Aldo en Lorenz Cafferata willen plezier, binding en prestatie bij korfbalvereniging Olympia Spijkenisse hand in hand laten gaan.

Maandag 29 maart maakte Korfbalvereniging Olympia Spijkenisse bekend dat Aldo (rechts) en Lorenz (links) Cafferata vertrekkend trainer/coach Just Riet opvolgen. Als duo gaan Aldo en Lorenz de selectie trainen en begeleiden. Voor de redactie van Sport op Voorne Putten de reden in gesprek te gaan met Aldo en Lorenz. Dat gebeurde in de radio Sport op Voorne Puttenuitzending van zaterdag 3 april 2021. 

Afgelopen seizoen waren jullie al trainer/coach van KV Olympia 2. Nu gaan jullie samen een nieuwe uitdaging aan en hebben er enorm veel zin in.

Lorenz: "Klopt!" Aldo: "Helemaal correct!"

 

Aldo, stel je eens aan ons voor. Wie is Aldo Cafferata?

Aldo: "In het dagelijks leven ben ik vier dagen in de week projectcoördinator bij een Elektrabedrijf in Schiedam. Ik ben getrouwd met Raisa Cafferata en heb twee lieve dochters van 2 (een handenbinder) en 6 (super lief). Elke maandag geniet ik van mijn papadag. Daar buiten heb ik mijn hobby's waarvan korfbal het grootste deel van de tijd in beslag neemt. Volgend seizoen ben ik dus samen met mijn broer trainer/begeleider van Olympia 1 én 2, de hele selectie.

 

Lorenz, stel je ook aan ons voor. Wie is Lorenz?

Lorenz: "Ik ben Lorenz Cafferata en durf mijn leeftijd te zeggen. Ik ben veertig jaar. En veertien minuten jonger dan Aldo. Ik ben in het dagelijks leven gymleraar van het Penta College in Hoogvliet. Ik heb een dochter en zoon, Lynn en Vince, die allebei ook korfballen en ben gelukkig getrouwd met Samantha."

 

Jullie zijn beide clubiconen, al vele jaren lid van de vereniging. 

Lorenz: "Klopt. We zijn beide al jaren lid van SC Olympia Spijkenisse. Ook onze beide zussen Elise en Rilana hebben gekorfbald en deel uit gemaakt van de selectie. Ze zijn inmiddels gestopt vanwege de hoeveelheid kinderen; ze kregen het thuis te druk."

Hoe ziet de korfballoopbaan er uit?

Lorenz: "In groep 6 waren we op zoek naar een sport en stonden we op het punt ons aan te sluiten bij voetbalvereniging Simonshaven toen er tegelijkertijd een korfbaltoernooi georganiseerd werd. We namen deel en maakten de keuze voor het korfbal te gaan. We werden fanatieke korfbalbaasjes en hebben vanaf dat moment tot de A-categorie bij elkaar in het team gespeeld. We zijn op ons 16e overgegaan naar de senioren. Ik begon in het 1e, Aldo in het 2e. Dat heeft een hele tijd geduurd."

 

Aldo: "We speelden op een gegeven moment met z'n vieren in het 1e team: Lorenz, ik en onze zussen Elise en Rilana. En dat ging ons goed af. Meestal in goede onderlinge sfeer al wilde het 's avonds aan tafel met een fanatieke vader wel eens feller aan toe gaan totdat mijn vader ingreep. Naarmate we ouder werden, werden we rustiger. Het is maar een spelletje. Laten we het maar gezellig houden onder elkaar."

 

Korfbalden je ouders ook?

Aldo: "Mijn vader was een voetballer. Mijn moeder heeft nog wel gekorfbald in team 4. Ze heeft heerlijk een paar jaar gekorfbald. Op een gegeven moment begon mijn moeder met m'n vader deel te nemen aan de triathlon en heeft toen het korfballen laten vallen. Ze moest prioriteiten stellen."

 

Hoe is jullie band als tweeling?

Aldo: "We hebben, zonder de deur bij elkaar plat te lopen, een goede band. Als we elkaar zien is het goed. We hebben humor met elkaar, lachen met elkaar, het is een en al plezier als we elkaar zien. We kunnen bovendien goed met elkaar praten. We liggen met een heleboel dingen op één lijn en dat is vooral makkelijk bij het coachen dadelijk."

Lorenz vult aan: "We leren steeds beter elkaars kwaliteiten waarderen. We geven daarbij elkaar de ruimte. Vroeger wilde het nog wel eens knetteren, maar nu niet meer." 

Aldo: "Ik ben goed met mijn handen, technisch opgeleid. Lorenz is meer een nadenker, is goed in zijn hoofd."

 

Jullie zijn eigenlijk dus een goed duo om het team te gaan coachen? Jullie vullen elkaar aan.

Lorenz: 'Ik denk dat het een feestje gaat worden. Ik met de motivator, aanjager Aldo naast me als de tacticus van de twee die meer de lijnen uitzet. Het is niet dat Aldo dat niet kan en vice versa, maar we vullen elkaar aan en halen de sterke kanten van elkaar naar boven."

 

Jullie begonnen dit seizoen al als trainersduo voor het 2e team.

Aldo: "Dat klopt. Al is er jammer genoeg door de Corona weinig van terecht gekomen in competitieverband. We hebben maar vijf wedstrijden gespeeld. Tijdens de training werk je naar doelen toe die je in de wedstrijd wil terug zien. Het team is gemotiveerd, van goede wil, maar helaas gingen de vijf wedstrijden verloren. Het is een team met een mix van leeftijden. Inmiddels hebben we de selectietraining weer opgepakt. We trainen met een -27 en +27 groep. Doordat we met drie trainers zijn, kunnen we de selectie goed opdelen en trainingsvormen aanbieden.

 

Nu gaat Just Riet weg. Was dat een verrassing?

Lorenz: "Wat ik van Just begreep is dat hij vond dat hij bij KV Olympia zijn doelen niet na kon streven. Hij wil met een complete trainersstaf werken met een trainer die op hoog niveau speelt of gespeeld heeft, waar hij veel van kan leren. Dat vindt hij niet bij Olympia."

 

Waar gaat hij naar toe?

Aldo: "Hij heeft toevallig vorige week bij ons bekend gemaakt dat hij naar Oranje Wit in Dordrecht gaat. Die spelen Overgangsklasse. Hij gaat daar het 2e team trainen/coachen onder begeleiding van de 1e team-trainer met veel ervaring. Ik vind het een mooi iets wat hij gaat doen. Een uitdaging."

 

Wanneer kwam de vereniging bij jullie met de vraag trainer/coach te worden?

Lorenz: 'We voelden het eigenlijk een beetje aankomen. Ik nam wel een afwachtende houding aan. Olympia moest komen. En gelukkig is dat gebeurd. We hebben een heel leuk gesprek gehad met Gerard de Bruin van de technische commissie. Daarna zijn we nog twee keer bij elkaar gekomen en is de overeenkomst bekrachtigd met de ondertekening van het contract."

 

Wat deed het met je, Aldo?

Aldo: "Ik voelde me gevlijd. Maar ik heb even overlegd met de grote baas thuis. Ik heb door de Corona geproefd aan een heleboel extra vrije tijd. Al gebied de eerlijkheid te zeggen dat ik het met de groep bezig zijn, doelen nastreven, coachen, ook miste. Je krijgt er voldoening van. Raisa weet dat ook en gaf me Carte Blanche. Vervolgens heb ik na overleg met mijn broer ja gezegd. En daar gingen we..."

 

Hoe gaat het tijdens zo'n traject onderling? Nemen jullie met elkaar contact op?

Lorenz: "We spreken elkaar meerdere keren per dag (brede glimlach). En het is vooral Aldo die standaard elke dag om half vijf na zijn werk, op weg naar huis, mij belt. Dat moet ook wel, want we brainstormen over het feit dat vier selectiespelers stoppen: drie heren en één dame. Daar moeten we ook weer spelers voor terug hebben. Dat bespreken we dan. We overleggen dan ook hoe we de nieuwe job aan willen pakken."

 

Jullie hadden een verzoeknummer ingediend om tijdens ons uur de luisteraars te laten horen. Welk nummer was dat en waarom?

Lorenz: "Legend van the Score (luister en bekijk hier). Niet dat wij legends willen worden, maar dat we met de groep waarmee we gaan werken en de jeugd die er aan zit te komen, een periode willen realiseren waarop we achteraf terug kijken als legendarisch en dat we er achteraf over napraten als een leuke, dierbare periode. En daar gaan we voor Al... (kijkt zijn broer aan).

Aldo: "Fantastisch verwoord broer! We hadden ook nog Power van Hardwell als verzoek ingediend (luister en bekijk hier). Puur een boodschap naar de selectie en onszelf om met power, met kracht, vooruit te gaan, met positiviteit vooruit te gaan en vooral plezier. Dat vinden wij erg belangrijk." 

 

Hoe heeft de selectie op jullie aanstelling gereageerd?

Lorenz: "Vorige week heeft voorzitter Gerard bekend gemaakt aan de selectie dat Just Riet de vereniging verlaat en opgevolgd wordt door Aldo én mij. De selectie kent ons natuurlijk al omdat wij samen met Just Riet trainen, maar de reacties waren hartverwarmend. De sociale media zijn ontploft. Het was niet meer te volgen." 

Het viel ons vorige week op dat ons Website- en Facebookbericht over jullie aanstelling enorm viral ging. Het enthousiasme was/is groot. Ook van buiten de vereniging.

 

Wat voor vereniging is Olympia? Waarom zijn jullie daar al zo lang lid van?

 

Aldo: "Het is thuis, in Spijkenisse. Het voelt als thuis. Een warm bad. Een vereniging met veel jeugd op een nieuw complex. Het is gewoon geworden en we willen dit wel gaan overstijgen. Dat het nog meer een speciaal iets wordt. Lorenz vult aan: "We willen dat alle leden ons gevoel gaan krijgen. Dat het bij de Olympiafamilie horen iets speciaals is."

 

Hoe vlieg je het volgend seizoen aan als hoofdcoaches?

Lorenz: "We willen dat plezier en prestatie hand in hand gaan. We zijn fanatieke baasjes en willen die vlam over laten slaan. We informeren de selectie in september wat onze plannen zijn en we hopen natuurlijk de spelers daarin mee te krijgen. We gaan met elkaar plezier maken."

Aldo: "Je krijgt dan binding.

Lorenz: "Plezier, binding en prestatie gaan hand in hand. Je moet elkaar goed leren kennen zodat je weet wat je in het veld aan elkaar hebt. Heb je een opmerking op elkaar, onderbouw dan je mening en geef vooral ook aan hoe het beter kan."

Aldo: "Een team ben je niet zomaar. Je hebt te maken met verschillende persoonlijkheden. Ben open naar elkaar; help elkaar, gun elkaar wat. Geef elkaar onderbouwd feedback. Zorg ervoor dat je als team gaat functioneren."

 

Hoe ga je de vertrekkende vier spelers vervangen?

(Beide heren lachen breed)

Lorenz: "Tot onze grote spijt gaan er, zoals we al eerder zeiden, vier spelers stoppen. We hebben inmiddels vier heren benaderd. Het ligt nu in de week bij hen. Ik hoop dat de Paashaas iets moois uit zijn hoed tovert en we de komende dagen van de mannen antwoord krijgen dat ze zich volgend seizoen bij ons aansluiten. De vertrekkende dame hebben we al met een nieuwe speelster opgevangen. Aldo vult aan: "We gaan die mannen stalken (grote lach)."

 

Cafferata: is die naam Italiaans?

Aldo: "Ja. Onze verre familie komt uit Sicilië." 

Wat is jullie doel?

Lorenz: "We beschouwen de selectie als een groep. Met zowel team 1 als team 2 willen we van de vierde naar de derde klas. Met team 1 willen we dan langer in de derde klas verblijven. Aldo: "We willen voor beide teams zowel in de zaal als op het veld de derde klas bereiken en dan het liefst daarin blijven."

 

Is dat niet met het nodige voorbehoud? Met de gedachte: leg de lat niet te hoog?

Aldo: "Wij willen voortborduren op Just Riet. We willen vooral dynamisch korfballen. Zoals we al eerder zeiden willen we de componenten plezier, binden en presteren bij elkaar brengen. De intensiteit van de spelers moet goed zijn, ze moeten altijd willen. Tijdens trainingen én wedstrijden. Het moet een wisselwerking zijn tussen staf en spelers."

Lorenz: "We zetten laag in. We willen de lat voor de groep niet te hoog leggen. Geen druk. Ze moeten graag naar het korfbal willen."

 

Jullie willen voortborduren op Just Riet. Licht toe.

Lorenz: "Just heeft de spelers aangeleerd om functioneel te spelen; ze in hun kracht te laten spelen! Wij willen nu naar de gedachte iedereen kan scoren. Kort op de korf, ver van de korf, bij een doorloper, allemaal technische termen, maar we willen gevarieerder en onvoorspelbaarder worden voor de tegenstander. Waar vorig jaar gemiddeld tussen de 10 en 15 keer per wedstrijd gescoord werd, willen wij nu wel naar de 15 of hoger."

 

Het lijkt een klus met vier of meer nieuwe spelers in het team.

Lorenz: "De nieuwe spelers zijn bekenden met de club. Het zijn spelers die eerder gestopt zijn. We hopen echt dat ze de uitdaging aangaan en ons komen steunen en als team sterker maken."

 

Het is gebruikelijk dat de radiogasten een souvenir meebrengen voor de souvenirkast. Ik zie dat jullie ook iets bij jullie hebben. Wat hebben jullie meegebracht?

Aldo: "Wij vertegenwoordigen onze korfbalvereniging met een foto van onze lieftallige tweelingzussen Elise en Rilana Cafferata, mijn broer en ik. Wat we hiermee willen zeggen: korfbal is een familiesport. Korfbal is een sport van warmte, liefde voor elkaar en knallen. Het is een sport die verenigt. Zowel dames als heren. Een vrouw leert een man beter kennen en vice versa." 

 

 

Aldo en Lorenz, fijn dat jullie de tijd hebben genomen om naar de radiostudio te komen. We hebben jullie beter leren kennen. Bedankt voor het interview. Verel succes in het nieuwe seizoen! Enne... als je nieuws hebt, we willen het als Sport op Voorne Puttenredactie graag ontvangen.

Tot slot nog een paar actiefoto's door Lorenz aan ons beschikbaar gesteld.

Op de foto's team 2 seizoen 2019-2020, de verbinding met de jeugd en vrije bal tijdens wedstrijd Olympia 2.

Op de foto's, Olympia 1 met spelers die ook volgend seizoen deel van het team uitmaken, vrije bal tijdens wedstrijd van Olympia 1 en zegegebaar na winst op AKV 'T Capproen (zaaldriekamp in De Eendraght).