· 

Nissewaard laat sporters stralen op het gala Spijkenisse.

Spijkenisse – Nissewaard heeft donderdagavond in theater de Stoep in Spijkenisse de beste sporters van het afgelopen jaar in het zonnetje gezet. Tijdens het sportgala Nissewaard werden de sportman, vrouw en ploeg van de Gemeente gekozen. Daarnaast waren er ook prijzen voor coach van het jaar, talent, Unieke sporters en de publieksprijs. Thema van de avond was ,,Meer dan sport”.

 

Niet de minste inwoners van Nissewaard waren genomineerd voor de prestigieuze prijzen. Zo waren wielrenner Fabio Jacobsen, die afgelopen jaar naar Zuidland verhuisde en een ritzege pakte in de Tour de France en tennisster Lesley Pattinama-Kerkhove, die uit uitstekend deed op Wimbledon en een set pakte tegen de nummer 1 van de wereld genomineerd. Toch gingen de prijzen aan hun neus voorbij.

 

Bij de heren was er een titel voor triatleet Albert Corveleijn. Afgelopen jaar wist hij de zwaarste triatlon ter wereld, de iron man, voor de 25e keer te doorstaan. Daarmee liet hij Jacobsen en wielrenner Daan Hoole achter zich.

 

Bij de dames ging de strijd naast Kerkhove tussen roeister Jitske Weersma en Naomi van Krevel. De judoka uit Spijkenisse ging er met de titel vandoor dankzij haar bronzen medaille op het NK en zevende plek op een grand-slam toernooi en dat na een lange periode van blessures.

 

Voor de titel sportploeg van Nissewaard in 2022 ging de titel naar de voetballers van VV Hekelingen, die daarmee het judoteam Youri en Misha Fransen en badmintonvereniging BCRS aftroefde. Hekelingen speelt op zaterdag dit seizoen voor het eerst derde klasse, hiervoor werd de ploeg vorig jaar kampioen. De kampioenswedstrijd tegen WCR uit Rhoon moest ook nog eens opnieuw worden gespeeld, omdat er scheidsrechter op het duel stond die niet bevoegd was. Toch wist Hekelingen, dat al een feest had gevierd, alsnog de titel te pakken.

 

De titel coach van het jaar ging naar Dennis en Deborah, de trainers van dansgroep Dee Move. Het koppel zorgden ervoor dat prijzenkast weer werd gevuld bij diverse NK’s en WK’s en zorgden ook voor de kwalificatie hiervan. Zij troefden voetbaltrainer Peter Wubben (Spijkenisse) en ook karate coach Koeskoemar Nanhoe af in de strijd om de titel.

 

Talent van Nissewaard werd judoka Joshua van Krevel. Hij wist als jeugdige al het zilver te pakken op het NK-senioren en brons op de Adler cup. De andere genomineerden waren wielrenner Roel van Sintmaartensdijk en karateka Seth van der Velde.

 

Unieke sporter werd Sem Groen. Hij pakte op de special Olympics drie keer een gouden plak en zilver op het open NK atletiek. De G-atleet van Spark troefde zijn eigen team het G-team van VV Zuidland af in deze categorie.

 

De diverse categorieën werden beoordeeld door een jury bestaande uit sporter, journalisten en Gemeentemedewerkers. Eén prijs mocht ook door het publiek worden gekozen. Nominaties waren hier voor karate coach Henk Gerhards, die zijn judoka’s in het kader van meer dan sport ook een maatschappelijke boodschap meegeeft. De Estron runners die 20 jaar al meedoen aan de Roparun en voor de kankerbestrijding al meer dan EUR 870.000,00 ophaalde. Ook SC Botlek (voetbal) was genomineerd wegens de verbinding die ze maken tussen jeugd en de omgeving en het steunen van goede doelen. De publieksprijs ging uit eindelijk naar Henk Gerhards.

 

Daarnaast werd er dit jaar ook een Oeuvre-award uitgereikt door sportwethouder Jeroen Postma. Deze prijs ging naar Debby Willemsz. Na 20 jaar topsport beëindigde Debby haar waterpolo interlandcarrière in 2021 als keepster van team NL. Ze werd Europees kampioen, tweede op het WK en kwalificeerde zich voor de Olympische spelen van Tokio. Debby kwam de laatste jaren in de competitie uit voor Barcelona en woonde daar ook. Na het stoppen van haar interlandcarrière is ze niet stil gaan zitten en heeft ook in haar maatschappelijke carrière de lijn naar sport doorgezet door voor Sportbedrijf Rotterdam te gaan werken. Ook waterpolo heeft ze nog niet afgeschreven en is nog altijd actief als keepster in de Nederlandse eredivisie. Opvallend genoeg werd Debby Willemsz gedurende haar carrière nooit genomineerd.

 

verslag: Alex Hordijk.

foto: archief.