· 

Daan van Sintmaartensdijk op podium in Zuidland.

Zuidland- Daan van Sintmaartensdijk heeft de 67e editie van de Wielerronde van Zuidland voor semiprofs/elite/beloften afgesloten met de derde plaats. Terwijl zijn ploeggenoot bij de semiprofformatie VolkerWessels Rens Tulner de sprint won van Frank van den Broek (HSK Trias/Mooi Jong), toonde de Zuidlander zich in de massasprint om plaats drie de sterkste.

Dan Rolandus: tekst en foto's.

Na het startschot van ‘mister Ronde van Zuidland’ Bram van Rooijen trok het hongerige peloton van semiprofs/elite/beloften meteen ten aanval. De rondjes van 2,5 kilometer werden afgerafeld. Nadat Zuidlander Roel van Sintmaartensdijk (VolkerWessels) zijn aanvalslustige poging op eigen grond zag mislukken, trok zijn ploeggenoot Rens Tulner uit Lexmond ten aanval. Tulner kreeg Frank van den Broek uit Voorhout in zijn wiel mee. Het duo werkte uitstekend samen en hield dat 60 kilometer tot aan de finish vol. Rens Tulner bleek het snelste eindschot te hebben en werd daarmee de opvolger van Coen Vermeltfoort (VolkerWessels), de winnaar van 2019. Daan van Sintmaartensdijk moest zich tevredenstellen met troostplaats drie. ‘’De derde plaats was op zich het hoogst haalbare’’, gaf Daan van Sintmaartensdijk aan dat er met een ploeggenoot voor hem niet meer inzat. ‘’Het was een moeilijke wedstrijd, de mannen weten dat je uit het ‘dorp’ komt en je weet dan ook dat je wordt geschaduwd. Het was niet makkelijk. Toen Tulner wegging werd er niet meer echt gereageerd, werd er niet doorgetrokken. In de laatste ronde had ik nog een broertje (Roel, DR) in koers, die mij mooi afzette in de laatste bocht. Ik kwam als derde door, had veel snelheid en ben meteen aangegaan, maar het was nog ver. Ik zag nog een schaduw (Stan Godrie, DR), gaf nog even gas bij en dat bleek voldoende tot de finish. Op zich een mooi podium en voor mij het hoogst haalbare.’’ Daan van Sintmaartensdijk, die ook in 2022 zal uitkomen voor VolkerWessels, rijdt zondag 5 september de Ronde van Valkenswaard. Voor de uitbraak van corona kon ik Vlaanderen en Gent Wevelgem rijden. Ik zat tegen het hoge niveau aan te hikken. Het was de laatste anderhalfjaar door corona wat karig. De 1.1 wedstrijden tussen de profs, die ik heb gereden, gingen over het algemeen best wel goed. Ik zat veelal mee in de eerste groep, maar miste net de kracht om het door te zetten. Dat had duidelijk met wedstrijdritme te maken. Ik hoop me toch nog te bewijzen zodat ik de stap naar de profs kan maken.’’

Mario Poldervaart
Jelle van Steekelenburg uit Wateringen zegevierde bij de sportklassers. De Westlander liet in de sprint Koen Withagen uit Utrecht ver achter zich. Frans van Winden uit Bergschenhoek completeerde op plaats drie het podium. Mario Poldervaart uit Zuidland legde achter de geslepen Brian Burggraaf uit Velsen-Noord beslag op de vijfde plaats. Poldervaart, die uitkomt voor de Spijkenisser wielerclub PRC Delta, zag een solo op niets uitlopen en een vlucht met medestrijder Koen Withagen uit Utrecht stranden. Poldervaart keek dan ook met gemengde gevoelens terug op zijn koers. ‘’We lagen goed op koers, maar ik ben in de bocht vanuit de Kreekweg naar de Raadhuisstraat vanuit het wiel van Withagen uit de bocht gevlogen. Mijn voorwiel schoot weg, ik kwam niet meer goed in mijn pedaal en toen was hij weg. Jammer, want het was in de finale een goede aanval. Het ging verder goed. Ik ben bij een premiesprint gelijk in de aanval gegaan, dacht aan de goede ontsnapping, totdat ik weggleed. Op het laatst heb ik nog alles of niets gereden voor de derde plaats, maar ik kwam uit op de vijfde plaats.’’ Mario Poldervaart combineert het wielrennen met hardlopen. Door corona heb ik me dit jaar meer gespecialiseerd op hardlopen. Ik besloot daardoor bij de sportklasse te gaan rijden, maar volgend jaar ga ik bij Delta bij de elites rijden. Ik wil met de combinatie ploeg WASp klassiekers gaan rijden. Ik vind het fijn om het wielrennen met hardlopen te combineren. Ik doe aan duatlon. Ik doe begin oktober mee aan het NK-duatlon in Almere. Daar ga ik me op focussen’’, aldus de 23-jarige student uit Zuidland.

Thijs Vrij
Thijs Vrij uit Hellevoetsluis eindigde in de Wielerronde van Zuidland voor nieuwelingen op de twintigste plaats. De voormalige BMX-er paste zich snel aan bij de wegrenners, want hij pakte met onder meer een solo de leidersprijs. De coureur van PRC Delta moest het in de massasprint afleggen tegen onder meer het winnende trio Jan Kraus uit Oss, Julian Vergouw uit Amsterdam en Sjors Lugthart uit Den Haag.

Uitslag semiprofs/elite/beloften:
1. Rens Tulner (Lexmond), 2. Frank van den Broek (Voorhout), 3. Daan van Sintmaartensdijk (Zuidland), 4. Stan Godrie (Zundert), 5. Yanne Dorenbos (Castricum), 6. Stefan Verhoeff (Groot-Ammers), 7. Frank Stijger (Honselersdijk), 8. Rico van Damme (Yerseke), 9. Delano Swenne (Heukelum), 10. Remco Schouten (Gouda), 35. Roel van Sintmaartensdijk (Zuidland), 39. Tony Reijtenbagh (Zuidland). Uitslag sportklasse: 1. Jelle van Steekelenburg (Wateringen), 2. Koen Withagen (Utrecht), 3. Frans van Winden (Bergschenhoek), 4. Brien Burggraaf (Velsen-Noord), 18. Leon Oosters (Hellevoetsluis), 19. Jan Kees den Hartog (Zuidland), 21. Emiel van Dijk (Hellevoetsluis), 23. Frank Oosting (Hellevoetsluis), 31. Marco van Leeuwen (Hellevoetsluis). Uitslag Nieuwelingen: 1. Jan Kraus (Oss), 2. Julian Vergouw (Amsterdam), 3. Sjors Lugthart (Den Haag), 4. Senna Remijn (Wolphaartsdijk), 5. Rens Grommel (Uithoorn), 20. Thijs Vrij (Hellevoetsluis).

 

Kevin Schenk maakte voor Sport op Voorne Putten en LinqMedia een mooie sfeerreportage. Die ziet u hierDe finish van de Sportklasse/Licentiehouders met winnaar Jelle van Steekelenburg ziet u hier.