· 

Volleybalvereniging viert 60 jarig bestaan.

26 september 2021 'bestond' de Spijkenisser volleybalvereniging Spivo 60 jaar. Door coronamaatregelen zijn de festiviteiten uitgesteld. Zaterdag 14 januari zal gedurende dag en avond in Sporthal Den Oert aandacht besteed worden aan het jubileum. 

 

De Spijkenisser Volleybalvereniging Spivo werd opgericht op 26 september 1961 door Jan Schuddeboom en Siem Mey. Er werd gespeeld in de gymzaal van de Julianaschool (MULO) aan de Sportlaan te Spijkenisse waar nu het Zadkinecollege is gevestigd. 1 kleedkamer. Geen douche. Alleen een voetenspoelbak met koud water. Leuke tijd met veel anekdotes waarvan er diverse al vermeld zijn in het Spivonieuws.

 

Vele leerlingen van de Julianaschool kwamen uit de dorpen op het eiland Voorne/Putten per fiets. Zij gingen tussen de middag niet naar huis, de afstand was te groot. Siem Mey, een leraar van de Julianaschool, hield de leerlingen bezig met volleybal. Dat is de bron van Spivo.

 

Er waren 2 herenteams en 1 damesteam alsmede 1 jeugdteam (vooral jongens). Dinsdagavond was de trainingsavond maar er werd  ook competitie gespeeld. 

Tenue : oranje shirt met witte broek. Heren in singlet, dames T-shirt.

Bij de dames was het gevaar voor een incompleet team aanwezig. Meerdere dames konden tegelijk zwanger worden. Meestal kreeg de echtgenoot het verwijt.

Na enkele jaren naar de grote sporthal Den Oert verhuisd. De naam van de hal is bedacht door Siem Mey.

 

Vervoer naar uitwedstrijden met de stoomtram van de RTM of de bus. Soms een busje huren, allen betalen. De stoomtram stopte op verzoek, zoals b.v. bij de Vlotbrug op de rit naar Hellevoetsluis.

 

Trainingscursus ’s maandagsavond in de Oranjeboomstraat te Rotterdam onder leiding van Johan van den Haar. Onder de cursisten waren ook internationals. Heenreis per RTM stoomtram, terug per bus als die ging tenminste, anders overblijven in het restaurantje het Numansdorps koffiehuis of het café De witte ballon. Contributie werd per week betaald.

 

Ouders wiens kind door slechte schoolresultaten van Spivo af moesten, werden door leraar Siem Mey bijgepraat of de cijfers werden opgewaardeerd. 

Volleybal is in 1895 bedacht door de Amerikaan William G. Morgan, die op ongeveer 2 meter hoogte een tennisnet spande en 2 groepen mensen aan weerszijde van het net opstelde en deze met een lichte bal liet spelen. Het spel werd in korte tijd bijzonder populair en verspreidde zich al snel over de wereld. In1928 werd binnen Nederland AMVJ in Amsterdam voor het eerst volleybal gespeeld. De Nederlandse Volleybal Bond (nevobo) is verdeeld in 8 regio's.

SPIVO speelt in Regio Zuid-West (8). De hoogste klasse in de regio is de 3e divisie.  Als een team daaruit promoveert, komt het in de 2e divisie. Het eerste damesteam van SPIVO speelt 3e divisie, het eerste herenteam van SPIVO speelt in de 1e klasse.  Er zijn diverse jeugdteams (vanaf 8 jaar) die uitkomen in districtcompetities.  De vereniging SPIVO is uitgegroeid tot een middelgrote vereniging van circa 200 leden.  De teams spelen nagenoeg in iedere klasse.  Ook wordt er recreatief gevolleybald binnen onze vereniging."