Drie Hellevoetse Helden organiseren Hellevoet Heroes.

Als je zelf een triatleet bent, ben je voor mij per definitie een held! Het organiseren van het event Hellevoet Heroes was voor deze toppers een ambitie die men nu daadwerkelijk waar kan gaan maken. Op 4 juli 2020 vindt het grote Sportevenement plaats in en rondom de prachtige Vesting van Hellevoetsluis. 

 

Namens de organisatie hebben Ramon van der Knaap en Remco Palm tegenover mij plaats genomen. Compagnon Raymond Kleij is, in verband met drukke werkzaamheden, verhinderd. Toch is hij niet minder betrokken en neemt af en toe, via de app, waar nodig deel aan het gesprek.

 

Zoals u al een beetje van SportopVoornePutten gewend bent, hebben we ook dit keer weer plaats mogen nemen in het gastvrije Pannenkoekenhuis De Koek & Pan van Jan en Helma Hoornweg aan de Moriaanseweg Oost in Hellevoetsluis. Wist u overigens dat het naast de overheerlijke pannenkoeken ook een uitgebreide lunchkaart heeft toegevoegd? Onder het genot van een heerlijke bak koffie beginnen we het vraaggesprek.

Heren, hoe zijn jullie op het idee gekomen om een triathlon te gaan organiseren? 

Wij zijn al een aantal jaren een hechte groep die met elkaar is gaan zwemmen, hardlopen en fietsen. Deze hobby heeft uiteindelijk geresulteerd in het feit dat we ons hebben gefocust op de triathlon en we kunnen met trots zeggen dat we inmiddels geoefend atleet zijn. Tijdens de trainingen ‘borrelde’ het idee om de triathlon weer in Hellevoetsluis te brengen. Na een korte inventarisatie werd al snel duidelijk dat een stichting opgericht moest worden, R3 Events was geboren! Eerste focus is op de triathlon, Hellevoet Heroes, maar we sluiten nieuwe evenementen zeker niet uit! 

 

Waarom hebben jullie als eerste voor dit evenement gekozen? 

Vanuit onze groep en de vele sporters daaromheen, kwam steeds vaker het geluid dat een Triathlon evenement in Hellevoetsluis gemist wordt. Vroeger is deze er wel geweest en veel lokale toppers hebben dan ook regelmatig aan het evenement deelgenomen. We hadden daarom de wens om de triathlon terug te brengen naar Hellevoetsluis. We hebben de koppen bij elkaar gestoken en na enig wikken en wegen, hebben we besloten er voor te gaan en een serieuze poging te wagen. Zo zijn we in december 2018 gestart met de organisatie. Omdat Hellevoetsluis een geschiedenis heeft met voornamelijk zeehelden als Piet Hein, Maerten Tromp en Michiel de Ruyter, zagen we een verband en hebben het evenement Hellevoet Heroes genoemd. “Helden van toen vs. Helden van nu”. 

Het lijkt me duidelijk dat dit enige voorbereiding vergt, waarom al zo vroeg? 

Voordat we ertoe besloten om definitief voor dit idee te gaan, hebben we ons door diverse personen laten adviseren. Erik Peeman, betrokken bij de organisatie van de triathlon op Flakkee, heeft ons te woord gestaan en zijn ervaring met ons gedeeld. Ook mochten we het draaiboek bekijken en we realiseerden ons toen, dat we op tijd zouden moeten beginnen. Uiteraard begonnen we met het maken van een begroting en zijn we in gesprek geraakt met de Gemeente Hellevoetsluis. Wethouder Schop en zijn beleidsmedewerkers waren gecharmeerd van het idee. Ze hebben volmondig aangegeven mee te willen werken. Het concept voor het aanvragen van de vergunning ligt klaar en kan, als de tijd daar is, ingediend worden. Ook hebben we ons plan gedeeld met diverse organisaties, waaronder veiligheidsinstanties, de Nederlandse Triathlon Bond, de reddingsbrigade en de EHBO. Het parcours is door de meeste van hen bekeken. Dit in verband met de veiligheid, die we uiteraard willen waarborgen. 

 

Hoe gaat het evenement er precies uit zien? 

Onze visie is dat we een dagvullend programma neerzetten waar iedereen aan bod komt en een mooie (sport) beleving kan ervaren. Sport, beleving en gezelligheid komen bij elkaar. 

Rond 10.00 uur in de ochtend hebben we de Breakfast Run. Dit is een Fun Run, waarvan we de deelnemers op het eind een ontbijtje willen aanbieden. Daarna volgt een Kids Event. De bedoeling is om de jonge deelnemers, nabij het Kleine Strandje, 100 meter te laten zwemmen, 5 kilometer te laten fietsen en 1 km te laten hardlopen.

Daarna hebben we een welverdiende pauze en kan iedereen bij het sfeervolle Sportplaza Plein terecht. Het plein dat gecreëerd wordt rondom het kleine strand en bij de vuurtoren, zal voorzien zijn van diverse stands, Foodtrucks en kramen met bijvoorbeeld sport- en voedingsadvies. Maar ook zullen er diverse sportattributen te koop zijn en is er de mogelijkheid om gemasseerd te worden. Dit plein is er overigens de gehele dag en zal aangevuld met gezellige muziek zorgen voor een uitstekende eventsfeer. Na afloop is er een DJ die de sfeer er ongetwijfeld in gaat houden. 

 

Wat is er in de middag te beleven? 

Om 13.00 uur starten we met de Triathlon series. Een serie bij de Dames, twee bij de Senioren Heren en één in de Elite categorie. Per serie maximaal honderd deelnemers. Onze wens is om de start voor het Gemeentehuis te doen. Het zou helemaal geweldig zijn als we die start kunnen doen door middel van het afsteken van een kanon.

 

Hoe ziet het parcours eruit? 

We hebben bewust gekozen voor de prachtige Vesting van Hellevoetsluis. Je moet je op die dag en eigenlijk altijd, de prachtige panorama van de Vuurtoren met het bijbehorende Haringvliet voorstellen en de atleten die over de mooie wegen, binnen en net buiten Hellevoetsluis, hardlopen en fietsen. Prachtig toch? Uniek is dat de supporters en de fans, straks tijdens het zwemmen gewoon met de sporters mee kunnen lopen! 

We gaan tijdens de zogenaamde Sprint Triathlon, want dat is het, 750 meter zwemmen voor de IJzeren brug. Dan gaan we om de Vuurtoren heen en bij het strand eruit. Daar is de wisselzone, hier kunnen atleten van kleding en materiaal wisselen. We fietsen langs Citta Romana, richting de Dam en gaan via het Gorsepad terug. We fietsen dit rondje nog een keer waardoor we in totaal twee rondjes van 10 kilometer fietsen. Tot slot gaan we 2 x 2.5 kilometer hardlopen. Vanaf de eerder benoemde transitie zone lopen we de Vestingwallen op, langs de bunkers en de Molen. Bij het Droogdok Jan Blanken is het keerpunt. Hier is ook een drink- en verzorgingspost aanwezig. We gaan langs de haven terug, op weg naar de finish bij de iconische Vuurtoren. 

 

Dat is nogal een event zeg! Hoeveel deelnemers verwachten jullie? 

De eerste schatting ligt voorzichtig op de 600 in totaal. We mikken, doordacht, op 150 deelnemers voor de Breakfast Run, 50 bij de jeugd en 400 op de Triathlon series. Diverse andere verenigingen en de bond, hebben met ons meegedacht. De inschrijvingen voor de Triathlons in de regio zijn enorm en zo volgeboekt. Triathlon is populair en we hebben uiteraard gekeken naar de agenda. Rond 4 juli is er niets gepland en zo durven wij wel uit te gaan van dit aantal deelnemers. 

We starten in Januari met de inschrijving voor de diverse onderdelen en houden de voortgang natuurlijk bij.

 

Jullie gaan toch proberen om mensen te motiveren voor het event en Triathlon in het algemeen? 

Jazeker, niemand minder dan Jim Doornbosch, zelf ook triatleet, gaat zich meer dan inzetten voor ons project. Ondanks dat hij zelf, later dat jaar, meedoet aan het WK Triathlon in Hawaii, heeft hij de tijd gevonden om clinics te gaan geven. Partner Sportfondsen Hellevoetsluis stelt het zwembad voor een aantal uren beschikbaar en Jim kan hier aan de slag met eventuele deelnemers. Ook Stichting PUSH gaat in de aanloop kinderen van de diverse basisscholen enthousiasmeren voor onze mooie sport. Naast onszelf, hebben we een groep trouwe vrienden, bestaand uit 5 personen, die ons enorm gaat helpen met publiciteit en aanverwante zaken. Tevens hopen wij de komende maanden een aantal prominenten uit de triathlonwereld te benaderen om bijvoorbeeld door SportopVoornePutten geïnterviewd te worden. Op deze manier genereren we nog meer publiciteit. We denken dan aan oud deelnemers aan de vroegere triahtlon in Hellevoetsluis en huidige toppers uit de regio. 

 

Jullie hebben vast wel meer dan de huidige 9 personen nodig? 

Uiteraard, we hebben straks ongeveer 80 vrijwilligers nodig! Verkeersregelaars, mensen bij drankposten, bij het inschrijven, het uitdelen van startnummers, kortom we zoeken nog veel vrijwilligers. Ramon gaat zich bezig houden met het werven van deze belangrijke personen. Ramon voegt toe: "Als je iemand binnen je familie, vrienden en of kennissenkring kent die iets voor ons wil betekenen, heel graag. Ik ga op korte termijn beginnen met de eerste aanzet." 

Daarnaast zijn we nog op zoek naar sponsoren voor ons prachtige event. We zijn blij te mogen melden dat Citta Romana zich als een van de hoofdsponsors heeft gemeld. Wij hebben zeker iets te bieden voor een potentiële sponsor. De bedrijven die tot nu toe hebben toegezegd weten dat ze hun naam verbinden aan een schitterend evenement dat veel (lokale) publiciteit met zich meebrengt. We zoeken niet alleen bedrijven die ons financieel willen steunen, ook materialen zoals tapijt, dranghekken, kramen of ander materieel zijn zeer welkom. 

Ik kan me voorstellen dat het organiseren van een dergelijk event veel van jullie tijd opslokt? Hebben jullie hier, gezien jullie drukke werkzaamheden, wel tijd voor? 

We zijn er per persoon gemiddeld zo’n 6 uur per week mee bezig. Het afgelopen jaar vergde het iets meer van onze tijd en we denken het in de loop van de komende maanden ook weer wat drukker te krijgen. 

Ramon is in het dagelijks leven werkzaam bij Stargate Oil Terminal Rotterdam B.V. (het vroegere Q8) en is er verantwoordelijk voor diverse Douanezaken en Voorraadadministratie. Naast zijn werk, een jong gezin en z’n eigen sportambitie, maakt hij de broodnodige tijd vrij om Hellevoet Heroes tot een succes te maken. Daarnaast is hij nog coördinator bij de Teamcompetities Triathlon van de Nederlandse Triathlon Bond. Ramon is eerste aanspreekpunt en voorzitter binnen de organisatie van Hellevoet Heroes en richt zich daarnaast voornamelijk op het organiseren van de vrijwilligers.

 

Remco is bedrijfsleider bij Visser & Smit Hanab Installatie B.V., een aannemersbedrijf gespecialiseerd in nieuwbouw en onderhoud aan fabrieken in de Rotterdamse haven. Ook Remco heeft hiermee een drukke baan en een gezin. En ook hij is daarnaast uiteraard druk met zijn eigen sport ambities. Maar hij maakt erg graag tijd om in de avonduurtjes en weekenden de organisatie van Hellevoet Heroes tot een succes te maken. Remco houdt zich voornamelijk bezig met het opzetten van het parcours, het regelen van de vergunning en benodigd materiaal en materieel.

 

Raymond tenslotte heeft een eigen transportbedrijf Welton North Sea Trailers. Raymond is iemand die niet stil kan zitten en het erg leuk vindt om naast zijn werk andere evenementen en feestjes te organiseren. Zo is hij regionaal bekend van de feesten, huiskamerconcerten en Fraai de zaterdagborrel die hij organiseert. Door zijn grote netwerk heeft hij de financiën en het binnenhalen van de benodigde sponsors op zich genomen.

 

Hebben jullie naast deze drukke werkzaamheden nog tijd om zelf te sporten? 

We hebben het tijdens dit gesprek eerder gehad over het feit dat wij zelf inderdaad vrij veel sporten. Wij doen zelf aan triathlon en hebben zelfs vorige week nog een halve marathon gelopen. De gelegenheid was daar, want SPARK organiseerde de Spijkenisse Marathon. Ramon was gevraagd om haas te zijn en samen met een aantal teamgenoten hebben we een goede sportvriend uit de wind kunnen houden. Mede hierdoor kon hij een uitstekende tijd van 1.34.42 lopen. 

 

Ramon is ooit begonnen met zwemmen bij de toenmalige watersportvereniging van Hellevoetsluis. Dit heeft hij tot z’n dertiende jaar gedaan om vervolgens te gaan wielrennen bij PRC Delta. Tot 2011 heeft hij aan diverse wedstrijden meegedaan en was volgens eigen zeggen vrij fanatiek en goed. Vooral de combinatie van het zwemmen en het fietsen sprak hem erg aan, vandaar dat hij nu graag aan Triathlon doet. Na een pas op de plaats te hebben gemaakt, voor het vormen van een gezin, kwam hij via Pallas’93 en Ferry de Graaf in aanraking met de triathlonsport en beoefent hij deze graag. 

 

Raymond is op zijn 6e jaar begonnen met tennissen bij United Service in Hellevoetsluis. Vele trainingsuren werden doorgebracht op de tennisbaan en dit leidde ertoe dat hij op 10 jarige leeftijd werd uitgenodigd om aan de zogenaamde “fase” trainingen deel te nemen. Een groep jongens en meiden met potentie om het ver te schoppen. In die tijd was hij helemaal verknocht geraakt aan zijn skateboard en helaas ging het op zijn 11e mis door een val waardoor hij zijn heup brak. Dit betekende 6 maanden uit de roulatie en hij werd gelijk uit de fase trainingen gezet. Door zijn jonge leeftijd herstelde hij snel en kwam hij bij tennisvereniging Halfweg in Spijkenisse terecht. Hier werden ook conditietrainingen gegeven door Rien Mellaard de vader van verspringer Emiel Mellaard. Men liep op een avond met een groep een tempotraining in het bos in Spijkenisse (waar ik vorige week nog doorheen liep met de Spark halve van Spijkenisse) en Rien zei tegen Raymond: “Jij bent van de lange duur, dat korte werk is niks voor jou, jij bent een duursporter” Dit is hem altijd bijgebleven en zo liep hij op zijn 20e in 1998 zijn eerste marathon in Rotterdam. Er volgden er nog 2 in 1999 en 2000 en elke keer bij de finish zei hij tegen mijzelf: “Dit doe ik nooit meer!”

 

Het tennissen bleef goed gaan en vooral leuk. Met een groep vrienden speelden we een tijd hoofdklasse heren bij LTC Spijkenisse tot het moment daar was dat zijn rug niet meer opgewassen was tegen het geweld van vooral de service in de tennissport. Hardlopen is hij in die tussentijd altijd blijven bijhouden en daar kwam in 2011 fietsen bij. Raymond werd uitgenodigd voor Alpe d”Huzes en de fietssport had hem gegrepen. In 2014 lukte het eindelijk om de Alpe op een dag 6x op te rijden (duursporter)! De rug werd door het fietsen wel beter, maar zou nog beter worden als hij zou gaan zwemmen, werd hem verzekerd. Zo startte hij een jaar of 5 geleden in Oostvoorne voorzichtig met baantjes trekken. Daar raakte Raymond in contact met een groep triathleten.... hij dacht lopen, fietsen, zwemmen...dat moet lukken... 

Inmiddels heeft hij 3 halve triathlons achter zijn naam staan en meerdere korte wedstrijden en dit jaar (2019) “gewoon” weer de marathon van Rotterdam gelopen. De opmerking: “Dit doe ik nooit meer“ gaat voor hem op voor de hele triathlon. Dat gaat voor mij niet gebeuren...maar....zeg nooit nooit :-)

  

Remco heeft, op zijn beurt, veel verschillende sporten beoefend zoals windsurfen, basketbal, judo, squash, mountainbiken en zeilen. Omdat hij zich wilde focussen op één sport, heeft hij zich vanaf 2008/2009 gefocust op de triathlonsport. Zijn eerste kennismaking was tijdens de Schotsman triathlon bij het Veerse Meer. Hij deed daar mee met de 1/8 afstand. Vanaf daar is hij de afstanden op gaan bouwen naar een kwart, de Olympisch en de halve afstand. En vorig jaar het gezamenlijke hoogtepunt. 

 

Nu je het daar over hebt, wat was het hoogtepunt dan? 

We hebben samen met ‘ons’ groepje meegedaan aan de Frysman. Een hele triathlon, hoe kan het ook anders, in Friesland. Dit was in juni 2018 en we kunnen je zeggen, deze was ontzettend zwaar. Het was zo mooi om deze strijd te kunnen volbrengen en hierdoor, zonder enige discussie, ons absolute hoogtepunt. 

Nu is het ons doel om andere atleten ook kennis te laten maken met deze mooie sport. We denken dat Hellevoet Heroes voor een onvergetelijke ervaring zal zorgen en al een hoogtepunt op zich zal zijn. 

 

Jullie hebben een website voor het laatste nieuws? 

Klopt, via www.hellevoetheroes.nl blijven de mensen op de hoogte van het laatste nieuws. Via de links op onze website kom je ook terecht op ander kanalen zoals Facebook en Instagram. Je kunt er vanaf januari terecht om in te schrijven. Je kunt je nu al  aanmelden voor de nieuwsbrief, zodat je niets hoeft te missen. Voor deze website en alle overige grafische vormgeving, hebben we ondersteuning gekregen van Soigneur, het bedrijf van goede vriend en lokale Hellevoeter, Jeroen Boot.

 

Wij wensen de mannen een geweldig event toe en zijn nieuwsgierig naar wat de Stichting nog meer voor Sportend Voorne Putten in petto heeft. We danken Pannenkoekenrestaurant annex Lunchroom Koek&Pan opnieuw voor hun uitstekende verzorging en gastvrijheid.

Marcel van den Nieuwendijk.