06 februari 2021: Het geheim van afvallen.

Richard: "Vandaag ga ik het hebben over het geheim van afvallen.

Jack: "Waarom ga je het geheim verklappen?"

Richard: "Omdat het geheim eigenlijk nooit een geheim is. Een geheim staat dichtbij ons. Iedereen weet het al. Maar het moet af en toe gezegd worden."

Jack: "Duidelijk. Steek van wal."

 

Richard: "Het lichaam werkt eigenlijk heel simpel. Uitzonderingen daargelaten. Alles wat in je lichaam komt, eten of drinken, heeft een aantal calorieën. Het een meer dan het ander, maar op water na heeft alles calorieën. Verdeeld over eiwitten, vetten en koolhydraten. Maar we houden het simpel vandaag. Als jij ervoor zorgt dat je meer calorieën verbrandt dan je inneemt, val je af."

 

Richard vervolgt: "Je lichaam verbrandt elke minuut van de dag calorieën; ook als je zit. Ga je bewegen, dan neemt het aantal calorieën toe. Hoeveel je verbrandt, is persoonsafhankelijk. Heb je meer spiermassa, dan heb je een snellere verbranding. Ik weet van mijzelf dat ik in rust per dag 2200 calorieën verbrand. Zou ik dan gaan eten of snacken, dan kom ik in rust snel over de 2200 calorieën heen. En het lichaam slaat het eten op als vet.

"Als je er voor zorgt dat je elke dag 30 minuten gaat bewegen (zoals wandelen, hardlopen, andere sporten), dan bouw je spiermassa op en wordt jouw verbranding hoger. Indien je daarnaast ook nog gezond eet (normale producten, geen snoep, geen chips, etc.) dan bespaar je vanzelf calorieën. Neem ook de trap in plaats van de lift, ga te voet naar de supermarkt in plaats van de auto te nemen en zo zijn er andere dingen te bedenken om meer in beweging te komen. Je verbrandt vanzelf meer en je valt eerder af. Zo simpel is het eigenlijk."

"Echter, soms kunnen mensen lichamelijke kwalen hebben, zoals een te langzame schildklier, een hormonale afwijking. Dan is het een ander verhaal. Maar gelukkig is dat maar een klein deel van de Nederlandse bevolking."

 

Marcello: "Wat is het geheim dan?"

Richard: "Zoals ik al zei, het geheim is geen geheim. De meeste mensen weten al dat afvallen zo werkt. Maar vaak hebben de mensen de moed of kracht niet uit zichzelf om hun gedrag te veranderen. Dat is echter wel essentieel om af te vallen. Nu in coronatijd ligt de sportwereld voor volwassen nagenoeg stil, mits je een sport doet die je nog wel uit kan oefenen zoals tennissen of hardlopen. Velen komen daardoor nu aan."

 

Marcello: "Heb je geen afvalschema's dan?"

Richard: "Er is geen standaard afvalschema. Voor ieder mens is het anders. Daarom passen wij het schema bij ieder persoon aan zodat het bij hem of haar past. We kijken bij HealthFlow naar de eetgewoonten en het bewegen en kijken waar we kunnen sturen op verbetering. Dat geldt voor iedereen die er niet in slaagt af te vallen. Zoek een coach, begeleider die je daarbij helpt, maar vooral iemand die bij je past."

Marcello: "Neem ik een coach dan valt mijn portemonnee af en niet ikzelf."

Richard: "Het is vooral belangrijk óf je af wilt vallen. Indien ja, dan is het de investering op termijn meer dan waard."

 

Marcello: "We zijn al weer door onze tijd heen. We gaan het afsluiten. Waar gaan we het volgende week over hebben?"

Richard: "Volgende week wil ik nader ingaan op het veranderen van gewoontes. Daar begint alles mee als je wilt afvallen."

Jack: "We kijken er nu al naar uit. Dank voor nu. Tot volgende week!"