Column 12 Marcel van den Nieuwendijk - 29 maart 2020.

Zeg me alsjeblieft dat het allemaal een heel slechte 1 april grap is. 

 

Zeg me alsjeblieft dat het allemaal een heel slechte 1 april grap is. Want dat is het toch echt? Knijp me hard en zeg me dat het allemaal niet zo is, zeg me dat het niet waar is. 

Nog geen drie maanden geleden wensten we elkaar een goed en gelukkig nieuwjaar en wat is daar nu van over?  

 

Het is een verschrikkelijke roller coaster zullen we maar zeggen. Danny Vera zong er vorig jaar een liedje over, het betekende zijn doorbraak. Hoe onwerkelijk. Gisteravond zong hij het in een lege Ziggo Dome aan het begin van het programma All You Need is Love. Danny verdient 3x een volle Ziggo Dome. Na deze ellende lukt hem dat.   

Ik stond meteen op breken. Mensen die tijdens het lied, vooruit, voor één keer onderbreken mag, een oproep voor hun geliefden doen, die ze door het k.. Corona Virus niet kunnen zien. Het doet me wat.  

 

Dan is er Marije. 25 jaar, verstandelijk beperkt. Nu wordt het haar familie ook beperkt om haar te zien. Ze zou met mama naar K3 gaan, dit kan nu even niet. Marije begrijpt een heel klein beetje waarom niet, ze kan het allemaal moeilijk volgen. Robert, mama en haar zussen hebben geregeld dat K3 op een groot scherm een nummer voor Marije zingt. Een beetje als troost zeg maar. Marije kent het uit haar hoofd, zingt volledig mee, geniet en sluit af met de vraag: "Wie heeft dit allemaal voor mij geregeld dan?" “Je moeder” wordt er in koor geroepen door de geweldige verpleging van het tehuis. Ik kon mijn tranen niet bedwingen. 

 

Het verhaal van de Friese ‘heit’ volgt. Hij zit in het verzorgingstehuis en mag kinderen, kleinkinderen en vooral zijn vrouw niet zien. De mem met wie hij vandaag, zondag 29 maart, 54 jaar getrouwd is. Ze mogen niet knuffelen. Het kan toch niet waar zijn?? Opa vindt het mooi en kan, hoe raar ook, zijn geluk bijna niet op. De verpleging en alle medebewoners, klappen op het balkon. Mijn hart breekt, je kan me bijna oprapen. 

 

Als dan even later Jeroen van der Boom verschijnt en ‘Werd de tijd maar Teruggedraaid’ zingt, is de maat vol. Heb niet voldoende papieren zakdoekjes in huis, het kostbare toiletpapier moet er aan geloven. We hebben hem afgelopen nacht, massaal, een uur vooruit gezet, maar mogen we de klok alsjeblieft een paar maanden terugdraaien? Terug naar die tijd dat we nog normaal op familiebezoek gingen of rustig boodschappen deden. Knuffelden en zonder risico naar een crematie of begrafenis konden gaan, gewoon afscheid van onze geliefden namen en tijdens de dienst Danny’s Roller Coaster draaiden. De tijd dat er nog gesport werd. Clubs die streden voor het kampioenschap en anderen die probeerden om degradatie te voorkomen. De dagen dat we op trainingsavonden en wedstrijddagen nog bij elkaar kwamen en gewoon lekker een beetje konden foeteren langs de lijn? Wat maakt het uit? Gaan we daar anders over denken? Ik ben ervan overtuigd. We gaan het niet een beetje anders doen! 

Er zal nog meer respect zijn voor elkaar. We gaan meer genieten. Onder het mom van Pluk de Dag zeg maar. Het idee van de KNVB om bij de jeugd een soort van competitieloos te gaan spelen is ineens een stuk begrijpelijker geworden, ik zeg doen! Diezelfde KNVB moet, terwijl de meeste bonden dit al hebben gedaan, nog een belangrijke beslissing nemen. Het wel of niet afmaken van het seizoen. Het is niet makkelijk. Ik begrijp het. Maar ik hoop dat de wijze heren na het kijken van de aflevering van All You Need is Love, echt begrijpen waar het op dit moment om draait in het leven en hierna de enige juiste beslissing nemen. Het seizoen nu afblazen en in september starten met het nieuwe. Bij iedere eerste wedstrijd 2.48 minuten stilte voor alle slachtoffers van het Corona Virus. Precies genoeg om You’ll Never Walk Alone van Gerry and the Pacemakers tegelijkertijd op alle velden in Nederland om 14.30 uur keihard door de speakers te laten knallen.  

Ook ik heb vandaag een besluit genomen, uit piëteit en respect zal ik dit jaar zeker geen 1 april grap uithalen! Doe je met me mee? 

 

#StaySafe #StayHealthy #Blijfbinnen #Ynwa #Aynil #neem1.5meterafstand

 

Marcel van den Nieuwendijk