16 januari 2021: van negatief naar positief.

Vanaf vandaag verzorgt Richard Valiente wekelijks een bijdrage aan Radio Sport op Voorne Putten. Motivatie Richard: "Ik hoor vaak dat veel sporters, trainers en coaches naar jullie programma luisteren. Ik wil een bijdrage leveren voor de luisteraars. Hoe kunnen ze een gezondere leefstijl opbouwen en/of een betere prestatie leveren."

 

Vandaag de eerste bijdrage.

 

De luisteraars hebben de laatste tijd veel negativiteit over zich heen gehad. Daarom beginnen we vandaag met positiviteit. Mijn boodschap: probeer negativiteit voor jezelf om te buigen naar iets positiefs. Kijk vooral naar wat je wel kan doen.

 

Ga je bijvoorbeeld regerlmatig naar de sportschool om te sporten, dan word je nu geconfronteerd met het feit dat die gesloten is. Maar je kan ook buiten gaan wandelen of sporten. Bedenk zelf wat je kan doen om in beweging en gezond te blijven? Kom je daar niet uit, vraag het dan aan een personal trainer. Wat kan je doen, welk schema moet je volgen?

 

Ik heb net als veel andere Nederlanders te maken met veel negativiteit op de sociale media en bij programma's als Hart van Nederland, RTL Boulevard, talkshows etc. Ik heb die platforms allemaal van de telefoon verwijderd en kijk er niet meer naar op internet en tv. 

Nou ben ik geen Emiel Ratelband die alles positief ziet. Ook ik heb wel eens te maken met een negatief of down gevoel. Maar ik merk wel nu ik een aantal maanden die platforms niet meer volg, dat het bij mij positiviteit aantrekt. En mensen in mijn omgeving geven dat ook terug dat ik erin slaag veel dingen positief te zien.

 

Ik stel mijzelf een aantal vragen als ik nieuws lees of met iemand in gesprek ben:

* Kan ik er wat aan doen?

* Beïnvloedt het mij negatief?

* Raakt het mij nu persoonlijk?

Zodra de antwoorden op die vragen allemaal "neetjes" zijn, dan maakt het niet uit wat mensen allemaal te vertellen hebben of schrijven. Dan wil ik het ook niet zien en er over na te denken.

 

Ander voorbeeld: als je kijkt naar het voetbal in de lagere klassen. Dat gaat nu niet door. Stel jezelf de vraag: wat moet ik doen om ervoor te zorgen dat de spelers fit blijven? Voor ondernemers is dat precies hetzelfde. Kijk wat je nog wél kan doen. Kijk dan niet naar wat anderen doen, maar naar datgeen je zelf prettig vindt om voor je onderneming te doen. Probeer het uit. Als het niet lukt, geeft niet. Je hebt in ieder geval een poging ondernomen. Lukt het wel, dan kan je daarvan genieten en proberen weer een stap verder te komen.

 

Veel succes!

Tot volgende keer!

Richard.