· 

Degradatie uit de landelijke 1e klasse voor Schaakvereniging Spijkenisse een feit.

Afgelopen zaterdag, op 1 april, werd het lot van Spijkenisse 1 definitief bezegeld: degradatie uit de eerste klasse is een feit.

 

Vijf jaar geleden, in 2018, mocht Schaakvereniging Spijkenisse door het terugtreden van de Groningse club SISSA opeens de eerste klasse in. De verwachting was dat het moeilijk zou worden zich in deze klasse hand te haven. Gelukkig voor SV Spijkenisse kwam Rick Lahaye, die na jaren trouwe dienst voor Spijkenisse bij het Meesterklasse-team van Rotterdam was gaan spelen, terug toen hij hoorde dat SV Spijkenisse een klasse hoger gingen spelen. Hoewel Spijkenisse al meermaals over het randje van de afgrond liep, werd degradatie steeds afgehouden. Aan het eind van vorig seizoen werd bekend dat Rick Lahaye kans zag onder gunstige voorwaarden bij onze tegenstanders van de dag, DD Den Haag, te gaan spelen. Ook routinier Erik Both en jeugdtalent Ansh Jakhari traden uit en sloten zich aan bij het team van DSC Delft. Hoewel Spijkenisse FM Ricardo weer terugkreeg en de altijd ambitieuze Maxim mochten verwelkomen, heeft het team de klap niet op kunnen vangen.

Volgend jaar tweede klasse, dus. Weliswaar een stap terug, maar tegelijk een kans om weer goed mee te kunnen draaien met de concurrentie. Ook zal het makkelijker worden om over de breedte een sterke groep schakers op te stellen zonder steeds een beroep op invallers te hoeven doen, want in de tweede klasse speelt men in acht- en niet in tientallen. Eens zien waar dat ons brengt!