Daan Hoole in vorm uit de startblokken voorjaars wielerwedstrijden.

Redacteur Jack had een gesprek met de 22 jarige Beloftewielrenner Daan Hoole uit Zuidland. Daan viel afgelopen week op met twee hele goede wedstrijden tussen de Elite Profwielrenners.

 

Le Samyn.

Jongstleden dinsdag 2 maart kon Daan (SEG Racing Academy) heel goed mee in de zware Le Samyn die gewonnen werd door Tim Merlier (Alpacin Fenix). Tim had de overwinning vooral te danken aan het beulswerk van zijn ploeggenoot Mathieu van der Poel. Daan eindigde als 18e en er had volgens eigen zeggen misschien iets meer ingezeten.

 

Daan: “Op de laatste beslissende kasseistrook zat ik net iets teveel naar achteren. En als dan een groot renner als Mathieu van der Poel op de pedalen gaat staan, is hij bijna door niemand bij te houden. Hij won zaterdag niet voor niets glansrijk de Strade Bianche. Door zijn beulswerk, zelfs met gebroken stuur, kon ik onvoldoende opschuiven om de top tien te behalen. Het was ook lastig jouw positie in de kop van de groep te behouden tussen alle treintjes voor de kopmannen. Maar met de 18e plaats na zo’n zware wedstrijd als Belofte tussen de Eliterenners was ik tevreden.”

Grand-Prix Jean-Pierre Monseré.

Zondag reed Daan met zijn ploeg opnieuw een wedstrijd tussen de Elite profrenners: de Grand-Prix Jean-Pierre Monseré. Daan was goed hersteld van Le Samyn en wist opnieuw de aandacht op zich te vestigen.

 

Daan: “Ik zat opnieuw goed in de wedstrijd. De wedstrijd van dinsdag had mij en de ploeg vertrouwen gegeven. Met ingang van de laatste ronde ontsnapte ik met 7 renners aan het peleton. We werkten in het begin goed samen, maar het stokte toen een renner van Wallonie Bruxelles begon te verzaken. We werden op 13 km van de finish gegrepen. Daarna probeerde ik mij stand te houden in het peleton en eindigde na een hectische slotfase op 13 seconden op plek 90.”

Het Coronapandemiejaar 2020.

Vorig jaar was door de Coronapandemie Daans programma met zijn ploeg SEG Racing Academy ernstig ingekort. Na de Craft Ster van Zwolle (29 februari / DNF) en de Dorpenomloop Rucphen (8 maart / 53e) kwam er tot augustus een periode van alleen trainen en rusten.

Interview bij Radio Sport op Voorne Putten.

Op zaterdag 13 juni was Daan te gast bij Radio Sport op Voorne Putten (foto) om over zijn wielercarrière en de rest van het seizoen te praten. Hij had zich drie grote doelen gesteld: zijn titel verdedigen bij het NK Tijdrijden en podiumplekken bij het EK en WK Tijdrijden voor Beloften.

Het gesprek nog eens teruglezen? Open deze link.

 

Toch nog wedstrijden in het najaar.

 

Czech Tour.

Van 6 tot 9 augustus nam Daan deel aan de Czech Tour in Tsjechië. De meerdaagse wedstrijd werd gewonnen door de Australier Damian Howsen (Mitchelton-Scott). Daan eindigde in het algemeen klassement op de 34e plaats op 4 min 08 van de sterke winnaar. In het jongerenklassement werd Daan 8e. Hij had een belangrijk aandeel in de 9e plaats van de ploegentijdrit in de openingsrit.

 

Nederlands Kampioenschap Beloften.

Het NK bij de Beloften werd een teleurstelling. De Tijdrit werd niet verreden waardoor hij zijn titel niet kon verdedigen. Bij de wegwedstrijd op en rond de VAM berg in Drenthe haalde Daan 21 augustus door een val de finish niet.

EK in Frankrijk.

Alleen het EK Tijdrijden en de Wegwedstrijd van Beloften gingen door.

Op 24 augustus eindigde Daan in Frankrijk achter Andreas Leknessund op de 8e plaats van de tijdrit; op 1 min 08 van de Noorse winnaar.  

In de wegwedstrijd eindigde Daan drie dagen later op de 77e plaats.

 

Giro Ciclistico d’Italia. 

Van 29 augustus tot en met 5 september nam Daan deel aan dé meerdaagse Beloftenwedstrijd van het jaar: Giro Ciclistico d’Italia. In deze klimkoers kon hij onvoldoende uitrichten al had hij een aantal positieve uitschieters en reed in dienst van de kopmannen Jordi Meeus en David Dekker (beiden inmiddels Elite Profs).

 

Orlen Nations Cup (tweedaagse in Polen).

De prestaties kwamen wel in de Orlen Nations Cup in Polen. Daan won 12 september de openingstijdrit, nam de leiderstrui, maar kon deze de dag daarna net niet vasthouden in de slotetappe. Daan eindigde in het algemeen klassement wel op het podium. Na winnaar Olav Kooy (inmiddels bij de Elite Profs) en Mick van Dijke eindigde Daan als derde.

 

Gooikse Pijl en Paris-Tours.

20 september volgde Gooikse Pijl. Een wedstrijd om snel te vergeten (97e). Het seizoen werd 11 oktober afgesloten met Paris-Tours voor Beloften. Ploeggenoot Jordi Meeus kon het werk van Daan en zijn ploeggenoten net niet afmaken en verloor de sprint van een eerste grote groep van zijn landgenoot Rune Herregodts (België). Daan bolde na zijn voorbereidende werk uit naar plek 23.

 

Daan: "Eigenlijk zijn de voorjaarsklassiekers en de tijdritten mijn wedstrijden. In het najaar van 2020 waren de wedstrijd waaraan ik deelnam vooral  geschikt voor sprinters en klimmers. Ik moet het hebben van de aanval en de zwaarte van de eendagswedstrijden. En die zaten er in het najaar niet echt veel tussen. Maar natuurlijk was ik net als de andere renners blij dat we weer wedstrijden konden rijden."

Hoe verklaar je je goede optreden bij de eerste twee wedstrijden van 2021?

Daan: “Ik ben de winter maanden uitstekend doorgekomen. In eigen omgeving kunnen trainen zonder tegenslag. Ik kon het trainingsschema van trainer Maarten van der Kooy goed volgen. Ik merk dat ik het afgelopen jaar echt sterker ben geworden. Ik heb meer inhoud en ervaring en daar profiteerde ik in Le Samyn en GP JP Monseré overduidelijk van.” Daan vervolgt: “Mijn rol in de ploeg is veranderd doordat Jordi Meeus en David Dekker naar de Elite Profs zijn gegaan. Ik word nu meer in de klassiekers uitgespeeld als kopman. Die rol bevalt mij goed.”

 

En nu?

Daan: “Ik heb nu een maand geen wedstrijden. Ik hoop dat daarna de wedstrijden doorgaan en we een normaal programma kunnen afwerken. In de planning staan dit voorjaar de Ronde van Vlaanderen en Paris-Roubaix voor Beloftenrenners. Vooral in Paris-Roubaix ga ik voor niets minder dan de overwinning. Ik bouw mijn verwachtingen op de goede wedstrijd van twee jaar terug toen alleen pech mij uit de top tien weghield. Vorig jaar ging de wedstrijd niet door. En de Le Samyn heeft mij vorige week bevestigd dat de kasseien mij liggen.” Daan vervolgt: “Misschien dat ik over een maand ook deelneem aan de meerdaagse Beloftenwedstrijd op Rhodos (Griekenland). Maar dat laatste is afhankelijk van groen licht om weer door Europa te reizen. Maar vooralsnog is er een negatief reisadvies. Na de klassiekers in het voorjaar focus ik mij weer op het NK, EK en WK Tijdrijden.”

 

Laatste Beloftenjaar.

Daan is bezig aan het laatste jaar in de Beloftencategorie. Daan: "Ik hoop dit jaar goed te presteren bij de Beloften. Dan hoop ik dat het goede management van SEG Racing Academy ook voor mij -net als bij andere SEG Racing Academyrenners de laatste jaren- een plaats bij een Elite Profploeg kan realiseren. Ik wil die kans dan volledig benutten om wellicht een mooie profcarrière uit te bouwen."

 

De SOVP redactie en supporters van Daan Hoole wensen hem veel succes toe in dit laatste jaar bij de Beloften. We gaan hem volgen!!!