Handbalvereniging Olympia uit Spijkenisse is een warme familie waarin prestatieve groei ook belangrijk is.

Zaterdag 19 september was één van de twee voorzitters van de Spijkenisser Handbalvereniging Olympia (HVOS) te gast bij Radio Sport op Voorne Putten. Redacteur Jack Holten sprak in de studio met Ben Sebel.

 

Handbalvereniging HVOS heeft haar thuisbasis in en bij Sporthal Olympia aan het Atletiekpad 9 in Spijkenisse. Voor de veldcompetitie beschikt de vereniging over twee mooie, speciaal voor handbal gemaakte kunstgrasvelden. Sinds 5 september 1979 wordt er gehandbald in Spijkenisse. De vereniging beschikt over een eigen kantine en terras (250 m2) aan de zuidzijde van de sporthal.

Hoe is HVOS de Covid-19-crisis doorgekomen?

Ben Sebel: "HVOS is de Covid-19-crisis aardig doorgekomen. Het bestuur heeft mede dankzij de gemeente Nissewaard die geen huur meer vroeg, alle activiteiten bij aanvang van de lockdown gestaakt en de contributie-inning stopgezet. Het ledenvderlies is beperkt gebleven tot 30. Helaas een aantal dames, waardoor de vereniging bij de herstart in september daar wel wat extra leden kan gebruiken. De vereniging had bij aanvang van het nieuwe seizoen 232 leden. Daarvan 88 jeugdleden. De verhouding man/vrouw is 112/120."

Op welke dagen organiseert de vereniging trainingen voor de leden?

Ben Sebel: "Op dinsdag en woensdag is er speel- en trainingsgelegenheid voor de recreanten; op donderdag komen de wedstrijdsporters aan bod. De vereniging beschikt over gediplomeerde trainers die de leden begeleiden."

 

Beschikt HVOS over voldoende kader?

Ben Sebel: "Ja, de bereidheid om iets voor de vereniging te betekenen is groot. De leden zijn echt betrokken. Bovendien heeft de vereniging het beleid om de leden zodra ze zich inschrijven te verplichten om vrijwilligersactiviteiten te doen. Van werk in de kantine, het begeleiden van trainingen en wedstrijden, tot organiseren van activiteiten. De leden kunnen die taak afkopen. Van die opbrengsten heeft het bestuur besloten verenigingsscheidsrechters te belonen voor hun bewezen diensten. Ze ontvangen daarvoor een kleine bijdrage. Met name de puberjeugd vindt dit zo leuk dat we daardoor meestal geen probleem hebben verenigingsscheidsrechters te vinden bij de wedstrijden in het weekend. 

De competitie.  

De vereniging neemt zowel deel aan de veld- als zaalcompetitie. Bij de jeugd spelen de F, D, E, DC, GC en HJB-teams. Bij de senioren 2 Herenteams, 3 Damesteams en 2 recreantenteams (Dames en Heren).

 

We zagen deze zomer het bericht langskomen dat de vereniging zowel een trainer/coach voor het Dames- als Herenteam zochten. Zijn de vacatures inmiddels ingevuld?

Ben Sebel: "Ja. Bij de dames is eerste teamspeler Lesley Stigter bereid de Dames 1 te trainen. Voor de coaching zoeken we nog een geschikte kandidaat omdat Lesley de combinatie 1e teamspeler en coach van de Dames 1 niet wil en kan combineren. Die twee dingen kan hij niet goed naast elkaar doen. Daarom zijn we nog op zoek naar een coach voor dames 1." Ben vervolgt: "Voor de Heren 1 is Mark Elbers bereid gevonden de trainer/coach-taak op zich te nemen. We zijn daar als bestuur natuurlijk erg blij mee. Mark vervangt nu Lars Cramer en Erwin Mijnsbergen."

Welke activiteiten worden door het jaar heen georganiseerd?

Ben: "Naast de trainingen en competitie, leidt de vereniging ook kaderleden op waaronder scheidsrechters. We hebben een lid dat landelijke wedstrijden fluit en die opleiding/begeleiding voor ons verzorgt. Daarnaast wordt jaarlijks een familiedag georganiseerd en losse activiteiten zoals vanavond de strandwandeling en barbecue. De familiedag is met Hemelvaart. Er worden dan teams geformeerd bestaande uit families en vrienden die een toernooitje met elkaar spelen.

Wat is de sterkte kant van de vereniging?

Ben: "Ik vind de betrokkenheid van de leden groot. Het familiegevoel is zeker een sterk punt. Mensen zijn graag bereid iets voor de vereniging te doen. De vereniging combineert dit met de sportieve drang om hogerop te willen komen. Heren 1 speelt in de 2e divisie van het zaalhandbal. De Dames 1 stond op het punt naar de Hoofdklasse te promoveren toen de competitie dit voorjaar werd afgebroken. De Heren willen zich dit seizoen natuurlijk handhaven. Het Damesteam heeft helaas een kwaliteitsimpuls nodig nu een aantal speelsters die hogerop willen spelen de vereniging verlaten hebben. Jammer dat ze niet nog een seizoen gewacht hebben."

 

Wat verdient de aandacht?

Ben: "De Pers- en Propagandacommissie, zo ook de Ontspanningscommissie zouden een impuls kunnen gebruiken."

 

Wat beschouw je als hoogtepunten in de verenigingsgeschiedenis?

Ben: "Zonder meer de verhuizing naar Sporthal Olympia en de impuls die er voor het handbal is uitgegaan van de prestaties die het Nederlands Heren- en Vrouwenteam behaald hebben."

 

Wat is de toekomstvisie van het bestuur? 

Ben: "We willen een betrokken en financieel gezonde vereniging zijn waarbij sportieve ambities ook hoog in het vaandel staan."

Wat moeten de lezers doen die zich na het lezen van dit artikeltje aan willen sluiten bij HVOS?

Ben: "Laat de lezers even een bezoekje brengen aan onze website www.hvoshandbal.nl en kom eens naar de trainingsavonden en sluit je aan voor een paar proeftrainingen. Neem contact op met de ledenadministratie om je hiervoor aan te melden: ledenbeheer.hvos@gmail.com. Kom in het weekend eens naar de vereniging om sfeer te proeven en wedstrijden te bekijken. Met name het bezoeken van Heren 1 is een aanrader. De eerst volgende zaalwedstrijd is op 27 september tegen Hellas 3. Aanvang 14.00 uur. Plaats van handeling in Sporthal Olympia, Atlethiekpad 9 in Spijkenisse." 

 

De redactie van Sport op Voorne Putten dankt Ben Sebel voor het geanimeerde gesprek tijdens Radio Sport op Voorne Putten. We hadden eigenlijk nog veel meer willen bespreken, maar de live voetbalwedstrijden maakten dit niet mogelijk. We hebben Ben voor over een jaar nog een keer uitgenodigd. Hij heeft toegezegd graag nog een keer over zijn mooie vereniging te komen praten.