Erik den Adel:Met persoonlijke interesse en eenheid, wil ik zorgen voor een veilige en goed georganiseerde omgeving bij de club!
Erik den Adel
In een zeer turbulente tijd stapt Erik den Adel (46) in als nieuwe voorzitter van VV Nieuwenhoorn. Alle reden voor SportopVoornePutten om deze sportieve man te vragen naar zijn beweegredenen en ambities.
Op 23 maart j.l. werd bekend gemaakt dat je de nieuwe voorzitter van VV Nieuwenhoorn bent. Gefeliciteerd met deze promotie.
Waarom ben je deze uitdaging aangegaan?
We zaten als verenging al weer bijna 6 maanden zonder voorzitter en op een bepaald moment werd duidelijk dat dit voor een grote vereniging als Nieuwenhoorn niet wenselijk was. Mijn medebestuursleden deden een beroep op mij en ik ben ingestapt omdat het nodig is en laten we wel zijn: het is toch ook een eer wanneer je voorzitter mag zijn van een vereniging met de statuur van VV Nieuwenhoorn!
Hoe ben je bij VV Nieuwenhoorn terecht gekomen?
Mijn twee zoons zijn geboren en getogen jongens van Nieuwenhoorn en vanzelfsprekend ga je dan voetballen bij dé club van Hellevoetsluis.
Je was al jeugdvoorzitter, was deze functie belangrijk om een trede hoger te gaan?
Niet in het bijzonder maar het maakt het wel wat makkelijker omdat ik vanuit die rol wel een goede kijk heb gekregen op de jeugdafdeling van VV Nieuwenhoorn. En tenslotte vormt de jeugd het grootste onderdeel van de club.
Hoe werkte het in dit geval?
Ik werd gevraagd door het huidige bestuur om aan te treden als voorzitter.
Mijn vrouw trekt aan de bel als de balans tussen werk, hobby en gezin niet in evenwicht is
Heb je met het thuisfront overlegd voordat je de uiteindelijke beslissing nam? Ik kan me voorstellen dat het met werk en gezin en eventuele hobby’s een tijdrovende uitdaging is?
Dat heb ik zeker. Ik heb het geluk dat ik met een vrouw ben getrouwd die de grenzen van ons gezin goed bewaakt maar ook weet dat ik veel plezier haal uit functies als deze. Zij zorgt voor het juiste evenwicht en trekt zeker aan de bel wanneer het te gek zou worden.
Wat doe je beroepsmatig?
Ik ben directeur van een metaalconserveringsbedrijf. Wij schilderen alles wat van staal is in de (petro)chemie en industrie. Denk aan de fabrieken van Shell, ExxonMobil, Lyondell, AkzoNobel enz.
En heb je naast het werk nog hobby’s? Tijd voor theater en of concertbezoek?
Zeker. Ik mag graag wielrennen. Dat doe ik in clubverband bij WTAC Waterstad. Misschien niet bij iedereen bekend maar ook echt een parel van een vereniging in Hellevoetsluis. Daarnaast ben ik lid van een toneelclub maar dat heb ik nu op een laag pitje moeten zetten door mijn nieuwe functie bij VV Nieuwenhoorn.
WTAC Waterstad ook een parel van een vereniging op Voorne Putten
Wij hebben steken laten vallen in de communicatie.
Je stapt in een erg turbulente tijd in. Twee dagen na je aanstelling werd bekend dat trainer Steef Buijs en teammanager Richard Venneker waren ontslagen?Vervolgens stapte clubicoon Hans Venneker ook op? Is dit niet ontzettend jammer m.b.t. zijn technische knowhow en zijn netwerk?
Natuurlijk is dat jammer. Hans heeft mede aan de basis gestaan van de promoties van de laatste jaren en had een uitstekende kijk op het beoordelen van de kwaliteiten van een voetballer. In dit hele proces hebben wij als bestuur qua manier van communiceren steken laten vallen.
En dan is het vlaggenschip ook nog eens verwikkeld in een heftige degradatiestrijd? Niet echt een fijn moment om in te stappen?
Dat klopt maar dit is een fase waar we doorheen moeten om uiteindelijk de stappen te kunnen gaan maken die we voor ogen hebben.
Het elftal dat moet gaan knokken tegen degradatie, inmiddels zonder trainer Steef Buijs
Visie is een containerbegrip
Wat is de voetbalvisie en het algemeen clubbeleid?
Ons algemeen clubbeleid is gericht op het faciliteren van een omgeving waarbinnen iedereen, ongeacht leeftijd, sekse, afkomst of mate van talent maximaal plezier kan beleven aan voetbal. Zowel op als langs de lijn.
Onze voetbalvisie start bij de jongste jeugd. De doelstelling van de jeugdopleiding van VV Nieuwenhoorn is het creëren van een optimaal leerklimaat voor jeugdvoetballers door middel van moderne trainingen via goed gekwalificeerde trainers en staf. De basis die ten grondslag ligt aan al onze trainingen is trainen met weerstand. Hiermee wordt gestreefd naar een enerzijds zo goed mogelijke doorstroming naar de selectie elftallen maar net zo belangrijk: faciliteren in optimaal voetbalplezier voor de spelers die buiten een selectie elftal actief zijn.
Wat is de visie voor de komende jaren en waar wil je over 5 jaar met de vereniging zijn?
Visie is een containerbegrip. Ik spreek zelf liever over een collectieve ambitie. Het is een publiek geheim dat de overstap van de zondag naar de zaterdag best voor wat onrust binnen de vereniging heeft gezorgd met verloop van spelers en vrijwilligers tot gevolg. Als bestuur zetten we nu volop in op het verder versterken van ons corps aan vrijwilligers. We zien hier nu al de effecten van. Enthousiasme trekt mensen aan en uiteindelijk wil iedereen deelgenoot aan het succes van onze vereniging zijn. Het gaat echter niet vanzelf en we hebben zeker nog op een aantal plaatsen vrijwilligers nodig. Wij zijn oprecht trots op al die vrijwilligers die onze vereniging draaiende houden. Het gevaar van het noemen van namen is dat het risico groot is dat je iemand vergeet. Maar ik ben oprecht wanneer ik zeg dat het zonder al die vrijwilligers echt onmogelijk is te doen wat we nu doen, zeker in de wetenschap dat een aantal plaatsen nog niet bezet zijn waardoor een aantal mensen dubbelfuncties bekleden. Over vijf jaar willen wij een vereniging zijn waar de vrijwilligersplaatsen sterk bezet zijn met een goed bezette jeugdopleiding en een eerste elftal dat mee strijdt om het kampioenschap in de 1e klasse.
Susan van Eijk vrijwilliger van de maand april bij VV Nieuwenhoorn
Met wie en in welke functie vorm je het bestuur?
Peter van Seijen is onze penningmeester, Nicola Bax is secretaris, Maarten Vinke is verantwoordelijk voor accommodatiezaken, Wim Schwillens doet voetbalzaken en Jeroen Hassink regelt onze wedstrijdzaken.
Ik wil een verbindende factor zijn om de vereniging verder te helpen
Wat is je persoonlijke doelstelling en waar sta je voor als voorzitter?
Ik wil er samen met het bestuur en alle vrijwilligers voor zorgen dat wij een plek kunnen bieden waar iedereen in een veilige en goed georganiseerde omgeving plezier kan beleven aan de belangrijkste bijzaak in ons leven: voetbal. Dat wil ik bewerkstelligen door in te zetten op respect en gedrag op en langs de velden. Voor disrespect en asociaal gedrag is bij VV Nieuwenhoorn geen ruimte.
Hoe denk je dit te bereiken? Welke sterke karakteristieke eigenschap kan je helpen?
Dat kunnen wij bereiken door in alles het voorbeeld te zijn van wat je beoogt te bereiken en elkaar aan te spreken (op een opbouwende manier) wanneer dat soms niet lukt. Niets menselijks is ons vreemd dus fouten blijven gemaakt worden. Maar ik denk dit te kunnen bereiken door in woord en daad te laten zien dat we samen de vereniging vormen. Dat we meer als een eenheid gaan functioneren dan als een team. Daar waar een team uit personen bestaat die individueel verantwoordelijk zijn voor hun eigen resultaten voelt een eenheid zich verantwoordelijk voor het realiseren van de collectieve ambitie van de club. Omdat ik van nature geïnteresseerd ben in iedereen denk ik met die karaktereigenschap uiteindelijk een bindende factor te kunnen worden die de vereniging verder gaat helpen.
Zijn er nog wensen m.b.t. het complex in het algemeen en of de velden?
Zeker. Ons sportpark is door de jaren heen intensief gebruikt en dat laat zijn sporen na. Onze terreinploeg doet wekelijks uitstekend werk om de accommodatie en de velden in goede staat te houden maar door de jaren heen slijt het complex waardoor we nu zien dat de kleedkamers en clubhuis toe zijn aan een flinke renovatie. Daarnaast zou ik graag zien dat we meer hospitality mogelijkheden hadden voor onze sponsoren, bijvoorbeeld in de vorm van een businesslounge direct aan het veld.
Komt hier de businesslounge, direct aan het veld?
De jeugdafdeling is gestructureerd
Hoe gaat het met de jeugd en wat heb je de afgelopen jaren als Jeugdvoorzitter specifiek gedaan? Neem je resultaten behaald, mee naar de toekomstvisie van de club? Meer met jeugd in bv de selectie?
Met onze jeugd gaat het goed. De laatste twee jaar zien we bijzonder veel aanloop in de jongste jeugd. We hebben aansprekende resultaten geboekt in alle leeftijdscategorieën. Het is ook het doel van VV Nieuwenhoorn om de selectie bij de senioren te voeden met spelers die uit de eigen jeugdopleiding komen. Natuurlijk gaat dit nooit voor 100% lukken. Omdat Nieuwenhoorn bekend staat om zijn goede jeugdopleiding en talentvolle jeugd zien we helaas ook elk seizoen goede spelers vertrekken.
Zelf ben ik druk geweest met het structureren van de jeugdafdeling en deze staat nu. Uiteraard neem ik de ervaringen die ik in die periode heb opgedaan mee naar mijn huidige rol. Wat ik de afgelopen twee jaar heb gezien is dat enthousiasme en betrokken vrijwilligers een aantrekkende kracht hebben op mensen die ook wat voor de club zouden willen betekenen. Uiteindelijk kom je zo in opwaartse spiraal die we graag willen hebben.
Zijn er nog uitzonderlijke talenten te benoemen?
Ook hier noem ik geen specifieke namen maar het is niet voor niets dat de KNVB maar liefst 5 spelers van VV Nieuwenhoorn selecteert voor hun Jeugdplan! En verder geen enkele speler van omliggende verenigingen. Dan doen we toch iets goed zou je denken. Daarnaast hebben diverse jeugdspelers de afgelopen maanden stage gelopen bij Sparta dus ik durf echt te zeggen dat we een jeugdopleiding hebben die staat.
Merijn Wolters gaat bv naar BVV Barendrecht is dit ook jouw verdienste?
Nee, totaal niet. Dit is een mooie stap voor Merijn die hij zelf heeft bewerkstelligt met zijn goede voetbal in de afgelopen seizoenen.
Hoe gaat het met het damesvoetbal? Hoe wordt dit opgenomen in de visie?
Het damesvoetbal groeit sterk bij Nieuwenhoorn. We hebben het afgelopen seizoen een sterke toename gezien in het aantal vrouwelijke leden en dat juichen we toe. Het damesvoetbal maakt volledig deel uit van de voetbalvisie van Nieuwenhoorn. We beschikken nu over twee volwaardige elftallen maar ons streven is absoluut om dit verder uit te bouwen en hier dezelfde ambitie aan te verbinden als aan ons eerste mannen elftal. Dus bij deze ook gelijk een oproep aan alle meiden en vrouwen die graag willen gaan voetballen om zich te melden bij VV Nieuwenhoorn.
De Meiden van Nieuwenhoorn
We hopen binnenkort een hoofdcoach te presenteren
Is de technische staf voor de selectie nu echt rond? Uit wie bestaat deze naast Dave de Jong, John Lopes Cruz en Henk Zuidgeest?
We zijn nog in gesprek om een hoofdtrainer vast te leggen. Dat proces loopt volop en we verwachten op korte termijn de nieuwe trainer te kunnen presenteren.
Er was een overeenkomst met Ton van Bremen als hoofdtrainer?
Ja, dat dachten wij ook.
Zijn er binnenkort al nieuwe spelers te verwelkomen naast bv Mike van de Ruit en Christian van Wijngen en Tim van der Lijn?
Zeker! Vergeet Melvin Winterberg niet in dat rijtje maar ook hier zijn de gesprekken volop gaande en de komende weken zullen er nog een aantal spelers gepresenteerd gaan worden.
Hoe gaat het met de sponsoring en bestaat er nog een Vriendenclub/ Club van 100?
De Club van 100 is volop actief. Dit jaar hebben wij via de Club van 100 aan alle trainers van alle jeugdelftallen coach jassen kunnen uitreiken. Daarnaast zit de sponsoring ook weer in de lift. Door de economische situatie van de afgelopen jaren was het werven van sponsoren niet altijd even makkelijk maar dit seizoen is bij ons een nieuwe sponsorcommissie van start gegaan met een heel andere kijk op aan te beiden sponsorpakketten en dat werpt zijn vruchten af.
Degradatie ontlopen kan alleen door strijd!
De aanvoerder vroeg laatst om meer winnaarsmentaliteit, deze werd getoond tegen DCV, is dit de manier om te handhaven? ( Nieuwenhoorn verloor afg zaterdag van Nieuw Lekkerland) (rd)
Absoluut de manier. Alleen door strijd vanaf minuut 1 tot de laatste seconde van de blessuretijd zal ons in de eerste klasse gaan houden. En het mooie is dat die strijd bij iedereen, geen enkeling uitgezonderd, aanwezig is. We hebben er dan ook oprecht vertrouwen in dat het ons gaat lukken. Maar het zal niet vanzelf gaan.
De cruciale wedstrijd van a.s zaterdag tegen Heinenoord
Kijk je dan ook zo uit naar de eventuele clashes met VV Hellevoetsluis?
Natuurlijk! Maar de gedachte om eventueel van ze te verliezen is wel moeilijk te verdragen. Daar moet ik echt niet aan denken. En juist dat maakt het dan toch ook weer leuk. Zulke clashes zijn geweldig voor de toeschouwers en uiteindelijk spelen we het spelletje voor hen.