Mark van Os bouwt verder aan jong OHVV.

Daags voor het behalen van de periodetitel, spreken we op donderdag 23 januari met Mark van Os. Trainer en aanjager van OHVV. Pas sinds het begin van dit seizoen betrokken bij de club uit Oudenhoorn. De 31 jarige, van oorsprong Briellenaar, had bij het noemen van zijn naam bij de club, enige reden tot twijfel.

Het beginnen aan een ‘Vierdeklasser’? Dat gaan we niet doen, dacht hij. Na een enorm onderhoudend en positief gesprek met de wijze heren bij OHVV, was hij meteen om en ging hij ervoor. 

 

De interviewlocatie was, zoals één keer in de twee maanden, De Smaeck van Hellevoet. Dit zeer sfeervolle, maar ook overheerlijke restaurant aan de Smitsweg in Hellevoetsluis, serveert op 14 februari een speciaal Valentijnsmenu. Net als het gebruikelijke 4 gangen menu, maar dan een keer even anders. "Iets romantischer en spannender en dat voor maar €39.50 euro", aldus de nieuwe gastvrouw van De Smaeck. Zij was op de bewuste dag, samen met chef Donny en zijn jonge team, weer heel enthousiast voor ons en de overige gasten zorgt.

 

Mark heeft nog geen seconde spijt van zijn stap om naar OHVV te gaan. Er was al veel enthousiasme binnen de club en die is in het verloop van de afgelopen maanden alleen maar groter geworden. Je moet je voorstellen, toen ik binnen kwam bij de club, waren er einde van het seizoen nog maar zes selectiespelers over!? Er moest dus enorm hard gewerkt worden aan het verbreden en verbeteren van de selectie. De TC en bestuur wilden graag iemand met een netwerk in de regio en een jonge trainer die nieuw leven in het eerste elftal kon blazen. Zodoende kwamen ze via via bij mij terecht kwamen. Na mijn aanstelling zijn we gestart met de zoektocht naar spelers en ik was blij met het feit dat er een hoop goede spelers richting Oudenhoorn wilden komen.

 

Zo kregen wij het voor elkaar om er maar liefst 15 spelers bij te halen. Ik ben heel erg gaan kijken naar waar ik eventueel spelers vandaan kon halen en wie er bij ons wilde voetballen. Spelers die net buiten de boot vallen bij de grotere verenigingen uit de buurt kunnen natuurlijk uitstekend uitkomen voor onze club, zodat ze hier iets op kunnen bouwen om eventueel later weer een stap omhoog te kunnen maken of een gewaardeerd eerste elftalspeler voor OHVV kunnen zijn. Dat is ook het grote gemeenschappelijke doel. We willen met elkaar iets opbouwen, liefst kampioen worden en dan een stabiele Derde Klasse ploeg worden. 

Ik weet dat er meerdere clubs en trainers zijn die dat willen en bemerk dat een trainer altijd iets meer wil. Als ik eerlijk ben wil ik dat natuurlijk ook, maar het moet wel reëel zijn. Laten we eerst maar eens kijken hoever we komen en dan praten we verder.

 

De spelers en het bestuur weten inmiddels wat ze aan me hebben. Ik ben een trainer die werkt met een plan. Voordat er nieuwe spelers bij ons komen spelen, verdiep ik me altijd eerst in de speler, hoe is zijn karakter, past die bij de vereniging, wat is zijn motivatie en instelling, kwaliteiten, maar ook wat doet hij naast de sport. Hoe is hij in het dagelijks leven, want de mens achter de voetballer is heel belangrijk. Het moet allemaal wel bij elkaar passen. Je gaat toch met elkaar de uitdaging aan voor een seizoen. Dit duidelijk en eerlijk naar elkaar uitspreken vind ik belangrijk.

 

Uit het gesprek blijkt dat Mark spelers echt beter wil maken. Ik richt me daarbij op individueel – en groepsgerichte activiteiten. De individu betrekken bij de ontwikkeling en het groepsproces leiden. 

We trainen 2x in de week en hier zie ik ingezette patronen terug komen in de wedstrijden. Als het nodig is, verzorg ik trainingen voor mensen die in de (vol) continu zitten bijvoorbeeld op dinsdag of donderdagmorgen. 

 

Ook helpen wat mensen rondom de club om eens te kijken naar eventuele versterkingen. Ik probeer mij wel te verdiepen en weet aardig wat van spelers en clubs in de regio. Als er spelers de kant van OHVV opkomen weet ik wat ik van ze kan verwachten.

 

Op de vraag of het, met alle respect, allemaal niet overdreven is, voor een Vierdeklasser, antwoordt de sympathieke jonge trainer resoluut met: "Nee. Zeker niet. Het is mijn visie. Ik wil graag op een bepaalde manier werken en trainen. Uiteraard ook de wedstrijden spelen. Ik denk dat het werken op deze manier, zich altijd uitbetaald in de toekomst. We hebben met elkaar een missie voor de toekomst en ik denk dat het op deze manier werkt. Tot nu toe blijkt dat gelukkig ook."

 

De voorbereiding was uitstekend en we versloegen hoger aangeschreven ploegen. Dit bleef ook niet onopgemerkt. Er was en is weer een hoop aandacht voor OHVV. We wilden het niveau van de voorbereiding doortrekken in de competitie. Kwamen uiteindelijk in 4I terecht met veel ploegen van Flakkee en een aantal van Voorne Putten. Gelukkig bleven we het goed doen, maar we moeten dit wel vasthouden en verbeteren in de tweede helft van de competitie. Persoonlijk vind ik dat we herkenbaar voetbal spelen. We spelen altijd ons eigen spel en in 9 van de 10 gevallen past de tegenstander zich aan ons aan. Ik vind dat wel eens jammer en zou graag zien dat de tegenstanders ook iets attractiever spelen. Met name dan om te kijken of wij ons daar dan ook tegen kunnen wapenen. Misschien gaan wij ook wel eens iets anders spelen. 

Mark, je bent een man met een visie, doet alles vanuit een bepaalde gedachte, waar haal je deze wijsheid vandaan?

Een eigen visie bouw je op in de loop der jaren. Door ervaringen, meekijken en steeds jezelf uitdagen om je te verbeteren.

Ik kom oorspronkelijk uit Zwartewaal, gemeente Brielle. De laatste jaren woonde ik in Brielle. Momenteel maak ik de stap naar Krimpen aan den IJssel waar mijn vriendin woont. Naar Brielle wil ik graag op termijn terugkeren.

 

Mijn opleiding was bedrijfseconomie. Momenteel ben ik werkzaam op de commerciële binnendienst van de ABN AMRO in Utrecht. Ik woon samen met mijn vriendin, een bonusdochter van 11 jaar en er is een kleintje op komst. Een trainingsdag is niet altijd ideaal van Krimpen naar Utrecht naar Oudenhoorn en weer naar huis, maar als je het naar je zin hebt levert het ook veel energie op.

 

Ik was in die tijd onderdeel van een sportief gezin. Mijn vader heeft lange tijd gevoetbald (bij onder meer Sc Botlek en clubs uit de Regio Dordrecht en in de zaal bij VV Brielle en voorloper SC Voorne). Mijn moeder was een fanatieke handbalster. Mijn broertje was redelijk sportief, speelde wel af en toe voetbal en judode vrij graag. Hij had een andere mindset. Mark zelf, voetbalde bij Vierpolders, Voorne, Brielle en Nieuwenhoorn. Omdat hij zelf vrij jong geplaagd werd door blessureleed, heeft hij relatief vroeg moeten stoppen met voetballen.

In het eerste seizoen bij de senioren startte hij van trainen met een voetbalteam naar aanhoudend blessureleed. De laatste jaren versleet hij als speler bij zijn vrienden en oude club Vierpolders 1. Het trainerschap is een uit de hand gelopen hobby. Het kost echt enorm veel tijd en energie, maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt, de voldoening is enorm.

 

Vanaf zijn dertiende, veertiende jaar heeft Mark het gevoel al trainer te willen worden. Hij heeft nooit echt voorbeelden van een grote trainer gehad, een idool was er niet.

Ik ben begonnen bij de F’jes om vervolgens in het eerste seizoen de D1 te gaan te trainen bij SC Voorne. Hierna vond de fusie plaats tussen WRW en Voorne en werd het VV Brielle. Ik heb alle vertegenwoordigende elftallen mogen trainen in de jeugd en dit met veel plezier gedaan bij de “Rood Witten”.

 

Vanuit de A1 hebben we Jong Brielle opgericht, het was een ontzettend mooie tijd. Men heeft mij ooit wel eens geadviseerd om te kijken of een betaald voetbalorganisatie met een jeugdafdeling niets voor mij was, maar dat zat er helaas echt niet in. Ik kon de werktijden en de werkzaamheden voor een BVO niet combineren.

 

De periode bij VV Brielle is echt ontzettend mooi geweest. Veel geleerd en goede ontwikkeling door mogen maken. Waar ik de club en de mensen altijd dankbaar voor blijf. Het lijkt mij prachtig om ooit terug te keren, maar dan wel met een TC 1 diploma. Op dit moment beschik ik over de TC2 en TC3 en dat is voorlopig meer dan voldoende. Ik wil de TC 1 trainersopleiding binnen twee of drie jaar starten. Voorlopig focus ik mij alleen op OHVV. 

 

Je kreeg je eerste mooie kans als Hoofdtrainer bij VV Rozenburg? 

Dat klopt, wegens tegenvallende resultaten stond de club onderin in de 3de klasse en heb ik het destijds van Erik van de Ridder overgenomen. Waar ik in de winterstop overkwam van Jong Brielle. De resultaten waren goed en er werden in de 2de seizoenshelft veel punten verzameld. Toch vond ik dat ik als mens minder bij de cultuur, het kader en de visie paste, iets wat toch voor het eerst aan mijn plezier deed knagen. Als ik eerlijk ben, vond ik dat ik niet echt vrij kon werken en als je er dan achter komt dat de wegen beter kunnen scheiden, dan moet je deze vervelende beslissing met elkaar nemen. Voor mij is een heldere visie met een goed kader een voorwaarde om fijn te kunnen werken. Terugkijkend trots op de prestatie en voor mij een goede ervaring waardoor besluitvorming voor toekomst eenvoudiger is.

 

Je wilde eigenlijk een sabbatical nemen? 

Dat klopt, maar na overleg met Peter Stoutjesdijk en Frank Heintjes van TOGB begon het toch weer te kriebelen. Ik heb daar een jaar de A1 getraind een leuke lichting, een goede groep en een goed  kader. Het plezier kwam weer terug en ik heb TOGB als een warme, mooie vereniging ervaren.

Ik wist wel dat ik terug wilde naar het seniorenvoetbal, het liefst op Voorne putten bij een club waar ik wat kan opbouwen. Toen de lokroep van OHVV kwam, ben ik daar ingestapt en de rest is geschiedenis. 😉 

 

Jullie zijn nu periodekampioen, hoe wil je verder? 

Uiteraard willen we aan het eind van de rit ook echt Kampioen zijn. Dit verschaft ons een kans om binnen één jaar de eerste doelstelling waar te maken en te promoveren naar de derde klasse. Een kampioenschap levert zekerheid op. We zijn onze eigen concurrent. Niets ten nadele van andere ploegen. We moeten puur naar onszelf kijken. Wij als kleine vereniging mogen, zij, de wat grotere verenigingen, moeten.

 

Afgelopen week speelden we een oefenwedstrijd tegen FC Vlotbrug, nu al derde klasser. Zij zijn een voorbeeld van een vierde klasser die kampioen werd en het nu dus moeilijk heeft in de derde klasse. Je zag in de wedstrijd echt dat zij meer individuele kwaliteiten hadden die wij enigszins konden pareren met onze groepsspirit. Het werd denk ik een terecht gelijkspel (1-1).

 

Als wij bij eventuele promotie een rol in de derde klasse willen spelen, zullen wij er nog wat sterke spelers bij moeten halen. We hebben deze week verlengd met David Keijzerwaard, Jim Baks, Michael van Maurik en Ramon de La Haye. Hier zijn we al erg content mee. De komende weken spreken we nog meer spelers en kijken we wat en of wie er nog nodig zijn.

Voorlopig zijn we met zijn allen tevreden over de voortgang. Er is weer een hoop te doen rondom onze mooie club. Goed te zien dat er ook steeds meer toeschouwers bijkomen, toch een teken dat we de goede kant opgaan.

 

Het kan een mooi voorjaar/ zomer worden?

Je doelt op het kampioenschap/promotie? 

 

Ja, maar ook op het feit dat je vriendin en jij in blijde verwachting zijn? 

Dat klopt, twee grote feestjes achter elkaar is zeer goed mogelijk. Spannende tijd maar daar kijken we naar uit.

 

Wij wensen Mark, zijn vriendin en OHVV heel veel succes in de komende tijd en hopen op twee mooie feestjes in het voorjaar! 

Supporter van SportopVoornePutten, De Smaeck van Hellevoet serveert op 14 februari een speciaal 4- gangen Valentijns menu voor €39.50 euro. Voor reserveringen bel met 0181 774 104.