20 februari 2021: het afleren van gewoontes.

We gaan het hebben over afleren van slechte gewoontes.

Als eerste is het belangrijk te bepalen of het een slechte gewoonte of een verslaving is. 

Als je een slechte gewoonte als roken hebt, is dat moeilijk af te leren.

 

Wanneer heb je een slechte gewoonte?

Ik betrek het even op mijzelf. Ik heb namelijk de slechte gewoonte te snoepen als ik in de auto zit. De belangrijkste tip is de makkelijkste. Gewoon er voor zorgen dat er geen snoep in de auto op voorraad ligt. Het klinkt heel simpel. Maar dat is het eigenlijk ook.

 

Echter, sommige zaken zijn lastiger. Als je bijvoorbeeld snoept en snackt als je televisie kijkt en de kinderen kijken mee, dan is het lastiger om niets in huis te halen. Wat je kan doen is de slechte snack veranderen in een gezonde snack: komkommer, kwark, yoghurt.

Prent ook in je hoofd dat je niet tijdens het kijken naar een beeldscherm (televisie, laptop, mobiele telefoon, etc) snoept of snackt. Eten doe je als je apart zit; er tijd bewust voor inruimt. Pas je routines dus aan!

Het begint vaak bij de kinderen. Als die achter een beeldscherm zitten, geven veel ouders de kinderen wat te eten. Doe dat anders. Leer de kinderen dat je op dit soort momenten niet eet. Dan doen ze dat vermoedelijk op latere leeftijd ook niet.

 

Het verschil tussen een slechte gewoonte en een verslaving? 

Een slechte gewoonte kan je binnen vijf dagen afleren. Na vijf dagen heb je de drang niet meer de slechte gewoonte te doen. Lukt het niet, dan kan je spreken van een verslaving. Dat is veel moeilijker af te leren en is professionele hulp wellicht wenselijk.

 

Dus: je wilt iets veranderen, vraag jezelf af waarom je dat wil doen en ga er vervolgens voor. 

Veel succes allemaal!

 

Heb je naar aanleiding van deze column vragen of opmerkingen, mail dan naar de redactie: sportopvoorneputten@gmail.com. De vraag komt dan bij Richard terecht en u ontvangt vervolgens een reactie.