Telefonisch in gesprek met ... Dick de Hoog (Judovereniging Zuidland-Heenvliet).

Redacteur Jack Holten sprak aan de vooravond van de Internationale Open Zuidlandse Judokampioenschappen in sporthal De Drenkwaard in Zuidland met voorzitter Dick de Hoog (foto) van de organiserende judovereniging Zuidland-Heenvliet. Zaterdag 4 april staat het toernooi voor de 34e keer op de kalender.

 

Het toernooi wordt al voor de 34e keer georganiseerd. Hoe lang bestaat de vereniging al? Kun je wat over de verenigingsgeschiedenis vertellen?

Dick: "In het najaar van 1965 kwam juf Verploegen uit Hellevoetsluis na het behalen van haar CIOS diploma op het idee om in Zuidland een judoclub op te richten. In januari 1966 werden er briefjes op scholen in Zuidland rondgedeeld en kort daarna was "de eerste Zuidlandse Judoclub" onder leiding van juf Verploegen een feit geworden. Juf Verploegen ging trouwen en werd moeder. Dat was één van de redenen voor haar om in oktober 1967 de leiding over te geven aan Maarten Heijndijk. Maarten had zelf al een judoclub in Brielle, welke al was opgericht in 1963. Maarten liet in 1980 de laatste 2 jaar de leiding over aan Jan van Meggelen. In 1982 had Jan van Meggelen te kennen gegeven te stoppen en nam ik dit graag over." Dick vervolgt: "Er werd door mij flink aan de weg getimmerd en het aantal leden liep snel omhoog. Judoclub Zuidland ging van 100 leden naar 150 leden en hoger. Later kwam er nog een 2e en 3e judoavond bij. Ook werd er gestart met conditietraining. Door de enthousiaste uitstraling van de club, bleef de vraag naar judo stijgen. In september 1998 is daarom gestart met judo in Heenvliet. Tot op de dag van vandaag heet de judoclub "Judoclub Zuidland Heenvliet".

Er zijn ook andere leden net als jij al jaren lid.

Dick: "Dat klopt. Judo Zuidland-Heenvliet is een familieclub. De mensen komen graag elke week naar de zaal om te judoën. Ze vinden onze vereniging gezellig en net een familie. Op woensdag 8 januari tijdens onze nieuwjaarsborrel hebben we Cok en Richard Heijdra kunnen huldigen vanwege hun 40-jarig lidmaatschap (zie op de foto Dick tussen de jubilarissen). Beide judoka’s begonnen in de jaren ‘70 als jeugdlid en zijn nog steeds elke week actief op de mat. Voor Cok was een van zijn hoogte punten in het judo het behalen van de 1e dan. Richard was meer een wedstrijdjudoka en heeft heel wat prijzen gewonnen. Ook voor hem was het behalen van zijn 1e en 2e dan een hoogtepunt. Verder zijn beide 25 jaar actief geweest in het begeleiden en organiseren van het judokamp. Ook zijn zij altijd bereid om te helpen bij alles wat er binnen de club georganiseerd wordt. Wij hopen dat zij nog vele jaren zowel op de mat als achter de schermen actief blijven voor de club."

Judo in Zuidland én Heenvliet.

Dick: "Onder leiding van de vier trainers (D. de Hoog, D. Hameling, P. Boumans en F. Westrup) en twee assistent trainers (V. Blom, K. de Hoog) wordt zowel in Sporthal De Drenkwaard in Zuidland als in de Witte Oliphant in Heenvliet op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag de judosport uitgeoefend." 

maandag
17.00-18.00 uur jongens en meisjes 5 t/m 7 jaar
18.00-19.00 uur jongens en meisjes 8 t/m 10 jaar
19.00-20.00 uur jongens en meisjes 11 t/m 14 jaar
20.00-21.00 uur dames en heren conditietraining
21.00-22.00 uur heren en dames 15 jaar en ouder

dinsdag
17.00-18.00 uur jongens en meisjes 3 t/m 11 jaar
18.00-19.30 uur wedstrijdtraining tot en met 12 jaar
19.30-20.30 uur wedstrijdtraining 13 jaar en ouder

woensdag
16.15-17.00 uur peuterjudo 2,5 jaar tot en met 3 jaar
17.00-17.55 uur jeugdjudo 4 jaar tot en met 5 jaar
18.00-19.00 uur jongens en meisjes 6 t/m 8 jaar
19.00-20.00 uur jongens en meisjes 9 t/m 13 jaar
20.00-21.00 uur dames en heren judo 14 jaar en ouder
21.00-22.00 uur dames en heren conditietraining

 

Witte Oliphant, Heenvliet

vrijdag
16.15-17.00 uur peuterjudo 2,5 jaar tot en met 3 jaar
17.00-18.00 uur jeugdjudo 4 jaar tot en met 5 jaar
18.00-19.00 uur jongens en meisjes 6 t/m 8 jaar
19.00-20.00 uur jongens en meisjes 9 jaar en ouder.

Judoclub Zuidland-Heenvliet is een actieve vereniging.

Dick: "We organiseren drie grote toernooien per jaar. Elk jaar in de winter de Clubkampioenschappen, in april de internationale Open Zuidlandse Kampioenschappen (senioren) en in het najaar Het Berentoernooi (jeugd). De laatste twee evenementen werden al voor de 33e en 21e keer georganiseerd. Daarnaast organiseren we activiteiten rondom de judolessen heen zoals het jaarlijkse judoweekend (judokamp)." 

 

De aanleiding van ons contact is het internationale Open Zuidlands Judokampioenschap dat zaterdag 4 april voor de 34e keer georganiseerd wordt.

Dick: "Een zeer groot seniorenevenement dat met een grote groep vrijwilligers georganiseerd wordt. Dit jaar zijn 55 tot 60 mensen betrokken bij de voorbereidingen en/of actief op de wedstrijddag zelf. Er zijn in De Drenkwaard mensen bij de weging van de judoka's, er liggen vijf wedstrijdmatten met elk drie mensen achter de wedstrijdtafel, scheidsrechters die de wedstrijden (bege)leiden, en EHBO-ers. Ik ben er trots op dat we als organisatie weer zoveel mensen hebben kunnen mobiliseren."

Dick vervolgt: "We hebben al 255 inschrijvingen. Een record. Maar er hangen donkere wolken boven het toernooi. Er is een serieuze dreiging voor het toernooi: het coronavirus. Dit heeft er al toe geleid dat de gebruikelijke judoka's uit Lithouwen, Engeland (Kent), Duitsland en België zeer terughoudend zijn met inschrijven en de ontwikkelingen in Europa afwachten. De dertig gebruikelijke buitenlandse inschrijvingen blijven tot op heden thuis. De coronavirus ontwikkelingen worden gevolgd en er wordt gewacht tot de sluitingsdatum van 22 maart voordat definitief aangemeld wordt. Ook hebben zich veel Brabantse judoka's ingeschreven, maar of die komen??? We gaan het zien."

 

Beschikt Judovereniging Zuidland-Heenvliet over veel talenten?

Dick: "Bij zoveel leden is het gebruikelijk dat je beschikt over talentvolle judoka's. Het is alleen jammer dat wij leden niet kunnen behouden en ze door o.a. judoschool Chris de Korte weggekaapt worden. De maatschappij verandert. De jeugd wil graag komen judoën, maar aan toernooien deelnemen neemt in aantal af. Mede veroorzaakt door het feit dat de ouders het ook steeds drukker hebben. Op dit moment zien wij in Heenvliet veel in Tess Fahun Boogerd. Als we haar kunnen behouden, kan ze zich goed ontwikkelen. Het beschikbare trainersgilde kan haar goed begeleiden. De trainers zijn uitstekend opgeleid in de judosport. Ook in het verleden hebben we Nederlandse jeugdtoppers gehad."

 

55 jaar judo in Zuidland.

Dick: "Dit jaar bestaat de vereniging al 55 jaar. We zullen daar met diverse activiteiten (o.a. een survival) voor alle groepen bij stilstaan. We vieren het niet zo groots als het 50 jarig bestaan, maar we kunnen en willen natuurlijk niet om dit jubileumjaar heen."

 

Nieuwe website.

Dick: "De vereniging heeft mensen bereid gevonden de website te moderniseren. We willen een interactieve website opzetten en dit jaar online brengen. Dat is hoog nodig. We zijn ook blij dat Sport op Voorne Putten bereid is verenigingsnieuws op hun sociale media te plaatsen. We maken daar vanaf nu graag gebruik van."

 

Tot slot.

We danken voorzitter Dick de Hoog voor de informatie en wensen hem en judovereniging Zuidland-Heenvliet veel succes met het (inter)nationale toernooi op zaterdag 4 april aanstaande. Hierbij nodigen wij de enthousiaste, bevlogen Dick de Hoog uit een keer naar de LINQ Media Radiostudio aan de Curieweg 6 in Spijkenisse te komen om over de afloop van het internationale toernooi, de aankomende jubileumactiviteiten en de vereniging te vertellen. Dick heeft inmiddels die uitnodiging aanvaard.