Wheelchair tennister Donna Jansen is geboren op 14 maart 1998 en woont met haar ouders en broer Jimmy van 23 in Spijkenisse. Donna is 21 jaar. Ze is lid van LTC Spijkenisse.

Op de nationale ranglijst staat ze in zowel enkel als dubbel op de zesde plaats. Internationaal in enkel op de 40ste en in dubbel op de 38ste plaats. Ze vertelt ons: "Ik doe aan rolstoeltennis. Ik ben in 2015 bij een groep rollers gestart die toen nog op LTV de Hartel speelden. Inmiddels ben ik daar geen lid meer, maar weer lid van de oude vertrouwde vereniging LTC Spijkenisse. Vroeger ben ik hier ook altijd lid geweest en nu dus weer terug! Verder train ik in Hilversum bij Tulip Tennis Centre en bij de nationale selectie op het Nationale Tennis Centre in Club Pellikaan Almere. Ik studeer ook Rechten op HBO Niveau, maar dit doe ik thuis, zodat er meer tijd is om te trainen. Ik wil wel, als ik de propedeuse heb, kijken of ik een thuisstudie kan doen op universitair niveau." 

Een nadere kennismaking met Donna? Klik hier. Donna houdt ook een eigen blog bij: klik hier. Voor resultaten, klik hier. 


Geslaagde ingreep moet Donna terug op de baan krijgen

23 -09-2019 is Donna na 2 maanden te hebben getobd succesvol geopereerd aan haar hand, Hopelijk zal ze na een voorspoedige revalidatie haar tennis weer kunnen oppakken.


Ath Open: 14-17 augustus 2019 (België)

13-8-2019.

Deze week neemt Donna deel aan het Ath Open. Bij dit ITF 3 toernooi in het Belgische Mons, heeft Donna in de eerste ronde geloot tegen Mieke van Chastelet, van wie ze vorige week in de kwalificatie van de Austrian Open had weten te winnen. Morgen zal duidelijk worden tegen wie ze de dubbel, waarin ze hier een koppel vormt met Funamizu, mag uitkomen. Als Donna in de single wederom de eerste ronde doorkomt tegen de nr 82 van de ranglijst speelt ze tegen Hui Min Huang, van wie ze in de troostfinale van de Flanders Cup verloor, die hier als 6e geplaatst staat. Belooft dus weer een mooie uitdagende ontmoeting te worden voor Donna om te zien of ze weer progressie heeft geboekt.

 

14-8-2019.

Donna Wint van Mieke van Chastelet met 6-2 6-4 maar moet vervolgens buigen voor Huang met 2-6, 2-6. In de dubbel zijn Donna en Funamizu als 4e geplaatst en moeten ze het morgen in de eerste ronde opnemen tegen het Brits/Turkse koppel Breakwell/Bulguru.

 

15-8-2019.

Donna en Shiori Funamizu winnen de dubbel met 6-3 6-0 en treffen morgen het Duitse koppel Ellerbrock/ Kruger die als 1e geplaatst zijn. In de andere halve finale staan zoals mocht worden verwacht Zhu en Huang, tegen Moreno en Valverde goed voor 2x 6-0, tegenover Spaanstra en Hunt, Daarmee waren de geplaatste koppels allen duidelijk correct ingeschaald. 


Austrian Open, ITF 2 toernooi

6-8-2019

Deze week neemt Donna deel aan het Austrian open. Dit ITF 2 toernooi is dusdanig sterk bezet dat Donna niet eens rechtstreeks is toegelaten tot de Main Draw (Hoofdtoernooi). Daarom moet ze morgen een kwalificatie duel spelen tegen Mieke van Chastelet. Als ze die wedstrijd weet te winnen komt ze in de Main Draw mogelijk tegenover de Duitse Katharina Kruger (WorldRanking 15). Die is in dit toernooi niet eens een van de geplaatste speelsters. De Hoogst geplaatste speelster is de Duitse Sabine Ellerbrock (WR 7). De Chinese Zhenzhen Zhu (WR 9), vorige week de winnaar in de Flanders 25 is als 2e geplaatst, en zij speelt zelfs in de eerste ronde tegen de nummer 17 van de wereldranglijst. Dat is op dit moment Michaela Spaanstra.

Morgen wordt ook bekend of Donna eventueel ook mee doet met het dubbelspel.

Het is dus weer een sterk bezet toernooi. Laten we hopen dat Donna dit keer ook een succesvol single toernooi kan spelen na haar goede trainingsperiode.

 

Update 7-8-2019

Donna (WR 31) wint de kwalificatie van Mieke van Chastelet met 6-0, 6-1. Ze speelt in de Main Draw nu in de 1e ronde tegen de Britse Louise Hunt (WR 24).

In de dubbel is Donna gekoppeld aan de Chileense Macarena Cabrillana (WR 22). Ze speelden de eerste ronde tegen het Brits/Zwitserse duo Lauren Jones/Nalani Buob. Door een 6-4, 3-6, 10-4 supertiebreak overwinning spelen Donna en Macarena morgen in de kwartfinale tegen het als 2e geplaatste Brits/Nederlandse duo Louisa Hunt (WR 24)/Michaela Spaanstra (WR 17).

 

Update 8-8-2019.

Donna Jansen is er niet in geslaagd de kwartfinale van het enkelspel te bereiken. Ze verloor in de 1e ronde van het Hoofdtoernooi van de sterke Louisa Hunt uit Groot Brittannië. De setstanden waren 2-6, 1-6.

Later vandaag volgt de kwartfinalewedstrijd in het dubbelspel. Samen met Macarena Cabrillana speelt Donna tegen de als 2e geplaatste speelsters Louisa Hunt/Michaela Spaanstra.


ITF 3 Flanders Cup

27-07-2019. 

Donna heeft de halve finale bereikt van het dubbelspel. Ze versloeg met haar Argentijnse partner Maria Florencia Moreno het Zuid-Afrikaans/Franse koppel Venter/Morch met 7-5, 2-6 (10-6) en treffen nu in de halve finale het als 1e geplaatste Japanse duo Kanako Domori/Shiori Funamizu.

Update: Donna heeft de finale van het dubbelspel bereikt. In het regenachtige Leuven werd het Japanse koppel Domori/Funamizu na een goede wedstrijd met 6-4, 6-0 verslagen.

Donna staat ook in de finale van de Consolation Draw.

Update 28-07-2019. Helaas geen succes vandaag voor Donna en haar partner Maria Florencia Moreno. De dubbelfinale werd verloren van Zhu/Huang. Huang was Donna ook de baas in de consolation Draw finale en Moreno verloor de finale in de Main Draw single van Zhu

26 juli 2019

Na het toernooi in Barcelona heeft Donna besloten om het schema aan te passen. Het Swiss open ITF 1 toernooi werd gecanceld om te focussen op andere aspecten in de training. Wel neemt Donna deel aan de Flanders 25 Cup.

In de eerste ronde heeft Donna helaas verloren van Maria Florencia Moreno (ITF-14). Met 7-5, 6-1 was de Argentijnse te sterk. Donna speelde goed, vooral in de eerste set. Het was een warme dag in Leuven.

Nu verder in de Consolation Draw. Samen met Moreno speelt Donna nog in het dubbelspel en treffen zij het Zuid-Afrikaans/Franse duo Mariska Venter en Emmanuelle Morch.


ITF2 toernooi in Barcelona

26 juni 2019.

Donna nam van 26 tot en met 30 juni 2019 deel  aan het sterke ITF2 toernooi in Barcelona. Voor het verslag, klik hier.

 

 

 

Donna's reactie na afloop van het toernooi: "Finale consolation bij TRAM Barcelona Open! Ik begon de week niet sterk, met veel onrust en chaos op de baan. Blij dat ik het om kon draaien gedurende de week en met veel hulp weer dicht bij mezelf kon blijven. Uiteindelijk won ik de eerste twee wedstrijden van de consolation en heb ik een goede wedstrijd gespeeld in de finale tegen de nr. 7 van de wereld!

 

Nu kan Donna gaan trainen voor het ITF 1 toernooi in Zwitserland waar ze vanaf 16 juli aan zal deelnemen.

 

 

 


XXV Plock Orlen Polish Open

3 juni 2019.

Donna nam van 3 tot 7 juni deel aan de de XXV Plock Orlen Polish Open. Het is een ITF 2 outdoortoernooi op de ondergrond gravel. Opnieuw een mooie confrontatie met sterkere tegenstanders.

 

Klik hier voor een terugblik, persoonlijke reacties en het toernooiverloop.


Niets blijft Donna bespaard op haar "road to the ParaOlympics in Tokyo"

"Aan de top komen is makkelijker dan aan de top blijven." Dat wordt wel eens gezegd door topsporters. Maar we moeten ons realiseren dat de weg naar de top ook niet eenvoudig is. De jeugdige Donna stelt alles in het werk om snel de top te bereiken. Wordt daarbij liefdevol ondersteund door haar ouders en begeleiders van de tennisbond. En niet te vergeten de trouwe sponsoren van Donna die het mogelijk maken materiaal aan te schaffen en af te reizen naar buitenlandse toernooien. Eind 2018 was een belangrijke fase in haar leerproces en tennisontwikkeling. Het jaar 2019 is er een van strijden, strijden, strijden. En .... teleurstellingen. Maar: Donna geeft zeker niet op!!! Respect voor de wijze waarop ze zich door de wedstrijden heen slaat. Vallen en opstaan is iets wat haar kracht is. We hopen dan ook dat ze de komende maanden voldoende ranglijstpunten scoort om de nominatie voor de ParaOlympics te realiseren.  

Redactie SportopVoornePutten.


ITF1 toernooi in Amiens voor Donna snel voorbij

28-05-2019. Donna Jansen is vandaag op het sterke ITF1 toernooi in het Franse Amiens in de eerste ronde uitgeschakeld. De nummer 33 van de wereldranglijst rolstoeltennis moest in de eerste ronde aantreden tegen de nummer 3, landgenote Aniek van Koot.

 

Het werd een goede wedstrijd. Anders dan de setstanden 1-6, 0-6 doen vermoeden was de wedstrijd close. Met veel energie trok Donna ten strijde en gaf Aniek goed tegenstand. Op beslissende momenten in de game kwam de jonge Spijkenisse speelster ervaring tekort tegen de Nederlandse routinier. Al met al sloot Donna de wedstrijd met een positief gevoel af al bleef natuurlijk de frustratie over het missen van de belangrijke punten.

 

Tot teleurstelling van Donna, komt met deze nederlaag een einde aan haar toernooi. Er is geen Consolation (Troosttoernooi). In Amiens zijn te weinig wedstrijdbanen om dat toernooi te organiseren. Morgen komen de quads en de jeugd er nog bij. Ook de aanvraag voor een dubbelpartner leverde geen resultaat op. Einde toernooi dus. Jammer!

Morgen reist Donna naar huis. Ze gaat trainen en reist dan af naar Polen voor het volgende toernooi: De Plock Orlen Open Polen (3-7 juni 2019). Dat is een toernooi uit de ITF 2 series. Dat biedt wellicht meer kansen op de broodnodige rankingpunten die er toe bijdragen dat de Paralympics Tokyo weer een stap dichterbij komen. Daarna is het relaxtijd en neemt Donna 10 dagen vakantie voordat ze de draad weer oppakt. 


Vroeg verlies Donna Jansen op het sterk bezette Open Vendee in Frankrijk

22-05-2019.

Rolstoeltennister Donna Jansen kwam woensdag in actie bij het Open Vendee hardcourt buitentoernooi in Frankrijk. Ze ontmoette in de eerste ronde van het enkelspel de sterke Russische (en hoger geplaatste) Viktoriia Lvova. Met 0-6, 1-6 kwam Donna te kort.

 

Ook in het dubbelspel kwam na de eerste dag een einde aan het hoofdtoernooi. Met haar Duitse gelegenheid dubbelpartner Katharina Kruger (foto 2) verloor Donna met 1-6, 3-6 van de Chileens/Argentijnse combinatie Macarena Cabrillana/Maria Florencio Moreno.


Donna Jansen speelt goed toernooi, maar sneuvelt in kwartfinales van het sterk bezette ITF3 toernooi (Megafon Dream Cup) in Sint Petersburg (Rusland)

Donna Jansen en Emmanuelle Morch op de foto.

Maria Florencia Moreno en Shiori Funamizu op de foto.

30-04-2019

Donna Jansen is vanochtend op het vliegtuig gestapt naar Rusland. Daar neemt Donna van dinsdag tot en met vrijdag deel aan de Megafon Dream Cup. Plaats van handeling: Sint Petersburg. Het is een sterk ITF3 rolstoeltoernooi.

 

In het enkelspel speelt Donna (36e op de wereldranglijst) met 8 Russische, 3 Letse, 2 Argentijnse, 1 Japanse en 1 Franse deelneemster om de hoofdprijs. De Russische Viktoriia Lvova is als eerste geplaatst. Zij neemt momenteel de 15e plaats in van de wereldranglijst. Maria Florencia Moreno (16/Argentinië) is als 2e geplaatst. Nummer 3 en 4 zijn Shiori Funamizu (25/Japan) en Emmanuelle Morch (28/Frankrijk).

Donna treft in de eerste ronde de qualifier Amina Mangutova, nummer 160 op de wereldranglijst. Bij winst moet ze het in de kwartfinale vermoedelijk opnemen tegen de als 3e geplaatse Funamizu. Een mooie uitdaging dus! En bij een zege volgt vermoedelijk de Argentijnse in de halve finale. Héél veel succes, Donna!

 

Ook in het dubbelspel zal Donna in actie komen. Ze speelt samen met de Franse Emmanuelle Morch. Ze zijn echter ongeplaatst en moeten het in de eerste ronde opnemen tegen Florencia Moreno (Arg) en Shiori Funamizu (Jap) die samen als hoogst gerankte koppel ingeschaald zijn. Dat belooft dus een spannend duel te kunnen worden. Hopelijk hebben Donna en Emmanuelle een klik samen op de baan. Ze hebben wel regelmatig tegen elkaar gespeeld, maar samen gebeurt niet al te vaak. De laatste keer dat ze samen een toernooi speelden was de Flanders 25 in Leuven in 2017.

 

Toernooiwebsite: klik hier.

Speelschema: klik hier.

01-05-2019

Donna Jansen heeft dinsdag de achtste finalewedstrijd tegen qualifier Amiona Mangutova (Rus) eenvoudig gewonnen. Met twee keer 6-0 bleek Donna veel te sterk voor de Russische. 

In de kwartfinale trof Donna vandaag (woensdag) de als 3e geplaatste Japanse Shiori Funamizu. Donna kwam goed uit de startblokken en trok de eerste set met 6-3 naar zich toe trok. In de 2e en 3e set was Donna ongelukkig in het benutten van haar kansen. Hierdoor kon Funamizu beide sets uiteindelijk met 4-6 en 4-6 in haar voordeel beslissen. 

Funamizu neemt de 25e plaats in van de wereldranglijst. Donna staat op plek 36. Een overwinning had haar weer wat plaatsen doen stijgen. Jammer. 

Donna's dubbelpartner Emmanuelle ging verrassend onderuit in de kwartfinale tegen Polina Shakirova.

 

In het dubbelspel kwam Donna samen met haar Franse partner Emmanuelle Morch in actie tegen de als nummer 1 geplaatsten Maria Florencia Moreno/Shiori Funamizu. Ook daar werd door Donna en Emmanuelle goed tegenstand geboden tegen deze sterke Argentijns/Japanse combinatie. Met 4-6, 3-6 ging de wedstrijd verloren, maar de huid werd duur verkocht.

 

Donna op haar Instagram: 

"Het was me een dagje wel. Met 6-3, 4-6, 4-6 verloren in het enkelspel en samen met Emmanuelle Morch (@emmanuelle.morch) 4-6, 3-6 in het dubbel. Veel geleerd de afgelopen dagen. Maar gefrustreerd er zo dicht bij te zijn en die overwinning niet te kunnen pakken. Genoeg werk te doen voor het volgende toernooi in drie weken."


Eerste Kwartaaloverzicht 2019

Het eerste kwartaal van 2019 zit er al weer op, dus tijd voor Donna Jansen en haar Wheelchair Tennis Foundation het 1e nieuwsoverzicht van het jaar uit te brengen.  

 

Een spannend en belangrijk jaar.

Het wordt een spannend en belangrijk jaar! In juni start het kwalificatiejaar voor de Paralympische Spelen van Tokio (augustus 2020). Het is erop of eronder voor Donna om zich zo goed mogelijk op de wereldranglijst te positioneren. Momenteel neemt Donna de 31e plaats van de wereldranglijst in. Diede de Groot (1), Aniek van Koot (3), Marjolein Buis (7) en Michaele Spaanstra (13) zijn haar Nederlandse concurrenten voor het Tokio Wheelchair Parateam. 

 

Donna is tot op het bot gemotiveerd en daarom heeft ze haar studie op een laag pitje gezet om de volle focus op tennis te kunnen leggen. Daarnaast heeft Donna ook extra aandacht voor voeding en het mentale aspect van de sport. Via Kiki Bertens wordt Donna nu begeleid door een goede voedingsconsulent die zich bezig houdt met topsporters. Voor de mentale begeleiding krijgt Donna steun van een sportpsycholoog/lifestylecoach werkzaam bij het NOC*NSF op Papendal.

 

De Wheelchair Tennis Foundation Donna Jansen zorgt voor de financiële ondersteuning. Maar daar zijn grote zorgen. De kas van de stichting is bijna leeg. Ze kunnen Donna de komende 3 maanden ondersteunen, maar daarna moet de Foundationkas echt weer gevuld zijn om het succesvolle traject te vervolgen. Dat is geen prettig vooruitzicht, want dat betekent dat Donna mogelijk genoodzaakt is een jaar voor de ParaOlympics in Tokio de stekker uit haar prachtige en veelbelovende carrière moeten trekken.

Vandaar ook de oproep aan alle lezers van dit blog om een bedrag te storten op de steunrekening van de Wheelchair Tennis Foundation Donna Jansen. Bankrekeningnummer: NL 53 ABNA 0514 7983 94.

Ook het verzoek ruchtbaarheid te geven aan anderen. Vertel het mooie verhaal over de "Road to Tokyo" aan anderen en wellicht zijn zij ook geïnteresseerd een donatie te doen. 

 

Toernooien in het Verenigd Koninkrijk in februari

Het eerste internationale toernooi van het jaar was in Wrexham, Wales (ITF 3). Donna was als achtste geplaatst in een sterk schema met meerdere spelers uit de top 15.

In de eerste ronde speelde Donna tegen een Engelse en won deze wedstrijd redelijk gemakkelijk, met een stabiel niveau. In de kwartfinale moest zij aantreden tegen de als vierde geplaatste Louise Hunt (nr. 20). Donna voelde zich in deze wedstrijd niet op haar gemak, was erg chaotisch en onrustig op de baan. De eerste set verloor ze met 6-3. Daarna was ze rustiger en stabieler en kwam met 4-2 voor. Helaas verloor ze alsnog met 6-3 6-4.

In de dubbel kwam Donna met de Engelse Lauren Jones tot de halve finale. Ze speelden een goede wedstrijd, maar moesten toch het onderspit delven.

 

In het tweede toernooi in Bolton, Engeland (ITF 2), heeft Donna het buiten de baan erg naar haar zin gehad met het Nederlandse team. Op de baan was het een ander verhaal. Donna zat er mentaal helemaal doorheen en heeft meerdere keren die week huilend bij de bondscoach gezeten. De eerste ronde tegen Domori (nr. 23) stond ze met 6-1 5-2 voor, maar door paniek en stress, chaos en onrust verloor ze de wedstrijd: 6-1, 5-7 en 4-6. Hierna wilde ze zo snel mogelijk naar huis, maar herpakte zich en speelde alsnog de verliezersronde gespeeld. Daarin speelde Donna de finale tegen de sterke Aniek van Koot (nr. 3) en verloor. Het was een toernooi waar Donna veel over zichzelf geleerd heeft en met de bondscoach een grondige wedstrijdanalyse heeft gedaan (waar ging het fout?). Er zijn doelen gesteld voor de aankomende maanden. Donna gaat er voor om die doelen te halen tijdens de komende toernooien!

 

Ontmoeting en gesprek met Kiki Bertens

Dankzij Jan-Willem ten Hoopen van Hitachi Capital Mobility heeft Donna Kiki Bertens ontmoet en gesproken. Onderwerp van het gesprek: de knelpunten. Het was een heel leuk gesprek waarbij Kiki Donna op veel vlakken heeft geholpen zoals het vinden van een goede sportdiëtist, fysieke trainingen met de fysiotherapeut en het besef dat het goed is om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen carrière en wat je wilt! Kiki: “Het gaat toch echt om jou!”

 

Nieuwsfeiten:

• Kerstborrel: In december 2018 organiseerde de Foundation de kerstborrel voor sponsoren en supporters. In een goed georganiseerde bijeenkomst was het leuk iedereen bij elkaar te zien (sponsoren en supporters) en elkaar beter te leren kennen. Een geslaagde avond!

• Nieuwe coach: Sinds 1 januari is Donna met een nieuwe coach aan het werk: Stefan Weeda. Donna kent Stefan al van vroeger, van het staande tennis en aangezien Donna graag dingen wilde veranderen in haar trainingsschema en dichter bij huis wilde blijven, was hij de eerste die ze wilde vragen. En so far, is Donna heel blij met deze samenwerking!

• ABN AMRO WTT: Voor de derde keer mocht Donna op uitnodiging van het Bilderberg Parkhotel naar het ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy. Donna was aanwezig in hun hospitality room en de box bij de baan. Het was een hele leuke dag, met veel en leuk netwerken en goed tennis!

• De Nederlandse Kampioenschappen: Zoals altijd, eindigt de jaarlijkse toernooikalender met de Nederlandse Kampioenschappen. Voor het eerst heeft Donna de halve finale gehaald. Een leuke bijkomstigheid: Galaxy Shipping Agency was tijdens het toernooi aanwezig. Het is Donna’s grootste sponsor! Helemaal uit Dubai naar Nederland gekomen!

• Biel/Bienne toernooi: Dit toernooi stond op de planning, maar kwam helaas te vervallen omdat Donna een kleine operatie moest ondergaan.

• Nederlands Team: Donna is nu officieel een deel van het Nederlandse Team. Ze heeft vorige week het contract met de KNLTB getekend. Hiermee is ze ook officieel de eerste reserve voor de World Team Cup in Israël. Dat is de Davis Cup voor het rolstoeltennis!

• 18 mei wordt een clinic met Esther Vergeer georganiseerd bij LTC Spijkenisse. Dit om meer rolstoeltennissers in de regio te stimuleren!

 

Tot slot

 

Dit was de nieuwsbrief van dit eerste kwartaal. Donna is te volgen op social media (Facebook, Instagram en Linkedin) en via haar website: www.donnajansen.com. In juli komt de tweede nieuwsbrief van dit jaar uit.


34e plaats wereldranglijst ITF RolstoelTennis

Per 18 maart 2019 staat Donna op de 34e plaats van de ITF wereldranglijst rolstoeltennis. Ze is daarmee de vijfde Nederlandse na Diede de Groot (1), Aniek van Koot (3), Marjolein Buis (7) en Michaele Spaanstra (12). 


Future Seriestoernooi in Karvina (Tsjechië)

23-03-2019 Donna speelt momenteel het ITF Wheelchair Tournament in Karvina (Tsjechië). Het is een internationaal toernooi uit de uit de Future Series. Donna is zowel in het enkelspel als dubbelspel als 1e geplaatst. In het dubbelspel speelt Donna samen met de Russische Polina Shakirova.

Door een overwinning op de Italiaanse Anna Maria Bertola (6-0, 6-1) heeft Donna de Halve Finale bereikt in het enkelspel. Daarin ontmoet ze vandaag de Zweedse Rebecka Bellander. In de andere Halve Finale treden Najwa Awane (Mar) en Polina Shakirova (Rus) aan op de hard court baan.

Update: Donna heeft door een 6-1 7-6 overwinning de finale gehaald. Shakirova schakelde de Marokkaanse Awane uit en zo nemen de dubbelpartners het in de finale tegen elkaar op.

In het dubbel bereikte Donna gisterenmiddag met de Russische Polina Shakirova de Finale door een 6-0, 6-1 overwinning op Najwa Awane (Mar) en Christina Pesendorfer (Aut). In de Finale treffen Donna en Polina het Zweeds/Britse koppel Rebecka Bellander/Jessica Webb.

20-03-2019 Nadat Donna Jansen door een kleine medische ingreep het toernooi in Zwitserland aan zich voorbij moest laten gaan, is ze na een herstelweek van 21 tot 24 maart actief in Tsjechië tijdens de Karvina Open. Het is een Indoor Hard Court Future Series toernooi.

Hiernaast het nieuwe Donna Jansen Foundation logo.


14-03-2019 We feliciteren Donna met haar 21e verjaardag. Ze voelt zich fantastisch: Filmpje.


Donna in promotiefilmpje KNLTB

11-03-2019 Donna in promotiefilmpje KNLTB. Klik hier om naar de link van het filmpje te gaan.


Pittige twee weken voor Donna.

21-02-2019 Rolstoeltennister Donna Jansen (Spijkenisse) nam afgelopen twee weken deel aan het ITF3 toernooi in Wrexham (Wales) en het ITF2 toernooi in Bolton (Engeland). Het werd een lastige, leerzame periode voor Donna die eindigde met verlies in de Finale van het Consolationtoernooi van Bolton.

 

Werd er in Wales nog een succes geboekt met het bereiken van de kwartfinale in het enkelspel en de halve finale in het dubbelspel (zie eerdere berichtgeving), het zwaardere ITF2 in Bolton kende een teleurstellend verlies in de eerste ronde van de Main Draw (Hoofdtoernooi) tegen de Japanse Kanako Domori. Er restte nog de Consolation (het "Troost"toernooi). Daarin kwam Donna wel tot in de Finale en ontmoette ze de Nederlandse Aniek van Koot, de nummer 3 van de wereldranglijst. Aniek was als 1e geplaatste in de tweede ronde van het Hoofdtoernooi verrassend onderuit gegaan tegen Jordane Whiley uit Groot-Brittannië: 6-7 (3), 4-6. (Jordane speelt vandaag wel in de Finale van de Main Draw tegen de Italiaanse Giulia Capocci. Een schrale troost voor Aniek).

 

Donna ziet momenteel behoorlijk af. Ze is zichzelf aan het hervormen. Er wordt door haar begeleidingsteam vooral gewerkt aan het mentale deel van de sport om nieuwe stappen te maken. En het zal niemand verbazen dat dit enorm veel energie en vechtlust van Donna vergt. Dan is zo'n succesje als vandaag door de Consolation Finale tegen Aniek te spelen, een behoorlijke opsteker waarmee ze verder kan. Ondanks het verlies tegen deze sterkere tegenstander, die door haar 3e plaats op de wereldranking al bijna zeker is van de Para Olympische Spelen van Tokyo 2020. Tokyo, HéT DOEL van Donna. 

 

Op naar 6 maart 2019 !!! Dan zal Donna aan de start staan van het ITF3 toernooi in het Zwitserse Biel/Bienne.  


ITF 2 toernooi in Bolton (United Kingdom)

19-02-2019 / 21-02-2019

 

Van 19 tot 23 februari is het ITF2 rolstoel tennistoernooi in het Engelse Bolton. Donna Jansen uit Spijkenisse neemt deel aan dit goed bezette toernooi. In het enkelspel nam ze het in de eerste ronde op tegen de Japanse Kanako Domori. Helaas ging de wedstrijd met 6-1, 5-7, 4-6 net verloren. Reactie Donna:

"Ik speelde een heel goede wedstrijd tot 6-1, 3-1. Het werd daarna wat minder, mede door de spanning. Ik heb zelfs kansen gehad op de wedstrijdwinst bij 5-2 in de 2e set. Ik pakte die kans niet, werd slordiger en kon niet goed omgaan met de wedstrijdspanning in de 3e set. Ik verloor helaas met 4-6. Ik heb de wedstrijd inmiddels met mijn begeleiders goed geanalyseerd. Ik kan hier mee verder, maar teleurstellend was het natuurlijk wel.

 

In tegenstelling tot het ITF3 toernooi in Wrexham (vorige week), neemt Donna nu niet deel aan het dubbelspel. Wel speelt ze als verliezer van de eerste ronde in het Hoofdtoernooi verder in de Consolation Draw. Daarin pakte ze na een degelijke wedstrijd een mooi winst: 6-1, 6-1. Op naar het volgende leermoment; de volgende wedstrijd. 


Kwartfinale (enkel) en Halve Finale (dubbel) voor Donna tijdens het ITF 3 toernooi in Wrexham (Wales)

17-02-2019.

Lees hier de uitgebreide blog die we gemaakt hebben van het Wrexham ITF 3 toernooi in Wales.


Eerste toernooien 2019 gepland.

17-01-2019 Donna heeft besloten om haar eerste toernooien die ze gaat spelen in haar agenda bekend te maken. Ze heeft ervoor gekozen om deze maand te trainen, waar de meesten momenteel toernooien in Australie spelen, maar dat was nu nog een te grote kostenpost. Haar eerste toernooi zal ze het ITF 3 toernooi spelen in Wrexham (Wales) , van 13 tot 17 februari, om dan vrijwel meteen daar achteraan deel te nemen aan het ITF 2 toernooi in Bolton (Engeland) vanaf 19 februari. Van 6 tot 10 maart neemt ze deel aan het ITF 3toernooi in Biel/Bienne in Zwitserland. 


Donna met Esther Vergeer geïnterviewd door AllSportsRadio 17-1-2019

17-01-2019 Vandaag een interview van Donna en Esther Vergeer op All Sports Radio

Luister het interview hier terug.


Donna Jansen nog een maat te klein voor nummer 1 Diede de Groot (Halve Finale NK) 16-12-2018

16-12-2018  Donna Jansen heeft de Halve Finalewedstrijd van het Nederlands Kampioenschap Rolstoeltennis verloren van de sterke Diede de Groot. Deze wereldtopper en als nummer 1 geplaatste speelster was nog veel te sterk. Donna ging in 39 minuten tweemaal met 0-6 ten onder. Lees hier meer. Waaronder een reactie van Donna zelf.    

 

 


Indrukwekkend interview met Donna.

01-12-2018. Onze redacteuren Marcel en Patrick hadden een gesprek met Donna. Het werd een indrukwekkend verhaal. Klik hier voor de uitwerking van het interview.


Donna maakt video voor Visma magazine

De continue zoektocht naar sponsors bracht Donna en manager/moeder Andrea bij Visma. Ze zochten een boekhoudprogramma waarmee we alle kosten netjes konden onderbrengen en inzichtelijk maken voor onszelf en sponsors, die we dankbaar zijn voor hun bijdrage en waaraan we de donaties besteden. Visma vond het een leuk idee om ons het boekhoudprogramma gratis ter beschikking te stellen. Een tijdje terug vroegen ze of wij het leuk zouden vinden mee te werken aan een video dat met hun digitale magazine naar zo’n 20.000 klanten gestuurd wordt. Natuurlijk wilden we dat! Het is ook fijn om wat terug te kunnen doen voor sponsoren. Zo kwam Visma naar Hilversum waar Donna haar privétrainingen heeft. In het filmpje is ook een stukje verwerkt van haar trainer, voormalig bondscoach Marc Kalkman. Helemaal fijn om zo wellicht meer sponsoren te vinden. Heel tof dat Visma aan ons gedacht heeft!

Klik hier voor het filmpje. 


Prague Cup

27-11-2018. Afgelopen weekend nam Donna, tevens genomineerd als Aangepast sporter van het jaar tijdens het sportgala van Nissewaard, deel aan het indoortoernooi in Praag. In dit sterk bezette toernooi moest Donna na een overwinning op de Poolse Mietrkiewicz helaas in de 2e ronde buigen voor de mondiale nr 11, de Japanse Tanaka. In de dubbel speelde Donna samen met Lauren Jones. In de kwartfinale wonnen zij van Tanaka en de italiaanse Faccoli, waarna ze helaas het onderspit dolven tegen Katharina Kruger en Michaela Spaanstra. Die wonnen later ook het toernooi door in de Finale van het dubbelspel Lvova en Hunt te verslaan. De singlefinale in Praag ging tussen Lvova en Spaanstra, waarbij Lvova haar goede vorm bevestigde door de toernooizege op te eisen.


Open Paratennis de Loiret

17-11-2018. Deze week doet Donna mee aan het Open Paratennis de Loiret. In de eerste ronde moest ze het opnieuw opnemen tegen Charlotte Fairbank, met wie ze dit toernooi ook weer samen dubbelt. Na een 6-2 6-3 overwinning staat ze vandaag in de halve finale tegenover Viktoria Lvova. In de Dubbel was diezelfde Lvova samen met de Zwitserse Buob in de halve finale te sterk voor t Nederlands -Franse koppel

Helaas was Lvova Donna met 6- 3 6-3 de baas. Het volgende toernooi voor Donna begint aanstaande woensdag alweer als ze deelneemt aan de Prague cup.


Sion Indoor 25-28 Oktober 2018

Deze week doet Donna mee aan het sterk bezette Sion indoor in Zwitserland, Donna gaf van tevoren aan dat ze dit toernooi altijd graag speelt. Ondertussen is ze, terwijl ze als 6e was geplaatst, door 2 zeges op Landgenote Wendy Schutte en de als 4e geplaatse Francaise Morch, van wie ze in Zweden ook al had weten te winnen, doorgedrongen tot de halve finale waarin ze het moet opnemen tegen de als 2e geplaatse Michaela Spaanstra, de mondiale nummer 12. In ieder geval zal er dus een Nederlandse in de finale staan in dit toernooi, en we hopen natuurlijk dat dat Donna zal zijn! Ook speelt ze met Charlotte Fairbank mee in de dubbel, en ook daar staat ze ondertussen in de halve finale na een zege met een double bagel tegen 2 Francaises. In de halve finale spelen ze tegen Buob en Morch.

Update 27 Oktober. Helaas verliest Donna beide halve finales. Na winst in de eerste set tegen Spaanstra verliest ze de volgende 2 Sets. Spaanstra werd een dag later wel winnares van het toernooi, dus dat geeft aan dat Donna er toch eervol van verloren heeft.


Winst in Wrexham Future voor Donna

Van 19 tot 21 oktober deed Donna mee aan het Future toernooi in Wrexham. Ze was daar als eerste geplaatst en ze wist deze plaatsing waar te maken door het toernooi te winnen. Na zeges op de Engelse Dutfeld-Horton en de Deense Willersly- Olsen moest ze het in de finale opnemen tegen de Turkse Busra Un, die als 2e geplaatst was. Na een 4-6 verlies in de eerste set won Donna de 2e met 6-4 en de 3e en beslissende met 6-3. Zo kon Donna eindelijk weer eens een toernooizege op haar naam zetten, en zo met vertrouwen naar haar volgende toernooi, het stek bezette Sion Indoor.


Invacare Swedish open 11-10-2018

Dit weekend neemt Donna deel aan het Invacare Swedish Open in het Zweedse Uppsala. Ze heeft vandaag de eerste ronde overleefd door een zege op de Zweedse Bellander. In de 2e ronde zal ze het moeten opnemen tegen de als 3e geplaatse Francaise Morch. In de dubbel wacht Donna, die dit toernooi dubbelt met landgenote Wendi Schutte een zware opgave tegen het als eerste geplaatste koppel Lvova/Hunt, die in de single ook de bovenste plaatsen in de plaatsingslijst innemen.

12-10-2018. Door de wedstrijd met Morch te winnen, wat tot nu toe de hoogst gerankte speelster is waar ze dit seizoen van gewonnen heeft, mag ze het in de halve finale opnemen tegen Louise Hunt. Helaas eindigde die wedstrijd ondanks kansen in beide sets in een 6-4 6-3 nederlaag. In de dubbel konden de Nederlandse dames geen potten breken.


Deelname Frans Rivera Open

22-09-2018. Aankomende week staat voor Donna deelname aan de Frans Rivera Open in Nice op de agenda. Uiteraard zal ze ons ook van dat toernooi weer zo goed mogelijk op de hoogte houden 

25-09-2018. Helaas voor Donna zit de single er na de eerste ronde op na een 6-4 7-6 nederlaag tegen haar dubbelpartner dit toernooi, de zwitserse Nalani Buob. In de dubbel moet het Nederlands/Zwitserse koppel aantreden tegen de als 2e geplaatsen Famin(Fra) en Mathewson(USA)


Steun Donna via de Sponsormeter.

19-09-2018 Vanaf nu ben ik ook te vinden op sponsormeter.com. Als jullie online iets kopen/bestellen, zouden jullie dat via deze website kunnen doen en dan krijg ik een klein percentage van wat jullie uitgeven. De prijs die jullie betalen blijft gelijk en ik verdien eraan! Het geld dat ik hiermee ophaal, wil ik graag gebruiken om mijn coach mee te nemen op toernooien.

Heel veel websites en webshops zijn aangesloten bij sponsormeter, je kan zelfs via sponsormeter je vakantie boeken!
Ik hoop dat jullie mij op deze makkelijke manier (het is maar 1 klik extra) een beetje extra willen steunen.

Ik zal jullie ook op de hoogte houden van de progressie en alvast heel erg bedankt 


Deelname aan ITF3 toernooi in Madrid (Spanje).

12-09-2018. Donna neemt dit weekend aan het internationale ITF3 toernooi in Madrid. Donna komt uit in het Dubbel- en Enkelspel. In het Dubbel wordt samen gespeeld met Viktoria.

13-09-2018. Update ITF 3 Madrid:
Donna: "Vandaag speelde ik de dubbel halve finale (helaas zijn er maar 4 koppels) met Viktoria. We wonnen met 6-1 en 6-3. Het was niet echt een beste wedstrijd, maar goed genoeg gelukkig om de winst in de wacht te slepen! 
Op naar morgen! Finale dubbel en kwart finale single!"

14-09-2018. Teleurstellende wedstrijd in kwart finale single. Verlies in 3 sets tegen Fairbank en ontevreden over het spel. Wel winst in de finale dubbel met 6-3. 6-4 met duidelijk beter spel.


Winst in dubbel en enkel, plus een nieuwe sponsor!

02-09-2016. Donna heeft dit weekend dubbele winst geboekt in het goed georganiseerde en leuke Rolstoeltennistoernooi van Barneveld. Donna won de Enkelspelfinale met 6-4 en 6-2 van Ilse van de Burgwal. Samen met Rutger Bakker won Donna de slopende, drie uur durende Mixed Dubbelfinale met 4-6, 6-4 en 7-5 van Peter de Bliek en Djoke van Marum na 6 matchpointes tegen te hebben weggewerkt.

 

Dit weekend haalde Donna ook een nieuwe sponsor binnen. Apollo Hotels Almere biedt haar elke week een een diner, overnachting en ontbijt aan om de reistijd te verminderen. Daardoor kan Donna energie sparen. Die tijd kan dan benut worden met trainingen.

 

Over 11 dagen gaat Donna naar Madrid voor een internationaal toernooi.


Donna speelt mee in Barneveld.

31-08-2018. Donna neemt dit weekend deel aan het goed bezette Rolstoelbasketbaltoernooi van Barneveld.

 


Zware loting nekt Donna in eerste ronde Ath Open.

16-08-2018. Donna op haar Facebookpagina: "Helaas zit de Ath Open er alweer op... Ik was als vijfde geplaatst en had voor de eerste ronde de zwaarste loting die ik kon hebben. Ik moest spelen tegen de Chileense Carbillana die vorig jaar nog nummer 16 van de wereld was. Ze had nu geen ranking omdat ze geen toernooien heeft gespeeld, maar ik wist dat ik aan de bak moest. Helaas kon ik niet aan het langste eind trekken na een spannende eerste set die beiden kanten op had kunnen gaan. In de tweede set ging ik wat minder goed spelen en zij wat beter, gedurende de hele wedstrijd waren mijn services niet goed helaas. Het werd 4-6 2-6. Ik besloot geen consolation te gaan spelen en ik zou hier ook niet dubbelen, dus kon ik al snel weer terug naar huis.

Nu even een paar weekjes trainen en studeren en dan ga ik in september weer op toernooi naar Madrid. 


Donna neemt deel aan Ath Open in België.

15-08-2018. Van 16 tot en met 19 augustus is de Ath Open in het Belgische Aat. Donna schrijft op haar blog: "Na één dagje thuis en rusten, ben ik nu in Aat, Belgie, voor een ITF 3 toernooi. Ik ben hier als vijfde geplaatst en had een bye in de eerste ronde. Mijn tegenstander ook en dus mogen we morgen als eerste de baan op. De loting had eigenlijk alleen maar beter kunnen zijn, maar daar heb je geen invloed op en dus ga ik er morgen met volle moed tegenaan!" 💪🏼🎾


Dubbele winst in Antwerpen!

12-08-2018. Donna heeft vandaag de Memorial Jens Verherck 2018 in Antwerpen afgesloten met twee overwinningen: zowel in het enkel- als dubbelspel. Opnieuw een prima prestatie al ging het niet altijd van een leien dakje.

Donna: "Vandaag speelde ik de finale tegen Mariska Venter. Ik won met 6-4, 1-6 en 6-3. Ik heb de hele wedstrijd slecht geserveerd. In de tweede set speelde ik niet goed, maar de overige set gingen redelijk."

 

"Samen met Mariska speelde ik ook de finale van het dubbelspel tegen het Nederlandse koppel Burgwal/Peters. Het was dezelfde finale als een jaar geleden. Wij wonnen met 6-3 en 6-2."


Donna dit weekend in actie in Citta di Forli (11-15 juli 2018)

De Champagnekurken hebben weer geknald voor Donna! Zij heeft namelijk het Nederlands Ranglijst toernooi in Echt gewonnen!

In de singles werd ze winnares en in het dubbel helaas net niet.

Donna had een pittig weekend met op elke dag een aantal wedstrijden. Zondag won Donna in drie sets van de #1 van België, maar in de dubbel werd er in drie sets verloren.

 

Nu gaat ze herstellen en aan het eind van de week de training weer oppakken om klaar te zijn voor het ITF 3 toernooi van 11-15 juli in Italië. 


Winnares Lithuanian Open! (04-05-2018)

Na de deceptie in Portugal, toernooiwinst in Litouwen! 


Finaleplaats Villamoura Open Portugal (11-04-2018)

Helaas kon de finale vanwege de vele regen niet doorgaan. Vreemde gewaarwording om op die manier huiswaarts te keren.