Mirjam Bakkes (BV Voorne): multitasker in de basketbalsport.

Onze redacteuren Marcel van den Nieuwendijk en Jack Holten spraken vlak voor de Kerstdagen met Mirjam Bakkes. Een multitasker in de basketbalsport. Mirjam heeft vele volgers, wordt alom gerespecteerd en gewaardeerd. Wij weten nu waarom? Het is nu de beurt aan u, volger van Sport op Voorne Putten om nader kennis te maken met een bevlogen sportvrouw waarbij het basketbalvirus door het bloed stroomt.

Geboren en getogen in Brielle.

 

Mirjam Bakkes is geboren en getogen in Brielle. Ze komt uit een gezin met twee kinderen. Mirjam heeft nog een zus die twee jaar jonger is.

Mirjam werd 41 jaar geleden op 9 september geboren (1978). Ze ging bij CBS Het Anker naar de basisschool om vervolgens de MAVO bij het CGS Bahûrim (nu: Penta College Bahûrim) en de Middelbare Laboratorium opleiding bij het oude Van ’t Hoff Instituut in Rotterdam af te ronden (inmiddels: van Zadkine College naar Techniek College). 

 

Vanuit het Voortgezet Onderwijs heeft Mirjam enkele vrienden overgehouden. Maar haar vriendennetwerk is inmiddels enorm uitgebreid door al haar activiteiten in de basketbalsport. Daar heeft ze veel vrienden en kennissen met wie ze graag haar passies deelt.

Werk.

 

Na het afstuderen heeft Mirjam o.a. acht jaar gewerkt als moleculair biologisch analist in het Erasmus Medisch Centrum. Ze werkte mee aan kankeronderzoek. Alhoewel, als ze haar droom najaagt wil ze liever haar brood verdienen in de (basketbal)sport: clinics geven, opleider/begeleider. Ze zou graag de jeugd enthousiast willen maken voor de (basketbal)sport. Een baan als combinatiefunctionaris (Push/Rotterdam Topsport) is ook aantrekkelijk.

Basketbalvirus in het bloed.

 

Basketbal zit bij Mirjam inmiddels in haar bloed. Al begon ze op 4-jarige leeftijd met turnen bij GV Brinio en heeft dat tot haar 14e jaar gedaan. 

Mirjam: “Ik heb zelfs aan wedstrijden deelgenomen.” Vier jaar heeft Mirjam vervolgens niet gesport. Mirjam: “Ik kon niet kiezen.” Vanaf haar 18e is ze gaan basketballen bij basketbalvereniging Voorne uit Brielle. Mirjam: “Ik sloot mij aan bij het damesteam. Ik ben na 2 jaar overgestapt naar The Hurricanes in Spijkenisse om op hoger niveau in Dames 2 te gaan spelen. Ze hadden in Spijkenisse twee Damesteams. Tot drie jaar geleden heb ik daar als center of forward gespeeld om mijn spelerscarrière op het hoogtepunt af te sluiten met het kampioenschap in de 3e klasse. Mijn sterke punt als speler (1.78 m) was het scorend vermogen vanaf de zijkant. Nu speel ik bij BV Voorne alleen nog maar op donderdagavond in het recreantenteam. “Wedstrijd spelen, scheidsrechter en trainer/coach zijn, is niet te combineren.”

 

Mirjam vervolgt: “Ik was tijdens mijn The Hurricanes periode ook 8 jaar actief voor Jump’80 uit Hellevoetsluis. Ik was daar wedstrijdsecretaris en trainer/coach van diverse teams. Vijf jaar geleden ben ik daar weggegaan om bij BV Voorne terug te keren.” Mirjam is trots op haar bijdrage voor het Hellevoetse basketbal. Het is erg jammer dat het inmiddels niet meer zo goed gaat met deze toen mooie vereniging.”

 

Ambities.

 

Over Mirjams huidige ambities kan ze kort zijn: “Werken met de jeugd als trainer/coach; een carrière als (internationaal) basketbalscheidsrechter uitbouwen.“

Veel tijd gaat naar de basketbalsport. Maar de studie en –later- het werk stonden altijd op nummer 1.

 

Op maandag doet Mirjam aan Perfect Pilatus bij Sportpraktijk Brielle. Op dinsdag en donderdag volgen de trainingen bij BV Voorne. In het weekend wordt een wedstrijd gecoacht van het leuke, enthousiaste jongens U18 team en fluit ze een wedstrijd voor de bond (NBB).

Trainer/coach.

 

Het trainen en coachen van jeugd vindt Mirjam enorm leuk. Daar wordt hart en ziel ingestoken. Mirjam is vaste trainer/coach van de Jongens U18 (foto), maar heeft na het overlijden van trainer/coach Barrie Wagner (juli 2019) de mix U12 tijdelijk overgenomen. Op dinsdag en donderdag trainen, in het weekend de wedstrijden.

Mirjam: “Ik heb als trainer/coach mijzelf veel aangeleerd. Maar er zijn wel 2 voorbeelden voor mij uit het Nederlandse Basketbal. Dat zijn Toon van Helfteren (was de afgelopen jaren bondscoach en is nu hoofdcoach van Feyenoord Basketbal) en Erik Braal (Hoofdcoach Donar Groningen).”

 

Scheidsrechter.

 

Daarnaast bouwt Mirjam ook aan een carrière als (internationaal) scheidsrechter. In 2000 is ze de scheidsrechtersopleiding gaan volgen. Na twee jaar als verenigingsscheidsrechter, is Mirjam wedstrijden voor de Nederlandse Basketbalbond gaan fluiten. Dat doet ze inmiddels 17 jaar. Met succes! Bijna elke weekend fluit ze in het seizoen wel een wedstrijd in (of buiten) Nederland. Op zaterdag ook nog wel binnen de vereniging, waar ze scheidsrechter coördinator is en nieuwe verenigingsscheidsrechters opleidt.

 

Mirjam fluit inmiddels alle niveaus door elkaar: jeugd Eredivisie t/m U18, U22, Landelijk 2e divisie Heren, Dames 1e divisie, 2e divisie, een enkele keer 1e klasse regionaal. Ze fluit wedstrijden op een hoger niveau dan ze zelf ooit gespeeld heeft. Ook in deze kringen wordt Mirjam gewaardeerd.

Mirjam: “De weg naar de scheidsrechterstop is nog lang. Er moeten je ook wedstrijden gegund worden.” Mirjam ontvangt in toenemende mate uitnodigingen om wedstrijden tijdens toernooien in het buitenland te komen fluiten. Ze heeft al wedstrijden in Gent, Berlijn, Malmö, Lund op haar curriculum vitae staan.

 

 

Komende zomer komt daar ook nog een toernooi in Sussex bij. Mirjam leeft daarnaartoe. Reis- en verblijfskosten worden zelfs vergoed. Een ander toernooi waar Mirjam jaarlijks naar uitkijkt is het internationaal rolstoelbasketbaltoernooi in Amsterdam (september).

 

 

Mirjam is actief in het rolstoelbasketbal. Ze doet dat erg graag omdat de sfeer onder de rolstoelbasketballers eigenlijk vergelijkbaar is met haar eigen vereniging BV Voorne. Het WIJ-gevoel! In de wedstrijden fel en strijdvaardig, na de wedstrijd met elkaar napraten onder het genot van …

 

Naast het zelf fluiten van de wedstrijden, geniet Mirjam ook van het opleiden van jonge scheidsrechters. 

Scheidsrechters worden gecontracteerd door verenigingen. Mirjam heeft thans een vierjarig contract voor Rotterdam Basketbal. 

Op de foto's ziet u drie keer Mirjam in actie als scheidsrechter. Foto 1: NK Finals U18, foto 2 Eredivisie rolstoelbasketbal, foto 3 NK Finals (foto's beschikbaar gesteld door Mirjam).

Wat vind je aantrekkelijk aan het fluiten van wedstrijden?

Mirjam: “Het is erg gaaf als je erin slaagt een wedstrijd tot een goed einde te brengen. Op welk niveau dan ook. En dat je gewaardeerd en gerespecteerd wordt door de spelers.” 

Mirjam: “Ik leer nog jaarlijks bij. Zeker als je jonge scheidsrechters begeleidt, word je zelf ook alerter. En zolang ik de jaarlijkse spelregeltest ook nog eens tot een goed einde breng en in de top 3 eindig, mag ik niet klagen J.”

 

Er is verharding in de maatschappij en het voetbal. Hoe is dat in het basketbal? 

Mirjam: “Ook in het basketbal zie je die verharding. Het positieve aspect in het basketbal is, dat de bond er harder en consequenter tegen optreedt in vergelijking met andere sporten zoals het voetbal. Ik zou graag willen dat de rugbycultuur in de sport algemeen eigen wordt. Daar worden scheidsrechter beslissingen niet aangevochten en direct geaccepteerd.” 

 

Basketbalvereniging Voorne.

 

Maar nu alweer vijf jaar actief voor basketbalvereniging Voorne, een geweldige middelgrote basketbalvereniging in Nederland. Voorne telt ongeveer 110 leden, waarvan 70% tot de jeugdcategorie behoort.

 

·         Spelplezier en betrokkenheid

Spelplezier en betrokkenheid staan hoog in het vaandel van de vereniging. Veel leden zijn daardoor betrokken geraakt bij de vereniging. Er heerst bij BV Voorne een echt verenigingsgevoel. Leden (én ouders van jeugdleden) zijn bereid iets voor de vereniging te doen en hebben oog voor elkaar. En dat neemt eerder toe, dan af. Het trekt inmiddels ook leden van buiten Brielle.

 

·         Sfeer

Hoe is de goede sfeer bij BV Voorne tot stand gekomen?

Mirjam: “Elk team zit op de bank bij een hoger team. Dat stimuleert de overstap en genereert ledenbehoud. Spelers en teams hebben wat voor elkaar over. Het gebeurt vaak dat leden een ander team vergezellen naar uitwedstrijden en dan als fanatiek supporter langs de kant staan. Dames 1 en het totale kader geeft het goede voorbeeld. Dat wordt overgenomen! Bovendien hebben veel ouders van onze vereniging hieraan bijgedragen. Die betrokkenheid neemt nog steeds toe!”

 

·         Prestaties

Spelplezier en Betrokkenheid. Prestaties ondergeschikt? 

Mirjam: “Zeker niet! Je kan door plezier te hebben in de basketbalsport ook het maximale prestatieniveau bereiken. Maar dan wel met discipline! Dat staat vooral bij mij als trainer/coach hoog in het vaandel. Je mag lol hebben, maar tijdens de training en wedstrijden heb ik graag dat de spelers ervoor gaan.”

·         Seniorenteams

BV Voorne heeft een leuk Damesteam (foto) dat in de 3e klasse goed meespeelt in de top van de ranglijst. Elke week doet Sport op Voorne Putten verslag van dit team dankzij de medewerking van enthousiaste leden die het verslag en foto willen aanleveren. Afgelopen weekend won het team de topper van Klipperstars.

Het is helaas niet gelukt een Herenteam te formeren. Mirjam: “Het lukt niet om een team op de been te krijgen. Voorne heeft ook nog een recreanten team.

 

·         Jeugdteams

Een belangrijk kenmerk van BV Voorne is ook het aantal meisjes/vrouwen dat in de competitie speelt. BV Voorne heeft een V18 (2e klasse), V14 (2e Klasse), Mix U12 (2e klasse). De mix U10 spelen komende 2e helft van de competitie. Bij de jongens drie teams: U18 (2e klasse - hoogste regioklasse), U16 (2e klasse) en U14 (4e klasse - kerstkampioen!).

 

·         Met Jongens U18 doorgroeien naar Herenteam 1

Mirjam: “De vereniging wil graag met de jongens U18 (volgend jaar U20) doorgroeien naar een Heren Basketbalteam, zodat in de toekomst BV Voorne weer met een Herenteam in de competitie uit kan komen. Ik wil me daar als trainer/coach 100% voor inzetten! De klik met het team is goed. Ik eis discipline, maar er is veel wederzijds respect. De jongens ontwikkelen zich goed en zijn leergierig. Als de jongens nog met mij verder willen, wil ik zelf ook graag een vervolg aan de afgelopen drie jaar geven met dit team.”

Mirjam: “Het jongens U18 team is het voorbeeld voor de andere jeugdteams die nog niet datzelfde teamgevoel hebben. Het bestuur stelt alles in het werk de Voornecultuur te bewaken.”

 

·         Het bestuur

BV Voorne heeft een actief en volledig bestuur. Jelle Jippe Holwerda is de voorzitter, Hans-Pieter v/d Merwe de penningmeester en Henriëtte Bosman de secretaris. Mirjam doet het wedstrijdsecretariaat. Carolien van Hasselt is belast met wedstrijddiensten, Maurien Blok is de vertrouwenspersoon, terwijl Melanie van Hulst de ledenadministratie voor haar rekening neemt.

Alhoewel de bestuursleden veel werk binnen de verenigingen verrichten, wordt het delegeren van taken een steeds belangrijker item. Veel leden en ouders nemen taken inmiddels ook op zich. Aan de opvolging wordt gewerkt.

 

·         Nevenactiviteiten

Naast de trainingen en competitiewedstrijden, kent de vereniging ook veel nevenactiviteiten. Belangrijk daarbij zijn het Nieuwjaarstoernooi en het Eindejaarstoernooi (2e of 3e week van juni). Beide toernooien trekken veel publiek. De wedstrijd in juni tussen de All Star teams is bijzonder in trek bij de leden en hun volgers. BV Voorne neemt deel aan de Grote Clubactie en Brielle Bruist (m.u.v. dit jaar). Leuk is telkens het Ouder/Kind toernooi. Ook sinds afgelopen jaar zijn we met de hele vereniging in een touringcar   naar een Eredivisiewedstrijd van Feyenoord Basketbal gegaan. Dat was zo’n groot succes dat we dat jaarlijks willen laten terugkomen.

·         Vrijwilliger van het jaar 2017/ Clubheld Brielle 2019

Mirjam is één van de belangrijke personen binnen BV Voorne. Voor haar werk werd ze in januari 2018 na afloop van het Nieuwjaarstoernooi door bestuurslid Hans-Pieter v/d Merwe in het zonnetje gezet. Ze werd gehuldigd als vrijwilliger van het jaar 2017. Zij ontving de wisselbokaal (foto).

 

Mirjam is zeer actief binnen BV Voorne. Zij is o.a. wedstrijdsecretaris, trainer en coach, scheidsrechter, en heeft een actieve inbreng bij allerlei activiteiten die het bloeiende verenigingsleven van BV Voorne ten goede komen.

 

Dit jaar viel het op dat ze genomineerd werd als Clubheld van de gemeente Brielle. Mirjam: “Een ouder van de mix U12 heeft mij opgegeven.” Haar nominatie vond gretig aftrek en velen stemden op Mirjam waardoor ze clubheld van de gemeente Brielle werd. Het was een rare gewaarwording dat mensen haar herkenden op straat of in de zaal en aanspraken over de nominatie.

 

·         Lief en leed

Lief en leed komt in elke vereniging voor. Zo werd BV Voorne in juli 2019 geconfronteerd met het overlijden van de U12 trainer Barrie Wagner. Barrie was al op jonge leeftijd lid van de vereniging. Hij verliet op een gegeven moment de vereniging voor een “adempauze” en is daarna weer lid geworden. Samen met zijn broer, trainde Barrie wekelijks met de recreanten. Gaandeweg raakte hij ook betrokken bij de training en coaching van de jeugdteams. Ook in zijn laatste periode van de vreselijke ziekte heeft hij nog gecoacht bij het U12 team. Vaak zat Barrie op de tribune om naar wedstrijden te kijken. Hij combineerde dat met zijn hobby fotografie. Hij heeft veel speelmomenten op de gevoelige plaat vastgelegd. Hij gaf nooit op en was altijd optimistisch en enthousiast. Een hele leuke gozer, die enorm gemist wordt. Mirjam was goed bevriend met Barrie.

 

Tot slot.

 

·       Wat is de kracht van de basketbalsport?  

Mirjam: “Basketbal is een dynamische, snelle sport.”

 

·         Wat is moeilijk aan de basketbalsport? 

Mirjam: “Basketbal is een technische sport.”

 

·         Voorbeelden in de basketbalsport? 

Mirjam: “Als basketballer kan en kon ik genieten van Michael Jordan. Voor de jongere lezers van dit interview: zie YouTube. Als scheidsrechter waardeer ik Antio Sinterniklaas enorm. Hij heeft een mooie, duidelijke stijl van leidinggeven. Ik leer veel van hem.

 

·         Wat is jouw hoogtepunt?  

Mirjam: “Vorig jaar mei/juni (2018) mocht ik de NK finale Jongens U14 op Eredivisieniveau fluiten. Ik werd behandeld als een beroemdheid J. De wedstrijd tussen BS Leiden en BC Apollo werd Live gestreamd. Het werd de kroon in m’n carrière. Ik heb ook genoten van het leidinggeven tijdens de NK Final Four Jeugd U14 Eredivisie. Ik floot een wedstrijd in zowel de kwartfinale als halve finale en finale.

 

·         Wat is jouw dieptepunt?  

Mirjam: “Zonder twijfel het overlijden van mijn vriend Barrie. Hij overleed afgelopen juli aan kanker op 32-jarige leeftijd. Ik gebruik nog steeds zijn motto: het komt wel goed; samen spelen.”

 

·         Wanneer is jouw missie geslaagd?

Mirjam: “Als ik bij BV Voorne een fluitcultuur kan realiseren door het opleiden en begeleiden van jonge scheidsrechters. Zelf wil ik als scheidsrechter vaste waarde worden in de promotiedivisie heren & dames. Internationaal als rolstoelarbiter doorbreken zou ook gaaf zijn. Ik wil ook graag als rolstoelscheidsrechter bijdragen aan de gigantische ontwikkeling van het 3x3 basketbal.“

 

·         Hoeveel uur besteed je wekelijks aan het basketbal?

Mirjam: “Het wedstrijdsecretaris kost twee keer per jaar ongeveer 2 dagen. Trainen 5 uur per week. Coachen 3 uur per week. Scheidsrechter 4 uur per week.”

 

·         Waar ontspan je je mee?    

Mirjam: “Veel met fietsen.” Ik kijk ook graag naar Netflix en Videoland. Ik beheer noodgedwongen de verenigingswebsite en schrijf graag promotiestukjes voor Voorne. Daarnaast luister ik graag muziek. Ik ben enorm fan van Kensington en recent in het Ziggo Dome naar het concert van de groep geweest. Dat was zo gaaf!!!”

 

·         Favoriete vakantieplek?

Mirjam: “Ik ben dol op zomervakanties. Ik ben van de actieve vakanties. Afgelopen jaar enorm genoten van een vakantie in Zwitserland. Maar mijn voorkeur gaat uit naar de Scandinavische landen.”

 

We danken Mirjam voor de prettige kennismaking. Wat een bevlogen sportvrouw! Ook een woord van dank aan Koek&Pan Hellevoetsluis voor de gelegenheid die ons geboden werd onder het genot van een versnapering het twee uur durende gesprek met Mirjam te voeren.