen, wat normaal toch het hoogtepunt op sportgebied zou moeten zijn. Het is natuurlijk al bijzonder treurig (voor de organisatie) dat het vorig jaar moest worden uitgesteld, maar de grote vraag rijst, of het gezien alle, bovenop de reeds torenhoge eisen aan de veiligheid, vanwege de gezondheidssituatie in Japan momenteel wel verantwoord is om het evenement nu wel te organiseren. Ook in Japan zelf is er enorme weerstand over de zin en de onzin van het verantwoord zijn en de risico’s, maar het nu opnieuw uitstellen betekent een gigantisch miljardenverlies voor Japan. Door de geldende maatregelen zal er enkel Japans publiek bij de evenementen aanwezig mogen zijn, dus daardoor zullen de inkomsten een enorme verliespost opleveren. Het Duivels dilemma is echter of het nemen van deze risico’s geen structureel effect gaat hebben. Dus het organiserend comité en met name de Japanse regering heeft, gezien alle weerstand echt wel een heel moeilijke beslissing te nemen. Ik zelf durf dan ook geen uitspraak te doen wat de meest verstandige beslissing is in dezen??

 

Ik zou dan ook graag een reactie krijgen vanuit de sporters en het publiek wat u hiervan vindt met z'n allen. Deze reacties mogen uiteraard zowel op onze Facebookpagina als naar ons mailadres (sportopvoorneputten@gmail.com). Het is niet de bedoeling hier met z'n allen ruzie over te gaan maken, maar ik wil wel graag lezen en horen wat ieder denkt. Er is geen goed of fout in dezen, dus heb respect voor elkaars meningen en standpunten, maar ik vind dit qua onderwerp gewoon interessant om te zien hoe men hierover denkt. 

 

Wat zegt u als volger en Sportkijker. Bent U klaar voor de sportzomer???

 

Patrick Buys.