Peet's (Eredi)Visie - column 41 - 28 mei 2021.

Het seizoen is ten einde. Voor Feyenoord, Sparta, Excelsior en FC Dordrecht althans. We maken de balans op.

 

De play-offs zijn gespeeld, Feyenoord kan het volgende seizoen Europa in. In de Eredivisie zijn ze op de 5de plek geëindigd. Dick’s klus is geklaard. Jammer alleen dat wat hem ooit wel met PSV lukte, hem nu niet is gegund met de Rotterdammers van ‘Zuid’. Geen kampioenschap. Was ook niet te verwachten natuurlijk. Dat voor mogelijk houden zou, voor dit jaar althans, onrealistisch zijn. Daarvoor moest Advocaat’s selectie van veel te ver terugkomen. Maar het blijft jammer. We gaan zien wat Arne Slot komend seizoen kan bewerkstelligen.

 

Voor Sparta is het best een goed seizoen geworden. Henkie Fraser heeft het allemaal goed op de rails gekregen met een keurige 8ste plaats op de ranglijst als resultaat. Benieuwd wat er nog meer in het vat zit voor de Kasteelbewoners. Top 5 misschien? Een plek wat de play-offs voor Europees voetbal kan betekenen? We gaan het zien. Ik kan mij in ieder geval indenken dat het vertrouwen in de voormalig Feyenoord en Sparta-speler groot is, dus voorlopig zit hij op z’n plek bij de oudste prof-club van Nederland. Ondanks dat er van verschillende kanten geluiden komen dat de noeste, spijkerharde verdediger van weleer perfect geschikt zou zijn als hoofdtrainer in de Kuip. Maar ja, die vacature is dus ingevuld. Misschien iets voor de niet al te verre toekomst. Ik zou het van harte toejuichen.

 

De ‘club van oud papier’, gezeteld in het mooie Kralingen (Rotterdam-Oost) is het seizoen niet slecht maar ook niet echt goed afgelopen. Misschien mocht je op voorhand ook niet meer verwachten van Excelsior, maar het blijft jammer dat de club die nog niet zo heel lang geleden niet onaardig in de Eredivisie acteerde nu genoegen moet nemen met een troosteloze 9de plek in de KeukenKampioen-divisie. Trouwens, kan er in godsnaam geen andere hoofdsponsor worden gezocht voor komend seizoen betreffende die eerste divisie? Dit is toch van een lelijkheid, deze naam. Ik pleit ervoor! En laten we hopen dat de Kralingers echt beter gaan presteren in jaargang 2021-2022. Dat zou zoveel leuker zijn voor de uitstraling van Rotterdam als dé voetbalstad van ons land.

 

In Dordrecht is het helemaal kommer en kwel. Het lijkt de plaatselijke FC, die al sinds jaar en dag aan de Krommedijk speelt, maar niet te lukken om hogerop te komen. Al jaren bengelt de groep onderaan de tweede bv-afdeling zonder enig perspectief op beter. Geen uitzicht op werkelijke vooruitgang. Wat kan het tij keren? Een stevige financiële injectie van een rijke ‘suikeroom’ uit verre landen? Of van een kapitaalkrachtige vaderlandse ondernemer? Zou dat de club er weer bovenop helpen? Het is van harte te hopen.

 

En kunnen de clubs komend seizoen weer meer supporters verwelkomen in hun stadion? Zullen de covid-maatregelen dan dermate versoepeld worden dat er weer volop gejuicht kan gaan worden voor een mooi doelpunt of fraaie actie? Het zal een keer tijd worden toch? Maar het lijkt erop dat een uitverkochte Kuip of Kasteel nog een utopie blijft. En wat te denken van het amateur-voetbal in deze? Ook aan die kant wil men weer hun trouwe fans kunnen verwelkomen zo langzamerhand. Dus wat zal het beleid worden van onze regering? Zal er lef worden getoond om weer terug te keren naar een enigszins normale situatie of blijft men daar in Den Haag knel zitten in een verkramping van bangigheid? In een destructieve, niet progressieve angst-psychose? We kunnen gaan gissen maar dat zet geen zoden aan de (Kromme)dijk. Er rest ons alleen rustig af te wachten.

 

En met deze woorden besluit ik mijn laatste column van dit seizoen. Ik wens één ieder nog een hopelijk warme en fijne (sport)zomer. Tot een volgende keer! 

 

Geschreven door Peter van Herp