Column Gina Sandifort - nummer 3 - 11 juli 2020.

Niets doen. 

 

Daar worden we steeds beter in. De gemiddelde (bijna) volwassene slaapt een uur of acht per nacht. Dit zegt nog niet veel over de kwaliteit van ons slaapgedrag. 

 

Wat zeker wel erg is veranderd is, is het lummelen en lekker even genieten. Dit doen we bijna niet meer. Altijd maar bezig en druk zijn, is een normale zaak geworden.

 

In de week hebben we gemiddeld gezien 48 uur vrije tijd. Je zou denken: genoeg tijd om het niet druk te hebben. Maar schokkend is, dat we een mega groot gedeelte besteden aan social media. Er zijn onlangs cijfers bekend gemaakt. Het gaat hier om gemiddeld 20,9 uur van die vrije uren. F*ck dat is niet meer normaal.

 

Mega schokkend. Zeker als we dan kijken naar het aantal uur dat we gemiddeld sporten: 1,7 uur. Bijna belachelijk in verhouding tot het gebruik van sociale media. En dan nog 1,7 uur waarin we echt niets doen. Ook gek eigenlijk. Ben redelijk in shock. Dit is toch te bizar voor woorden eigenlijk.

 

We eten anders, we bewegen nagenoeg niet meer en we ontspannen eigenlijk ook niet genoeg of op de juiste wijze. Dit betekent helaas in de meeste gevallen ook: niet beter, positiever, fijner, lekkerder of gezond voelen. Je kan je afvragen: waar ben je dan mee bezig als we nauwelijks nog bewegen, de hele dag stressen om niets en van alles, ons niet voeden maar alleen maar vullen met bewerkte voeding en nauwelijks de tijd nemen om te eten, ontspannen, sporten en te genieten.

 

Jouw keuze is dat zeker.

 

Natuurlijk, dit is allemaal een keuze van jezelf. En die maak je ook voor jezelf. Wie ben ik om te zeggen dat je het anders dient te doen. Het is ook niet makkelijk in deze tijd. Wat we eten wordt grotendeels bepaald door het aanbod en onze omgeving. En hoe geaccepteerd is het in onze maatschappij om voedsel te weigeren in een cultuur waar voeding en gastvrijheid normaal is geworden. Leefstijl is meer dan alleen een individuele keuze waarvan de uitkomst vaak strijdig is met het persoonlijke verlangen om je lekker te voelen. Want wie wil er nou niet fit en vitaal zijn? Een lijf hebben waar je zo trots als een pauw op kan zijn; en je mega goed voelen. En wat dacht je van helder kunnen nadenken en op en top kunnen concentreren. Het lijkt allemaal zo ver weg voor sommige, maar niets in minder waar. Iedereen kan zich top voelen! Echt waar!

 

Laat je niet afschrikken door alles en iedereen. Maak een keuze hoe jij wilt leven en hoe jij je zou willen voelen. De kracht en de power van jezelf is zo sterk, dat je alles kan omzetten naar wat jij zou willen.

Haal alles uit het leven wat erin zit en eet en drink waar je zin in hebt. Ontzeg jezelf niets, ga naar elk feestje, sport alleen wanneer je echt zin hebt, leef tot de max zodat je later kan zeggen: “Ik heb geleefd!” Dat is wat de meesten het liefst zouden horen als advies.

 

Helaas is dit de keuze die sommige nog steeds maken. Het is alleen niet echt een bewuste keuze, laat staan dat er echt van genoten wordt. Velen doen wat ze doen, voelen zich beroerd, voelen zich niet fit, en voelen zich ronduit slecht. Denken: tsja, dat hoort toch bij om het maximale uit het leven te halen?

 

Heel de dag zitten, prikkels, stress, consumeren, veel te veel bewerkte voedingstoffen en suikers, en met toch een beetje schuldgevoel duiken we maar de sportschool in en gaan we helemaal los of ons leven er echt van af hangt. Wellicht last van overgewicht, een welvaartsziekte, last van hoofdpijn of een andere kwaaltje dat allemaal gemakkelijk op te lossen is door bewustere keuzes te maken.

 

Haal alles uit het leven, geniet van elk moment, ga geregeld naar een feestje die het echt waard is, eet en drink producten van goede en lekkere kwaliteit en geniet ervan, sport elke dag, maak een heerlijke wandeling in de natuur, geniet van je gezin, heb je geliefden lief en geniet in volle gezondheid. Acceptatie van jezelf is zoveel waard. Kies wat jezelf zou willen kiezen.

 

Amen.

 

Met sportieve groet,

Gina Sandifort 

 

Studio locatie Hellevoetsluis

Burgemeester van de Jagtkade 5 Hellevoetsluis

info@letsgosport.nl  www.letsgosport.nl