Savienna Disser, de nieuwe verzorgster van de selectie van VV Hellevoetsluis.

Redacteur Marcel van den Nieuwendijk sprak met Savienna Disser uit Hellevoetsluis. Zij is met ingang van dit seizoen de verzorgster van de selectie van VV Hellevoetsluis. We stellen Savienna aan u voor.

 

Savienna is een hele mooie naam, hoe kom je hier aan? 

Deze vraag krijg ik heel vaak. Toevallig vandaag ook nog twee keer. Het antwoord is eigenlijk saaier dan mijn mooie naam. Net als ieder kind overleggen en zoeken de ouders van tevoren naar een naam voor hun kind. Mijn moeder was en is nog steeds zeer creatief en kwam met deze naam op de proppen. Mijn vader was het direct met haar eens en ze kozen voor deze naam. Ik ben er nog steeds heel blij mee, mede omdat deze vrij uniek is.

 

Waar kom je vandaan? 

Ik ben geboren in het ziekenhuis van Spijkenisse en verder volledig opgegroeid in Hellevoetsluis. Eerst woonden we in de Kooistee om erna naar de Struytse Hoeck te verhuizen.

 

Waar zat je op school? 

Op de basisschool zat ik tot en met groep 3 op de Houthoeffe. Omdat we toen gingen verhuizen, ben ik naar de Brandaris in de Struytse Hoeck gegaan. Vervolgens moest ik de keuze maken tussen het Helinium en het Jacob van Liesveld en ik heb voor de laatste gekozen. Hier heb ik totaal geen spijt van gehad. Ik heb met veel plezier op deze school gezeten. Ik heb de HAVO afgerond en toen ben ik naar de Hogeschool in Rotterdam gegaan. Zelfs toen wist ik nog niet precies wat ik wilde gaan doen. Ik had voor mezelf wel het idee dat ik iets in de gezondheidszorg wilde gaan doen, maar wist nog niet precies wat. Ik heb, denk ik wel, het creatieve van mijn moeder meegekregen, dus een creatief beroep kon het zeker ook nog worden.

 

Hoe heb je uiteindelijk wel een keus kunnen maken? 

Ik kwam er definitief achter toen ik stage ging lopen. De Hogeschool zoekt stageplaatsen voor hun studenten, daar waar bij veel andere opleidingen de student gewoon zelf een stageplaats moet zoeken. Nadat ik een voorkeur had opgegeven, kwam ik bij de toenmalige praktijk van FysioPoll (nu FysioHellevoet) terecht. Na een aantal weken praktijk wist ik zeker dat ik van fysiotherapie mijn beroep wilde maken. De theorie vond ik natuurlijk ook al zeer interessant, maar als je dit dan in de praktijk daadwerkelijk uit kunt voeren, valt alles op zijn plaats. Na mijn stageperiode kreeg ik diverse contracten aangeboden en vond ik het een voorrecht om te mogen blijven. Voel me echt een geluksvogel wat dat betreft. Nu werk ik drie en een halve dag, met op zaterdag een soort van eigen senioren fitness groep. Ik heb dus mogen kiezen voor een positie in de eerste lijns zorg. Moet ook eerlijk zeggen dat de tweede lijns me iets minder aantrok. Bij de eerste lijns is er meer directe toegankelijkheid en je komt er andere aandoeningen en syndromen tegen dan in de tweede lijn. In de tweede lijns werkt het vaak via meerdere lijnen en zitten er bijvoorbeeld artsen of andere zorgverleners tussen. De transmurale leerlijn, zoals deze wordt genoemd, was voor mij dus minder interessant en daardoor ook iets moeilijker door te komen. De gehele opleiding was echt super pittig. Je krijgt best een beeld van de diverse situaties, maar in het echt zie je pas wat het betekent. Je krijgt het gevoel dat je echt iemand helpt. Ik heb de opleiding een aantal maanden geleden af kunnen ronden en geloof me, dat hebben we flink gevierd 😉 .

Savienna op de foto voor het restaurant van één van de supporters van SportopVoornePutten: Pannenkoekenhuis/ Lunchroom de Koek en Pan aan de Moriaanseweg Oost in Hellevoetsluis. 

 

Waarom heb je voor de fysiotherapie gekozen? 

Ik ben zelf ook zeer sportief ingesteld. Ik doe aan hardlopen (5 km). Ook skeeleren vind ik erg leuk. Dit doe ik dan het liefst op korte afstanden, maar wel heel snel en hard. Dat spreekt me het meest aan. Hierbij bouw ik ook conditie op en blijf lekker bezig. In de Fysiotherapie mag ik als eerder gezegd mensen helpen en dat doe ik graag. Doe niets liever dan iemand bijvoorbeeld tijdens een blessureproces volgen, hem of haar helpen en dan vervolgens de vorderingen zien. Omdat ik creatief en nog zeer jong ben, is het mooi om de wereld van de wetenschap te zien veranderen. Door dit te volgen en vooral bij te blijven, zie ik de toekomst zonnig tegemoet.

 

Je zegt dat de wetenschap verandert, kun je hier iets over vertellen? 

Omdat de wetenschap verandert, verandert de Fysiotherapie ook. Je moet altijd wel blijven leren. Als fysio moet je punten blijven halen om je BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg)-registratie te kunnen behouden. Ook zijn hier cursussen voor en die ga ik goed bijhouden. Wij moeten vaker preventief te werk gaan. Ook de verzekeringsmaatschappijen eisen dit van ons en zo is het belangrijk om dit te volgen en up to date te blijven. Een goed voorbeeld is mijn Seniorengroep op zaterdag, maar ook mijn 55 + groep die ik op maandag bij het sportcentrum in de Kooistee begeleid. Wij moedigen mensen aan om actief te blijven. Ook vind ik het fascinerend om de vernieuwingen in de technologie te volgen en te bezien hoe die ons kunnen helpen in de toekomst.

 

Naast alle drukke werkzaamheden, ben je met ingang van dit seizoen ook nog de nieuwe verzorgster van de selectie van VV Hellevoetsluis. Hoe ben je bij VV Hellevoetsluis terecht gekomen? 

Ja, leuk hè? Voor VV Hellevoetsluis is het redelijk uniek om een vrouw als verzorgster van de selectie te hebben. Er is in ieder geval niemand meer op de club die zich dat kan herinneren hahahah. Twee seizoenen geleden heb ik de verzorging bij het VV Rockanje van trainer Hans de Heer gedaan. Hij heeft voorzitter Edwin Boogaard van VV Hellevoetsluis getipt en had goede dingen over mij verteld. Diezelfde voorzitter belde mij voor een afspraak en na overleg met trainer Edwin de Koning heb ik volmondig JA gezegd. De trainer was in eerste instantie nog wat huiverig, maar na een goed gesprek was hij vol vertrouwen. Nu vormen we een fijne en hechte technische staf.

 

Waar baseer je dat op? 

Ik word enorm betrokken. Onlangs hadden we nog een stafmeeting en die plannen we regelmatig. Er wordt serieus om mijn mening gevraagd en ik ben ook blij dat ik die mag ventileren. Dit gebeurt allemaal op een positief kritische manier en hier worden we sterker van. Trainer de Koning is gestructureerd en met name ook heel gedisciplineerd en dat spreekt mij zeer aan. Verder ben ik ook echt met de wedstrijden en competitie bezig. Ik verdiep me er steeds meer in en straks bij de start zal ik ook zeker gezonde spanning kennen.

 

Wat is je precieze taakomschrijving? 

Ik moet de spelers vooraf aan de training of wedstrijd behandelen. Ik tape ze in, doen een goede warming up en geef ze advies over eventuele klachten. Verder moet ik ze mobiliseren en af en toe masseren. Verder ben ik verantwoordelijk voor een gedeelte van de hersteltraining en de Core Stability training. Ook informeer ik de spelers over blessures en hoe ze te voorkomen.

 

Hoe bereid je dat voor? 

Vanuit mijn praktijkervaring gebruik ik de praktische kennis die op dat moment benodigd is. De hersteltrainingen zijn voorbereid. Hier denk ik van tevoren over na. Ook zoek ik er artikelen over op en praat er met collega’s over. Als ik een speler op dat moment niet kan helpen nodig ik hem uit in de praktijk ook al komt dat maar zelden voor. Ik motiveer de spelers door de intensiteit van bijvoorbeeld de hersteltraining op hen persoonlijk aan te passen. Ook vind ik het leuk om hen op een persoonlijke en directe manier aan te spreken en daar waar ze dit verdienen een schouderklopje te geven.

 

Het is natuurlijk nogal wat, een vrouw in zo’n mannenwereld. Hoe werd er gereageerd? 

Het was en is nogal een uitdaging om bij zo’n selectie van mannen te horen en deze verantwoordelijkheid te hebben. Ik vind zelf dat ik al heel wat ervaring heb. Die kan me helpen bij het uitvoeren van deze belangrijke taak. Verder ben ik heel erg nuchter van mezelf en kan ik wel tegen een stootje. Reacties heb je altijd. Het gaat er met name om hoe je daar mee omgaat. Ik vind dat ik heel goed ben opgevangen. Omdat ik ook sportfysiotherapie wil gaan studeren, zal mijn kennis alleen maar beter en breder worden en zal ik de spelers nog beter kunnen begeleiden.

 

Wat zijn de meest voorkomende blessures? 

Wat we altijd zien na de vakantieperiode zijn de liesblessures en ook enkelblessures. Vaak komt dit door overbelasting. We denken hier natuurlijk over na en zullen proberen om de spelers een aantal tips en tricks mee te geven om dit in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Ik heb niet echt blessures die ik het vervelendst vind om te behandelen. Ik vind het interessant om nieuwe dingen te leren dus zal in principe ook alles behandelen. Als ik iets niet weet, zoek ik hier artikelen over op, of vraag ik een collega.

 

Wat zijn je toekomstdoelen? 

Deze zijn heel breed. Ik heb heel veel ideeën en ambitie. Ik wil mezelf verder ontwikkelen bij FysioHellevoet en zoals verteld waarschijnlijk ook meer sportfysio doen. Ik ben nu nog algemeen fysiotherapeut, maar wil toch wel de sportkant op. Verder wil ik meer innovatieve activiteiten bedenken, voor patiënten, die misschien wel buiten de deur zijn. Ook wil ik zelf veel in beweging blijven, misschien wel focussen op één bepaalde sport maar dat weet ik nu nog niet zeker. Ik heb niet de ambitie om iedere keer op één plek te blijven. Vandaar dat ik het nu ook zo mooi vind om met verschillende groepen op verschillende locaties bezig te zijn.

 

Heb of had je een idool? Kijk je tegen iemand op? 

Ik keek heel erg op tegen mijn opa. Wat had en heb ik een bewondering voor die man! Hij is helaas overleden en ik mis hem enorm. Hij was enorm sportief. Veel bezig met tennis (TC de Kooistee) maar ook met andere sporten. Hij leerde mij en mijn zus om actief te zijn en leerde ons zelfs, door het zelf voor te doen, de handstand tegen de muur bij ons thuis. Ja, ik mag zeggen dat hij toch wel mijn idool was.

 

Hou je van muziek? 

Ik hou van alle muziek behalve hardstyle, hardcore en metal. Tijdens het skeeleren en hardlopen motiveert de muziek enorm.

 

Heb je nog een lievelingsfilm? 

Ik vind The Lion King geweldig, net als veel andere animatiefilms. 

 

Je bent net op een korte vakantie naar Spanje geweest, is dit ook je favoriete vakantieland? 

Ik ben daar net geweest omdat ik ook op familiebezoek ging. Ik vind Spanje heerlijk, maar eerlijk gezegd vind ik Italië nog veel leuker. Het eten, de romantiek, echt prachtig. Net als dat het Griekse Santorini om dezelfde redenen ook geweldig is.

 

Tot slot. Je bent de laatste tijd veel in de publiciteit, twee keer Groot Hellevoet, de seizoengids van VV Hellevoetsluis, nu een uitgebreid interview bij SportopVoornePutten. Hoe ga je hier mee om?

Ik vind publiciteit leuk. Had al een aantal keren in de krant gestaan en dit zal ook niet de laatste keer zijn. Ik ben zoals gezegd erg nuchter. Ik vond het ook in dit geval weer ontzettend leuk om een interview te geven!