Peets (Eredi)Visie - column 40 - 15 mei 2021.

En toen was daar weer de zoveelste editie van Feyenoord-Ajax. En weer lieten de Rotterdammers van ‘Zuid’ het afweten. Toegegeven, verliezen is geen schande maar om opnieuw je door ‘020’ als D-pupillen te laten wegzetten in de eigen Kuip voelt tegen de aartsrivaal toch weer als een blamage. Je had nog iets van glans kunnen brengen aan een verder verloren seizoen. Het was het team van Dick Advocaat niet gegund. Maar ja, de zogeheten gun-factor moet je ook gewoon afdwingen.

 

En dat is de eerste Nederlandse Europa-cup 1, Wereldbeker en Uefa-cupwinnaar bij lange na niet gelukt. Daarvoor was het spel vaak veel te kleurloos, kansloos en niet bevlogen genoeg. Kijk, zo’n uitschieter als in januari 2019 (6-2, weet u nog?) kan en mag je niet steeds opnieuw verwachten maar iets meer uitstralen dat je geloof hebt in eigen kunnen zou de verstokte die-hard supporter toch wel verdienen. En is dat dan de angel van Feyenoord dit seizoen? Dat propvolle stadion met normaal zo’n 50.000 fanatieke fans? Die zo geroemde ‘twaalfde man’? Ik zeg, complete larie! Elke club heeft ’t dit seizoen zonder zijn hondstrouwe aanhang moeten doen. Dus zijn ze allemaal in het nadeel, als je het zo bekijkt. Ja maar, is de algemene consensus, die van Feyenoord, hun aanhang, is gewoon buitengewoon. En oké, daar wil ik in meegaan maar dan zeg je tegelijkertijd dat dit Feyenoord zonder supporters niet zo heel veel voorstelt. Toch?

 

En misschien moeten we dan ook gewoon eerlijk zijn en toegeven dat dat waarschijnlijk de waarheid is. Want het team bestaat weliswaar uit noeste werkers zoals Jens Toornstra maar als je spelers als bijvoorbeeld Luis Sinisterra als de hoop ziet voor de toekomst dan is die visie wel erg kortzichtig. De Colombiaanse linksbuiten is een aardige speler maar ook niet meer als dat. Bij illustere voorgangers als Regi Blinker, Pierre Vermeulen of Jörgen Christensen delft hij toch echt zwaar het onderspit. Om over legende Coen Moulijn, ooit verkozen als grootste speler uit geschiedenis met Willem van Hanegem als goede tweede (in een andere gelijktijdige verkiezing waren die posities overigens omgedraaid), al helemaal niet te spreken! En tot overmaat van ramp werd Steven Berghuis dan regelmatig uitverkozen tot Feyenoord’s beste van desbetreffende speelronde. Begrijp mij niet verkeerd, Berghuis is zeker een goede voetballer maar als je zo’n speler tot je beste moet rekenen dat is het uiterst pover gesteld met de kwaliteit van je verdere selectie.

 

Ter voorbeeld: begin jaren 1990 had je ook enkele absolute uitschieters maar daarom heen was de spelersgroep wel evenwichtiger. De meeste spelers onder eerst Wim Jansen en daarna (relatief kort) Hans Dorjee en toen Willem van Hanegem die in 1993 in Groningen tegen de plaatselijke FC kampioen werd waren min of meer gelijkwaardig. Ook eind jaren 1990 onder Leo Beenhakker (kampioen in 1999) en begin jaren 2000 met Bert van Marwijk aan het roer (Uefa-cupwinnaar in  2002) was dit het geval. Het leek wel of men toen veel beter de kunst verstond om een echt uitgebalanceerde selectie samen te stellen. En nu zou je dat met routinier Frank Arnesen als TD toch ook mogen verwachten? Ja maar de club heeft geen geld, is het vaak gehoorde excuus. Eh, wat? Sorry hoor, maar wie zijn geschiedenis goed kent (die van de club aan de Maas althans) weet dat de rood-witten in die andere voornoemde perioden nou ook niet bepaald rijk waren. Maar er zat blijkbaar met Jorien van Herik toch echt wel een doorgewinterde bestuurder aan het hoofd die wist hoe je met een wat krappe beurs toch inventief beleid kon en ook moest voeren. Hij had natuurlijk in zijn eerste jaren als voorzitter (daarvoor was hij penningmeester ten burele van de Kuip) wel de mazzel dat hij een topper als eerder genoemde Wim Jansen als technisch directeur in de gelederen had. Met hem aan zijn zijde was het samenstellen van een brede selectie een stuk makkelijker. Maar dan zeg ik opnieuw, Arnesen is ook geen beginneling! Waar zit het ‘m dan in? Waarom lijkt het seizoen 2016-’17 slechts een uitzondering? Na de bekerwinst van het jaar ervoor was Dirk Kuyt er op gebrand om, in wat zijn laatste seizoen in het betaalde voetbal bleek te zijn, nu echt te oogsten. Het resultaat is bekend. Maar had het toenmalig trainer Giovanni van Bronkhorst ook gelukt zonder de aanwezigheid van de Katwijker? Dat is natuurlijk koffiedik kijken maar TD van dienst Martin van Geel mocht zich natuurlijk wel degelijk in de handen wrijven dat het club-gevoel van Dirk zo groot was dat hij een forse salaris-nivellering voor lief nam om met zijn ‘grote liefde’ die felbegeerde hoofdprijs in de wacht te slepen. Hij had bij Fenerbahçe makkelijk het tienvoudige kunnen blijven verdienen! Van echt groots beleid van de Brabantse TD en oud-speler van o.a Feyenoord, Ajax en Willem II kun je dus nauwelijks spreken.

 

Maar goed, hoe nu verder? Wat wordt het spelers-beleid de komende jaren. Gaat TD Arnesen in dat opzicht nog grote daden verrichten? En is het wel fair om dat te mogen verwachten? We gaan het zien. Laten we in ieder geval hopen dat de stadions komend seizoen weer vol kunnen lopen. Dan heeft Feyenoord in ieder geval weer de broodnodige steun in de rug van ‘Het Legioen’. Dat scheelt blijkbaar toch als een slok op een borrel. En dan maar zien of de zuid-Rotterdammers in ieder geval weer aanspraak kunnen maken op het predicaat ’titelkandidaat’. En dat allemaal onder nieuwe trainer Arne Slot. Er is veel werk voor hem aan de winkel. Dat is een voldongen feit. En of hij klaar is voor die taak en tegen de immense, haast ondraaglijke druk in de Kuip bestand is? De toekomst zal het uitwijzen.

 

Dat Dick ermee gaat stoppen ligt voor de hand. De kleine Hagenaar wordt dit jaar 74 en hij lijkt het wat rustiger aan te willen doen. Volkomen begrijpelijk. Want misschien bedriegen mijn ogen en oren mij maar de oud-ADO-speler oogt en klinkt vermoeid. Waar hij bijvoorbeeld een zeperd als tegen Ajax afgelopen weekend (had ik al vermeld dat het 0-3 was geworden?) vroeger fel zou analyseren en bekritiseren klonk hij nu gelaten. Berustend in het onvermijdelijke. Maar ook ronduit naïef. Of hoopvol tegen beter weten in, zo kun je het ook uitleggen. Maar daarmee ook voor deze keer ronduit onrealistisch. Want natuurlijk heeft iedereen kunnen zien en concluderen dat Feyenoord niet gelijkwaardig was aan de nieuwe (en consoliderende) landskampioen. Beweren van wel is je kop in het zand steken. En heel misschien, bedenk ik mij opeens, is dat precies wat Dick wil. Lekker je hoofd verstoppen, weg van al te kritische pers en opdringerig publiek. Gewoon de boel de boel laten en smachten naar het eind van deze sfeerloze competitie vanwege lege  stadions. Om dan te beseffen dat zijn tijd erop zit in de jungle van het internationale voetbal. 

En indien dat inderdaad zijn conclusie is en hij heel welverdiend (in alle opzichten haha) met pensioen gaat (al weet je het bij een vak-idioot als hij nooit)… Het is je gegund, kleine ‘Generaal’!

 

 

Geschreven door Peter van Herp