Geschreven door Peter van Herp

 

 

 

Het is toch wel jammer dat je als supporter van een BVO (Betaald Voetbal Organisatie, dit even voor de duidelijkheid) uit de regio Rijnmond, en op Voorne Putten zijn er daarvan genoeg, je nooit echt op lange termijn van succes kan genieten. Het blijft wisselvallig hoe Feyenoord, Sparta, Excelsior en FC Dordrecht presteren. 

Om nou eens met die laatstgenoemde club te beginnen: Het leek er dit keer echt op dat ze de drie punten, uit bij (FC-)Almere City, mee terug naar de Krommedijk zou nemen. Sta je als elftal tot aan ongeveer driekwart van de wedstrijd met 2-0 voor…… om uiteindelijk met 3-2 nat te gaan! Zo schiet het natuurlijk nooit op in het, ja daar komt weer zo’n beschamend lelijke naam, Riwal Hoogwerkers Stadion (wat je er toch niet allemaal voor over moet hebben om sponsors tevreden te stellen). Het is echt te hopen dat dit soort wedstrijden in de toekomst WEL gewonnen worden door de manschappen van trainer Claudio Braga. Anders wordt het een ware lijdensweg voor de trouwe supporters in de stad van de beroemde Van der Gijpen (Cor, Rene en wijlen Wim, Janus en Freek). 

Dan naar Rotterdam. Spangen in dit geval. De rood-witten in Het Kasteel spelen bij vlagen echt leuk, attractief voetbal, maar ik heb zo het idee dat er af en toe wel eens wordt vergeten dat er ook nog gewonnen moet worden. Dat bleek maar weer eens het geval in Sittard. Daar in Limburg konden de mannen van Henk Fraser dit keer echt geen potten breken op bezoek bij Fortuna. En dat is spijtig want met de komst van de oud-verdediger van o.a Feyenoord EN Sparta als trainer is er ook een vurig verlangd nieuw elan en brandende ambitie de poorten van de 131-jarige club (oudste profclub van het land, ik zeg het nog maar eens) binnengekomen. Laten we hopen dat die tomeloze energie van good old’Henk een keer beloond gaat worden. De rood-witten keerden huiswaarts met een bloedeloze 0-0.

Dat 2de elftallen tegenwoordig ook acte de présence mogen geven in de KeukenKampioen-divisie, daarover heb ik op deze plek al eerder mijn mening geuit, Goed, het is een gegeven. Punt. Aldus geschiedde afgelopen weekend (vrijdag de 27ste om precies te zijn) toen Jong PSV moest aantreden op Woudestein (Kralingen, Rotterdam) tegen Excelsior. De landelijke jeugd van de Eindhovenaren deed en doet het al jaren behoorlijk goed in de desbetreffende competities (spelers daarvan komen dus ook regelmatig eerst in het 2e van de desbetreffende club terecht alvorens aan te treden in de hoofdmacht) maar de eerste divisie,

 

de KeukenKampioen-divisie dus, is klaarblijkelijk toch een graadje moeilijker. Dat was duidelijk te merken, want de manschappen van Ricardo Moniz walsten zowat over de Brabanders heen. Als het elftal altijd zo zou spelen dan kunnen ze, in tegenstelling tot wat ik in mijn vorige column beweerde toch weer betrekkelijk snel terugkeren in s’lands hoogste betaald voetbal-afdeling. Laten we het hopen. 5-2……wat een uitslag!

In de Kuip is het dit seizoen echt een geval van ‘Jantje huilt, Jantje lacht ‘ (dat zou zomaar op oer-feyenoorder Boskamp kunnen slaan!) want smalende nederlagen worden afgewisseld met klinkende overwinningen.

Donderdag de 26ste september was het natuurlijk 1 groot tranendal. De spelers van Jaap Stam bakten er werkelijk helemaal niets van tegen het Alkmaarse AZ. Ze leken zich wel volkomen krachteloos over het veld te bewegen, zo weinig fut zat er in. De meest creatieve speler bij de Rotterdammers ‘van Zuid’, Steven Berghuis, was het toonaangevende voorbeeld van de onmacht van Feyenoord. Zijn onnodig harde overtreding op Teun Koopmeiners in de 45ste minuut illustreerde het volledige gebrek aan een goed doordacht spel-idee en wedstrijdplan. De Kuip-bewoners gingen er dan ook met boter en suiker in met een schandelijke 0-3 als eindresultaat.

 

Hoe anders was het afgelopen zondag, opnieuw in de Kuip, tegen FC Twente. Waar Steven Berghuis tegen AZ volledig over de schreef ging met dus een onnodig harde tackle (onbestraft typisch genoeg, maar rood zou hem alsnog boven het hoofd kunnen hangen als de tuchtcommissie de beelden nader gaat beoordelen) was hij nu de gevierde man vanwege zijn openingsgoal in de 6de minuut. Ook de vaak zeer kritisch bekeken Sam Larsson (hij heeft nog steeds niet zijn zijn SC Heerenveen-niveau gehaald volgens velen) liet dit keer positief van zich horen en werd met 2 doelpunten man van de wedstrijd bij de Rotterdammers. De inmiddels niet meer zo afgeladen Kuip (‘slechts’ 32.000 toeschouwers, naar Feyenoord-maatstaven van de afgelopen jaren best weinig) kon eindelijk weer eens echt uitbundig juichen. Maar het huidige houtje-touwtje beleid bij club van legendes als van Hanegem, Moulijn en Puck van Heel (wie kent ‘m heden ten dage nog?) garandeert nou niet bepaald succes voor de lange termijn. Een sterke leider met duidelijke toekomstvisie zou zeer welkom zijn ten burele van de eerste Nederlandse EC 1 -en Wereldbeker-winnaar. Rentree voor de GKL (Grote Kale Leider), Jorien van den Herik? Hoogstwaarschijnlijk niet, maar zo’n type zou zeer welkom zijn. Vergeet niet dat hij, voordat hij door onwetende domoren zoals bepaalde groepen supporters en de destijds zogezegde ‘coup-plegers’ als Hans Blankert en zelfs club-iconen als Gerard Kerkum de Kuip zowat uit werd gejaagd uitstekend beleid heeft gevoerd in mijn optiek. Met 8(!)hoofdprijzen onder zijn bewind. De fans weten welke, zoekt u het maar op. Maar voorlopig blijft dat nog toekomst-muziek. Eerstvolgende wedstrijd: FC Porto voor de Europa League. Een hele zware dobber denk ik zo. Duimen maar! Tot de volgende keer beste lezers en lezeressen!