Twee schaaktalenten en de trainer, die ze de eerste zetten in de schaaksport leerde, in de uitzending van Radio Sport op Voorne Putten.

Peter (rechts) en Djad Maes (links op de foto) waren zaterdagmiddag 13 juni te gast in de radiostudio van LINQ Media voor het programma Sport op Voorne Putten. Beiden zijn betrokken bij Schaakvereniging Spijkenisse. Djad is volgens eerste team speler en trainer/coach Rick Lahaye een enorm schaaktalent. Vader Peter is zijn vader en reeds tien jaar jeugdschaaktrainer bij de vereniging.

 

Schaken zit in het DNA van de familie Maes. Peter leerde schaken van zijn vader, zoals Djad en Zyad ook het schaken al op zeer jonge leeftijd met de paplepel van vader ingegoten kregen. Djad was 7 jaar toen hij zich aansloot bij Schaakvereniging Spijkenisse. Peter besloot daarop om jeugdtrainer te worden. In principe geeft Peter elke vrijdagavond met veel plezier les aan de jeugd van 6 tot 12 jaar. Het kan wel eens uitgebreid worden naar 20 zodra aan twee groepen tegelijk les gegeven moet worden.

Schaakvereniging Spijkenisse heeft haar domicilie in De Boekenberg in Spijkenisse. Een hele mooie locatie om te schaken.

 

Peter leerde schaken van zijn vader maar maakte stappen toen hij in groep 6 van de basisschool les kreeg van de binnen de schaakwereld erg bekende en geliefde schaker Jan Sijbesma. Jan zet zich nog steeds als leermeester in binnen de schaakwereld. Peter raakte echter op het voorgezet onderwijs de spirit kwijt en raakte de schaakstukken steeds minder aan. Peter: “Ik kreeg andere interesses. Je ziet het nog steeds bij de huidige jeugd. Het is moeilijk ze vast te houden als ze naar het voortgezet onderwijs gaan c.q. ouder worden. Het is dan ook zeer belangrijk dat wij er bij SV Spijkenisse in slagen het voor de jeugd elke keer weer gezellig te maken. Schaken is belangrijk, maar de gezelligheid heeft prioriteit. We organiseren bij SV Spijkenisse diverse, leuke activiteiten voor de jeugd zoals het jaarlijkse J. De Kluyver toernooi, erg populair; er komen honderden mensen op af. We organiseren activiteiten met Sinterklaas, Kerst en Halloween.” 

 

Djad is inmiddels 17 jaar. Heeft een leuke jeugdperiode gehad bij SV Spijkenisse, maar is het sinds een jaar of drie ontgroeid. Djad: “Ik neem af en toe deel aan jeugdtoernooien, maar speel gezien mijn ranking (redactie: 1900) speel ik tegenwoordig veel met senioren. Als ik tijd heb, neem ik graag deel aan toernooien; voor nu voornamelijk bij de senioren. Ik speel inmiddels ook als basisspeler in het 1e landelijke KNSB-team van SV Spijkenisse dat uitkomt in de op 1 na hoogste speelklasse, de 1e klasse. Vorig jaar mocht ik ook al een keer invallen. Helaas verloor ik toen de partij. Deze competitie behaalde ik eenmaal winst, eenmaal remise en leed ik twee nederlagen. Toen werd de competitie helaas afgebroken.”

Peter, hoe groot is schaakvereniging Spijkenisse?

Peter: “De vereniging heeft vijftig jeugdleden en ook een vijftigtal seniorleden. Dat laatste is ietsjes afgezakt. We zijn een van de grootste schaakverenigingen in de regio; volgens mij zelfs landelijk gezien.

 

Ook veel activiteiten voor de senioren bij SV Spijkenisse?

Peter: “Er zijn verschillende competitievormen waaraan de seniorleden kunnen deelnemen. De regionale RSB competitie, de landelijke competitie, de viertallencompetitie, de bekercompetitie, zowel interne als externe toernooien. Voor elk wat wils.”  

 

Wat voor vereniging is SV Spijkenisse?

Peter: “Het is een hechte, actieve vereniging. Veel leden trekken we uit de regio. Leden die de vereniging ooit verlaten, komen later met plezier weer terug.”

 

Wat is de kracht van schaken?

Peter: “Een goede vraag. Er zit zoveel in schaken: het is tactiek, strategie bepalen, doordenken, combineren van stukken. Daarom is schaken op jonge leeftijd zo goed. Je kan het later gebruiken bij de exacte vakken op school en in je beroep. En schaken is niet moeilijk. Iedereen kan het leren. Je moet er wel tijd in steken. En heb je goed les, dan blijft het wel hangen en kan je het gaan toepassen. Sommige schakers, zoals Djad, kunnen goed schaken zonder veel studie. Anderen hebben tijd meer nodig.

 

Wat is de kracht van Djad als schaker? 

Peter: “Hij heeft weinig studie nodig om tot resultaat te komen. Hij kan makkelijk een aanval opzetten die vrij moeilijk te pareren is. Als wij tegen Djad zouden spelen, komt hij eigenlijk met een aanval die niet klopt, we zien niet dat het niet klopt en gaan dan ten onder.”

 

Djad Maes is een geboren en getogen Spijkenisser. Hij groeide op met vader, moeder en jongere broer Zyad (nu 14 jaar). Zyad speelt niet in de basis bij een team, maar valt af en toe in. Zyad combineert het schaken met basketbal. Basketbal heeft zijn voorkeur boven toernooien en competitiewedstrijden op zaterdag. Djad zit in de 5e klas van het VWO van de Ring van Putten. School is niet helemaal zijn ding momenteel. Het gaat niet zo goed. Desalniettemin wil hij na de VWO periode geneeskunde gaan studeren en als dat niet lukt de tandartsopleiding volgen. Djad: “Voorwaarde is wel dat ik hiervoor Cum Laude af moet studeren. En dat is nog een uitdaging. Ik kan anders altijd nog rechten gaan studeren.” 

Je speelt in het 1e landelijke team. Dat ging in tegenstelling tot vorig seizoen dit jaar niet zo goed. Jullie stonden laatste bij het afbreken van de competitie. Hoe kwam dat?

Djad: “Er zijn dit jaar twee goede basisspelers weggevallen door begrijpelijke privé omstandigheden. Daarnaast is er ruimte gemaakt voor talentvolle jeugd zoals ikzelf en Ansh Jakhari (11 jaar). De vereniging wil ons laten proeven aan het hogere niveau. Het was na het wegvallen van die twee belangrijke spelers een bewuste keuze van de vereniging om Ansh en mijzelf in te zetten. Daardoor is het teamgemiddelde gezakt wat je direct terug ziet in de teamresultaten.”

 

Wat vind je leuk aan schaken?

Djad: “Om schaken leuk te vinden moet je wel houden van wiskunde, inzicht hebben en strategisch kunnen denken. Ik houd van denken. Ik geef niet zo makkelijk op; ik ben een doorzetter in het schaakspel.”

 

Hoeveel tijd besteed je wekelijks aan schaken?

Djad: “Ik studeer niet veel. Ik schaak vooral online. Ik speel korte potjes. Daarmee blijf ik in shape. Ik ben inmiddels erg goed geworden in bulletschaak. Je hebt onder de twee minuten op de tijdklok om de wedstrijd te beslissen. Daardoor heb ik in de lange partijen een voordeel dat ik op het laatst snel een beslissing kan nemen voor een volgende zet. Ik doorzie snel patronen.”

 

Je leerde schaken van je vader.

Djad: “Ik leerde op mijn 3e levensjaar al schaken. Mijn vader speelde met mijn oom of met mensen uit de buurt een partijtje schaak en dan kroop ik bij hem op schoot. Ik was nieuwsgierig en vroeg hem het hemd van het lijf. Langzaamaan leerde ik de stukken en de basisregels. Toen ik op de basisschool zat ben ik naar schaakvereniging Spijkenisse gegaan, ben lid geworden en schaaklessen gaan volgen. Ik werd beter en beter. In het begin van het voortgezet onderwijs, heb ik twee jaar het schaken los gelaten, maar ben daarna toch wel weer aan de slag gegaan.”

 

Peter, zag je al snel dat hij talent had?

Peter: “Tijdens het schoolschaaktoernooi op de Ring van Putten, zag ik Djad als 7 jarig jongetje oudere jeugd van 12 jaar succesvol bestrijden. Ik nam hem mee naar de schaakclub en ging zelfs op zijn school meehelpen met lesgeven. Djad zat op een basisschool waar schaakles gegeven werd. Al snel hielp ik mee tijdens die schaaklessen. Aanvankelijk twee jaar samen met anderen, vervolgens ben ik alleen verder gegaan. Op de vereniging zag ik ook dat Djad in een hogere instroomgroep terecht kwam. Hij kreeg les van een goede schaker, dat stimuleerde hem enorm en ik ging meehelpen. Ik kreeg daardoor steeds meer motivatie om les te gaan geven bij SV Spijkenisse.”

 

Wat is jouw schaakdoel, Djad?      

Djad: “Ik wil zo snel mogelijk FIDE Meester worden. Ik denk zelf dat het er nog inzit. Dat is 2300 FIDE Rating. Als dat goed doorpakt wil ik graag ook de IM titel pakken (redactie: Internationaal Meester - rating 2400). Ik heb hierover wel twijfels of dit mogelijk is. Als de tijd rijp is, wil ik na mijn VWO hier wel meer schaakstudie aan wijden. Ook neem ik in de zomervakantie nu al deel aan schaaktrainingen. Ik analyseer wel mijn gespeelde competitiewedstrijden, maar ben thans door de coronacrisis voornamelijk bezig met online schaken zoals eerder aangegeven.”

 

Wat is de planning bij SV Spijkenisse voor de zomervakantie?

Peter: “Dat is heel moeilijk te zeggen. De overheid bepaald wat de komende weken mogelijk is. Daarnaast hebben we ook met de gemeente Nissewaard te maken. We wachten af.”

 

De derde schaakgast in de radiostudio tijdens het programma Sport op Voorne Putten was de 11 jarige Ansh Jakhari. Net als Djad een enorm schaaktalent, maar veel jonger en ambitieuzer. We stellen Ansh aan u voor.

 

Ansh Jakhari is de enige zoon van de Sharma en Andjena (Angela) Jakhari en woont met veel plezier in, zoals hij het omschrijft, het rustige Spijkenisse. Ansh ging naar basisschool Annie MG Schmidt. Na groep 7 ging hij vervroegd naar het Zuider Gymnasium in Rotterdam. Daar rond hij nu het eerste jaar in de brugklas af. Ansh koos na de open dag een pakket waarin diverse Talen en het vak Biologie zaten. Ansh heeft veel (schaak)vrienden en had aanvankelijk ook nog tijd voor andere hobby’s als zwemmen, karate en bakken (o.a. cake). Ook komt er af en toe een computerspelletje langs. Met karate is Ansh gestopt toen hij elke dag op en neer naar het Zuider gymnasium in Rotterdam ging. Nu gaat de meeste tijd op aan school, reizen en schaken. Schaken doet hij gemiddeld twee uur per dag. Hij speelt dan partijtjes op internet, afwisselend snelschaken en lange partijen. Hij studeert ook openingen van het schaakspel. 

 

Op zeer jonge leeftijd werd Ansh lid van de Spijkenisser schaakvereniging en kwam in de groep van trainer Peter Maes. Ansh: “Toen ik begon met schaken bij schaakvereniging Spijkenisse zag mijn schaakmeester Peter Maes dat ik talent had en vandaar ben ik verder gegaan. Ik ben de afgelopen jaren snel gegroeid en sta inmiddels op een Fide Rating van 1900 en speel in het 1e landelijke team van Schaakvereniging Spijkenisse dat in de 1e klasse uitkomt (redactie: op 1 na hoogste klasse in Nederland).” Ansh vervolgt: “Ik heb zes wedstrijden mee kunnen spelen. Ik behaalde drie remises en heb drie wedstrijden verloren, helaas, maar ik heb er wel heel veel van geleerd. Ik weet nu hoe de tegenstanders ongeveer spelen; welke speelwijze ze toepassen en wat ik tijdens de partij heb gemist. Ik ben blij dat ik op dit niveau ervaring op heb kunnen bouwen.”

Wie is op dit moment jouw trainer?

Ansh: “Rick Lahaye is één van mijn twee trainer/coaches geweest. Hij speelt in het eerste team van SV Spijkenisse in de landelijke competitie. Ik word ook getraind door schaak grootmeester Jan Werle uit Woerden. Ik ben gestopt met Rick Lahaye omdat twee trainers erg duur werd. Schaken kost al veel geld voor mijn ouders. Ik ging voor de coronacrisis elke week naar Jan Werle toe. Nu is dit stop gezet en volg ik lessen van hem via skype. Jan van Werle geeft mij schaakopdrachten die ik dan op moet lossen. En die zijn best moeilijk. Hij is goed. Heeft een schaakrating van over de 2600.”

 

Je gaat erg snel vooruit. Jouw rating is in korte tijd gestegen van 1400 naar 1900. Het moet toch mogelijk zijn dat je binnen een paar jaar hoog gaat eindigen.

Ansh: “Zolang ik mijn best doe en het probeer, gaat het lukken. Ik bouw nu veel ervaring en kennis op. We zullen het zien.”

 

Kunnen je ouders ook schaken?

Ansh: “Nee.”

 

Speel je ook met Djad Maes, die zojuist in de uitzending was, bij de vereniging SV Spijkenisse een trainingswedstrijdje?

Ansh: “We spelen op vrijdagavond wel eens samen snelschaak (bullet- of blitzpartij). Soms ook niet, omdat ik me dan voor wil bereiden op een wedstrijd."   

 

Je speelt vooral met oudere mensen. Vind je dat wel leuk?

Ansh: “Ja, dat is voor mij geen probleem en een goede uitdaging.”

 

Vorig jaar nam je deel aan de WK in de categorie tot en met 10 jaar in Weifang (China).

 

Ansh: “Ik werd Nederlands Kampioen in de categorie E en plaatste me daardoor voor het wereldkampioenschap in China. Ik wilde daar graag naar toe, maar dat kost veel geld. Toen is er een crowdfundingsactie gestart en die heeft voldoende geld opgebracht waardoor ik samen met mijn ouders naar China kon om deel te nemen aan het WK en de reis te verlengen met een korte vakantie. Ik speelde in China tien wedstrijden waarvan ik er vier won. De spelers waren van een ander, erg hoog niveau. Ik speelde tegen Thaise en Chinese spelers die 7 tot 8 uur per dag trainen. Het is logisch dat ik nog niet zover ben en van hen verloor.” 

Zou jij nu ook al 8 uur per dag willen schaken?

Ansh: “Ik vind mijn studie nou ook nog wel erg belangrijk. Als ik straks klaar ben, wil ik dat misschien wel gaan doen.”

 

Je bent al twee keer Nederlands Kampioen geworden. In 2017 in de categorie G (t/m 8 jaar) en in april 2019 in de categorie E (t/m 10 jaar). Ging dat makkelijk?

Ansh: “Beide keren ging het niet makkelijk. Ik moest er voor knokken. De E-categorie was nog iets lastiger dan twee jaar eerder in de G categorie."

 

In Nederland ben je kampioen in je leeftijdscategorie. Hoe sta je er voor in Europa?

Ansh: “Op de ranglijst tot en met 12 jaar sta ik in Europa nu op de 68e plaats. Mijn streven is de sterkste speler van Europa te worden. Eigenlijk wil ik de sterkste van de wereld worden. Ik hoop over een paar jaar, ik denk 5 of 10 jaar, in de wereldtop te zijn beland. Ik denk dat ik dat kan.”  

 

 

Geen gebrek aan zelfvertrouwen en zelfreflexie bij Ansh. Hij weet waar hij naar toe werkt. Wordt daarin liefdevol en trouw begeleid door zijn beide ouders en andere schaakliefhebbers. We wensen Ansh een goede gezondheid, een mooi leven en vooral een mooie schaaktoekomst.