13 maart 2021 - effect koudwaterbad op je spieren na een zware training.

Wat is het effect van een koudwaterbad op je spieren na een zware training? 

 

Richard: "Het nemen van een koudwaterbad wordt gedaan door wielrenners, voetballers en marathonlopers; topdressuurruiter Ankie van Grunsvens paarden deden het ook. Er zijn wat onderzoeken geweest. Ik wil graag deze keer hierop ingaan."

 

Richard: "Recent heeft Cas Fuchs uit Maastricht een onderzoek gedaan naar het effect van koud water op je spieren na een krachttraining. Ze hebben een mannen uitgekozen die relatief fit waren. Mannen die niet superfit waren, maar lekker aan het sporten. Ze hebben met die mannen een krachttraining gedaan: een leg press en leg extance gedaan. Vooral de bovenbenen en quadriceps. Na de training zijn de mannen met het ene been in een naturelbad gegaan van 30 graden Celsius (douchetemperatuur), met het andere in een ijskoud bad van 5 tot 8 graden Celsius. Daarna hebben ze de mannen een eiwitshake gegeven (voor spierherstel) en vijf uur later hebben ze de eiwitten in de spieren via een biopsie (biopt) gemeten. De bevinding was dat het been uit het naturelbad minder eiwitten opname dan het andere been. Conclusie: een ijskoud bad is beter voor je spierherstel. Vervolgens hebben ze het onderzoek twaalf weken gedaan en dat gaf hetzelfde effect en resultaat."

 

Richard: "Wat doet het nu met duurtraining? Daar is het herstel met name op het mentale vlak beter. Duursporters (voetbal, wielrennen, marathonlopers) hebben meestal na afloop spierpijn. Door het ijskoude bad wordt dat spierpijngevoel minder. Dat betekent dat de sporter sneller denkt dat hij hersteld is en er weer voor kan gaan. Nadeel, de niet herstelde spier wordt te snel weer belast waardoor blessures kunnen ontstaan.

 

Richard: "Als de doorsnee mens 's ochtends een koude douche neemt, heeft dit geen effect op de spieren maar wel op de welbevinden. Je bent daarna energieker, frisser. Het vergroot de weerstand, je wordt minder snel ziek. Een koude douche doe je 1 tot maximaal 3 minuten. Meer raad ik je niet aan."