Peet’s (Eredi)visie 2-12-2019

FC Dordrecht moest afgelopen weekend aantreden tegen de wellicht meest besproken voetbalclub van de laatste 14 dagen. FC Den Bosch werd na de op z’n zachtst gezegd zeer rumoerige wedstrijd tegen Excelsior weggezet als zo ongeveer de meest racistische bv van het ganse land. Het gebeurde is natuurlijk absoluut niet goed te praten maar het is natuurlijk niet zo dat nu elke Bosschenaar lid is van een rechts-extremistische beweging die uit lynchen gaat, zogezegd. Hoe dan ook, Dordrecht’s trots moest na het verlies van de week ervoor tegen Telstar de rug rechten om er zodoende voor te zorgen dat men met een goed gevoel (lees = resultaat) huiswaarts kon keren en er weer enige glans kwam in het stadion aan de Krommedijk. Maar logischerwijs wilde de Noord-Brabantse club hier niet aan meewerken en legde dan ook het vuur aan de schenen van de mannen van Claudio Braga. Het eindresultaat was dan ook uiterst teleurstellend: 3-2 verlies. Uithuilen en weer opnieuw beginnen is het devies. Op 6 december wacht thuis de zware klus tegen Cambuur. Want ja, in deze fase is elke nieuwe pot voetbal een reuze opgave voor Dordrecht’s FC. 

Sparta deed het in Tilburg zo mogelijk nog slechter. Trainer Henk Fraser stak de hand ook in eigen boezem door naderhand aan te geven dat hij zijn verkozen elf blijkbaar niet goed genoeg had geïnstrueerd. Dat was dan ook duidelijk te zien. De Spangenaren uit ‘West’ lieten het duidelijk afweten. Het was voor Willem II niets minder als een ‘walk-over’. 4-0! Wat was er aan de hand? Hadden de spelers gewoon een ‘off-day’? Waren ze nog lamgeslagen van een weekend lang feesten en drinken in het uitgaansleven? Verkeerd schoeisel? De bal te zacht opgepompt? Elk (slap) excuus is mogelijk. Wie zal het zeggen? Feit is dat ondanks dit blamerende verlies Sparta er nog niet eens zo heel slecht voorstaat in de Eredivisie. Met een elfde positie op de ranglijst zit het er nog dik in dat de oudste profclub van ons land zich toch zal kunnen handhaven in de hoogste voetbalafdeling. Maar dan moeten er niet meer van dit soort uitglijders gaan plaatsvinden! Duimen maar. 

Feyenoord dan. De club uit Rotterdam-zuid had het loodzwaar tegen PEC Zwolle. Feyenoord speelde in de eerste helft in de toch weer zeer goed gevulde Kuip (bijna 45.000 toeschouwers) zeker niet onverdienstelijk en kwam dan ook in de 23ste minuut op voorsprong door een doelpunt van Steven Berghuis. Wat heeft deze man trouwens ontzettend veel overdreven negatieve aandacht gekregen na zijn toch vrij lichte overtreding op de doelman van RKC. Het een en ander zal natuurlijk te maken hebben met zijn reactie hierop en verklaring naderhand tegenover de media want het vergrijp zelf (elleboogstoot na achter tegen de borstkas) was nou ook weer niet van dien aard dat hij van zo’n beetje heel voetbalminnend Nederland een reprimande verdiende. Zelfs bondscoach  Ronald Koeman deed hier aan mee. Hij zal wel van de KNVB een soort van signaal gekregen hebben om dit toch vooral heel sterk te veroordelen. Beetje gek wel, want als een iemand toch in zijn spelers-loopbaan niet vies was van af en toe een harde of zelfs buitenproportionele overtreding was het Ronald Koeman. Voortreffelijke voetballer. Zeker! Maar niet roomser dan de paus zogezegd. Maar ja, hij is nu bondscoach en heeft nu dus een voorbeeldfunctie. Ach ja.

Maar goed, terug naar de wedstrijd van afgelopen zondag. Na het overigens fraaie doelpunt van Berghuis leek het wel of het elftal van Dick Advocaat met lood in de schoenen speelde. Weinig lukte meer. Op basis van de tweede helft mag het eigenlijk een wonder heten dat de Zwollenaren niet langszij kwamen. Daarvoor speelde het elftal van John Stegeman toch te onevenwichtig en misschien ontberen ze daar dan ook wel te veel kwaliteit voor in de breedte. Maar er zijn gekkere dingen gebeurd in de wereld en het had ook zo maar op die manier kunnen aflopen. Afijn, voor de supporters uit ‘Zuid’ was er dan toch die goede afloop. Een opsteker in een toch moeilijke en zware week waarin er nipt werd gelijkgespeeld tegen Glasgow Rangers en oud-trainer Pim Verbeek kwam te overlijden. Na een lange periode van ziekte overleed de Rotterdammer en oer-Spartaan op slechts 63-jarige leeftijd. Tijdens de minuut stilte had trainer Advocaat, oud-speler en teamgenoot van Verbeek bij Sparta, het er duidelijk moeilijk mee. Pim Verbeek werd in 1989 aangesteld als trainer in de Kuip in wat misschien wel het slechtste en meest rumoerige seizoen uit de clubgeschiedenis is geworden. Met als dieptepunt de veldbestorming van Feyenoordsupporters tijdens de wedstrijden tegen Den Bosch en Fortuna Sittard. Met terugwerkende kracht is later toch gebleken dat Verbeek, hoewel met zijn 33 jaar nog zeer jong en dus tamelijk onervaren, hier geen blaam voor trof. De door de Zweed Gunner Bengston samengestelde selectie was gewoon veel te zwak en onevenwichtig om goede resultaten neer te zetten. Niettemin werd naast Bengston ook Pim Verbeek hiervan de dupe en moest hij het veld ruimen om plaats te maken, zo zou snel blijken, voor Wim Jansen. Verbeek was de laatste jaren actief in het bestuur met de portefeuille technische zaken. Eerder dit jaar moest Verbeek vanwege zijn ziekte ook het bondscoachschap van Oman naast zich neer leggen. Wij wensen de nabestaanden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.

Van alle regio-clubs uit het betaalde voetbal had Excelsior waarschijnlijk het beste weekend. De club uit het Rotterdamse Kralingen had bijna geen kind aan Roda JC in Kerkrade. Met de 1-4 winst kon men de nare nasmaak van de wedstrijd tegen Den Bosch waarin Excelsior-speler Moriera racistisch werd bejegend en de verloren thuiswedstrijd tegen Volendam fris en fruitig van zich af spelen. En dat gebeurde dus dubbel en dwars. Zwarts opende in de 13de minuut al de score. Twaalf minuten later was het opnieuw raak. Al kwam daar wel de nodige hulp bij van de thuisclub bij kijken want Roda-speler Schlösser schoot in dus de 25ste minuut in eigen doel. De twee wedstrijden geleden racistisch uitgescholden Morreira deed ook nog een duit in het zakje door in de 4de minuut van de blessuretijd te scoren. Excelsior-trainer Ricardo Moniz zal ongetwijfeld met een zeer tevreden gevoel in de bus op weg naar huis zijn gestapt. En het bleef die avond en nacht nog heel lang onrustig in noordelijk Rotterdam…..

 

Tot de volgende keer beste lezers! 

Geschreven door Peter van Herp.