Adrie Poldervaart: OHVV zit nog zeer diep in mijn hart!

 

Verguld met het feit dat de 47- jarige Hellevoeter tijd vrij kon maken voor SportopVoornePutten, treffen wij elkaar in een restaurant dat net als de trainer zelf enorm voetbal minded is. Sinds zijn aanstelling als nieuwe trainer van Excelsior wordt Adrie bedolven onder de aanvragen en kan hij onmogelijk aan alles voldoen. We praten over zijn clubs op Voorne Putten en daar buiten, zijn plannen voor Excelsior en het vakmanschap.

 

Je bent ooit begonnen bij OHVV. Wat zijn je herinneringen aan deze tijd ?

Mijn tijd bij OHVV was zeer bijzonder. Ik ben geboren en getogen in Oudenhoorn en mijn eerste stappen op een voetbalveld waren daar. Ik speelde in alle jeugdelftallen en vanaf 1986 in het eerste elftal. Toen ik in 1998, ik was toen 27 jaar, gevraagd werd om speler-trainer te worden, twijfelde ik geen moment. Het bijzondere was, dat meerdere van mijn medespelers wilden dat ik trainer werd en de juiste basis was gelegd. Ik kreeg een contract voor drie jaar en die tijd is enorm belangrijk voor mij geweest. Men geloofde in mij en het fundament voor mij als trainer is hier gelegd.

In het eerste jaar promoveerden we van de derde naar de tweede klasse en we hebben daarna drie jaar in de tweede klasse gespeeld. Net voordat ik werd aangesteld als nieuwe Hoofdtrainer van Excelsior, heb ik de toenmalige bestuursleden Leen Keijzerwaard en Gerrie van Pelt een bericht gestuurd. Zij lieten weten enorm trots op me te zijn en kreeg een mooie bos bloemen.

Ik voetbal nu nog steeds met mannen als  Wim van Duppen, Eddie de Regt, Wim van den Berg en Jan Troost. Op zondagmorgen trainen we nog  met elkaar op OHVV. In oktober 2017 heb ik zelfs nog meegespeeld met het eerste!                

 

(Op 9 juni won Adrie samen met o.a. Harry Rusken, Gerard van Bergen, zijn neefjes Leon en Niek Wageveld, Frank de Regt de 4e editie van het 7 tegen 7 toernooi bij OHVV.)

Adrie Poldervaart na het winnen van het 7-7 toernooi bij zijn geliefde club OHVV

 

Van Oudenhoorn naar Nieuwenhoorn?

Dat klopt. Ik ben trainer geweest van 2002-2005. Ik was al fysiotherapeut bij Nieuwenhoorn en ben er eerst een jaar assistent geweest. In 2003-2004 degradeerden we uit de Hoofdklasse, maar wat was het seizoen 2004-2005 bijzonder! Deze periode was mijn absolute hoogtepunt bij Nieuwenhoorn. Aan het eind van dat succesvolle seizoen volgde er een reeks van nacompetitie-wedstrijden. In een periode van 14 dagen waren we als team 11 keer bij elkaar. Ideaal voor een trainer om zo vaak bijeen te zijn en we werden sterker en sterker. In die tijd versloegen we onder andere AFC’34 met toenmalige trainer Alex Pastoor, die ik later nog tegen zou komen als trainer van Excelsior. De beslissingswedstrijd werd op Woudestein gespeeld tegen Leonidas uit Rotterdam en omdat we deze wonnen met 2-1 promoveerden we weer naar de Hoofdklasse!  Om onverklaarbare reden, werd mijn contract bij Nieuwenhoorn niet verlengd . De spelers hadden aangegeven verder te willen met mij, maar het bestuur besloot helaas anders.

                                              

En toen kwam de VV Spijkenisse.

Tot nu toe ben ik de “langst zittende” trainer van Spijkenisse. Ik ben er 7 jaar trainer geweest. Van 2005-2012. Peter Wubben (huidige trainer, red) gaat mij evenaren dit jaar.  Het hoogtepunt voor mij was het kwalificeren voor de nationale KNVB-beker in het seizoen 2005/2006. Daarnaast wonnen we een periodetitel in 2006-2007 en in 2009-2010,maar promoveerden we helaas niet naar de Hoofdklasse. We hebben uiteindelijk 7 jaar Eerste Klasse gespeeld. Met in het laatste seizoen een gewonnen nacompetitie voor degradatie tegen Zevenhoven. Daardoor bleven we in ieder geval 1e klasse spelen. Het was een mooie tijd waarin ik veel jeugdspelers de kans heb gegeven. In 2009-2010 speelden er 19 eigen jongens  in van in totaal 23 spelers. Met die jongens hadden we bijna nog de Hoofdklasse behaald. Zo zonde. Samenvattend moet ik zeggen dat ik achteraf hele mooie jaren bij VV Spijkenisse heb mogen beleven en nog steeds contact heb met een hoop spelers van die tijd. De huidige degradatie naar de Hoofdklasse vind ik erg vervelend. Er zijn toch nog steeds veel mensen bij de groen-witten met wie ik contact heb en ik werd ook door vele van hen gebeld toen bekend werd dat ik de nieuwe trainer van Excelsior zou worden.

 

Je hebt ook veel affiniteit met Korfbalvereniging ’t Capproen uit Hellevoetsluis? 

Mijn dochters Daphne en Louise korfballen daar. Daphne in het eerste en Louise in de B. Ik kan er vanwege mijn drukke werkzaamheden helaas niet zoveel zijn als ik zou willen. Het feit dat ik in het nieuwe seizoen in de eredivisie ook vaak op zondag speel, verandert daar misschien iets aan. Hopelijk kan ik dan wat vaker bij mijn dochters kijken. 

Op de foto Daphne Poldervaart (rechts) volop in actie voor ’t Capproen. 

  

Wat zijn je mooiste herinneringen aan de clubs op Voorne Putten?

Voor mij is de vriendschap die ik heb opgebouwd met veel mensen bij OHVV het mooiste. Het feit dat ik nog veel contact heb met supporters van de overige verenigingen vind ik prachtig. Verder vind ik het heel bijzonder en ben ik de clubs dankbaar voor het feit dat ik veel in mezelf en de spelers heb mogen investeren. Door deze clubs ben ik een autodidact geworden. Deed daar veel zelf en kreeg de ruimte om in mezelf te investeren. Bij OHVV heb ik het meeste gedaan, ging het veld rollen en maaien met mijn vader, de kleding aanschaffen, kleedkamers maken en verven. Daarnaast hield ik de selectie op fysiek gebied in de gaten via looptesten, vet meten en gewicht. We waren onze tijd ver vooruit.

 

In 2012 werd je trainer van VV Zwaluwen uit Vlaardingen?

Na  Spijkenisse, heb ik even geen club gehad. Ik was in gesprek met Westlandia en TOGB, maar beide clubs gingen toen niet door. Dat Zwaluwen toen voor mij koos is ontzettend belangrijk geweest voor het verdere verloop van mijn carrière. Dit speelde zich af in november 2012. Mijn opdracht was om in het eerste jaar in de Hoofdklasse te blijven en dat is gelukt. De 2 jaar daarna hebben we geschitterd in de Hoofdklasse met mooi voetbal.  Het contact met Zwaluwen is altijd zeer goed gebleven. Elke dag hebben we nog contact met het team van de laatste 2 jaar en nog regelmatig contact met jongens uit het 4e elftal.  Ook met de jeugdtrainers van destijds heb ik nog steeds contact.  

 

In 2015 won je de Rinus Michels Award?

Dat was voor de beste amateurtrainer van dat jaar. Ik voelde me zeer vereerd, omdat het een prijs is waarbij je gekozen wordt door trainers en de afgevaardigden van de 6 districten (VVON: vereniging van oefenmeesters Nederland).  Ik was samen met 5 anderen genomineerd, elk district 1. Er werd  gekeken naar je (coachings)gedrag, resultaten, speelwijze en spelopvatting en de jeugd. Uiteindelijk won ik dus, maar mijn nuchterheid doet mij beseffen dat ik met deze prijs geen prijzen pak, dus moet en blijf ik volop aan de bak.

 

De goede prestaties en deze award waren BVV Barendrecht ook opgevallen?

In december 2014 ben ik inderdaad gevraagd door deze prachtige club. Ik had het ontzettend naar mijn zin bij Zwaluwen, maar een uitdaging als deze kon ik niet laten gaan. Barendrecht speelde op dat moment Topklasse en had ambities om hogerop te gaan spelen. We werden in dat jaar 2015-2016 de meest scorende ploeg in die klasse en promoveerden naar de Tweede Divisie via een 5e plaats. Het eerste jaar in de 2e Divisie werden we gedeeld 7e  en afgelopen jaar zijn we als vierde, eigenlijk gedeeld derde geëindigd.

 

 

Je hebt in de afgelopen maanden je UEFA Pro trainersopleiding diploma behaald?

Tijdens je trainersloopbaan ben je continu bezig met de eigen ontwikkeling en als ik stappen wilde gaan maken moest ik aan deze eisen voldoen. Er zijn vijf PVB’s ( Proeve van bekwaamheid) die onder de noemer Coach Betaald Voetbal vallen:

·         Wedstrijd coachen, visie en speelwijze

·         Training geven en jaarplanning

·         Individueel begeleiden speler

·         Samenstellen ideale staf

·         Team ontwikkeling.

Omdat ik als fysiotherapeut verbonden ben aan de technische staf van Excelsior, heb ik de afgelopen jaren veel kunnen leren hierin. Ik heb stage gelopen bij Mitchell van der Gaag en Erik ten Hag en van sparren met hen word je beter. Tijdens de Johan Cruyff schaal, op 4 augustus, zal de uitreiking van het diploma zijn.

 

En dan nu Excelsior, hoe is dit tot stand gekomen?

Ik werk al 25 jaar als fysiotherapeut bij de club. Men -en dan specifiek Ferry de Haan- kent mij en heeft mij benaderd of ik eventueel geïnteresseerd was. Er is eerst met andere trainers gesproken. Op 12 mei werd ik gebeld. Op 15 mei hield ik een presentatie en op 20 mei was er nog een laatste gesprek met een andere kandidaat-trainer. Op 21 mei werd ik gebeld door Ferry met slecht nieuws. Ik moest mijn baan als fysio meteen opzeggen en hij kon me feliciteren met het feit dat ik de nieuwe hoofdtrainer van Excelsior zou worden!?

 

Je hart maakte een sprong en ging verder open?

Zo heb ik dat inderdaad in diverse media gezegd. Als je al 25 jaar verbonden bent aan de club en deze stap mag maken, lijkt me dat vrij logisch. Het is een enorme uitdaging en ik ga er vol voor.

 

Ga je ander voetbal spelen? Welk systeem ga je hanteren?

Het klinkt heel cliché, maar je bent voor het type voetbal dat je speelt toch erg afhankelijk van de type spelers die je hebt. Er zijn de nodige spelers vertrokken bij Excelsior. Nieuwe aantrekken op het ogenblik is lastig, al hebben we met Maarten de Fockert (Keeper Go Ahead Eagles) Denis Mahmudov (Transfervrij FC Dordrecht) en Jerdy Schouten (Telstar) al een flinke slag geslagen. Het ziet er naar uit dat Mike van Duinen nog even blijft en met Ryan Koolwijk en Luigi Bruins kunnen we bouwen aan een eredivisiewaardig elftal. Ik wil mijn bijdrage leveren aan het verbeteren van de kwaliteiten van de spelers om op die manier tot het beste resultaat te komen. Velen zeggen dat het behalen van 34 punten cruciaal is voor lijfsbehoud.

 

De nieuwe aanvallende middenvelder Jerdy Schouten komt toevallig ook uit Hellevoetsluis?

Dat is inderdaad heel erg toevallig. Jerdy is wel eens op jonge leeftijd met een vriendje bij mij thuis geweest  en wie had kunnen vermoeden dat hij nu onder mijn leiding bij Excelsior zou gaan spelen? Hij komt uit de opleiding van ADO den Haag en heeft erna een goede periode bij Telstar gehad. Ik heb hem regelmatig zien spelen en deze jongen heeft zeker talent. Na dit interview heb ik een afspraak met hem om nader kennis te maken. Ik doe dit met al mijn spelers omdat ik kennis wil maken, wil praten over voetbal  en op die manier een goede werkrelatie opbouwen. 

Nieuwe aanwinst Jerdy Schouten uit Hellevoetsluis, hier nog in Telstar tenue.

 

Wat is je persoonlijke ambitie?

Ik heb nooit echt aan carrière planning gedaan. Door mijn prestaties ben ik vaak door mensen en verenigingen gevraagd. Ik heb nu een contract bij Excelsior voor twee jaar, met de optie voor nog een jaar en mijn doel is om het elftal in ieder geval voor de eredivisie te behouden.

 

 

Hoe ziet de voorbereiding en het programma er uit?

Op 30 juni hebben we de eerste training en op 7 Juli de eerste wedstrijd tegen het Westlands Elftal. Op 10 juli spelen we tegen ASWH. Op 14 Juli tegen PEC Zwolle en op 20 juli tegen Go Ahead Eagles. Op 28 juli tegen NAC ontmoet ik mijn oude baas Mitchell van der Gaag weer. En op 4-8-2018 waarschijnlijk tegen AZ.

Zaterdag 11 augustus, 20:45 uur Excelsior Rotterdam – Fortuna Sittard

Zondag 19 augustus 2018, 14:30 uur Feyenoord – Excelsior Rotterdam

Zaterdag 25 augustus 2018, 20:45 uur NAC Breda – Excelsior Rotterdam

 

Wie wordt er volgens jou wereldkampioen?

Argentinië

 

Wij wensen Adrie Poldervaart enorm veel succes met Excelsior en bedanken hem hartelijk voor dit interview.

 

 

Met dank aan Pannenkoekenhuis de Koek&Pan