Interviews met sporters, clubs en fans.


Negen jaar VV Hellevoetsluis is 1 groot hoogtepunt voor mij!

 

 

Edwin Boogaard met de voorzittershamer in de bestuurskamer van VV Hellevoetsluis. 

 

Het zat eigenlijk al maanden in de spreekwoordelijke pen maar een week voor de clash in de tweede klasse D tussen VV Hellevoetsluis en VV Nieuwenhoorn konden Edwin Boogaard en uw interviewer eindelijk een afspraak met elkaar maken voor een gesprek. De voorzitter van VV Hellevoetsluis spreekt uitgebreid over zijn jaren als voorzitter en de groei die “zijn” vereniging heeft doorgemaakt. Ook hebben we het over het huidige succes en zijn visie voor de club en tot slot praten we met de markante persoonlijkheid natuurlijk over DE wedstrijd op Voorne Putten.

 

 

 

 

 

Je bent sinds maart 2007 voorzitter van VV Hellevoetsluis, wat is er volgens jou in hoofdlijnen in al die jaren gebeurd?

Ik moet eerlijk zeggen dat er ontzettend veel is gebeurd, zowel binnen als buiten de lijnen.

Binnen de lijnen met het al jaren stijgende ledenaantal en vooral de aanwas bij de jeugd en de sportieve mooie resultaten die er behaald zijn. Buiten de lijnen met de verbouwingen binnen en buiten, die de accommodatie en het complex in z’n algemeenheid alleen maar verbeterd hebben. Tevens denk ik dat de uitstraling van de club een stuk beter is dan bij wijze van spreken 10 jaar geleden.

 

Vertel daar eens wat meer over:

Het verbaasde mij toen ook, maar we werden nogal eens afgeschilderd als turken vereniging en als schopploeg, terwijl dit feitelijk helemaal niet waar was, maar kennelijk toch leefde bij de mensen uit Hellevoetsluis. 

 

Op welke manier heb jij dat toen ervaren en hoe zijn jullie hier mee aan de slag gegaan?

Naast dat ik al bijna 10 jaar voorzitter ben, loop ik al ruim 20 jaar rond op deze vereniging. Eerst als voetballer en bestuurslid Sponsorzaken, dus ik wist zodoende al wel wat er leefde binnen deze vereniging. Met deze bagage ben ik tenslotte als voorzitter aan de slag gegaan.

 

Wat heb je er toen mee gedaan?

Al in mijn tijd als bestuurslid Sponsorzaken haalde ik sponsors binnen en hield aan de andere kant toenmalig voorzitter Ton Lammers de hand op de knip, waardoor wij weer financieel gezond werden. Toen ik voorzitter werd hebben wij hier op voortgeborduurd en konden we gaan bouwen, mede door de aanleg van een kunstgrasveld in 2007 en de nieuwe kleedkamers in 2012. Dit is zeker van invloed geweest op de aanwas van nieuwe leden.  Alles staat of valt echter met enthousiaste en betrokken mensen. Je kan als voorzitter nog zoveel willen, maar als er bijvoorbeeld een rommelmarkt georganiseerd wordt en er om 08:00 niet 35 mensen klaar staan om alles klaar te zetten, ben je nergens. Dit heeft de afgelopen jaren als een olievlek gewerkt, want door het positivisme en enthousiasme zijn er steeds meer mensen gekomen die iets willen betekenen.

 

Als voorbeeld wil ik toch nog even de clubheld van het jaar benoemen, jullie doen daar niet echt aan mee?

In mijn ogen is iedere vrijwilliger een clubheld.  Ik kies er dus liever voor om al onze vrijwilligers met trots te benoemen en niet specifiek één persoon. Ik zal er alles aan doen om dit te bewaken.

 

Samenvattend kun je het dus eigenlijk allemaal zeer positief noemen?

Bij ieder weer geslaagd evenement kijken wij elkaar als bestuursleden ook wel eens aan en vragen ons dan af hoe het toch iedere keer weer zo goed uitpakt. Of het nou een feestavond is, een afsluiting van het seizoen, een toernooi, een kinderactiviteit in een vakantie, de derby tegen Nieuwenhoorn, een kampioenswedstrijd tegen DBGC bij WFB in Ouddorp of een pitch voor de ING, de opkomst overtreft altijd weer de stoutste verwachtingen, het weer zit mee, financieel is het gedekt en de uitkomst is vaak positief. Ik ben dan ook benieuwd wat er gaat gebeuren als wij eens iets minder positiefs mee gaan maken en hoe wij daar dan als vereniging op reageren. Niet dat ik het ons toewens, maar gezien de sfeer die er momenteel heerst, heb ik er alle vertrouwen in dat wij een eventuele tegenslag ook wel overleven.

 

Wat houdt die ING pitch precies in?

 

Er was een aantal jaren geleden de mogelijkheid om mee te doen aan een wedstrijd van de ING. Je moest toen aantonen waarom je in aanmerking kon komen voor die prijs van bv 1000, 5000 of 10.000 euro en als hoofdprijs 25.000 euro en het hoofdsponsorschap. Er tegen over stond dat we natuurlijk alle bankzaken bij de ING moesten doen en een stukje exposure naar de buitenwereld. Hierom hebben we ons park ook ING Sportpark genoemd. Door middel van een aantal creatieve presentaties wonnen wij die prijs. We hebben ons nu weer kunnen inschrijven en we hopen nog lang gebruik te mogen maken van deze mogelijkheid.

 

 

 

 

 

 De voorzitter op het ING Sportpark

 

 

 

 

 

 

Hoe gaat het met de overige sponsoring?

Gelukkig zit dat ook weer in een stijgende lijn. Toen ik voorzitter werd ben ik met sponsorzaken gestopt, maar omdat uiteindelijk niemand anders het oppakte, ben ik dat er maar weer bij gaan doen, en met succes. Mede door de aantrekkende economie en de positieve sfeer die er momenteel hangt bij Hellevoetsluis is het aantal sponsors weer gestegen, wat ook blijkt uit het feit dat er inmiddels begonnen is aan een tweede etage met reclameborden! In de persoon van Sylvia Oonk hebben wij nu ook iemand bereid gevonden die de contacten met de sponsoren onderhoudt en ik moet zeggen dat dit voortreffelijk gaat. Zij doet voornamelijk het relatiebeheer en werkt hiermee zodoende aan een betere binding met onze sponsoren.

 

Er geldt een ledenstop voor de senioren op zaterdag wat is hier de reden van?

Ja, want als we al problemen hebben, zijn het luxeproblemen.  Alle elftallen hebben voldoende spelers en zijn vooral vriendenteams, waardoor er geen nieuwe senior leden meer bij kunnen. Ander luxeprobleem is dat we nu ook te maken krijgen met een tekort aan kleedkamers en velden, zowel om te trainen als om te voetballen. 

Voor wat betreft de kleedkamers doen wij een beroep op onze eigen leden om zoveel mogelijk aan één kant om te kleden of de kleedkamers zo spoedig mogelijk vrij te maken voor een ander team.  Verder willen wij in de toekomst op een vaste manier extra kleedkamers  plaatsen, maar op korte termijn bijvoorbeeld  werken met porto-cabines. Mijn plan zou zijn om de jeugdcommissie te verhuizen naar de voorkant van het complex en onder de tribune nieuwe kleedkamers te creëren. Daar zijn al gesprekken over gevoerd, maar ik heb nog geen idee van het kostenplaatje.

Het tekort  aan velden wil ik het liefst oplossen door veld 3 een kwartslag te draaien en er dan kunstgras van te maken, waardoor je van veld 4, wat nu een trainingsveld is, een volwaardig wedstrijdveld kan maken. Je zou dan voor jaren uit de brand zijn. Het zal voornamelijk van de financiën afhangen en van de gemeente. Misschien dat we alles samen met de aanpak van het huidige kunstgras mee kunnen nemen. Dat ligt er nu 9 jaar, maar de gemeente geeft voorlopig aan dat zo lang het nog voldoet aan de normen van de keuringsinstantie dit nog niet vervangen wordt.

Veld 2 gaat er in april sowieso uit, want dat moet gerenoveerd worden. Bij het minste of geringste buitje staan er plassen op en wordt het afgekeurd.

 

Willen jullie ook nog iets met de tribune doen?

Wij als bestuur, maar ook de supporters vinden de huidige tribune wel iets hebben en volledig passen bij de club.

 

Wat zijn je sportieve ambities voor de club?

We hebben in het begin van het seizoen een jeugdcoördinator aangesteld en willen proberen om op termijn met talentvolle jeugd de selectie aan te vullen. Omdat wij spelers amper betalen, weten wij  dat we in principe geen eersteklasser zullen worden en willen met eigen spelers en de onderbouw een stabiele Tweede Klasser worden. Als we per ongeluk eens promoveren naar de Eerste Klasse, zou dit natuurlijk ontzettend leuk zijn. We willen een financieel gezonde vereniging zijn, waar prestaties en gezelligheid hand in hand gaan. Verder wil ik als gezegd graag een tweede kunstgrasveld en een opknapbeurt voor bijvoorbeeld de keuken.

 

Over hand in hand gesproken, Feyenoord is ook een grote passie?

Dat mag je wel zeggen ja. Als echte Rotterdammer ging ik vroeger met mijn vader mee naar de Kuip en werd ik besmet met het virus. De club speelt net als Hellevoetsluis in het rood en wit en is ook van het volk.

 

Wat is je absolute hoogtepunt en dieptepunt bij VV Hellevoetsluis?

Hoogtepunt is de afgelopen 9 jaar. Ik heb eerder in het interview al benoemd dat alle positieve ontwikkelingen 1 groot hoogtepunt zijn en voor wat betreft dieptepunt moet ik zeggen dat we die niet echt gehad hebben. Al was er rond het 90- jarig bestaan een vorm van bestuurscrisis waardoor we met z’n drieën overbleven, maar ook dit hebben we goed doorstaan. We hebben nu al jarenlang een trouw bestuur. Sportief gezien was de wedstrijd Vlissingen uit een smetje op het blazoen met een staking en een staartje, maar gelukkig liep dat met een sisser af. De degradatie naar de derde klasse was natuurlijk ook geen hoogtepunt.

 

Is er binnen het amateurvoetbal nog een voorbeeldclub?

Op het gebied van businessclub niveau zeker wel. Clubs als Smitshoek en Barendrecht doen het hierin fantastisch en hier kunnen wij nog wat van leren. Wij krijgen het op dit moment nog niet voor elkaar om een succesvolle businessclub op te bouwen en zouden dit graag doen. De benoemde clubs zijn wel een stuk groter, maar bieden toch een bepaalde beleving waardoor sponsoren aanhaken. Bij ons kan het door de accommodatie komen en het niet hebben van een uitnodigend sponsorhome en bij ons hebben we ook sponsoren die liever tussen het publiek bij hun vrienden staan dan in een andere ontvangstruimte. Hier zie ik voor de toekomst zeker ontwikkelingsmogelijkheden. In het uitbreiden van het sponsorhome en de juiste invulling aan zo’n businessclub te geven. 

 

Van wie heb je in al die jaren het vertrouwen gekregen?

Zolang de bestuursleden het in jou zien zitten en ook de leden zien dat er de laatste jaren voornamelijk goede dingen gebeuren en de vereniging nog altijd groeiende is, zullen zij dat vertrouwen uit blijven spreken. Feitelijk is het zo dat ik om de drie jaar herkozen wordt door de leden en ik heb dus nu 3x een periode gehad van drie jaar. Ik vind het zelf ook nog steeds ontzettend leuk en zie voorlopig dus nog geen enkele reden om te stoppen.

 

Het contract met de hoofdtrainer is onlangs ook met drie jaar verlengd. Verlengen jullie altijd voor de zelfde duur en zijn jullie een twee-eenheid?

Voor wat betreft het eerste gedeelte van je vraag, kan ik dit met nee beantwoorden. De trainer zelf verlengt normaal gesproken met twee jaar, maar omdat we over drie jaar honderd jaar bestaan, wilde hij daar graag zijn steentje aan bij dragen.  Omdat wij denken dat Edwin de Koning een belangrijke factor is in ons geheel en tot die tijd veel kan betekenen, hebben we dit keer met drie jaar verlengd. Ook is de spelersgroep en spelersraad betrokken in de beslissing en deze gaven aan geen enkel probleem te hebben met de verlenging. Binnen het totaalplaatje van de vereniging is hij de ideale man voor VV Hellevoetsluis.

Een twee-eenheid zijn we in zoverre, dat wij elkaar al vanaf onze voetbaltijd bij Excelsior kennen en we erg goed met elkaar kunnen opschieten, maar wij evalueren regelmatig de samenwerking en zijn daarin eerlijk tegen elkaar. Binnen de club denkt men zelfs dat we met bestuurslid en teammanager Ton Lammers een drie-eenheid zijn, en wij overleggen inderdaad veel met elkaar, maar runnen de vereniging niet met elkaar.

 

Je bent een man met ongelooflijk veel passie, inzet en energie voor de club. Heb je hier naast je gewone baan, overige hobby’s en gezin nog wel genoeg tijd voor?

Er gaat inderdaad wel veel tijd zitten in het voorzitterschap. Heel veel gaat ook tussendoor. Ik zit voor m’n werk veel op de weg en dan pleeg ik veel telefoontjes of heb wel eens een gesprek voor de club.  ‘s Avonds  zit ik vaak voor de club achter de laptop, heb ik vergaderingen of afspraken voor de club.  Verder ben ik iedere donderdagavond en zaterdag aanwezig  en je ziet ook nu op vrijdag (de dag van het interview, red.) Dagelijks ben je er dus wel mee bezig en wil je het echt goed doen dan is het gewoon een volledige werkweek.  Gelukkig zijn er veel meer mensen in het bestuur die het werk uit handen kunnen nemen en bereiken we samen resultaat. Als eerder gezegd vind ik het nog steeds ontzettend leuk en dus geen probleem om die tijd erin te investeren. Het is ook zo dat nu er relatieve rust binnen de club is, er ook iets minder tijd in hoeft dan voorheen. We hebben ook een aantal jaren een wat minder jeugdbestuur gehad met wat gerommel binnen dat geheel en met het aanstellen van een jeugdvoorzitter en een aantal goede mensen eromheen is het veel rustiger en heb je daar minder omkijken naar.

 

Heb je nog wel tijd voor eventuele hobby’s?

In de spaarzame tijd die ik over heb wil ik graag naar concerten en het theater gaan en vind ik het bezoeken van een musical ook heel leuk.  Zo ben ik laatst naar de Edwin Evers band geweest en hier heb ik dan ook flink van genoten.

 

Naast het passievolle en energieke, ben je ook een man met een uitgesproken mening.

Werkt dit ook wel eens tegen je?

Natuurlijk. Veel mensen hebben hier in het begin heel erg aan mij moeten wennen en het heeft ook best even geduurd. Door mijn mening te ventileren, ben ik wel duidelijk en weet men wat men aan mij heeft. Als je in zo’n functie zit en je moet je mening wel eens laten gelden is het inherent dat je wel eens commentaar krijgt, maar ik moet zeggen dat ik daar goed tegen kan.

  

Je woont in het altijd rustige Dirksland, vind je het prettig om na alle drukte van het Rotterdamse, waar je vandaan komt en de drukte bij VV Hellevoetsluis in de relatieve rust van Dirksland te leven?

Voor mij maakt het eerlijk gezegd niets uit. Elf jaar geleden ontmoette ik mijn huidige vriendin en die woonde nu eenmaal in Dirksland. Wat die relatieve rust betreft, toen ik elf jaar geleden nog in Hellevoetsluis woonde stond ik iedere dag op de club, bovenaan op de alarmlijst etc. etc. en nu kan ik nog wel eens zeggen, ik ben er even niet. Het is wel zo dat mensen die mij kennen zich nog steeds afvragen waarom ik in Dirksland woon?! Ik heb ook altijd gezegd dat als het ooit nog eens kan ik toch wel weer in de “bewoonde” wereld wil wonen ;-). 

 

Je werkt als communicatie adviseur, helpt dit je ook in het werk als voorzitter?

Ja, ik denk het wel. De manier van klantenbenadering en vraagstelling is natuurlijk iets dat handig is in de soms wel lastige gesprekken die je met mensen zou moeten voeren en ook in het benaderen van mensen voor bv een functie is het mooi om mensen te kunnen enthousiasmeren. Ook helpt het heel goed in het benaderen van de media als je zelf in dat wereldje werkt.

 

In 2019 bestaan jullie 100 jaar, kun je hier al iets over vertellen?

Er is een jubileumcommissie opgericht, omdat je natuurlijk ruim van tevoren moet beginnen met plannen. Rode draad is natuurlijk dat alles in het teken staat van die 100! 100 dagen voor aanvang van het jubileum geven we de officiële aftrap en er moet een spectaculaire wedstrijd voor het eerste komen, maar  verder ga ik nog niet teveel vertellen. De week van 9 mei 2019 moet echt een feestweek worden en ik ben ook van plan om een week vrij te nemen ;-) We roepen iedereen binnen de vereniging op om in de vorm van ideeën nu al een bijdrage te leveren. Er is al een aparte facebookpagina en er komt  ook een aparte website voor dit jubileum. Ook openen wij, uiteraard bij de ING, een speciaal rekeningnummer waarop mensen geld kunnen storten, speciaal voor het 100-jarig bestaan.

 

 

Hellevoetsluis kent drie voetbalclubs FC Vlotbrug, VV Nieuwenhoorn en VV Hellevoetsluis. Vind jij dit teveel, te weinig of juist goed?

Ik vind het precies goed zo. De gemeente geeft ook aan dat Hellevoetsluis groot genoeg is voor 3 voetbalverenigingen. Iedere club heeft ook een eigen cultuur en een eigen karakter. Ik zeg ook wel eens gekscherend dat als je drie supporters van elke club naast elkaar zet, je er meteen uithaalt bij wie men hoort ;-).

Het is natuurlijk ook fantastisch dat er volgende week (a.s zaterdag, red. ) weer zo’n mooi potje aankomt tussen VV Hellevoetsluis en VV Nieuwenhoorn!! Als er maar 1 club in Hellevoetsluis was geweest hadden we nooit zo’n mooie stadsderby gehad!

 

Het is jammer dat FC Vlotbrug niet in dezelfde klasse zit?

Ja, op zich wel, maar het trekt toch weer niet hetzelfde aantal mensen als de komende wedstrijd. Het leeft veel minder als tegen VV Nieuwenhoorn. Wij hebben vaker bij Vlotbrug in de competitie gezeten, maar het heeft toch niet de aantrekkingskracht die de wedstrijd tegen Nieuwenhoorn wel heeft.

 

Het is toch ook een beetje rivaliteit?

Dat klopt, maar omdat Vlotbrug ooit is opgericht door leden van (toen nog) zondag vereniging Hellevoetsluis is de rivaliteit mogelijk minder.

 

Nu heeft Sander van Eck, doelman van VV Nieuwenhoorn olie op het vuur gegooid door in de media te roepen dat er geen enkele selectiespeler van VV Hellevoetsluis in de selectie van Nieuwenhoorn zou kunnen spelen, wat is jouw reactie hierop?

 

Ik moet eerlijk zeggen dat het een welkome motivatie is voor onze spelers en de trainer hoeft in zo’n geval niets meer te doen. Zelf had ik er als voorzitter wel wat van gezegd richting betreffende speler, maar verder  wil ik er  niet te veel aandacht aan besteden en mij concentreren op ons mooie cluppie.  

 

 

 

 

Het ING sportpark ligt er nu nog rustig bij, dit zal a.s. zaterdag 26-11-2016 heel anders zijn!

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe leef je naar de wedstrijd toe?

Uiteraard vind ik het spannend, maar moet eerlijk zeggen dat ik het resultaat ondergeschikt vind aan de organisatie rondom de wedstrijd. Wij willen er net als de vorige keer een geweldig evenement van maken, waarmee VV Hellevoetsluis behoorlijk in de picture wordt gezet. De laatste keer kwamen er ca 1000 mensen op af en hoewel het  niet gezegd is dat het deze keer ook weer zo is, wordt het weer een groot feest!

Het is duidelijk dat Nieuwenhoorn andere ambities heeft en normaal gesproken is het niet gek als het  van ons wint, maar hoe cliché dan ook het zijn twee op zichzelf staande wedstrijden, dus wie weet?!

 

Wat is je voorspelling?

Hoewel ik Nieuwenhoorn over het hele seizoen genomen hoger inschat, denk ik toch aan een 2-1 overwinning voor VV Hellevoetsluis.

 

 

Wij bedanken Edwin Boogaard voor dit prettige interview en wensen hem en alle voetballiefhebbers van Hellevoetsluis en omstreken een fantastische derby!


De Vierdaagse van Nijmegen

Dit jaar is de honderdste editie. We spreken met Andre van Kwawegen, inwoner van Spijkenisse die al jaren meedoet aan dit vermaarde loopfestijn.

Lees hier het interview van onze columnist en interviewer Peter van Herp.Interview met visionair Jan Dirk Stouten:

Journalist wordt Multimedia Regisseur ! Emotie in het vak moet kunnen. Carriere is 1 groot hoogtepunt. Lees het interview hierIn het kader van 100 jaar Oostvoorne vonden wij van Sport op Voorne Putten, dat wij hier extra aandacht aan moesten besteden. Dit doen wij in de vorm van een uitgebreid interview met OVV'er in hart en nieren Jan Zoetemeijer. Lees hier het interview.