· 

Hellevoetse Marathonloper Bart van Nunen op Olympische Spelen geveld door hitteletsel.

8-8-2021. De geboren Hellevoetse Marathonatleet Bart van Nunen liep vannacht de Olympische Marathon van Sapporo. Als 1 van de 3 Nederlanders. Samen met zilveren medaillewinnaar Abdi Nageeye en Khalid Choukoud. Door hitteletsel was Bart genoodzaakt de strijd te staken.

 

Bart van Nunen besloot de race die onder zware weersomstandigheden gelopen werd (26-30 graden Celsius, 77-80% luchtvochtigheid, windkracht 4-5) zorgvuldig en in eigen tempo aan te pakken. Hij liet snel de kop van de wedstrijd los. Bart had de pech dat hij vanaf 10 km voornamelijk alleen moest lopen en werd bevangen door de hitte.

 

Redacteur Jack had zojuist contact met Bart en hij schreef het volgende:

"Ik ging best oké. Het brak op dat ik vanaf kilometer 10 vooral alleen liep. De omstandigheden waren bruut. Ik heb alles gedaan wat ik kon, maar het was gewoon too much. Tussen het 30 en 35 km punt ben ik letterlijk afgevoerd met een rolstoel en busje. Ik was bevangen door de hitte. Ik kon in het begin geen fatsoenlijk woord uitbrengen. Alleen losse woordjes. Ik had hitteletsel, wat je krijgt voor je hitteberoerte (heatstroke) krijgt. In de voorbereiding heb ik er heel veel aan gedaan om dat te voorkomen. Het was vrij bizar om dit te ervaren, maar gelukkig gaat het nu tien uur na de wedstrijd wel weer oké en gelukkig kom ik er zonder gezondheidsschade van af. Ik kon er dus letterlijk niets aan doen dat ik uit de wedstrijd ging. Ik heb tot het laatste moment gevochten om de wedstrijd tot een goed einde te brengen. Ik ben er kapot van dat dit niet gelukt is, maar dit soort dingen horen bij het vak. Ik ga nu lekker uitrusten en daarna de komende maanden er gewoon weer iets moois van maken." 


Voorbereiding Hellevoetse Marathonloper Bart van Nunen op Olympische Spelen verloopt voortvarend.

17-7-2021. De voorbereiding van de Hellevoetse marathonloper Bart van Nunen op de Olympische Marathon verloopt voorspoedig. Redacteur Jack Holten had contact met Bart.

 

Op zaterdagmiddag 5 juni hadden wij Bart van Nunen in de uitzending van Radio Sport op Voorne Putten. We spraken via een videocall uitgebreid met Bart (luister en kijk hier nog eens terug). Nadien zijn Barts ogen nóg meer gericht op de Olympische Marathon van Sapporo (redactie: in verband met de hitte in Tokyo wordt de Olympische Marathon in het noordelijker gelegen Sapporo gelopen). 

 

Hoe verloopt de voorbereiding op de Olympische marathon?

Bart: "De voorbereiding op de grote dag verloopt best soepel. Ik heb alle geplande trainingen goed kunnen volbrengen; de vorm lijkt goed." 

 

Wanneer vertrek je naar Japan?

Bart: "Ik vertrek 31 juli naar Japan. Op dit moment ben ik nog in het Zwitserse dorpje Celerina (1330 inwoners) dat 3 kilometer ten noordoosten van Sankt Moritz ligt. Eind deze week sluit ik mijn vier weken durende trainingskamp daar af en keer ik terug naar huis. Ik blijf dan nog twee weken heerlijk in eigen vertrouwde omgeving voordat ik naar Japan vertrek."

 

Hoe zien jouw trainingsdagen er momenteel uit?

Bart: "Ik train vrijwel elke dag twee keer. Daaromheen is het vooral veel rusten. Volgende week heb ik nog een stevig trainingsblok, maar daarna ga ik al wat intensiteit terugnemen. Ik ga in de tussentijd ook al een paar keer de klimaatkamer in om te acclimatiseren aan de weersomstandigheden van Sapporo."

 

Het trainingsprogramma in Japan?

Bart: "In Japan zal ik samen met de andere atleten ook wel vaak 2x per dag gaan hardlopen. Maar dan een stuk korter en minder hard."

 

Je bent dus een tevreden atleet?

Bart: "Jazeker. De voorbereiding verloopt goed. Alles gaat gelukkig volgens plan. Ik kijk uit naar de Olympische Race op 8 augustus 2021 (redactie: middernacht Nederlandse tijd)."

 

We wensen Bart en ook de twee andere Nederlandse marathonlopers Abdi Nageeye en Khalid Choukoud een mooie race toe in Japan. Dat de mannen ons maar prettig mogen verrassen. 

 

We volgen Bart van Nunen al een tijd op zijn weg naar Sapporo (Olympics 2021).

Nog een keer het recente radio interview met Bart van Nunen terug luisteren en zien? Kijk hier.

Nog een keer de televisiereportage van Hemd van het Lijf met Stefan Krabbendam en Bart van Nunen terug zien? Kijk hier