Lenneke Mietes start derde cursus Pilatus Pure in Brielle.

Twee weken geleden postte SportopVoornePutten een oproep, waarin we kenbaar maakten dat we, in verband met een uitgevallen interview, nog tijd over hadden voor een leuk (sport)gesprek. De reacties stroomden binnen; de redactie moest een overwogen keus gaan maken. Dit leidde ertoe dat Marcel van den Nieuwendijk zaterdag 29 februari 2020 met Lenneke Mietes van Pilates PURE sprak in de Linq Mediastudio in Spijkenisse. Lenneke wilde graag haar verhaal doen en wij wilden meer te weten komen over haar kijk op Pilates.

 

(De overige toppers die gereageerd hebben zullen ook op de één of andere manier aan bod gaan komen, of zijn reeds al in het zonnetje gezet bij SportopVoornePutten).

 

Sportieve familie

Oorspronkelijk komt Lenneke uit Schiedam. Zij en haar broer Peter groeiden er op in een sportief gezin. Lenneke zelf hield zich bezig met turnen, dit op een zeer behoorlijk niveau. Peter voetbalde ook niet geheel onverdienstelijk. Vader Ben was een fervent sporter, voornamelijk actief in de amateurvoetbal. Hij voetbalde vroeger zelf en is bij diverse verenigingen trainer/coach geweest.

Toen Lenneke en Peter ongeveer 10 jaar oud waren, is het gezin naar Heenvliet verhuisd.

“We hadden in die tijd een zeilboot en genoten er zo veel als mogelijk van, zegt Lenneke. De boot lag in Zwartewaal en mijn ouders vonden het op den duur te belastend om zo regelmatig vanuit Schiedam de kant van Voorne Putten op te gaan. Vanwege de afstand en het pittoreske van Bernisse, besloten mijn ouders om die kant op te verhuizen. Turnen deed ik toen bij GV Bernisse en Peter en vader Ben sloten zich aan bij HVV Bernisse en zijn nog jaren met veel plezier lid van de vereniging geweest.“ 

Lenneke kon enigszins wennen aan Heenvliet en puberde aardig door.

 

Verliefd op Brielle 

“Ik ging naar de Middelbare School in Brielle en was na schooltijd regelmatig in de binnenstad te vinden. Ik ging er met mijn (school)vriendinnen heen, haalde er regelmatig een klein beetje kattenkwaad uit en werd compleet verliefd op deze stad. Of ik ooit gekalkt heb? Dat laat ik in het midden.... Maar Brielle is een hele fijne plek waar ik graag cultureel, kunstzinnig of sportief mijn steentje aan bijdraag. Ik ben heel dankbaar dat ik zowel op eigen initiatief als in opdracht van de gemeente Brielle, al dan niet in samenwerking met de Stichting Kunst en Cultuur Brielle, mooie projecten mogen ontwikkelen.”

Zo heeft er in 2009 een gesubsidieerde, avondvullende dansvoorstelling in de Sjoel aan de Turfkade plaatsgevonden en niet lang daarna ook één in 2010 in het BREStheater. Deze laatste ging over Chopin. De deelnemers waren lokale (amateur)kunstenaars die het geweldig vonden om tijdens deze samenwerking de uitwisseling op te zoeken. Voorstellingen op bijzondere locaties of met lokale verhalen als uitgangspunt genieten de voorkeur.

 

“Eind 2012 werd ik uitgenodigd om in samenwerking met de stichting Kunst en Cultuur Brielle het Belevingsprogramma In het Kader van het gemeente-breed project Leve de Vesting Brielle te ontwikkelen en organiseren. Dit was een multidisciplinair project, waarin menig culturele en kunstzinnige activiteit speciaal in het “Vesting-jasje” werd gehezen. Vanuit de kerngedachte dat de Vestingwerken van Brielle, na 300 jaar geleden te zijn 'gepimpt', opnieuw zichtbaar en anders toegankelijk te maken voor publiek, ontstond er een jaarrond programma; een enorme eer om te mogen doen.

Het is mooi om te zien hoe vanuit het programma weer andere projecten konden ontstaan. Zo werd er nog een aantal keer een Openlucht Bioscoop georganiseerd door de Werkgroep Film van het BREStheater en volgden er meerdere samenwerkingen tussen (amateur)kunstenaars onderling. Mensen zochten letterlijk gemeenschappelijke grond, die ze tijdens het Belevingsprogramma vonden, en gingen met elkaar verder.”

De Puberteit

Terug naar de pubertijd: na een nek- en rugblessure, besloot Lenneke op 16-jarige leeftijd uit te turnwereld te stappen en zich op de danswereld te storten. Ze werd middels audities toegelaten tot de vooropleiding en later HBO-opleiding van de Rotterdamse Dansacademie, die eerst in de Tandwielstraat gehuisvest was en later naar de West Kruiskade verhuisde. Na deze mooie, intense studie, besloot zij door middel van studiebeurzen en wederom een auditiereeks haar vervolgopleiding aan de prestigieuze Royal Central School of Speech and Drama te Londen te volgen, waar zij een Master-titel behaalde in Movement Studies. 

“Tijdens mijn dansopleidingen en studie in Londen kwam de Pilates-methode dagelijks aan bod, als onderdeel van de training. Mijn interesse was meer dan gewekt, de effecten van dit trainingssysteem waren zo indrukwekkend dat het mij niet meer losliet.

 

Joseph Pilates 

Pilates is ontwikkeld door Joseph Pilates die tijdens zijn gehele leven, die niet bepaald makkelijk was, de methode heeft doorontwikkeld. Hij trainde atleten, waaronder dansers, met behulp van speciaal ontwikkelde apparaten en door oefeningen die op een oefenmat worden uitgevoerd. 

 

"In 2005 begon ik met het lesgeven in Pilates te Brielle. Toen nog onder de vleugels van GV Brinio, vanuit de wens om deze methode te delen met anderen om zo de voordelen van het trainen in deze methode verder uit te diepen. Ondertussen werd ik mama, van een jongen en een meisje. Na deze zwangerschappen besloot mijn lijf tijdens het dragen van de tweeling uit haar normale doen te schieten. Het voelde als een soort ontwrichting. Toen ik na de bevalling gewezen werd op de dreiging van een hernia, ben ik nog bewuster en beter met mijn lijf aan de slag gegaan en werd Pilates een pure noodzaak."

 

"In 2015 heb ik toen besloten om een tweede cursusmoment toe te voegen. Vóór de komst van de tweeling draaide ik één cursus op de woensdagmorgen en ben er één op de maandagavond bij gaan doen. Dit doe ik vanuit verschillende sportzalen in Brielle. Op woensdagochtend in de zaal van Libertatis Primitiae in de Geuzenstraat en op de maandagavond in de Trompzaal in Brielle. Per les heb ik rond de 10 deelnemers."

 

"Pilates PURE is zowel een fysieke als mentale training. Je voelt vrijwel meteen de impact van de methode op jouw lichaam, op jouw geest. Deze methode, mits goed uitgelegd, begeleid en zodoende goed uitgevoerd, verbetert kracht en soepelheid, je creëert een basisniveau aan lichaamsbewustzijn én fitheid; je valt niet zo snel terug. Tijdens Pilates PURE Lessen leer je je lijf beter te beheersen waardoor er duurzamere bewegingsmogelijkheden ontstaan, ontwikkeld worden. Je leert je zwakke plekken kennen en pakt die vanaf de kern van het lichaam, de zgn. “powerhouse” aan. Het is geen quick fix; de focus ligt op een duurzamere en meer gedegen manier van met jouw lichaam omgaan. Verder geeft de training inzicht in het hoe en waarom van bewegen. Het rekent af met gewoontelijke manieren van bewegen die het lichaam en de geest in de greep houden.”

 

Behoefte voor derde cursus

Na de geboorte van de jongste telg, brak Lenneke, haar linkerenkel. Een lelijke breuk die de nodige reparatie nodig had. Lenneke: “Je merkt door zo'n intense en plotselinge blessure dat je kwetsbaar bent; een ongeluk zit in een klein hoekje. Met 5 kinderen in mijn kielzog werd een voorspoedig herstel heel belangrijk. Door veel fijne en onmisbare steun uit de omgeving kon ik geleidelijk aan mijn Pilatestraining hervatten. Met gips trainen is best een bijzondere ervaring en de beperking, dat “blok aan mijn been”, werd de uitdaging. Inmiddels kan ik mij verheugen op een rentree middels de aankondiging van een derde Pilates PURE cursus."

 

Deze start op donderdag 5 maart, en vindt plaats op het speelvlak van het BREStheater. De locatie gaat heel inspirerend werken. "Mijn achtergrond in de podiumkunsten in combinatie met mijn lichaamswerk valt hier perfect samen. Iedereen kan aansluiten bij Pilates PURE. Er doen cursisten mee die al sinds 2006 met me meegaan en nog steeds leren, meer verdieping vinden. Beginners, gevorderden, man, vrouw, jong, oud(er) ieder mens, ieder lijf kan meedoen. Er zijn nog een aantal plaatsen vrij.“

 

Wil je kennis maken met Pilates PURE? Op zondag 8 maart 2020 is Lenneke aanwezig tijdens De Dag van de Verenigingen in de Dukdalf te Brielle. Van 10.30 uur tot 11.15 geeft ze een  gratis workshop in het Speellokaal van De DukdalfBRES. Ook kun je een aantal cursisten van Lenneke spreken, zij kunnen informatie uit de eerste hand geven. Overtuigd?  Voor meer informatie en inschrijven, kijk hier. Of kijk op de Website of Facebookpagina van Lenneke.