Column 11 Marcel van den Nieuwendijk - 24 februari 2020.

De KNVB stopt met scheidsrechters en de VAR.

 

We houden er mee op, klinkt het vanuit Zeist. Op speciaal verzoek, zijn we zondagavond met spoed bij elkaar gekomen en tot de vreselijke conclusie gekomen dat het geen zin meer heeft. De afgelopen maanden hebben we meerdere keren geprobeerd om kromme dingen recht te breien, de scheidsrechters (bijna) altijd in bescherming te nemen, geen filet van de VAR te maken. 

Voor ons gevoel hebben wij er alles aan gedaan. Het gaat nu echt niet meer. Ellen heeft afgelopen weekend flink huis gehouden, ze liet de druppel in de regentonnen zwaar over lopen. Het heeft geleid tot CODE ROOD.

 

Volgens de scheidsrechtersbaas is het niet meer uit te leggen. We hebben naarstig gezocht in de letteren der KNVB regels, maar vinden nergens meer een overtuigend bewijs om ons in het gelijk te stellen. Met pijn in ons hart hebben we besloten in het geheel te stoppen. We hebben overwogen om naast de vierde, nog een vijfde man, neer te zetten, twee assistenten aan iedere kant van de doelpalen te posteren (deze proef slaagde eerder ook niet) en we hebben bij Philips om scherpere tv’s in 3D gevraagd. Zij begeven zich nu liever op de medische markt en hierdoor besloten om geen gehoor te geven aan ons verzoek. Ook hebben we geprobeerd om een samenwerking met de uitstekende fluitisten van de FA aan te gaan. Hier heeft men nagenoeg hetzelfde probleem. Na het gelul op de millimeter, staat ook dit keurkorps nu zwaar onder druk. De overtreding van Lo Celso op César Azpilicueta tijdens Chelsea – Tottenham van afgelopen zaterdag en het onbegrijpelijke niet ingrijpen van topper Oliver en zijn Video Assistent Referee, was de drop over de spreekwoordelijke bucket voor de Engelse Bond. Men overweegt in navolging van onze beslissing ook te stoppen. De referees krijgen nog één kans, de VAR is out! 

 

Wij laten het vanaf nu in zijn geheel over aan de spelers en trainers zelf. Een beetje naar het idee van zelfsturende teams, zeg maar. We hebben hen, in korte tijd, zoveel over de regels uitgelegd, ze zullen er ongetwijfeld zelf ook wel uit komen. Zo niet, is een belletje naar een hulplijn bij één van de miljoenen supporters thuis waarschijnlijk sneller en doeltreffender dan de VAR nu. Twijfel? Bel er drie en meeste stemmen gelden.   

 

Bas, tot voor kort echt één van de betere scheidsrechters op de Nederlandse velden, had beter zijn mond kunnen houden. Maar zo is hij niet. Deze voorheen zeer gerespecteerde eigenschap heeft hem en het gehele scheidrechters korps nu genekt. Als hij niets gezegd had, vervolgt de scheidsrechterbaas, waren we zeker niet bij elkaar gekomen en hadden we het volgende week gewoon nog een keer geprobeerd.

 

Het was maandag en dinsdag wel een gepuzzel geweest om de aanstellingen rond te krijgen voor het volgende weekend. Bas zelf, zou sowieso twee weken niet fluiten. Na het echec van zaterdagavond meende Jochem het zondag nog een tandje erger te moeten maken. Voor de zekerheid gaf hij AZ drie strafschoppen, er zou er vast en zeker wel eentje ingaan. Geen enkele was een grove fout, de VAR greep niet in. Makkelie en Higler zagen ook niet dat Dumfries zich opzichtig liet vallen. De paradepaardjes van de bond reizen af naar de woestijn en fluiten er drie wedstrijden aan elkaar. Een vervroegde terugkeer van Siemen Mulder in de eredivisie na een weekje Keuken Kampioen zit er ook niet in, Kevin is helaas opnieuw geblesseerd. Het is te vroeg om Kooij en Perez meteen voor de leeuwen te gooien. Dit zorgt voor een afbreukrisico en kan hen tekenen voor het leven. De enige optie, voor zondag, zou kunnen zijn om Björn eerst naar PSV – Feyenoord te sturen en hem vervolgens naar Amsterdam te laten vliegen voor AJAX – AZ om 20.00 uur. De weersvoorspellingen zijn echter van dien aard, dat er waarschijnlijk geen helikopter piloot te vinden is, die van Eindhoven Airport op zal willen stijgen. Nee, onze beslissing pakt uiteindelijk voor iedereen beter uit. Deze blijft voorlopig in ieder geval van kracht. Als de storm voldoende is gaan liggen, kijken we verder.