De voorbereiding is gelukkig voorbij en columnist Peter van Herp kan weer schrijven over zijn geliefde eredivisie. Hierbij bekijkt hij op geheel eigen wijze de regioclubs in het betaalde voetbal. Dit is Peet's (Eredi) Visie van 03-08-2019 

 

De zomerstop is voorbij. De competities gaan weer beginnen. Hoe staan de BV-clubs uit regio Rotterdam ervoor?

Feyenoord voorbereiding was tegen de amateurclubs voorspel(grote en kleine winstpartijen), tegen grotere tegenstanders geen het op z’n zachts gezegd niet al te best. Denk aan de wedstrijd tegen het Engelse Southampton. Toch geen echte grootmacht in de Premier League maar Rotterdams hoogst genoteerde profclub kon er geen enkele vuist tegen maken. Tel naast de blijkbaar toch iets teruglopende populariteit van de Kuip-bewoners(zo als het er nu naar uit ziet 31.000 seizoenkaarten verkocht, duizend minder als vorig seizoen)daarbij op de perikelen rondom het bestuur(vertrek van algemeen directeur Jan de Jong en technisch directeur Martin van Geel) en spelers (gehuurde Clasie naar “concurrent….AZ! Tony Vilhena naar Krasnodar en Berghuis ’geflirt' met PSV) en je kunt niet echt spreken van een fijne rustige voorbereiding. De nieuwe spelers zijn nou echt ook niet spectaculair te noemen al is de terugkeer van ‘kind van de club’ Leroy Fer misschien wel een versterking. Genoeg ervaring opgedaan in het buitenland dus.....we gaan het zien!

Fraser hoopte wat ‘zijn’ Sparta betreft op zinvolle versterkingen maar voorlopig nog wat mager al zijn daar ook wat ‘verloren zonen’ weer terug gekeerd. Dat Royston Drenthe geen contractverlenging kreeg aangeboden was te verwachten. Zijn enthousiasme werkte soms zeer aanstekelijk bij medespelers maar uiteindelijk bleek zijn rendement toch te laag. En dus, ook gezien zijn leeftijd, was de uitkomst over eventueel verder voetballen bij Rotterdams’ (en zelfs Nederlands’) oudste profclub duidelijk. Hij probeerde zijn heil te zoeken bij....

Excelsior. Maar dat bleef bij een flirt. De liefde werd door de Kralingers duidelijk niet beantwoord. Misschien weer verder als professioneel pokeraar dan maar Royston? Excelsior heeft overigens genoeg aan het hoofd om zich daar verder druk over te maken. De club heeft na de degradatie uit de Eredivisie genoeg werk aan de winkel om dit seizoen te proberen weer aan te haken in de KeukenKampioen-divisie en zodoende weer promotie af te dwingen. Hetzij via een titel danwel door promotie/degradatiewedstrijden. O ja, daarvoor gebruiken we tegenwoordig de Engelse term Play-off voor...pfff. De ploeg van Amsterdammer Ricardo Moniz, is in ieder geval niet te benijden. Weinig financiële mogelijkheden qua spelers-budget en qua accommodatie zou Woudestein ook wel aan vernieuwing toe zijn. Nou ja, wat blijft is het handjevol(goed, best wel iets meer) trouwe supporters wat de sfeerloze tribunes bevolken.

Over FC Dordrecht valt er gewoon weinig nieuws te vermelden. Helaas. Of het moet zijn dat tijdens de Open Dag(vandaag 3 Augustus) de Krommedijkers met maar liefst 5-3 wonnen van (Jong) Norwich City! Toch een opsteker zo vlak voor de competitie. Dat biedt misschien enig perspectief voor het nieuwe voetbaljaar.

Al met al wordt het hopelijk weer een enerverend seizoen.

Tot de volgende keer!