05-09-2018 John Geul en Martijn Luijendijk: Onze grootste kracht is het hechte collectief!

Hoe leuk is dat, je nodigt als SportopVoornePutten een hoofdcoach uit en je krijgt er meteen een assistent trainer voor het interview bij. Dit vergt meteen wat flexibiliteit van uw interviewer maar het blijkt een meesterzet van hoofdcoach John Geul van HV Helius te zijn. Het aanschuiven van assistent coach Martijn Luijendijk geeft nog meer diepgang in het interview en een uitgebreidere kijk op de visie van beide heren met het Heren 1 team van HV Helius. Zitten er nog meer meester zetten in dit interview?

 

John, je komt uit Gouda, woon je daar al lang, ben je er geboren en getogen?

Nee ik ben er wel geboren en getogen, ik ben op mijn 18de de verhuisd naar Zoetermeer, omdat ik daar intern moest wonen voor mijn baan als verpleegkundige. Ik ben toen in Gouda getrouwd en heb erna nog jaren gewoond. Toen zijn we jarenlang naar Den Haag gegaan en hebben daar prima gewoond. Ik woon nu al weer 16 jaar in het mooie Gouda.

 

Waar kom jij vandaan Martijn?

Ik kom oorspronkelijk uit Hellevoetsluis en woon nu in Spijkenisse. Het grote nieuws, is, dat ik komend seizoen weer diverse keren onder de lat mag staan bij HV Helius! Ik ben er ooit ook begonnen. Dat was in het seizoen 1987/88 en heb tot en met 1995 gehandbald bij Helius. Toen ben ik naar Snelwiek gegaan, daar heb ik bijna zeven jaar jaar gehandbald en ben toen naar eredivisieclub Haro in Rotterdam gegaan. Deze vereniging had veel grote talenten uit de Regio Rotterdam bij elkaar gekregen en we speelden toen vier jaar eredivisie. Toen moest ik helaas drie keer geopereerd worden en was m’n carrière op dat niveau voorbij. Ik heb toen nog wel op tweede divisie niveau gespeeld en denk zeker mijn kennis op de groep over te kunnen brengen. Toen eind vorig seizoen bleek dat we nog een derde keeper nodig hadden, hebben we aan de groep voorgesteld of ik hiervoor in aanmerking kon komen en men zei unaniem, ja!  

 

 

              " Ik ga komende week beginnen met een                                                   nieuwe baan!? "

 

 

 

Wat doen jullie in het dagelijks leven naast het handbal?

John:

Ik ben mede eigenaar van een zorginstelling. E.E.N. zorg= Eenvoudig en Efficiënt naar zorg. Wij bieden zorg , hulpverlening en huishoudelijke dienst aan mensen die zelf iets niet meer kunnen. Volwassen en psychiatrische klanten die hulp behoeven, maar ook jeugdzorg van 0-100 jaar. Ik ben verantwoordelijk voor de jeugdzorg binnen ons bedrijf en mijn vennoot is verantwoordelijk voor de ouderen. 

 

 

Martijn:

Ik ben  financieel medewerker en heb  17 jaar bij CMA , CMG gewerkt. Heel toevallig ga ik maandag bij een nieuwe werkgever beginnen. Ik wilde heel graag doorgroeien binnen het bedrijf, maar dit lukte niet. Ik krijg nu een nieuwe kans bij Cossco Shipping en grijp deze met beide (keepers) handen aan. Omdat het handbal vaak in de avonduren en in het weekend is, kan ik dit prima combineren met de nieuwe baan.

 

Hebben jullie altijd in het handbal gezeten?

John is op z’n 8ste gaan handballen in Gouda ( de coach wordt a.s. vrijdag 60 jaar, dus dat mag je wel zeggen). Verder heeft hij ook nog aan Karate gedaan en gehandbald in Zoetermeer. Martijn heeft altijd gehandbald en is keeper in hart en nieren.

Even terzijde, maar veel  uitstekende voetbalkeepers beginnen meer op handbalkeepers te lijken?

David de Gea,  Marc Andre ter Stegen, Manfred Neuer blijven veel langer staan en naar de bal kijken?

Dat klopt, keepers als Oliver Kahn en Ed de Goey zijn ooit als handbalkeepers begonnen. Het lijkt erop dat dit de beste training voor de keepers in het algemeen is.

 

Voor John geldt, dat Gouda – Hellevoetsluis vv best een stuk rijden is, je moet verzot zijn op HV Helius?

 

Het is heen en terug 140 kilometer, dat is inderdaad een fors stuk rijden. Ik doe dit nu al vijf seizoenen met veel plezier. Zo’n vijfde seizoen is redelijk uitzonderlijk. Normaal gesproken blijft een trainer drie jaar. Ik ben vanaf de Meeuwen uit Rotterdam naar HV Helius gekomen, het voelde als een warm bad. Het is een echte familievereniging. Toenmalig trainer Bouke vertrok bij Helius en vroeg me, of hij mijn naam mocht noemen. Zo geschiedde en ik mocht redelijk snel op gesprek komen bij het bestuur en de technische commissie. Er volgde een gesprek met, zoals ik ze toen noemde, de jonge honden van spelers en men zag een samenwerking wel zitten. De gemiddelde leeftijd was toen 18 a 19 jaar en met hun 22/23 zijn ze nu natuurlijk nog ontzettend jong!

 

Heb je de eigen staf samen mogen stellen?

Jazeker. Martijn is een zeer ervaren trainer en ik wilde hem er graag bij hebben. In het begin hebben we een aantal brainstormsessies gehad en hieruit bleek dat we vaak dezelfde visie hebben en we proberen deze over te dragen aan de spelers. Vanuit zijn huidige positie op het veld, heeft hij een uitstekend uitzicht en kan hij de spelers aansturen. Jasper Moen , huidig teammanager, is er op een heel aparte manier bijgekomen. Hij is kok van beroep en was mee op een trainingskamp, vanuit zijn enthousiasme toen en vanwege zijn organisatorische kwaliteiten en vanwege het feit, dat hij heel goed in de groep lag, hebben we hem gebombardeerd tot teammanager. Hij is bloedfanatiek en doet het uitstekend!

 

Hoe is de taakverdeling, hoe werken jullie?

Ik denk (John) dat ik een sociale trainer ben en heb het individu-gerichte coaching hoog in het vaandel staan. Ik wil de jeugdige selectie in goed banen leiden en uiteraard mijn assistenten goed aansturen. Martijn is er twee seizoenen geleden bijgekomen en nu kunnen we nog speciefiekere trainingen geven. Hij heeft de kloof, voor zover die er al was tussen spelers en Hoofdcoach en speler kunnen dichten. Hij zit middenin de groep en men kan alles in vertrouwen tegen hem zeggen. We moeten de zeer belangrijke rol van Jasper Moen ook niet vergeten! Hij is naast teammanager ook nog verzorger. Jasper bepaalt altijd of een speler mentaal en fysiek klaar is om te spelen en probeert er voor te zorgen dat ze wedstrijdfit zijn. Hij is naast kok namelijk ook nog sportmasseur en verzorger.

1 x per twee weken doet Martijn de training en doet John de individuele begeleiding. Donderdag traint Martijn volledig mee.  Met sturende functie vanuit het veld zie ik als keeper het spel beter, het sluit heel mooi aan.  Vorige week dinsdag deed ik weer mee en het was prachtig om te zien dat de jongens extra hun best deden om mij te passeren. Dat lukt ze de eerste 40 x geloof ik niet en toen het uiteindelijk wel lukte gingen de pannen van het dak.

Hoe kom je aan de oefenstof en moet je dit bijhouden? 

We draaien met name op ervaring en kijken op diverse sites vanuit grote handballanden als Denemarken en Duitsland en andere handbalsites. Verder vragen we ieder jaar of de spelers nog ideeën hebben en zo dragen ze een belangrijk steentje bij. We luisteren graag en voegen de suggesties waar het kan toe. Ze pakken het goed op.

 

Hoe en hoe vaak trainen jullie?

We trainen 2 x per week en dan 2 x anderhalf uur. In het eerste half uur doen we conditie en kracht. Op dinsdag is het  systeemtechnisch  en individueel  trainen en op donderdag  is het wedstrijd voorbereiding. 

 

 

           "We kunnen alles professioneler aanpakken en dat                                  werpt zijn vruchten af! "

 

Wat is er verder nog veranderd sinds jullie aanstelling?

Mede dankzij het bestuur, vinden we, dat we zaken professioneler aan kunnen pakken. We hebben de afgelopen twee jaar hoofdklasse gespeeld en zaken waren goed geregeld. Zo was er een goed trainingskamp en waren er prima oefenwedstrijden geregeld. We hebben er dit jaar voor gezorgd dat we alleen in de zaal spelen en kunnen in september zeer doelgericht trainen en individuele gesprekken voeren.

 

Vorig seizoen was een mooi seizoen?

Zeker weten, we hebben heel het jaar meegestreden. Tot de laatste wedstrijd hebben we meegedaan om het kampioenschap en zijn toen helaas als tweede geëindigd. We speelden toen tot ieders verrassing een play off wedstrijd, normaal zijn dit er twee tegen Tonegido. Die werd in de laatste minuten helaas verloren en dit was natuurlijk een mega deceptie. Toch waren wij supertrots.

 

Toen was er heuglijk nieuws?

We konden toch in de Tweede Divisie gaan spelen! De bond had de vereniging laten weten dat we toch in aanmerking kwamen en ik werd gebeld door Danielle van het secretariaat. Ze zei, ik heb een leuk nieuwtje… je promoveert alsnog . In dezelfde week zijn we als bestuur en technische staf bij elkaar gekomen om het grote nieuws te bespreken. Dit heeft veel effect op bijvoorbeeld de begroting van de vereniging. Omdat ik vond dat we er als team klaar voor waren, we hadden 4 oefenwedstrijden tegen tweede divisie ploegen gespeeld deze hebben we gewonnen, hebben we gezamenlijk besloten de sprong te wagen en spelen we komend seizoen Tweede Divisie!

Eerst een drieluik?

Ja (afgelopen weekend,red) we spelen eerst nog een drieluik tegen HARO/Feyenoord/  en Atomium. Beide ploegen zijn bij ons bekend en ik denk eerlijk gezegd dat het gelijkwaardige tegenstanders zijn. Dit bleek uiteindelijk ook, op  www.sportopvoorneputten.nl leest u een uitgebreid verslag van dit drieluik.

 

 

Dan gaan jullie ook nog op trainingskamp?

Dat klopt, er is opnieuw voor alles gezorgd en dat is nu juist zo mooi. Iedereen probeert er bij de vereniging iets moois van te maken. De spelers willen ontzettend graag en houden met hun drukke werk-en of studieschema rekening in de planning. Niet alleen met het trainen en wedstrijden, maar ook met dit kamp. Er gaat zelfs een heel keukenteam mee, dat onder aanvoering van de vrouw van Martijn ( ook aanwezig bij het interview) het team zal verzorgen. We gaan dit keer naar Schaijk en mogen best benoemen dat Albert Heijn aan de Struijtse Hoeck ons sponsort voor dit trainingskamp. We zijn het steeds meer als vriendenteam als handbalteam en we durven best een klein beetje te zeggen dat we familie van elkaar zijn geworden. We zijn een hecht collectief.

 

Hoe gaat het verder met de vereniging?

Heel erg goed eigenlijk al is het promoveren van hoofdklasse naar  Tweede Divisie een behoorlijke financiële aanslag, de scheidsrechters vergoeding anders, de busreizen verder weg, kortom overall zorgt dit voor meer kosten. Aan de ander kant, de vereniging staat voor 200% achter ons, het zorgt voor veel publiek bij thuiswedstrijden, een fanatiek publiek dat in vele getale komt. Omdat we op zaterdagavond thuis spelen, kan de jeugd die overdag speelt, blijven kijken en de teams die op zondag spelen, ook. Verder geeft  het extra exposure. Eventuele sponsoren zijn natuurlijk welkom.  Het feit dat het handbal landelijk ook populairder wordt, is voor de vereniging natuurlijk ook erg belangrijk, er sluiten steeds meer, met name nog dames, aan.

 

Over dames gesproken, hoe gaat het met de damesteams?

Nadat het eerste damesteam twee jaar geleden kampioen werd, viel dit team helaas uit elkaar. We zijn blij te mogen melden, dat er dit jaar weer twee volwaardige damesteams zijn.

 

Hoe gaat het met de jeugd? Stroomt er nog jeugd door?

Het gaat goed met de jeugd. Goed voorbeeld is Nick Matthijs. Hij zat afgelopen jaar al bij de groep en is nu definitief lid van de selectie. Een ander team dat opvalt, is de Dames A jeugd.

 

Wat verwachten jullie van dit seizoen?

Handhaven is doelstelling 1 en uiteindelijk willen we zoveel mogelijk punten halen en zo hoog mogelijk eindigen.  Met de selectie die nagenoeg in tact is gebleven moet dit gaan lukken. We hebben Yorick Geul (zoon van) toe kunnen voegen en voorzien dat hij een goede versterking is

 

Welke verenigingen gaan jullie tegen komen?

We gaan veel reizen. Richting Brabant, Den Haag, Rotterdam, Zeeland en zelfs Limburg. Als eerste spelen we tegen Westlandia en die club kennen we maar al te goed. We hebben vaak tegen ze gespeeld en denken gelijkwaardig te zijn. Het gaat meteen een spannende pot worden.

 

                      "Ik organiseer jaarlijks een                                                   kamp voor kansarme kinderen"

 

Hebben jullie na al dit handbal geweld nog tijd voor hobby’s?

John:

Ik ben dol en gek met mijn kleinkinderen en breng veel tijd met ze door. Ik verzorg ieder jaar een kamp voor kansarme kinderen en vind dit heel belangrijk om te doen, hier gaat veel vrije tijd in zitten. Verder schrijf ik (song)teksten en speel ik gitaar.

 

Martijn:

We hebben sinds twee jaar een zeilboot en hier gaat nagenoeg al onze tijd inzitten. Het moet nog beginnen, maar als het handbalseizoen voorbij is, gaan we hier volop van genieten!

 

Wat is jullie favoriete muziek ?

Martijn is gek op Nederpop uit de jaren 80, zoals Bloem, Doe maar en VOF de Kunst, John houdt van Heavy Metal tot en met Opera.

 

Hebben jullie verder nog wensen?

John:

Ik hoop dat mijn twee dochters mogen  bevallen van een mooi en gezond kind, zakelijk gaat het goed en kan het alleen maar beter. Ik wil met Helius een heel gaaf seizoen draaien.

Martijn:

Zakelijk, wil ik graag mijn nieuwe uitdaging laten slagen en prive hoop ik dat iedereen gezond blijft. Voor Helius hoop ik dat het een mooi seizoen wordt en wat de uitslagen ook mogen zijn, we moeten trouw aan onszelf blijven, de resultaten komen dan vanzelf.

 

Willen jullie iets toevoegen?

We willen Mitchell een hart onder de riem steken en veel beterschap wensen, hij is geblesseerd aan de schouder en hopen dat hij snel hersteld. Verder willen we Yannick heel veel plezier wensen met zijn reis om de wereld in een half jaar. Hij nam met pijn in het hart afscheid en we wensen hem het allerbeste!

 

SportopVoornePutten, Voor Sporters, Verenigingen en hun Fans!