De 34 jarige Triathleet/Marathonloper Niels Kerdel heeft nog minimaal twee doelen voordat hij stopt met intensief sporten.

Redacteur Jack Holten sprak in het Radio Sport op Voorne Puttenprogramma van zaterdag 10 april 2021 met triathleet, marathonloper Niels Kerdel uit Hellevoetsluis. Hierbij de weergave van het gesprek.

 

Hellevoetsluis, 12-04-2021.

Niels Kerdel is een 34 jarige marathon- en triathlonatleet die met zijn vrouw Renate en dochtertje Roxy (2,5 jaar) in Hellevoetsluis woont. Niels werd geboren in Rozenburg maar trok al op 2 jarige leeftijd naar Hellevoetsluis. Na de basisschool bezocht Niels het Scheepvaart- en Transport College in Brielle. Inmiddels werkt Niels drie dagen bij Shell Pernis in de continudienst als proces operator. Hij maakt gebruik van ouderschapsverlof zodat hij naast het werk en de vele sporturen ook tijd aan zijn gezin kan besteden. 

Voetbal, kickboxen, maar vooral hardlopen.

Op 8 jarige leeftijd kwam Niels voor het eerst actief in aanraking met sport. Daarvoor had hij wel al zijn zwemdiploma’s behaald. Hij ging voetballen bij FC Vlotbrug. Maar hij zocht toen al meer uitdaging en ging naast het voetballen hardlopen en kickboxen. Het kickboxen deed Niels voor een periode van zes jaar bij Full Kick in Hellevoetsluis.

 

Hardlopen ging Niels goed af. Hij werd ook steeds fanatieker. Nadat zijn eerste halve marathon al op het podium eindigde (3e), schreef hij snel daarna in voor een hele marathon. Op zijn 19e liep Niels in Rotterdam zijn eerste marathon in een tijd van 3 uur en 57 minuten. Het voetballen ging steeds meer naar de achtergrond; hardlopen werd zijn ding.  

Niels: “Ik vond de voetbalwedstrijden en derde helft leuk, maar trainen…. Nee. Ik schreef me steeds vaker in voor marathons en heb de afgelopen vijftien jaar al 31 marathon voltooid. Mijn persoonlijk record liep ik in Spijkenisse (2 uur en 39 minuten).”  

En dan de triathlon.

Niels vervolgt: “Een vriend van mij zei op een gegeven moment dat ik aan een triathlon moest deelnemen om eens een echte sport te doen. Zo gezegd, zo gedaan. Ik begon met een kwart triathlon en vond het leuk. Mijn stiefvader is daarna er eigenlijk de oorzaak van dat ik ook toen weer snel aan een hele triathlon begon. Hij zei me dat een hele triathlon mij niet zou lukken. Dat was voor mij de juiste motivatie.” (foto: Team Eduro / Niels met triathleet en zijn huidige trainer/coach Jim Doornbosch)

Niels naam deel aan drie hele triathlons. De derde triathlon was een enorme teleurstelling en tevens de aanleiding om het serieuzer aan te pakken. Niels: “Ik was zo teleurgesteld over het eindresultaat dat ik –inmiddels vier jaar geleden- besloot hulp in te roepen van top triathleet Jim Doornbach uit Hellevoetsluis. Hij werd mijn trainer/coach en sindsdien train ik gerichter, pak ik het professioneler aan en verdeel de training beter over de disciplines zwemmen, fietsen en hardlopen. De nieuwe trainingsaanpak en begeleiding wierp al snel zijn vruchten af. Ik had als doel gesteld de hele triathlon onder de 10 uur af te leggen, maar Jim gaf na drie maanden aan dat dit niet meer een reële optie was en ik een snellere tijd als doel moest stellen. Ik haalde aanvankelijk een kwartier van mijn tijd af voor de 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42,2 km hardlopen. Ik ging ook de wissels (Zwemmen > Fietsen > Hardlopen) trainen om dat tijdens de wedstrijden snel en efficiënt te doen.”

 

Wat moet je in je hebben om een goed triathleet te zijn?

Niels: “Veel doorzettingsvermogen en tijd. Je moet tijd vrij maken om de drie onderdelen te trainen. Daarnaast moet je het beslist ook leuk vinden. Met drie keer in de week trainen kom je er niet.”

 

Je combineert de triathlonsport momenteel naast een parttime baan en een jong gezin. Is dat te doen?

Niels: “Zeker. Mits je partner er achter staat. Gelukkig krijg ik alle steun van mijn vrouw Renate en mijn dochtertje Roxy weet niet anders dan dat papa gaat werken of sporten.”

 

Het is een zware sport. Vaak last van blessures?

Niels: “Het ging me voor de professionele aanpak van mijn sport allemaal voortvarend af. Weinig blessures. Maar doordat ik nu intensiever sport heb ik vorig jaar wel een heupblessure opgelopen die ik met krachttraining en manuele therapie behandeld heb. Het kwam goed uit dat er door de Corona even geen wedstrijden waren en ik mij langzaam kon herstellen onder goede begeleiding van professionals. Ik draag nu een zooltje in mijn schoen en ben anders gaan lopen.”

 

Sporten is vaak meer verliezen dan winnen. Geldt dat ook voor jou?

Niels: “Ik spreek niet van verliezen in de triathlonsport. Iedereen die de finish bereikt is een winnaar. Ik stel wel scherpe richttijden die ik wil halen en ik kan er goed ziek van zijn als het niet lukt. Daarom ga ik telkens tot het uiterste.”

 

Hoe ben je het Coronajaar doorgekomen? 

Niels: “Mijn laatste wedstrijd is de -door het parcours zware- Iron Man op Hawaï geweest in 2019. Die voltooide ik in 9 uur en 21 minuten. Mede door de Corona en mijn blessure ben ik niet meer aan wedstrijden toegekomen. Ik wilde wel deelnemen aan de Iron Man van Maleisië om mij te plaatsen voor de Iron Man van Hawaï 2021 (2020 was al eerder afgelast, verplaatst naar februari 2021 en vervolgens oktober 2021), maar die wedstrijd in Maleisië werd gecanceld. Daarvoor in de plaats zou ik volgende maand in Mallorca deelnemen aan de hele triathlon, maar ook deze wedstrijd is inmiddels door de Corona helaas afgeblazen. Er zijn nog wel alternatieven nu de Iron Man van Hawaii naar dit najaar verplaatst is, maar dat wordt praktisch lastig. Ik kan ook niet altijd vrij krijgen van mijn werk om deel te nemen buiten Europa. Ik heb nu een mooi nieuw doel: het ITU Wereldkampioenschap voor amateurs in Almere dat tegelijk met het Nederlands Kampioenschap voor professional voor diverse leeftijdscategorieën gehouden wordt. ITU is de overkoepelende triathlon organisatie. De Iron Man organiseert een eigen wedstrijdenreeks en wereldkampioenschap (professionals). En dat WK vindt jaarlijks op Hawaï plaats. Ik wil nu volgend jaar (2022) weer in Hawaii deelnemen en de streeftijd is nu om dan onder de 9 uur te finishen en zodoende meedoen met de besten. De Iron Man van Hawaii is een van de zwaarste triathlons. In Almere 2021 wil ik de triathlon afronden na 8 uur en 30 minuten. Dan doe ik mee om de prijzen.”

 

Hoe ziet een trainingsweek er voor jou uit? 

Niels: “Ik ga op zaterdag altijd in overleg met mijn vrouw Renate een planning maken. Kijken hoeveel uur ik die week heb om te trainen. Ik stuur dat naar trainer/coach Jim en hij geeft mij dan het trainingsschema zwemmen, fietsen en hardlopen. In het algemeen train ik rond de 15 uur in de week en doe ik 3 zwemtrainingen, 3 fietstrainingen en 3 hardlooptrainingen. Daarnaast doe ik ook 1 keer krachttraining. Voorheen zwom ik 4 keer, maar nu is dat door de Corona lastiger omdat ik naar Pernis moet. In het begin moest ik zelfs naar Amsterdam om de zwemtraining te doen, maar gelukkig mag er nu in Pernis gezwommen worden. Daarbij moet dan nog een vijftiental uur opgeteld worden voor reistijd, omkleden, massage, fysio, rust en herstel.”

 

Je bent van nature een goede loper. Is dat jouw beste onderdeel?

Niels: “Klopt. Ik heb niet veel nodig om bij het hardlopen goed te zijn. Fietsen is het onderdeel dat de meeste aandacht vroeg. Gelukkig ben ik er inmiddels beter in geworden.”

Wat gaat er in een mens om als hij in 2018 besluit om 100 km te gaan hardlopen? Je liep toen 100 rondjes door het Ravense Park in Hellevoetsluis.

Niels: “Ik was in contact gekomen met een aantal ultra atleten die super lange afstanden lopen. Ik dacht van mijzelf dat ik dat ook kon, dus moest ik het maar eens doen. Ik besloot het mentaal nog wat lastiger te maken door de rondjes door het Ravense Park te lopen. Uiteindelijk was het mentaal niet zwaar. Het was mooi weer en ik had veel support en meelopers die me om beurten gezelschap hielden. Er waren fotografen en kinderen stepten mee.”

 

Is wilskracht en doorzettingsvermogen jouw kracht?

Niels: “Ja. Als ik iets plan, ga ik ervoor en zorg dat het lukt!”

 

Maak je gebruik van een mental trainer?

Niels: “Je kan het mentale aspect zelf trainen. Het is ook een onderdeel van Jims coaching.”

 

Train je alleen?

Niels: “Lopen doe ik het liefst alleen. Bij het zwemmen en fietsen gaat Jim Doornbosch wel eens mee. Ook hij moet aan zijn trainingsuren komen.” Niels vervolgt: “Ik ben een gedisciplineerd atleet. Ik doe exact wat Jim mij adviseert, voorschrijft.”

 

Op de sociale media post je geen foto zonder quote of gezegde. Waar komt dat vandaan. Is dat om daar kracht uit te halen?

Niels: “Met een quote kan je kort en krachtig iets zeggen. Ik heb veel mooie quotes tot mijn beschikking, maar voor de triathlon vind ik deze wel mooi: hard work beats talent, when talent doesn’t work hard. Triathlon is een eerlijke sport. Wat je erin stopt, krijg je er ook uit. Dat is bij een balsport wel anders. Daar kan je met veel talent alleen ver komen.”

 

Je hebt ook tatoeages laten zetten.

Niels: “Nadat ik de Iron Man van Hawaii had voltooid, wilde ik die –een soort van- vastleggen. Ik heb op mijn kuit een mooie herinnering laten zetten. Een zwemmer, fietser, hardloper, een paar palmbomen, een stopwatch. In die stopwatch moet nog een tijd komen. Misschien die 8 u 30 min van Almere :-) ."

 

Je bent een amateur sporter. Je kan deze zware sport alleen maar doen met de steun van je omgeving. Wie zijn daarbij belangrijk?

Niels: “Natuurlijk op de eerste plaats mijn vrouw Renate en trainer/coach Jim. En ik noem hierbij ook mijn dochtertje Roxy die mij vaak moet missen als ik weer op training ben. Helaas doe ik mijn sport zonder sponsors. Sponsors zijn altijd welkom!”

 

Wat zijn na Almere de doelen voor de komende jaren?

Niels: “Eén ding tegelijk. Ik ga in september naar het ITU WK voor amateurs in Almere en ga voor een tijd van 8 uur en 30 minuten. Daarna nog de Iron Man Hawaii 2022. Ik zie wel. Ergens zit er in mijn hoofd ook nog wel een marathon streeftijd van 2 uur en 30 minuten. Maar nogmaals, één ding tegelijk.”

 

Hoe lang denk je dit als amateur nog te kunnen doen? Je hebt geen sponsors, maakt verre reizen en doet aan een dure sport?

Niels: “Mijn sport kost inderdaad veel tijd en geld en ik doe het zonder sponsors. Ik twijfel nog voor de toekomst al heb ik een keer mijzelf laten ontvallen dat ik na Almere en de Iron Man van Hawaii in 2022 stop. Ik weet het nog niet.”

Foto's: Team Enduro, Jack Holten, Privébezit Niels Kerdel.