In gesprek met Sander en Vince van der Pol druipt de passie voor het voetbal er van af.

Sport op Voorne Putten besteedt regelmatig aandacht aan talentvolle sporters op Voorne Putten. Dit keer viel het oog op de talentvolle voetballer Vince van der Pol uit Rockanje. De vijftienjarige Vince speelt in de O17 van voetbalvereniging Rockanje en is wisselspeler van het vlaggenschip Rockanje 1. Ook was Vince vier jaar actief in de Feyenoord Jeugdopleiding.

 

Redacteur Jack Holten sprak met Sander en Vince van der Pol. Vader en zoon van der Pol hebben een gedeelde passie voor de voetbalsport. Tijdens het gesprek in Steakhouse De Moriaan aan de Moriaanse Weg West 46 in Hellevoetsluis droop dat er vanaf. Het werd een leuk gesprek met vader en zoon waarvan het enorme voetbaltalent Vince het bewijs moet zijn voor de uitspraak dat je de top alleen bereikt door af en toe bewust een stap terug te doen. 

Foto: Sander en Vince op het terras bij Steakhouse De Moriaan.


Gezin Van der Pol.

Vince is de inmiddels vijftienjarige zoon van Sander (46 jaar) en Dominque van der Pol (45). Sander en Dominique hebben ook een dochter: Senna van 17. Het gezin woont in Rockanje, de geboorteplaats van Sander. Dominique kwam in Zaanstad ter wereld en beide kinderen in Ziekenhuis Dirksland.

 

Sander is Shift Lead bij Lyondellbasell in de Botlek. Dominique werkt bij damesmodezaak Cartouche in Brielle en volgt de opleiding tot pedicure. Senna wil schoonheidsspecialiste worden en doet daarvoor haar opleiding aan het Zadkine in Rotterdam. Vince is leerling aan het Helinium en zit in het vierde jaar van het VWO. Vince hoopt na zijn VWO opleiding verder te gaan in Fysiotherapie en/of Manuele therapie. Zoals de grote meester Johan Cruijff zei, elk nadeel heeft zijn voordeel. Een blessure leidde er toe dat hij het vak van manueel therapeut erg aantrekkelijk is gaan vinden. 

Voetballer Sander.

Vader Sander was zelf ook voetballer. Hij speelde (natuurlijk) altijd bij vv Rockanje. Op 5 jarige leeftijd werd hij aangemeld als lid. Ook Sander maakte net als Vince nu op jonge leeftijd zijn debuut voor vv Rockanje 1. Sander was 15 jaar. Op 25 jarige leeftijd was Sander door een ernstige knieblessure en na twee operaties gedwongen te stoppen als actief voetballer. Op 35 jarige leeftijd maakte hij een comeback en tot vorig seizoen is Sander op aangepast niveau als voetballer bij vv Rockanje actief geweest. 

Slechts twee weken heeft Sander bij een andere vereniging gespeeld: OVV Oostvoorne. De reden was dat zijn broer daar voetbalde en hij graag met hem bij dezelfde club speelde. Het was van korte duur. Sander kreeg onenigheid met de trainer en stond een half jaar later weer op het veld van Rockanje.  

Sander de trainer/coach. 

Sander traint en coacht vv Rockanje O17, het elftal waarin de 15 jarige Vince speelt. Sander verzorgt de training/coaching samen met Mark de Vries. JO17 speler Julian Gouwen heeft zich bij het technisch duo aangesloten nu hij moet wachten op een kruisbandoperatie. Die is pas mogelijk zodra hij uitgegroeid is. Hierdoor blijft Julian dicht bij zijn team betrokken en behoudt de feeling met zijn teamgenoten. 

Sander is ook verantwoordelijk voor de voetbal technische zaken van de bovenbouw bij vv Rockanje. Hij heeft een functie in de VTC van de club.

De dames iets minder fanatiek bezig met sport.

Zijn de mannen fanatiek aanhangers van de voetbalsport, de dames Van der Pol zijn wat minder sportief. Dominique doet niet aan sport en Senna bezoekt af en toe de sportschool.

Dominique is wel een trouwe supporter van Vince en is altijd langs het veld te vinden zodra het werk dit toelaat. Datzelfde geldt trouwens voor oma Marian van der Pol. Senna moest altijd mee naar de voetbaltraining van haar broer Vince toen hij nog bij Feyenoord speelde, waardoor ze nu bijna nooit komt kijken.  

Dominique en Senna hebben natuurlijk ook dromen. Samen willen ze een praktijk aan huis beginnen. Dominique een als pedicure, Senna als schoonheidsspecialist.

Vince werd voetballend geboren. 

Vince werd bij wijze van spreken voetballend geboren. Reeds in de wieg maakte hij al schijnbewegingen en als peuter trok een bal voortdurend zijn aandacht. Deze bal was en is nog steeds altijd in zijn omgeving te vinden. 

Sander helpt Vince bij het verwezenlijken van diens droom.

Sander wil Vince, nu hij zelf gestopt is als actief voetballer, goed begeleiden in zijn ontwikkeling als voetballer en hem in alles helpen om de droom om profvoetballer te worden waar te maken. Sander: “De kans dat dat slaagt is hoogst onzeker. Je moet daarvoor naast talent en doorzettingsvermogen ook een beetje geluk hebben. Daarom moet Vince van Sander en Dominque naast het voetbal ook de VWO-opleiding met goed gevolg afronden.” 

Trainer/coach Rockanje O17-1. 

Sander: “Vince is een dragende speler in de O17-1. Hij scoort bijna wekelijks zeer belangrijke doelpunten of geeft assists. Hij is in het veld vaak de aanjager van het team en de verlenging van de trainer: positief coachend voetballen om andere beter te maken. De inzet van het team is groot. Ik verlang respect naar tegenstander en scheidsrechter. Spelers die grove overtredingen maken haal ik er direct uit.”

Sander vervolgt: "In alle linies hebben we inmiddels goede spelers staan en ook de keeper is van een uitstekend niveau. Dit maakt dat dit team heel lastig is te verslaan. Het team heeft verschillende type voetballers en daardoor kan JO17 snel schakelen naar meerdere speelstijlen. In principe houden we vast aan onze eigen kwaliteiten en past de tegenstander zich maar aan ons aan. Echter, soms vraagt de wedstrijd om een andere aanpak en dan zijn we in staat om te schakelen." Foto: vv Rockanje JO17.

Trainerscursus voor Sander.

Daarnaast gaat Sander dit seizoen de UEFA C trainersopleiding volgen. Hij loopt daarvoor stage bij de Rockanjeselectie onder begeleiding van Harry Rusken en Richard Venneker. Daarna wil Sander zich verder ontwikkelen met de UEFA B opleiding. Dan kan hij verenigingen tot en met de 2e klasse gaan trainen. 

De droom is ooit nog eens als trainer van Rockanje goed mee te draaien in de 2e klasse; al zal Sander nooit Harry Rusken en Richard Venneker in de weg gaan lopen. Sander: “Wat Harry met Rockanje de afgelopen twee seizoenen heeft gepresteerd, is lovenswaardig. Hij heeft een geweldige sfeer in de vv Rockanjeselectie gebracht en de prestaties waren afgelopen seizoen goed. Het team streed met OHVV om het kampioenschap in de 4e klasse.” Harry en Richard zijn geen onbekende van Sander. In een ver verleden heeft Sander met Harry nog in Rockanje 1 gevoetbald en met Richard is Sander bij Rockanje opgegroeid. 

Vince van Rockanje al snel naar Feyenoord.

Het kleine, balverliefde mannetje Vince, werd op zijn 4e lid van Rockanje. Als 5 jarige ging hij al naar de Feyenoord Soccer School onder leiding van Bennie Wijnstekers (oud 1e teamspeler van Feyenoord). Daar viel Vince op tussen de andere voetballertjes. Vince stond zijn mannetje en was door zijn behendigheid en vaardigheid de oudere en grotere jongens de baas. Een verslaggever van het supportersblad "Hand in Hand" besteedde er zelfs drie pagina's aan om Vince en zijn vriend Dyon Korevaart in de spotlights te zetten. Bennie Wijnstekers sprak hierin dat de Socces Schools in principe niet bedoeld zijn voor scouting, maar dat zo'n ventje als Vince van der Pol zeker in de gaten gehouden zal worden. Zo geschiedde. 

Vince doorliep alle Talent selectiefases en werd als kersvers 6 jarige uitverkoren voor het jongste Feyenoordteam. Iedereen was onder de indruk van Vince.   

Vanaf dat moment ging Vince twee keer in de week met de taxi naar Rotterdam voor de training op Varkenoord. Op de zaterdagen spelen voor Feyenoord en regelmatig naar grote internationale toernooien tegen de grootste Europese clubs als Manchester City, AC Milan, Anderlecht en nog veel meer. Vince doorliep de eerste 3 jaar zonder problemen en ontwikkelde zich goed.

Op de foto's ziet u Vince in actie tijdens de eerste training van de Feyenoord Academy.


Vanaf zijn 11e trainde Vince drie keer in de week. Toen sloeg het noodlot toe. Een ongeluk tijdens een wedstrijd (knie op kniebotsing) aan het begin van het seizoen, zorgde ervoor dat Vince zeven maanden aan de kant stond. Therapie van de Feyenoordfysiotherapeut bracht onvoldoende resultaat en ziekenhuisfoto’s brachten aan het licht dat er iets in de knie niet goed zat en dat dit met rust en oefeningen na verloop van tijd weer goed zou komen. Het duurde allemaal zó lang dat het vertrouwen in de medische staf van Feyenoord op raakte. Vince raakte ook danig gefrustreerd en volgens de orthopeed kon dit wel eens 2 jaar gaan duren. Als overmaat van ramp werd zijn contract met de betaald voetbalorganisatie (BVO)

Feyenoord niet verlengd; Vince speelde te weinig. Het voetbalplezier zakte tot het dieptepunt. In plaats van te voetballen zat Vince alleen nog maar bij de Feyenoordfysiotherapeut. De Vlaardingse manueel therapeut Aad Hoogendam werd voor een second opinion ingeschakeld. Sander: "Cor Dorst, oud trainer van Rockanje, stuurde destijds alle geblesseerde spelers naar Aad in Vlaardingen. Aad stelde de juiste diagnoses en heeft een uitstekend behandelplan." Aad stelde vervolgens vast dat een verkeerde bekkenstand en stand van de nek de oorzaak van de klachten waren. Hij corrigeerde het een en ander en zei tegen Vince: "ga maar lekker naar huis, van de week kan je weer voetballen! Kom volgende week nog even terug voor de zekerheid, maar ik verwacht dat het nu over is." Binnen enkele dagen stond Vince na maanden blessureleed weer eens op het veld met een bal. Hij kon zijn geluk niet op!

Op de foto's de (nog jongere) Vince in het Feyenoordshirt.

Weer terug op het oude Rockanjenest.

Noodgedwongen, maar niet met tegenzin, werd de weg terug naar voetbalvereniging Rockanje bewandeld. Vince kon wekelijks voetballen, weer trainen zonder pijn. Het plezier kwam bij het vriendenteam van Rockanje weer terug. Vader Sander was de trainer/coach van zijn elftal en formeerde met de bij Rockanje aanwezige jeugd een leuk team.

Vince: “Ik heb geen moment spijt gehad van mijn terugkeer bij Rockanje. Ook al trokken andere teams op het eiland aan mij. Ook afgelopen zomer heb ik weer een telefoontje van een vereniging gehad. Datzelfde geldt trouwens voor mijn vader. Maar ik heb besloten dat ik pas serieus op een aanvraag in ga als dit een serieuze verbetering oplevert voor mijn ontwikkeling. Dit zou een betaald voetbalorganisatie als Excelsior, Sparta Rotterdam of Feyenoord kunnen zijn of een serieuze opstap daar naar toe. De regionale teams in mijn leeftijdscategorie zijn echt niet veel sterker dan mijn huidige Rockanje O17-team waarin ik nu speel, dus dat is geen optie voor mij op dit moment.”

 

Vince weer bij de Rockanje O13 na zijn Feyenoord avontuur. In het eerste jaar was het team in de 2e klasse ingeschreven. Een team werd samengesteld uit voornamelijk vierde klasse spelers. Al snel bleek 2e klasse te laag te zijn. Vince rende over het hele veld en gaf het goede voorbeeld aan zijn medespelers.

Sander: "Het team werd beter en beter en ging 1e klasse spelen. Het competitievoetballen werd leuker en uitdagender voor de jonge spelers. Er werd veel en hard getraind. Met twee benen inspelen, met twee benen kaatsen, veel beweging zonder bal, mooi combinatievoetbal, hoog tempo en tikkie takkie voetbal werd en wordt steeds wekelijks benadrukt en er in geslepen. Nu, vier jaar later, draait het team continue bovenin de eerste klasse mee. Regelmatig worden hoofdklasseteams verslagen en we denken een stap hoger aan te kunnen. Afgelopen seizoen waren we nog in de race voor de KNVB Beker (Halve Finale), De Rijnmond Cup (kwartfinale) en het kampioenschap. Helaas gooide Covid-19 roet in het eten."

Nu, met bijna hetzelfde elftal als de JO15 van afgelopen seizoen, staan de mannen als JO17 genoteerd. De eerste drie bekerwedstyrijden zijn winnend afgesloten. De volgende ronde lonkt. De eerste 2 competitiewedstrijden werden ook gewonnen.

 

Sander: “Het doel is om de spelers uit deze JO17 op te leiden voor de vv Rockanjeselectie. Ook al beschikt Rockanje over een aardig JO17-team, niet iedere speler zal het eerste elftal gaan halen, maar 60% is kansrijk! Ik heb in de lagere teams naar spelers gezocht die zich bij Vince zijn team aan konden sluiten. Ik heb nu een team samengesteld uit sterke, talentvolle spelers, die veel inzet tonen. Inmiddels zijn alle spelers naar een goed niveau getild. Vince blijft wel de dragende speler in het team maar anderen hebben zich uitstekend naar hem toe opgetrokken. Dat hebben de spelers zelf gedaan door te luisteren naar de aanwijzingen en de wil te tonen om iedere week beter te willen worden. Jasper Crince is al sinds zijn terugkomst Vince zijn maatje. In het veld kunnen ze elkaar blindelings vinden en ook in de vrije uurtjes zijn ze regelmatig op het veld te vinden om beter te worden." 

De voetballer Vince.

Vince van der Pol speelt op de Mid Mid positie, is aanvallend ingesteld en heeft scorend vermogen. Hij scoort als middenvelder veelvuldig. Dit doet hij met afstandschoten, doorbreken in de verdediging, maar ook door egelmatig met het hoofd te scoren. En niet alleen in de O17, maar ook al in Rockanje 1 (o.a. als invaller tegen OVV Oostvoorne). 

Sander: “De kracht van Vince is dat hij altijd aanspeelbaar is, mee naar voren gaat en daardoor veel scoort. Vince is slim in de looplijnen. Zijn aannames zijn kort en Vince staat vaak open gedraaid als hij wordt ingespeeld. Zijn passing is vooruit gericht en verder heeft hij een verwoestend hard schot met zijn linker voet. Hij is tweebenig en heeft inzicht om op de juiste positie te staan. Vince heeft gevoel in de passing; hij legt de bal “op een stropdas.” 

 

Foto: Vince 25 september 2020 voor Steakhouse De Moriaan in Hellevoetsluis.

Ervaring opdoen bij de Rockanjeselectie. 

Harry Rusken was de voetbalkwaliteiten van Vince ook opgevallen en heeft hem gevraagd bij het eerste aan te sluiten. Vorig seizoen heeft Vince al een keer aan het eerste mogen proeven. Zijn leeftijd stond herhaling in de weg. Dit seizoen is het de bedoeling dat Vince zoveel mogelijk aansluit om zich verder te ontwikkelen. Sander: "Dit gaat in goed overleg met Harry Rusken. We moeten namelijk opletten dat Vince niet meer dan vijftien keer invalt, anders mag hij niet meer met O17 spelen. Afspraak is bovendien dat Vince maximaal 90 minuten op een zaterdag speelt. Heeft hij bijvoorbeeld 80 minuten in O17 gespeeld, dan komt hij er bij vv Rockanje 1 pas de laatste 10 minuten in. Staat O17 na 60 minuten ruim voor, dan haal ik Vince wel eens uit het elftal, zodat hij -indien nodig- nog 30 minuten met de eerste mee kan doen.”

Waar moet Vince nog aan werken?

Sander: “Vince wil nog wel eens zodanig druk zetten dat hij voorin alles probeert af te jagen. Als niet iedereen mee doet, dan loop je jezelf kapot en kun je daarna niet meer je positie goed invullen. De energie om terug te zakken is er dan even niet meer. Dus “slim” doseren zodat je vanuit je positie kan blijven voetballen. Moet ik wel bij zeggen dat het hem soms nog lukt ook om daar de bal af te pakken en dan heb je meteen een grote kans maar meestal loop je jezelf stuk. Verder zullen we nog eens moeten gaan oefenen op vrije trappen. Vroeger schoot hij alle vrije trappen er in en tegenwoordig helaas niet meer. Hiervoor moeten we een keer samen een paar middagen even wat oefenen en dan heeft hij het weer. Wat dat betreft leert hij altijd zeer snel." 

 

De toekomst.

Vince wacht wat op hem afkomt. Hij hoopt ooit voor een betaald voetbalorganisatie te gaan spelen.

Vince: “Maar voor dit moment heb ik het druk genoeg met school en voetballen. Op maandag en donderdag train ik met mijn eigen team, op dinsdag train ik met de selectie.”

Vince vervolgt: “Ik wil mezelf verder ontwikkelen, sterker worden en dan ooit nog eens op te vallen bij Betaald Voetbal Organisatie (BVO’s). Ik speel graag met mijn eigen team en de selectie. Voetballend denk ik wel met de selectie goed mee te kunnen, maar ik wil het spelen met leeftijdsgenoten nog niet missen. Gelukkig kan en mag ik dat nu combineren.”

Sander: “Ik ben ook op jonge leeftijd in het 1e van vv Rockanje gaan spelen. De verleidingen naast het voetballen waren groot. Ik ging met selectiespelers op stap en mijn carrière was snel voorbij. Ik kon aardig voetballen, maar Vince is aanzienlijk beter. Vince verdient de aandacht middels dit gesprek. Over vier, vijf jaar is profcarrière mogelijk.”

Vince: “Voor dit moment is het heerlijk om bij vv Rockanje te voetballen. Ik heb achteraf gemerkt dat de druk om te presteren bij Feyenoord toch wel groot is geweest. Daarentegen heb ik in de Feyenoordjaren ook leuke dingen meegemaakt. Wie heeft er op deze leeftijd al tegen de jeugd van grote internationale voetbalclubs gespeeld en aan internationale toernooien deelgenomen?! Dat zullen er niet veel op Voorne Putten zijn." 

Sander: “Ik wil mij als trainer verder ontwikkelen en Vince de mogelijkheid bieden om zijn dromen te verwezenlijken.”

Andere sporten?

Vince: “Mijn leven is een en al voetbal. Al moet ik bekennen dat ik bij terugkomst bij vv Rockanje een half jaar ook aan kickboksen heb gedaan. Daarna een tijd later nog eens voor een periode van drie maanden.

 

De mens Vince. 

Vince is bescheiden, trouw aan zijn vrienden, niet jaloers, luistert goed en heeft een goed gevoel voor voetbalhumor. Zodra hij het veld opstapt verandert zijn bescheidenheid in een winnaarsmentaliteit.

 

Foto: Tijdelijk de Kickbokser Vince (links).

Hoogtepunten.

Vince: “De schitterende goal die ik twee jaar geleden met mijn Rockanje elftal tegen sportclub Feyenoord maakte. Dat was de 3-2 in het voordeel van Rockanje met een schitterend afstandsschot van 25 meter. Maar ook niet te versmaden was het toernooi dat ik voor Feyenoord speelde op sportcomplex "De Toekomst" bij Ajax in Amsterdam. Eén van mijn laatste toernooien. Ik wist toen al dat ik weg moest, maar ik heb dat seizoen keurig afgemaakt. Op dat moment was ik net weer een paar weken fit na 7 maanden blessureleed. Ik speelde in Amsterdam een waanzinnig goed toernooi en werd door het publiek tot speler van het toernooi gekozen. De finale tegen PSV wonnen we met 7-1 en ik scoorde 3 doelpunten. Op dat zelfde moment verloor het grote Ajax 1 het kampioenschap aan PSV door gelijk te spelen tegen De Graafschap. Dat toernooi heb ik laten zien dat ze mij onterecht hebben weggestuurd bij Feyenoord." 

Foto's: Vince met Rockanje in actie tegen Sportclub Feyenoord en in die wedstrijd de winnende goal scorend. Daarnaast de foto van Vince als Speler van het toernooi bij Ajax.

Dieptepunt.  

Vince: “De onjuist beoordeelde blessure die mij bij Feyenoord onnodig lang aan de kant heeft gehouden. Ik had eerder naar Aad moeten gaan, maar dat mocht toen niet. Nu ga ik in de zomer- en winterstop naar Aad voor een behandeling aan bekken en nek. Een APK-tje. En daar vaar ik tot op heden goed bij.” 

De kracht van het voetbal.

Sander: “Voetbal is een teamsport. Ik vind het belangrijk dat kinderen aan een teamsport doen. Dat is goed voor hun sociale ontwikkeling. Ik heb zelf aan den lijve ondervonden hoe belangrijk de teamsport is. Toen ik na een tien jaar durende voetballoze periode op mijn 35e weer in de kleedkamer zat, merkte ik wat ik gemist had.” 

Vince: “Het is heerlijk om met vrienden te sporten. Ik kan enorm genieten van het gevoel dat ik krijg bij het geven van een juiste pass, een mooie assist en natuurlijk bij het maken van een doelpunt. Het liefst sta ik dan ook zeven dagen per week op het voetbalveld."

De kracht van vv Rockanje.

Sander én Vince: “Het is gezellig bij vv Rockanje. Iedereen kent elkaar. Rockanje beschikt over 5 senioren- 1 dames-, 1 veteranen- en 14 jeugdteams. Rockanje is een vriendenclub.”

 

Waar wil je over vijf jaar staan? 

Vince: “Ik wil dan het liefst bij een betaald voetbalorganisatie voetballen en profvoetballer zijn. Mocht dat niet lukken dan hoop ik als manueel therapeut aan het werk te gaan in mijn eigen praktijk. Ook daar wil ik me dan verder in specialiseren, want ik wil er wel alles uithalen. Met minder neem ik geen genoegen." 

Is er nog een leven naast het voetbal? Ontspanning.

Vince: “Chillen met vrienden. Voetbal kijken op televisie, af en toe gamen en FIFA spelen. Ik ga niet uit. Ik heb een Instagramaccount en ga op zondag wel eens met twee vrienden naar een thuiswedstrijd van Feyenoord. Ik heb dit jaar voor het eerst een seizoenkaart.”

 

Vakantie.

Vince: "We gaan met het hele gezin elk jaar naar een resort in Turkije. Voorwaarde: er moet een voetbalveld aanwezig zijn. In het herfst- en voorjaarsvakantie doen we wel eens een stedentrip. Beiden: “Barcelona is een mooie stad.” Zo nu en dan wordt er een voetbalwedstrijd in het buitenland bezocht (Engeland/Spanje). Ook kijkt Vince uit naar het jaarlijkse voetbalteamweekend. We zijn met ons team de voorgaande jaren naar België, Duitsland en Frankrijk geweest. Dit jaar gaan we met 48 man naar Center Parcs in Nederland. Dat wordt een groot feest."

 

Krasse uitspraak in de loop van het gesprek. 

Sander: “Eigenlijk zouden Rockanje en OVV Oostvoorne de koppen bij elkaar moeten steken en fuseren. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren, maar dit zou uiteindelijk voor beide clubs wel het beste zijn."


Een woord van dank aan gastheer Marcel van Steakhouse De Moriaan (jazeker, dat is de oprichter van Sport op Voorne Putten) voor de uitstekende verzorging tijdens het interview. Sander, Vince en Jack kwamen niets te kort.