Erik den Adel leidt vv Nieuwenhoorn en WTAC Waterstad de nieuwe 1,5 meter maatschappij in.

Erik den Adel was zaterdagmiddag 6 juni een uur te gast in het LINQ FM radioprogramma Sport op Voorne Putten. Erik den Adel. Hij is voorzitter van zowel voetbalvereniging Nieuwenhoorn als wielertoerclub WTAC Waterstad uit Hellevoetsluis.

 

Goede middag Erik. Voorzitter van twee verenigingen in totaal andere disciplines. Hoe is dit zo gekomen?

Erik: “Dat is eigenlijk bij toeval ontstaan. Ik heb er nooit naar gesolliciteerd. Ik denk dat het 2018 was dat ik gebeld werd door de secretaris van WTAC Waterstad om voorzitter te worden. De wielertoerclub zat al een tijd zonder voorzitter. Ik heb besloten dat te doen omdat het niet zoveel tijd van je vraagt. Dat is ook gebleken. De secretaris van Waterstad, Jaap van den Oever, is eigenlijk de drijvende kracht achter de club. Een fantastische kerel. De bindende factor binnen de vereniging. Mijn voorzitterschap is eigenlijk meer een ceremoniële functie. Ik ben sinds 2012 lid van Waterstad.”

 

Erik vervolgt: “Kort daarna kwam eigenlijk vv Nieuwenhoorn. Ook die vereniging zat al een tijdje zonder voorzitter. Ik was destijds jeugdvoorzitter. Aanvankelijk zag ik dat niet zitten. Het voorzitterschap van vv Nieuwenhoorn is een tijdrovende klus. Ik wees het af. Zij bleven aan mij trekken. Uiteindelijk besloot ik het voorzitterschap op interim basis op mij te nemen. Met als doel het gedoe dat er bij de vereniging was, recht te trekken en dan het stokje over te dragen. Maar vervolgens pakte het me en ben ik door gegaan en heb ik er meteen een tweede baan naast.”

 

Jij was opvolger van Gerry Daalhuisen.

Erik: “Klopt. Gerry is vijf jaar voorzitter van vv Nieuwenhoorn geweest. Tijdens de Algemene Ledenvergadering van oktober 2017 heeft Gerry zich niet meer herkiesbaar gesteld. Ik kan me voorstellen waarom. Gerry heeft zich in een lastige periode drie slagen in de rondte gewerkt om alles voor elkaar te krijgen. En dat heeft veel energie gekost. Ik merk het nu zelf ook dat het voorzitterschap van vv Nieuwenhoorn veel van je vergt. Het trekt een wissel op je privéleven. Het is echt intensief. Het ligt natuurlijk ook er aan hoe je het benadert, maar wij doen het bij vv Nieuwenhoorn vrij serieus en dan kost het tijd en energie.

 

Voetbalvereniging Nieuwenhoorn heeft een uitstekende PR afdeling. Een website die prima bijgehouden wordt, veel nieuwsberichten. Recent kwamen jullie met drie opvallende zaken in het nieuws: vandalisme op de accommodatie, promotie van het eerste team naar de 1e klasse en mooi selectienieuws. Tot slot ook nog aandacht voor het Meiden- en Vrouwenvoetbal van Nieuwenhoorn.

 

Hoe staat het met de afhandeling van de schade naar aanleiding van het vandalisme en de vernielingen? Daders gepakt?  

Erik: “Vandalisme: zinloos en voor niets. Alle schade is hersteld. Het kost de vereniging veel geld. De daders liggen zoals je zegt op het kerkhof. Ik mag echt hopen dat de daders ooit echt gevonden worden. Er zijn die avond wel wat jongeren bij de accommodatie gezien, maar de politie heeft de zaak nog niet opgelost. We steken onze energie er verder ook niet in. We hopen dat de politie de daders vindt, maar wij steken de energie in het opstarten van de vereniging na coronatijd. Alle schade is hersteld. Het geeft wel een kater.”

 

Hebben sponsoren nog wat betekend in de afhandeling van de schade?

Erik: “We hebben het uit eigen zak betaald. Enkele sponsoren hebben een hand toegestoken. Ik wil van de gelegenheid gebruik maken een compliment aan de sponsoren te geven. Ze blijven ons trouw, terwijl ik weet dat enkele het momenteel ook erg moeilijk hebben. We zien nauwelijks opzeggingen. Ik noem geen namen, want dan sla je snel iemand over, maar wil dit toch wel even vermelden. Geweldig van ze!”

 

Hoe komt vv Nieuwenhoorn de coronacrisis door?

Erik: “De coronacrisis overkomt ons allemaal. Iedereen heeft er last van. Het is de hand op de knip en elke uitgaven tien keer afwegen. Het bestuur vergadert niet eens in de twee weken, maar wekelijks. De penningmeester maakt weekoverzichten. We bezien wekelijks wat we doen en niet doen. Zonder de sponsoren hadden we het niet gered. Ik ben blij dat alles nu weer langzaam naar het nieuwe normaal gaat.”

 

Hopelijk start in september de competitie weer. Jullie gingen fier bovenaan in de 2e klasse E op het moment dat de competitie werd afgebroken. Verraste je dat?

Erik: “Om nou nee te zeggen, is ook weer wat. Maar we beschikten dit seizoen over een goede selectie. Aan het begin van een seizoen weet je het nooit. We hadden wel stiekem de verwachting dat we bovenaan mee zouden doen. Ondanks stevige tegenstand in een aantal wedstrijden stonden we bij het afbreken van de competitie stevig bovenaan en was het kampioenschap aanstaande.”

 

Was het een verrassing dat je in de regio Zeeland in werd gedeeld?

Erik: “Ja. We hebben er ook fel tegen geprotesteerd, maar de KNVB was onwrikbaar en dan heb je maar te doen wat gezegd wordt en dan ga je spelen in Zuid.”

 

Wel een afdeling waarin je meer kosten maakt en minder kantine inkomsten hebt.

Erik: “Klopt.”

 

Toen viel het besluit dat je geen kampioen werd en promoveerde.

Erik: Iedereen, spelers, kader en andere vrijwilligers. Iedereen was er zo ziek van!

 

Eind april kwam het bericht dat jullie mogelijk toch door geschoven zouden worden naar de 1e klasse. Twee weken geleden volgde het verlossende woord: Nieuwenhoorn gaat 1e klasse spelen!

Erik: “Mooi en goed nieuws! Hopelijk ontvangen we eind juni het bericht dat we weer in West zijn ingedeeld.”

 

De selectie is weer begonnen aan de training. Wat is er veranderd aan de selectie?

Erik: “Een paar spelers zijn vertrokken, maar gelukkig zijn er meer spelers terug gekomen. Allemaal met een Nieuwenhoornverleden. Spelers die vroeger in de jeugd gespeeld hebben of eerder op zondag bij Nieuwenhoorn gevoetbald hebben. De selectie is echt weer versterkt. We willen in het linker rijtje meedraaien in de 1e klasse. We zijn geen club in de marge. Het Nieuwenhoorn DNA wil prijzen winnen. Op elk niveau willen we bij Nieuwenhoorn prijzen winnen. Dat is ons streven. En we gaan het doen met hetzelfde trainerskoppel als dit jaar. Met Ron van den Berg als hoofdtrainer en John Lopez Cruz als zijn gewaardeerde assistent.”

 

Kampioenskandidaat?

Erik: “We zullen het zien. Eerst maar eens dit seizoen draaien. We hebben een grote nieuwe groep spelers. Eerste doel is om er een goede, hechte  selectiegroep van te maken en als het eenmaal marcheert kijken we met een schuin oog naar boven. We hebben op zondag ook bovenaan meegedraaid. We spelen komend seizoen 1e klasse en als we in het linker rijtje terecht komen zou dat al een mooie prestatie zijn.”

 

Hebben jullie gebruik gemaakt van de lokale en landelijke subsidieregelingen in coronatijd?

Erik: ”Alles wat mogelijk is hebben we aangevraagd. Op lokaal en landelijk niveau. Het is allemaal toegekend.

 

Zijn jullie klaar om met de kantine weer open te gaan.

Erik: “Zeker. We kunnen vanaf 1 juli weer volledig operationeel zijn. We gaan wel de zomerstop in, maar in september zijn we open naar de mogelijkheden.”  

De laatste tijd zijn jullie je aan het profileren met het Meiden- en Vrouwenvoetbal.

Erik: “Vanaf de jaren zeventig en tachtig heeft Nieuwenhoorn al vrouwenteams. Door de prestaties van het Nederlands Vrouwenelftal kiezen steeds meer meisjes voor het vrouwenvoetbal. Het aantal gemengde teams groeide en daardoor waren we op een gegeven moment in staat meidenteams te formeren. Het bestuur heeft nu als doelstelling gesteld het meiden/vrouwenvoetbal gelijkwaardig te krijgen aan het jongens/mannenvoetbal. Als de mannen 1e klasse spelen, moeten straks de vrouwen ook doen. En dat de teams gevoed gaan worden uit de eigen jeugd. Daar heb je gewoon veel meiden voor nodig. De kwaliteitsverschillen tussen de verschillende elftallen verkleinen en meer elftallen formeren. Het wordt nu door velen herkend en we zien een flinke aanwas bij het meidenvoetbal.”

 

Hoeveel leden heeft vv Nieuwenhoorn?

Erik: “Ik denk dat we rond de 600/650 leden zitten. We zitten in een periode dat we flink aanwas zien. Dat kan fluctueren. Als het even minder gaat, mensen ontevreden zijn, kan dat leden kosten, maar andersom geldt dat ook.”

 

Ben je tevreden met de accommodatie waar je gebruik van maakt?

Erik: “Het kan altijd beter. De accommodatie is veertig jaar oud en wordt zeer intensief gebruikt. We kunnen dankzij de fantastische werkploeg de accommodatie blijven gebruiken. Elke ochtend staan ze klaar om de accommodatie weer gebruiksklaar te maken. Maar, er zit wel sleet op de accommodatie.” 

Ooit was er sprake dat vv Nieuwenhoorn een nieuwe accommodatie zou betrekken.

Erik: “De nieuwe accommodatie is naar de achtergrond. We zijn wel een grote crowdfundingsactie begonnen om de accommodatie een impuls te kunnen geven: Geef het complex meer smoel, doneer een stoel. Met het geld dat we ophalen, willen we het complex een facelift geven. Daar komt het op neer. De eerste letter N is al op de tribune geformeerd met nieuwe stoeltjes. De actie is door de coronacrisis een beetje in het slop geraakt, maar bij deze geven we er weer een slinger aan. Als mensen willen doneren, kunnen ze alle gegevens vinden op de website.”

 

Waar komt jouw passie voor het voetbal vandaan?

Erik: “Eigenlijk niks. Ik heb mijn jeugd doorgebracht in Simonshaven en daar gevoetbald bij -toen nog- SSV. Nu SV Simonshaven. We trainden op een weide in de polder. Het stelde eigenlijk helemaal niets voor. Ikzelf speelde graag, maar kon er eigenlijk niets van. Ik vind voetbal wel een leuk spelletje. Feyenoord is mijn favoriete club. Altijd zo geweest. En SPARTA. Die laatste club dankzij mijn vader. We woonden 300 meter van het stadion. Ik heb vier seizoenen een seizoenkaart gehad, samen met mijn zwager. Mijn jongste zoon is helemaal Feyenoordfan en kameraadje. Ik ga nu elk jaar wel een keer of vier met hem naar De Kuip.”

 

Hoe staat het voor met het kader, de vrijwilligers bij vv Nieuwenhoorn?

Erik: “Eigenlijk redelijk goed. Als je ziet waar wij vandaan komen, dan zijn we er in geslaagd weer veel vrijwilligers aan de club te binden. Het blijft wel lastig. Als je het vergelijkt met het verleden, toen Nederland nog een verenigingsland was, kunnen we nu stellen dat het participeren verschoven is naar het consumeren. Dat maakt dat mensen minder snel enthousiast te krijgen zijn voor vrijwilligersfuncties. Het leven van mensen is drukker en complexer geworden. Je moet dan schakelen. Daarom hebben we vrijwilligersfuncties opgeknipt, zodat ze kleiner worden in taakomvang. We hebben duidelijk stappen gemaakt al blijft staan dat ik voor sommige functies wel versterkingen zou willen zien. Het tekort is beperkt.”

 

Waar willen jullie als vereniging naar toe?

Erik: “We streven naar stabiliteit. Een vereniging waar de rust bewaard wordt en meningsverschillen binnenskamers opgelost worden. En daar slagen we goed in. Een heel verschil met vijf, zes jaar terug. We willen ook een maatschappelijk verantwoorde club zijn. Een club voor iedereen in de samenleving. Een brede club. We zijn zo bijvoorbeeld trots op ons G-elftal. Daar krijg je energie van. Ontstaan vanuit de vraag bij Yves Westdijk die graag met een G-elftal bij zijn favoriete club Nieuwenhoorn wilde voetballen. En we zijn er bijna in geslaagd met vereende krachten een G-elftal samen te stellen. De corona heeft dat proces enigszins gestoord, maar dat moet goed komen voor volgend seizoen. 

Erik, we gaan weer even fietsen. Wat voor vereniging is WTAC Waterstad?

Erik: “WTAC Waterstad is een brede fietsclub waar iedereen terecht kan. We hebben de snelle jongens in de A-categorie en de senioren die in de D-categorie met elkaar fietsen. Iedereen die van de fietssport houdt en in groepsverband wil fietsen kan bij ons terecht.”

 

Jullie zaten bij de accommodatie van korfbalvereniging T Capproen en zijn verhuisd naar de accommodatie van vv Nieuwenhoorn. Hoe kwam dat?

Erik: “Voor mijn tijd was er irritatie ontstaan tussen WTAC Waterstad en T Capproen. Het termijn liep af en de vereniging is op zoek gegaan naar een nieuwe accommodatie. We kwamen terecht bij vv Nieuwenhoorn.”

 

Hoe groot is de vereniging?

Erik: “Waterstad heeft 200 leden en het aantal stijgt nog steeds.”

 

Welke activiteiten?

Erik: “Op zondagochtend fietst de groep voor een tocht van 100 km op en neer naar Zeeland. Verdeeld over een A-, B-, C- en D-groep. De A-groep het hardst, de D-groep wat rustiger aan. Op maandag is er een training waarbij iedereen die wil eens kennis kan maken met in een groep fietsen. Op woensdag ook weer een clubrit. Dan hebben we door het seizoen heen wat langere tochten in de regio. Ook gaan we jaarlijks voor een lang weekend naar Limburg. Elk jaar fietsen we het rondje Nederland (vier dagen van elk 150/180 km). De toertochten staan open voor wie wil. Mensen hoeven niet persé lid te zijn van de Nederlandse Toerfietsunie.”

 

De veiligheid van het toerfietsen staat wat onder druk. Het wordt drukker op de fietspaden en de klachten over de toerfietsers nemen toe. Hoe gaan jullie daar als vereniging mee om?    

Erik: “We houden ons aan de veiligheidsregels die we als wielertoerclub met elkaar hebben afgesproken en we spreken elkaar daar ook op aan. Ik kan oprecht zeggen dat we daar als Waterstad een goede naam mee hebben. Zeker als je clubkleding draagt, heb je je te gedragen. Je houdt je aan de verkeers- en veiligheidsregels! Je hebt elk seizoen wel een dingetje, je weet hoe renners zijn, maar in het algemeen ben ik tevreden.

 

Het uur is vol. We zijn genoodzaakt te stoppen. Wil je volgend seizoen nog eens bij ons terug komen om ook wat uitgebreider over WTAC Waterstad te praten.

Erik: “Graag. De afspraak staat!”