17 april 2021 - feiten en fabels over voeding.

Vandaag over enkele feiten en fabels met betrekking tot voeding. 

 

Is het een feit of een fabel?

 

1. Je moet calorieën tellen om af te vallen.

Het is meer een feit dan een fabel. Je moet de calorieën niet tellen, maar het is wel verstandig om het te doen. Je moet eerst kijken naar wat je dagelijks verbruikt (zie eerdere column) om te weten wat je dan verbrandt en moet eten.

 

2. Koolhydraten zijn slecht voor je.

Koolhydraten zijn absoluut niet slecht, maar om af te vallen is het verstandig om het eten van de koolhydraten te minderen. De koolhydraten moeten wel in balans zijn met je inspanningen. Als je aan duursport doet is het echt wel belangrijk koolhydraten in te nemen.

 

3. Na zeven uur 's avonds mag je niet meer eten.

Het menselijk lichaam kent geen tijd. In een doorsnee leefpatroon eet je 's ochtends, 's middags en 's avonds de maaltijden met tussendoortjes. Heb je echter continudiensten, dan raakt het lichaam in de war. Het belangrijke aspect in deze is dat het lichaam het voedsel dat je inneemt nog kan verbranden. Dus niet voor het slapen gaan nog eten. Het is het meest verstandig om een paar uur voor het slapen niet meer te eten.

 

4. Light producten zijn beter dan gewone producten.

Light producten zijn niet altijd beter. Maar in light producten zitten meestal wel minder calorieën. In plaats van een light product kan je beter water nemen als vervanger voor de Cola.

 

5. Ik ben te dik omdat ik zware botten heb.

Onzin. De botten zijn in verhouding van je lichaam. Je hebt geen zware en lichte botten.

 

6. Om af te vallen kan je beter vruchtensap dan frisdrank nemen.

Mensen denken vaak dat vruchtensap gezond is omdat het uit een vrucht komt. Maar in de vruchtensappen uit de supermarkt zitten zoveel suikers. Het is dus zeker niet gezonder dan frisdrank. In Cola zitten 105 calorieën, terwijl in vruchtensap 160 calorieën zit. Vruchtenspa is zeker niet altijd gezonder dan frisdrank.

 

7. Tijdens het afvallen mag ik geen bier drinken.

Je mag zeker wel bier drinken. Maar die calorieën tel je wel op bij het overige voedsel dat je die dag inneemt. Je vervangt bier dus voor een ander product. Het doel is om niet over je totaalgebruik te gaan dat nodig is om op gewicht te blijven óf af te vallen. 

 

8. ik heb dagelijks extra vitaminen supplementen nodig.

Bij een uitgebalanceerd voedingsprogramma, heb je geen vitaminen supplementen nodig. Echter, het is wel verstandig extra vitamine D te slikken als je weinig zonlicht krijgt. Als je veel sport is het verstandig extra magnesium, calcium of zink in te nemen om te zorgen dat de prestaties niet verminderen door een tekort aan die onderdelen. Mensen die geen dierlijke producten eten, zouden er verstandig aan doen vitamine B12 te slikken.