Peets (Eredi)Visie.

 

27 januari 2020.

Tja, een week vertraging voor wat betreft mijn eerste column van dit jaar. Ik heb dan ook behoorlijk zitten prakkiseren over in wat voor deplorabele staat het voetbal zich bevindt. En dat is niets voor mij. Ik hou altijd hoop. Tot nu toe. Want wat is het een treurnis allemaal.

Kijk, over FC Dordrecht kunnen we snel klaar zijn (1-0 winst tegen Eindhoven afgelopen vrijdag). Die club zal never nooit niet meer in staat zijn om ook maar aan te haken bij de subtop. Van de Keukenkampioen-divisie. En als zelfs dat niet lukt….dan wordt het toch wel heel moeilijk allemaal. Lang hebben de Krommedijkers gehoopt dat het gemeentebestuur groen licht zou geven voor een nieuw stadion. Want zoals velen tegenwoordig schijnen te denken, is dat de sleutel tot nieuw succes. Denk aan het gedoe hierover bij Feyenoord. Enfin, over die club later meer. Maar ik denk dat dit een grove misvatting is. Want oké, stel, dat fonkelnieuwe stadion staat er, wordt er dan opeens beter gevoetbald? Nee, natuurlijk niet. Want dat heeft toch uiteindelijk weer te maken met de kwaliteit van het spelers-materiaal. Ja, zeggen de positivo’s, maar met een nieuw stadion zorg je voor meer inkomsten en dus weer meer financiële ruimte om betere spelers aan te trekken. Dat is wat elke club-bestuurder zo’n beetje van de daken schreeuwt als ook maar de woorden ’NIEUW STADION!’ valt. Maar waarop is dat in godsnaam gebaseerd, deze gedachtengang? Want met mijn simpele boerenverstand denk ik toch dat je met de bouw van een nieuw stadion een behoorlijke financiële aderlating hebt geleden. Natuurlijk, best wel vaak wil een gemeente bijspringen. Maar ook dat blijft meestal beperkt tot een paar euro-kruimels (op de voetbal-meetlat dan, hè. Voor ons gewone stervelingen blijven het absurd astronomische sommen geld). De rest van de zak geld moet dan toch bij investeerders vandaan worden gehaald. En dat zijn zakenmensen. Directeuren van, dan wel eigenaars met, een bedrijf. Of ze nu een supporters-hart hebben of niet, die willen op een zeker moment toch hun geld terug. En dat is eigenlijk ook volkomen logisch. Het blijven zakelijke overeenkomsten. Kortom, dan is er uiteindelijk nog verdomd weinig budget over voor het ‘ verversen ‘ van een spelers-selectie. En als het spel dan tegenvalt en de resultaten bedroevend blijven, loopt het stadion leeg en zit je als club met een grote financiële strop. Oftewel, bezint eer u begint. Een nieuw stadion is niet de magische tover-formule voor een glorieuze toekomst. Eerder een blok aan het been.

Zouden ze dat bij Feyenoord nou ook maar eens een keer begrijpen! Hoewel ze ‘op Zuid’ zich nog niet direct druk hoeven te maken over een leeglopend stadion (nog een steeds een bezetting van zo’n 40.000+ supporters gemiddeld elke twee weken) is het daar op bestuurlijk niveau een zooitje. RvC (Raad van Commissarissen)-leden die opstappen vanwege de gekozen beleidskoers, of juist een gebrek daaraan. Een vers gekozen algemeen directeur (voorzitters noemen we ze blijkbaar niet meer) die naar voren lijkt te zijn geschoven door de Vrienden van Feyenoord (de groep vermogende supporters uit het bedrijfsleven die ettelijke jaren geleden met een injectie van zo’n 40 miljoen euro de club van de afgrond redde) omdat hij, voormalig tennisser Mark Koevermans, ook al jaren fanatiek supporter is van de club. Maar die op zijn beurt nauwelijks echt vertrouwen geniet bij zijn mede-bestuurders van de RvC, omdat hij op dat gebied nauwelijks ervaring heeft en ook geen netwerk bezit van nuttige voetbal-contacten. Daar is dan vervolgens Frank Arnesen voor aangesteld. Dat lijkt dan wel een logische stap omdat de interim-TD (technisch directeur) Sjaak Troost er vooral op communicatief gebied met zijn technische staf en spelers en naar het overige bestuur toe, er een potje van maakte. Tel daarbij op, ook bij hem het volledige gebrek aan een bruikbaar netwerk en je komt al snel uit op de logische redenering dat Arnesen de juiste man op de juiste plek is. Feit is wel dat hierdoor Troost zijn voormalig RvC-post min of meer terug eist. En daar lijkt op dit moment niemand echt happig op. Niet bij de VvF (lees hierboven) en niet bij de RvC.

 

Dan is er nog de kwestie van hèt hoofdpijn-dossier ten burele van De Kuip. Namelijk het feit of dat mooie oude roemruchte stadion wel moet blijven bestaan. Als thuishaven van Feyenoord althans. Want de gemeente leek al geneigd om de historische voetbaltempel te willen behouden als de club besluit om voor nieuwbouw te kiezen. Maar dat is dus het heikele punt. Wordt er een compleet nieuw stadion uit de grond gestampt of gaat er, voor de tweede keer na 1994, een

renovatie plaatsvinden? De club hoopt op en verlangt vurig naar nieuwbouw. Een groep van supporters heeft zich verenigd in de belangengroep Red De Kuip. Zij zijn dus duidelijk een voorstander van renovatie. Club-iconen als Willem van Hanegem steunen deze groep. Logisch. Zij hebben duidelijke sentimenten over de, mede door hen, behaalde successen in dit inmiddels 83-jaar oude Feyenoord-stadion (85 eigenlijk als je de twee jaar meerekent dat het stadion nog niet in gebruik werd genomen). In het geval van ‘De Kromme’ zou je dan de historische EC 1 return-wedstrijd tegen AC Milan (op dat moment EC 1 en Wereldbeker-houder) in de tweede ronde op 26 november 1969 kunnen noemen waarin hij, van Hanegem dus, de 2-0 maakte met fraaie kopbal op aangeven van Coen Moulijn. Deze wedstrijd gaf de selectie destijds eigenlijk de definitieve overtuiging dat ze de cup weleens konden gaan winnen. Aldus geschiedde.

Terug naar 2020. De gemeente had trouwens in dit geval, in tegenstelling tot dus in Dordrecht, WEL aangegeven mee te betalen aan nieuwbouw. Maar inmiddels is er op de Coolsingel hierover ook al weer een splijtzwam ontstaan. Een deel van B&W zou dit bouwproject een veel te hoge kostenpost vinden. Maar vanuit de gemeenteraad gaf men aan dat renovatie dan wel goedkoper zou worden op de korte termijn, maar dat er dan over een x aantal jaren opnieuw de portemonnee zou moeten worden getrokken voor weer een opknap-beurt. Dus dan zou nieuwbouw toch de oplossing zijn. Daar valt wat voor te zeggen natuurlijk. Maar dan kom ik toch weer terug bij mijn eerdere redenering (zie hier eerder betreffende FC Dordrecht), een nieuw groter stadion (De club verlangt naar een onderkomen met een capaciteit van 75.000 plaatsen. Daarmee zou het in één klap weer het grootste stadion hebben) genereert niet vanzelf meer inkomsten. Als de resultaten niet goed zijn en Feyenoord moet vaker dan niet halverwege het seizoen alweer afhaken in de race om de prijzen, en dan met name het kampioenschap, dan heb je absoluut niet de garantie dat het stadion elke twee weken weer helemaal volloopt. In tegendeel. Denk maar aan de rampjaren 1988 tot medio half 1991. Maar goed, met de halfbakken redenering dat een nieuw stadion automatisch geld oplevert, rekent het bestuur zich bij voorbaat al rijk.

NIEUW STADION!! Het magische toverwoord, het wonder-elixer voor nieuw succes! Ik zeg, dat is een vorm van achterstevoren denken en doen. Iedere leek kan toch bedenken dat je gewoon als eerste moet zorgen dat resultaten op het veld weer enigszins acceptabel worden? Toch!? Van daaruit kun je verder gaan bouwen en misschien de sprong wagen naar een nieuw stadion. En over het voetbal gesproken. De heren ‘van Zuid’ doen het onder Dick Advocaat zeker niet slecht (3-2 winst afgelopen zaterdag uit bij Heracles), maar het is allemaal nog veel te broos om ze als een stabiele factor te zien in de (sub)top van de Eredivisie. 

Daar komt dan ook nog bij dat het akkoord tussen de club en Advocaat in principe ging om het trainerschap ad interim. Dick gaat dus vooralsnog aan het eind van het seizoen gewoon zijns weegs. Of leidt die weg via een u-bocht toch weer richting Feyenoord? Dit is inmiddels de vurige wens van het (voltallige?) bestuur. Met de Hagenaar aan het roer zijn dan misschien geen wonderen verricht, het vertoonde spel is wel een stuk stabieler geworden en zijn er weer goede resultaten (lees= overwinningen en wat gelijke spelen) gehaald. De weg naar boven is weer gevonden, zo lijkt het. En dat biedt perspectief voor de toekomst. Mits Dick blijft. Of zou een nieuwe trainer op deze weg kunnen verder gaan? Misschien. En het wordt nu echt tijd dat het bestuurlijk rustig wordt bij de club en er een definitieve beslissing gaat vallen over het dossier ‘stadion’. Ik blijf het voor u en jou volgen.

En dan tot slot Sparta en Excelsior. Die kennen qua bestuurlijke zaken, trainers-perikelen of spelers-selectie geen echte problemen. De clubs kennen op het veld wisselende resultaten en zijn vooral bezig met lijfsbehoud in respectievelijk de Ere -en Keukenkampioen-divisie. Trainers Henk Fraser (in Spangen) en Ricardo Moniz (in Kralingen) doen hier samen met hun selecties hun stinkende best voor. En meer valt er ook niet van ze te verlangen op dit moment. En dit is goed zo. Wat waren dan de resultaten van afgelopen week? Sparta speelde zaterdag thuis op Het Kasteel met 1-1 gelijk tegen Fortuna Sittard en Excelsior moet, op het moment van dit schrijven (27 januari in de middag), ’s avonds om 20.00 uur nog aantreden tegen Jong PSV. We gaan zien wat dat wordt.

 

Tot de volgende keer!

 

Geschreven door Peter van Herp