· 

Aan de telefoon met..... wielrenner Daan Hoole

Redacteur Jack ging telefonisch in gesprek met Beloftenwielrenner Daan Hoole (SEG Racing Academy) uit Zuidland. Aanleiding was zijn sterke optreden in de Tour de l’Avenir (Frankrijk) en het feit dat hij dit najaar naast zijn programma voor SEG Racing Academy ook als stagiair enkele wedstrijden rijdt voor de wielerprofploeg Trek Segafredo.

 

 

Gefeliciteerd met je goede optreden met de Nederlandse ploeg in de Tour de l’Avenir. Hoe kijk je nu een week later terug op die wedstrijd?

Daan: “Ik kijk met een zeer tevreden gevoel terug op deze mooie, zware meerdaagse Beloftenwedstrijd. Ik heb zelf en met de Nederlandse ploeg mooie resultaten bereikt. Ik ben het meest trots op mijn 9e plaats in het eindklassement. Als ik in drie sprintetappes na mijn werk voor de sprinters van de ploeg op het einde niet had laten lopen, was plek 8 in het eindklassement ook nog mogelijk geweest. De eindoverwinning ging naar de sterke Noor Tobias Johannessen. Hij werd op het eindpodium geflankeerd door de Spanjaard Carlos Rodrigues en de Italiaan Filippo Zana. Alle drie rijden deze renners reeds bij profploegen. Het rennersveld in Frankrijk was beresterk. Met als beste Nederlander Gijs Leemreize op plaats 4 in het eindklassement hebben we ook al te maken met een Jumbo Visma wielrenner.”

 

Wat maakt de Tour de l’Avenir anders dan andere wedstrijden?

Daan: “Tijdens deze wedstrijd wordt voornamelijk in landenploegen gereden en is het rennersveld het sterkst van allemaal. De Europese top in de Beloftencategorie is aanwezig.”

Wat mij opvalt aan de uitslagen dit jaar is dat je niet alleen als tijdrijder- en klassiekerspecialist goed meekan, maar ook in heuvel- en bergachtige wedstrijden. Is het gebruikelijk dat je in het laatste Beloftenjaar zo’n groei toont? Of heb je een andere trainingsaanpak?

Daan: “Ik sta bekend als tijdrijder en klassiekerspecialist, maar ik kon in trainingen ook altijd goed mee in heuvelachtig terrein. In wedstrijden kwam het er alleen nog niet altijd goed uit. Met het jaar word ik sterker. Ik trap nu een hoger vermogen dan vorig jaar. Ik ben weer sterker geworden. Daardoor kan ik dit jaar mee met de sterkste Beloftenrenners. Als de vorm er is, en dat was in Frankrijk zo, dan kan ik met de besten bergop mee. Het bewijs is daar nu. En dat stemt mij natuurlijk tevreden.”

 

Dit najaar rijdt je nog een programma met jouw internationale SEG Racing Academy-ploeg en kom je een aantal keer als stagiair aan de start met wielerprofploeg Trek Segafredo.

Daan: “Klopt. Ik ga beide combineren en heb daardoor een vol programma. Daarnaast ben ik al aangewezen voor het EK voor U23 renners in Trentino. Op donderdag 9 september rijd ik de tijdrit (22,4 km) en zaterdag 11 september de wegwedstrijd (133,6 km)."

 

Welke wedstrijden rijd je voor Trek Segafredo?

Daan: “Kampioenschap van Vlaanderen, Eurometropool Tours, Paris-Tours en Paris-Bouges."

 

Welke wedstrijden nog meer dit najaar?

Daan: "Ik hoop natuurlijk ook op de WK voor Beloften in België. Het programma voor SEG Racing is nog niet definitief.”

 

Je wordt met ingang van 1 januari profwielrenner bij Trek Segafredo. Waarom heb je voor die ploeg gekozen?

Daan: “Begin van dit seizoen hadden twee profploegen interesse in mij. Daar zat Trek Segafredo bij en toen was mijn keuze snel gemaakt. Het is een goede, internationale ploeg met diverse toppers zoals de Nederlander Bauke Mollema. De ploeg spreekt mij enorm aan en is succesvol. Oud profrenner Steven de Jong is daar ploegleider en hij zal mij als stagiair gaan begeleiden.“

 

Tot slot: je staat ingeschreven voor de Wielerronde van Zuidland. Sta je ook aan de start zaterdagmiddag?

Daan: “Helaas heb ik moeten besluiten dit thuiscriterium uit mijn programma te halen. Het wordt anders allemaal te veel. Ik moet een goede balans bewaren tussen rust en inspanning gezien mijn volle najaarsprogramma.”


Daan Hoole op Instagram: open deze link.