Senna wil graag het WK op de Weg rijden en Finn de Tour de France !!

De locatie voor het interview was voor zowel Senna als Finn een schot in de roos. Finn is gek op pannenkoeken, pizza en naturel chips. Senna heeft ook meer met “Fast Food” dan een gezonde maaltijd.  Haar prestaties doen anders vermoeden maar Senna (13) ziet zichzelf helemaal niet als talent en Finn (7) rijgt de ene prijs na de andere aan elkaar. Alle redenen voor SportopVoornePutten om de jonge wielrenners van PRC Delta Jeugd eens aan de tand te voelen.

 

Op de foto Finn Wuisman, voor het restaurant van onze sponsor De Koek&Pan uit Hellevoetsluis

 

-      Waarom heb je voor wielrennen gekozen?

Finn lacht, hij heeft de beslissing zelf genomen om te gaan fietsen. Hij deed al aan judo en voetbal. In het jaar dat je acht wordt ( Finn wordt 30 juli, 8.) mag je gaan fietsen voor de prijzen. Dit is een goede keus geweest, zijn kamer hangt al vol met bekers en medailles.

Senna is gaan fietsen omdat vader Wuisman dit al deed en ze wilde het graag proberen om hem bij te houden.

 

-    Welk onderdeel van het fietsen vind je t leukst?

Senna is gek op de lange tijdrit, maar vind eigenlijk alle onderdelen wel leuk, al zou ik de sprint wel wat willen verbeteren. Moeder Debby vult aan dat Senna erg sterk is tijdens de verschillende wedstrijden en het vaak voor elkaar krijgt om van een onmogelijke achterstand terug te komen. Dit kost dan vaak zoveel kracht, dat er geen power meer is in de sprint. Hier moet Senna nog leren doseren.

 

Finn is gek op het rijden op de weg. Zo vond hij het NK voor de Jeugd helemaal geweldig. Hier rijden de renners meerdere rondes en als hij de ronde eenmaal kent is hij niet meer te stoppen.  Ook is Finn gek op het veldrijden, maar dan wel op een droge ondergrond.  

 

-    Hoe ziet een training er voor jullie uit? Hoe vaak trainen jullie?

 

Van februari tot en met september trainen we op de weg en van oktober tot februari op het veld. Op de maandag trainen we dan vaak op techniek en op woensdag op snelheid en duurvermogen. Afgelopen woensdag hebben we met een soort van nieuwe derny gewerkt deze ging wel 50 kilometer per uur!? 

     

-    Heb je een voorbeeld als prof wielrennen

     Senna, in het begin nog wat verlegen en onwennig, is vastbesloten en zegt meteen Peter Sagan. Waar je namen als Marianne Vos of Chantal Blaak zou verwachten, kiest ze voor De Hulk, de bijnaam van de Slowaak die 3-voudig wereldkampioen is en winnaar van ontzettend veel klassiekers. Een geweldige wielrenner en prof volgens Senna.Finn wilde eigenlijk ook Peter zeggen, maar geeft eigenlijk toe dat hij toch wel fan van Wout Poels is. De 30-jarige Limburger die vaak superknecht voor team Sky is. Finn wil wel zelf races winnen, dus is niet zeker of hij ook wel een goede knecht zou kunnen zijn.

  

-   Kun je iets meer over je laatste resultaten vertellen?

    Senna: Ik ben heel erg tevreden over mijn laatste resultaten, ook al had ik, als eerder gezegd nog wat beter willen sprinten. Ik merk dat mijn tijdrit steeds beter gaat en het is jammer dat er tijdens het NK net een valpartij voor mijn neus was, anders was mijn resultaat daar nog veel beter geweest.

Even een opsomming van de laatste resultaten en hoezo dan geen talent? ;-)

    Vorig weekend heeft Senna goede prestaties geleverd tijdens de internationale Rijswijkse Meerdaagse.

Op de eerste dag eindigde ze als 8e in de proloog en een nette peloton finish in de puntenkoers, waarbij ze ook nog een 2e plaats haalde tijdens een van de 3 tussensprints.Op de 2e dag was er de tijdrit over 6 km waar Senna als 9e wist te eindigen en op de laatste dag, waarbij de omloop op het programma stond, over een afstand van 20 kilometer, waarbij uiteindelijk niemand wist te ontsnappen eindigde ze uiteindelijk als 20e in een massasprint . In het totaalklassement wist ze daardoor na deze solide 3 daagse op een hele knappe 6e plaats te eindigen, en dat is in een dergelijk deelnemersveld gewoon een prima prestatie!

 

-Senna Wuisman 2e plek bij het Klimomnium in Dordrecht.

Op de foto Senna volop in bochtenactie.

 

-Senna behaalt prima 19de plaats op NK Jeugd 17-06-2018 

 

In de meisjes categorie 5, heeft Senna prima gereden. Zij handhaafde zich prima in eerste groep. Een valpartij in de laatste bocht ontregelde de eindsprint. Senna werd 19e.

 

Finn:

Ik ben nu al dol op het behalen van een podiumplaats en wil meer en meer bekers en medailles winnen. De laatste race was in Rijswijk ( PRC Delta presteerde daar overall heel erg goed, red.) en daar werd ik uiteindelijk derde in het algemeen klassement, dus kreeg ik weer een prijs mee! Ik was totaal niet moe van de meerdaagse, maar had meer spierpijn van het spelen tussen de wedstrijden door!

 

Een opsomming van Finn:

 

-Podiumplaats voor Finn bij Rijswijkse Jeugdmeerdaagse

Tijdens de Rijswijkse internationale Jeugdmeerdaagse is Finn na 2 dagen van erg intensief koersen onder erg warme omstandigheden, met een 6e plaats in het Criterium, en een 5e plaats in de tijdrit op de eerste dag en een 7e plaats in de omloop op dag 2, met een bijzonder knappe 3e plaats in het algemene klassement in zijn categorie geeindigd……

 

-Finn negende tijdens Klimomnium

Tijdens het Klimomnium in Dordrecht op zaterdag 23-06-2018 is Finn op de negende plaats geeiindigd in categorie 1

 

-Finn keurig 13de op NK Jeugd 17-06-2018

Finn Wuisman heeft op het NK voor de Jeugd in Steenbergen een keurige 13de plaats behaald in categorie 1 bij de jongens. Met het mooie nummer 14 streed hij in het begin voorin mee. Dat kostte behoorlijk wat energie, waardoor hij wat plekjes verloor. Maar toch mooi als 13e geëindigd.

 

Moeder Debby vult aan: De Categorie waarin ze rijden is leeftijdsgebonden, verschil is de afstand die er gereden moet worden of de tijd dat er gereden wordt. Hoe ouder je wordt, hoe groter de afstand en hoe ouder, hoe groter het fietsverzet.

 

Hoe vind je het om voor PRC Delta uit te komen

 

Beide jonge renners, onder wie een heerlijke gezonde broer/zus strijd heerst, merken wij tijdens het interview, vinden het mooi om voor de club uit Spijkenisse uit te komen. De vereniging doet erg veel voor ons. De trainingen zijn helemaal goed en het terrein is natuurlijk ook uitstekend. Verder is Ronald van de PRC de trainer van Senna en is hij degene die probeert haar nog beter te maken. Ook vader Wuisman doet veel in de begeleiding en is betrokken bij de training van PRC Delta op maandagavond. De ouders zijn verder verantwoordelijk voor de begeleiding van de kinderen. Deze zijn toebedeeld in vaste groepen en de ouders zorgen dan voor de kids. Ook betalen ze de fietsen waarvan Senna er twee heeft, 1 voor veld en 1 voor op de weg en Finn heeft er al drie. Gelukkig is papa goed in het maken van fietsen zegt Finn, waardoor we er vaak zelf een aantal in elkaar zetten.

 

Wat vond je tot nu toe het leukst om mee te maken, wat zou je nog mee willen maken?

Zowel Senna als Finn vonden het NK op de weg en op het veld het leukst. Finn zou in de toekomst heel graag de Tour de France willen rijden en is heel blij dat deze nu weer begint, zodat hij veel kan kijken. Senna wil onwijs graag het WK op de weg rijden.

 

Hoe gaat het eigenlijk op School?

Senna zit op de Ring van Putten in de tweede klas van de HAVO. Het naar school gaan en fietsen is heel goed te combineren. De enkele keer dat het voorkomt en we eerder vrij moeten vragen, is de school heel erg meegaand en zien het dan ook als Talentontwikkeling.

Finn vindt het best moeilijk op school, maar gaat toch gewoon over naar Groep 5. Vooral het parcours tijdens gym vind ik heel leuk zegt hij stralend.

 

Hebben jullie ook nog huisdieren?

Ja we zijn eigenlijk gek op Puppy’s maar hebben geen hond maar een konijn , Nijn, van 11 jaar. We kennen dit konijn dus al heel ons leven lang en zijn er allebei dol op.

 

Wat zijn jullie aankomende wedstrijden?

De Wielerdag van Abbenbroek komt er op 15 juli natuurlijk aan en hier zijn we bij en doen we net als vorig jaar mee aan de koppeltijdrit! In en tijdens de vakantie zullen we meedoen aan de Zesdaags EJCTA 2018. (European Junior Tour Cycling Assen) Dit is een soort van Mini Tour de France. We rijden een criterium, een proloog en een tijdrit. Dit is van 30 juli t/m 05 augustus.

 

Kennen jullie nog een Talent dat SportopVoornePutten zou moeten volgen?

JA!! Zegt Finn, jullie moeten Jorn de Heer volgen! Hij speelt in de F1 van VV Spijkenisse en is een toptalent! Met het volgen van die tip, bedanken wij Senna en Finn en natuurlijk moeder Debby voor het interview en wensen hen veel succes met hun carrière en een hele fijne vakantie!! 

SportopVoornePutten voor Sporters, Verenigingen en hun Fans.