30 januari 2021: het menselijk lichaam.

Deze keer wat luchtigs. Feiten over het menselijk lichaam. Een aantal dingen weten we.

 

Je hebt ongeveer 206 botten. Je bent echter geboren met 300 botten. Naar volwassenheid toe versmelten de botten. In je voet zitten al 52 botten.

Je botten zijn niet wit. Ze zijn beige tot lichtbruin. Als je witte botten ziet, zijn deze gebleekt of schoongemaakt.

 

's Morgen ben je langer dan 's avonds. Dat heeft te maken met de wervelkolom die in de loop van de dag iets inzakt. Eén tot maximaal twee centimeter. Als je wilt weten hoe lang je bent, dan zal je je dus 's ochtends moeten meten. Als oud basketballer liet ik mij net als de MBA spelers in de USA 's ochtends meten. Het heeft te maken met status. Ze willen in Amerikaanse profbasketbalsport zo lang mogelijk zijn als statussymbool. Ze meten zich in de MBA met schoenen aan in plaats van op blote voeten.

Hoe ouder je wordt, des te kleiner. Dat heeft te maken met diezelfde wervelkolom waar vocht tussen de wervels van de kolom verdwijnt.

 

We hebben vijf tot zes liter bloed in ons lichaam. We hebben honderd duizend kilometer bloedvaten in ons lichaam (2,5 keer de aarde rond). Het menselijk hart pompt elke dag negenduizend liter bloed rond. Dat aantal heeft wel te maken met de intensiteit van het leven. Zit of lig je de hele dag op de bank, dan is het minder dan wanneer je de hele dag actief en/of aan het sporten bent.

 

Als we niesen, dan gaan de druppels 150 kilometer per uur. Een hoestje haalt maar 100 kilometer per uur. Je begrijpt dus hoe belangrijk een mondkapje en in je elleboog niesen in coronatijd is om het virus niet verder te verspreiden. En over niesen gesproken: niemand kan niesen met zijn ogen open. Ik zou het niet uit proberen, want als je met open ogen niest poppen je ogen er uit.

 

Een leuke test. De lengte van de hiel van de voet tot aan de teen, is evenlang als de onderarm. Bij veruit de meeste mensen is dat zo.

 

Als je de grote teen mist, verlies je 50% van je evenwicht.

Als je je pink mist, verlies je 60% van je kracht in je hand.

 

Je lichaam maakt meer oorsmeer aan als je bang bent of stress hebt. Ook het bloed wordt dikker als je stress hebt. Het lichaam beschermt je dus uit zichzelf. Relaxte mensen hebben dunner bloed. Neem je dan veel alcohol in, dan wordt je bloed nóg dunner. Dat is de reden dat je na veel alcoholgebruik zoveel bloed als je gewond raakt.

 

Een normaal persoon kan vier tot vijf dagen wakker blijven zonder dat er medische klachten ontstaan.

Richard: "Ik heb zelf wel eens vierentwintig uur achter elkaar gesport. Dat doe ik nooit meer. Dat was een hel." Er zijn wel eens game evenementen waarbij de deelnemers meerdere dagen en nachten doorgaan en dan hart- en orgaanklachten ontwikkelen. Het hart gaat onregelmatig kloppen.

 

Mensen kunnen langer zonder eten, dan slaap. Er is een monnik in Tibet die al zestig jaar niks eet.

Tot slot een leuk ander feitje. In je lichaam zit 0,2 milligram goud. Dus als je geldproblemen hebt...?