Frederieke Knol: Ik ga Ruitervereniging Rozenburg de komende maanden waanzinnig missen!

 

Soms vind je de inspiratie om iemand te interviewen gewoon op het werk! In dit geval gebeurde dit met collega Frederieke Knol. Lifeguard en Zwemonderwijzer (in opleiding). Frederieke is 26 jaar, heeft hiervoor een opleiding dierverzorging afgerond en rijdt paard. Op dit moment zit ze al weer in haar 19e jaar als lid van Ruitervereniging Rozenburg. Met veel enthousiasme vertelt ze over de bruisende vereniging en het feit dat ze deze even moet gaan missen.
Hoe ben je betrokken geraakt bij Ruitervereniging Rozenburg?
Als klein meisje wilde ik niets liever dan paardrijden. Toen ik 8.5 was werd ik eindelijk meegenomen naar de Ruitervereniging om mij in te schrijven voor 3 proeflessen. Ik was direct verkocht en ben nooit gestopt of weg gegaan.
Je bent een bezige bij volgens mij, wat doe je allemaal voor de vereniging?
Als lid van de vereniging zijn we allemaal erg betrokken bij het welzijn van onze paarden en de club. Ikzelf ben door de jaren heen steeds meer gaan doen. In het begin was het alleen helpen met het uitmesten van de stallen en de algemene verzorging van de paarden en dan voornamelijk het paard waar ik zelf die dag dan les op had. Toen ik 16 was is mijn moeder begonnen met helpen bij de voerdienst van de maandagavond en ik ging dan altijd mee. In de winter met slecht weer betekende dit niet alleen krachtvoer en hooi voeren, maar ook stallen mesten. Met goed weer stonden de paarden op de wei en moesten ze dan worden binnengehaald om te eten en vervolgens weer op de wei gezet worden. Na een paar jaar is mijn moeder dit wat minder gaan doen en ging ik zelf. Ik was hier oud genoeg voor. Tegenwoordig draai ik nog steeds de voerdienst van de maandagavond. Verder houd ik toezicht op stal tijdens de lessen en stuur ik de kinderen aan om ervoor te zorgen dat alles in goede banen loopt. Met z’n allen mesten we de stallen uit, vullen we de hooinetten en zorgen we dat de paarden goed verzorgd achter blijven wanneer wij naar huis gaan. Dit kan zijn op de wei, of op stal. Daarnaast ben ik regelmatig op stal te vinden om te helpen wanneer de hoefsmid, fysio of de dierenarts komt. Als een paard iets mankeert, mag ik mee helpen met de verzorging hiervan, medicatie geven en helpen bij de rehabilitatie na een blessure. Verder geef ik ook privélessen aan diegene die mij daarom vragen. Dit zijn voornamelijk kinderen die een keertje speciaal willen oefenen voor de wedstrijden. Een jaar geleden is er een jeugdbestuur opgericht binnen de vereniging en daar ben ik co-penningmeester van.
Heb je nog wel tijd voor hobby’s ?
Naast het paardrijden ben ik veel bezig met muziek. Concerten en festivals bezoeken in binnen en buitenland en daarbij ook fotograferen. Voornamelijk voor mijzelf, maar ben dit jaar voor een paar evenementen gevraagd als fotograaf en heb de afgelopen jaren meerdere foto’s die door mij gemaakt zijn voorbij zien komen op de social media van de desbetreffende bands.
Heb je zelf ook een paard in eigendom?
Ik heb geen eigen paard, maar heb wel een verzorgpaard. Het is een tinker genaamd Wessel en met hem ga ik op buitenrit of ga ik mennen (rijden met de kar). Dit doe ik nu alweer bijna 3 jaar.
Frederieke met Wesley, een helaas overleden paard. Foto: Demi van Reeven
Sommige leden zijn al lid sinds de oprichting. We leven van vrijwilligers!
Hoe ziet de organisatie van de vereniging er uit?
Omdat wij een vereniging zijn is in principe iedereen mede-eigenaar en mede-verantwoordelijk. De vereniging wordt geleid door het bestuur. De uiteindelijke beslissingen worden door hen genomen. Verder worden er ledenvergaderingen gehouden, waarbij inspraak en vragen mogelijk zijn en kan men altijd suggesties doen en ideeën aandragen.
Is er een specifieke recreatieve tak en wedstrijd tak ?
Wij hebben geen onderscheid tussen recreatief en wedstrijdgericht. Wel proberen we de lessen in te delen naar niveau. Je groeit dus wel via verschillende groepen naar verschillende niveaus toe. De vereniging heeft zo’n 150 leden. Dit zijn zowel rijdende leden als donateurs en vrijwilligers en betreft jong en oud. Sommigen hiervan zijn al lid sinds de oprichting!
Wat is er uniek aan de vereniging?
Uniek is onder andere de ligging. De vereniging ligt in het Calandpark aan het begin van de landtong. Gelegen tussen de Waterweg/het Scheur en het Calandkanaal. Onze paarden kijken dus niet meer op als er ineens een groot containerschip of ander groot gevaarte langs komt varen. Daarnaast draait onze vereniging geheel op vrijwilligers. Op onze gediplomeerde instructrices na wordt alles gedaan op vrijwillige basis. Iedereen draagt een steentje bij. In weide onderhoud, stalonderhoud, kantinewerkzaamheden of de dagelijkse verzorging.
Wij leven van vrijwilligers. In principe is elk lid een vrijwilliger. We hebben wel een flinke kern van vrijwilligers die wat meer werk (willen) verrichten en kunnen absoluut niet zonder hen. Sinds een paar maanden hebben wij ook 2 grote groepsapps op whatsapp waarin hulp kan worden gevraagd als er extra handen nodig zijn. Dit geldt voornamelijk voor weekenden en vakanties wanneer veel vaste vrijwilligers weg zijn of er geen lessen zijn. We hebben een groep voor de jeugd (alles onder de 18) en een groep voor de volwassenen. Dit zijn zowel leden die zelf rijden, of ouders van rijdende kinderen. Door het werk goed te verdelen blijft het voor iedereen leuk. Ik denk dat dat het belangrijkste is in het behouden van onze vrijwilligers. Ook hebben wij jaarlijks een barbecue of ander speciaal moment waarbij alle leden worden uitgenodigd als dank voor hun inzet het gehele jaar. Vrijwilligers werven gebeurt voornamelijk door mond-op-mond reclame en nieuwe leden.
De Ruitervereniging Rozenburg heeft een unieke, prachtige ligging.
We zijn enorm zuinig op en zorgen goed voor onze paarden.
Op welke manier word er voor de paarden gezorgd?
Wij houden onze paarden zoveel mogelijk op een natuurlijke manier. Dit betekent dat wij onze paarden en pony’s zoveel mogelijk in een kudde op de weide houden. Mochten de weers- of weide omstandigheden zo slecht zijn dat het niet gaat, zullen ze toch naar stal moeten. Wanneer de paarden op stal staan zorgen we ervoor dat ze dagelijks voldoende beweging krijgen en, wanneer mogelijk, zoveel mogelijk contact met elkaar. De paarden worden dagelijks 2x gevoerd. Dit betreft krachtvoer (brok) en ruwvoer (hooi of kuilgras). Hiervoor hebben wij een voerdienstrooster. De eigenaren van eigen paarden hebben hierin allemaal een voerdienst en op de momenten dat de vereniging open is wordt de voerdienst gedaan door de leiding van die dag. Wondjes worden bij ons vrij direct opgemerkt en verzorgd, dit wordt dan ook uitgebreid in de gaten gehouden en wanneer nodig bij een wond of blessure laten wij de dierenarts er naar kijken. Wanneer een paard bij ons gekomen is en hij of zij is geschikt voor het werk, dan blijven ze bij ons tot het echt niet meer gaat. Dus ook bij een grote blessure zullen wij alles doen wat we kunnen en redelijkerwijs haalbaar is om het paard weer in goede conditie te krijgen. Soms is dit een proces van maanden en 2 a 3 keer per dag naar dat paard toe om het goed te krijgen, maar dat hebben wij over voor het welzijn van onze paarden.
De vereniging bruist volgens mij van de activiteiten?
Dat klopt. Al een aantal jaren is er een activiteitencommissie en sinds mei 2017 is er ook een jeugdbestuur, waar ik dus ook zelf in zit. Het jeugdbestuur bestaat volledig uit jongeren, waarbij ik de oudste ben en ons jongste bestuurslid 15 is. De activiteitencommissie richt zich over het algemeen meer op ontzettend leuke dingen rondom het paardrijden, waaronder ook de avondvierdaagse en een fotoshoot. Het jeugdbestuur richt zich meer op activiteiten waarbij ook gereden wordt. Laatst hadden wij bijvoorbeeld een middag paardenvoetbal georganiseerd en hebben wij in juni 2 keer een avond springles gepland staan.
Wat zijn de volgende activiteiten?
Op zondag 20 mei is er weer proefjes oefenen voor de kinderen van onze vereniging. Zondag 27 mei is er weer een onderlinge wedstrijd op de vereniging. Hierbij wordt gestart vanaf het beginnersniveau van onze club (stap/draf proeven) t/m M dressuur.
Groot feest in November!
Dit jaar bestaat onze vereniging 45 jaar. Zaterdag 3 november gaan we dit groots vieren! Bij deze is iedereen van harte uitgenodigd om hier deel van uit te maken. Het gaat een fantastische dag worden. Voor alle activiteiten houd vooral onze facebook pagina’s in de gaten. Hier zal te zijner tijd ook meer info over het 45-jarig bestaan op komen te staan.
Activiteiten genoeg bij RVR
Met de opbrengst van de Grote Clubactie gaan we iets moois doen.
Wat is de ambitie van de vereniging?
De doelstelling van de vereniging is onder meer het mogelijk maken van het verantwoord en betaalbaar beoefenen van de ruitersport.
Hebben jullie een eigen manege en zijn er toekomstplannen?
Het terrein waarop de vereniging gevestigd is wordt gehuurd. Voorheen viel dit onder het havenbedrijf, tegenwoordig valt het onder Recreatieschap Rotterdam. Bij de herinrichting van de landtong zijn wij noodgedwongen verhuisd. Wij doen jaarlijks fanatiek mee met de Grote Club Actie en met de opbrengst van dit jaar willen wij een stapmolen plaatsen. Overigens is ons lid Floor Brouwers in 2016 een keer gehuldigd door de Grote Clubactie voor het verkopen van de meeste loten in het hele land! De voorbereidingen hiervoor zijn al in volle gang en hopelijk kunnen we daar volgende winter goed gebruik van maken. Verder zijn er altijd wel klussen te vinden. Binnenkort wordt er weer een grote schoonmaak dag gepland. Hierbij komen we met zoveel mogelijk man bijeen om de stallen een jaarlijkse extra grote schoonmaak beurt te geven en ander noodzakelijk onderhoud waar we anders niet altijd aan toe komen uit te voeren.
Hoe gaat het met jullie sponsoren?
Wij proberen natuurlijk zoveel mogelijk sponsoren te krijgen. Hierdoor kunnen wij de prijzen laag houden of soms een enkele grote uitgave doen die anders niet mogelijk zou zijn. We zijn ontzettend blij met al onze sponsoren en verwelkomen altijd nieuwe sponsoren. Voor sponsoring kan contact worden opgenomen via info@ruiterverenigingrozenburg.nl . Naast sponsoring kan men ook donateur worden. Dit kan via onze website (www.ruiterverenigingrozenburg.nl), of door gewoon eens langs te komen en te vragen om informatie of een formulier.
Langs de Landtong is het prachtig lopen. Foto: Demi van Reeven
Ik ga m’n paard en de vereniging enorm missen, maar ga wel m’n droom achterna!
Nu heb ik begrepen dat je zelf een tijd weg gaat? Wat ga je precies doen en waarom heb je hiervoor gekozen?
Dat klopt. Volgende week vertrek ik voor 4,5 maand naar Amerika. Drie maanden daarvan ga ik werken op een typisch Amerikaans Summer Camp in de Catskill Mountains in de staat New York als begeleider en docent. Het is een van de grootste en beste paardenkampen in heel Amerika, dus vind het helemaal te gek dat ik daar ben aangenomen. Voordat de eerste kinderen arriveren, krijg ik daar eerst 4 weken training (1 week lifeguard training en 3 weken staftraining). Daarna leef ik 2 maanden lang dag in, dag uit met kinderen. Van opstaan tot slapengaan. Buiten het leren paardrijden worden er allerlei verschillende activiteiten gedaan per dag, waaronder ook zwemmen in het meer waaraan het kamp gelegen is. Een paar jaar geleden kwam ik de tussenliggende organisatie tegen (Wildpacks) die internationale staf bemiddelt voor Amerikaanse zomerkampen. Het heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten, maar vlak na afgelopen zomer begon het toch wel heel erg te trekken en ben ik me er meer in gaan verdiepen. Het is altijd al een van mijn grootste dromen geweest om naar Amerika te gaan en op deze manier is het ook nog betaalbaar en leerzaam. Ik vind het erg leuk om ook echt een deel van de cultuur te leren kennen en er deel van uit te maken, dus voor mij een uitgelezen kans.
Hoe moet dat nu verder met de vereniging?
De vereniging ga ik ontzettend missen en zij mij ook. Na al die jaren behoor ik toch een beetje tot de vaste kern waar een beroep op gedaan word. Ik heb er het volste vertrouwen in dat het de komende maanden helemaal goed gaat komen, maar het zal voor ons allemaal misschien best wel even wennen zijn. Gelukkig zijn er nog veel meer vrijwilligers waar ze een beroep op kunnen doen. Ze hebben mij nog een ontzettend lief afscheidscadeau gegeven (een clinic, red), wat het nog moeilijker maakt bijna om afscheid te nemen. Het is onderhand toch echt wel mijn thuis. Als ik op vrijdag thuiskom zal ik op zaterdag meteen weer naar de vereniging rennen!
Frederieke gaat haar "Bende van Ellende" missen.

 

Wij wensen Frederieke een fantastische tijd en zien haar graag snel weer terug in Nederland!